ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Μάρτη 2013 - Κυριακή 24 Μάρτη 2013
Σελ. /40
Για τις Θέσεις της ΚΕ

Θεωρώντας και τα τρία μέρη των θέσεων ως συστατικά ενός ενιαίου συνόλου, μιας επεξεργασίας, χωρίς προφανώς να ταυτίζονται, πιστεύω ότι αποτυπώνουν την πολιτική και θεωρητική ωριμότητα του κόμματος, την ικανότητά του να εξελίσσει τη συλλογική του σκέψη με βάση τις συνθήκες που δρα και τα καθήκοντα που προκύπτουν, την πείρα που έχει συσσωρεύσει, βασισμένο στην επιστημονική μας θεωρία. Είναι μια ικανότητα που εκφράζεται αρχικά από το ανώτερο καθοδηγητικό όργανο, μέσω της συγκεκριμένης επεξεργασίας, αλλά πιστεύω ότι ολοκληρώνεται και ακουμπάει στο κάθε κομματικό και κνίτικο μέλος, που τις θέσεις, το πρόγραμμα και το καταστατικό, τα θεωρεί με τη συγκεκριμένη τους μορφή αναγκαία και φυσική συνέχεια, της δράσης που ανέπτυξε ο καθένας όλο το προηγούμενο διάστημα, καθοδηγούμενος από τα κείμενα του 18ου Συνεδρίου και των κατοπινών συλλογικών επεξεργασιών.

Η οργάνωση κατάφερε να ισχυροποιηθεί. Σε συνθήκες που η επίθεση απέναντι στο Κόμμα γίνεται σε πιο επεξεργασμένη βάση. Ιδιαίτερα και μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, η πίεση για την απεμπόληση των επαναστατικών μας χαρακτηριστικών είναι μεγάλη. Εκδηλώνεται με την ενσωμάτωση στη συνείδηση της πλειοψηφίας των φοιτητών, όλων των πλευρών που αφορούν ζητήματα όπως: Το Κόμμα έχει ξεπερασμένη στρατηγική, ο σοσιαλισμός απέτυχε δεν υπάρχει σαν προοπτική και είναι ξεπερασμένος σαν στόχος πάλης ή πως όλα αυτά μπορεί να είναι ρομαντικά και ωραία αλλά σε καμία περίπτωση δε δίνουν λύση στα οξυμένα προβλήματα που ο λαός αντιμετωπίζει στο τώρα, άρα πρέπει να εξετάσουμε με ποιους συμμαχούμε, τι στόχους βάζουμε.

Μέσα σε αυτές λοιπόν στις συνθήκες που μέσα στα πανεπιστήμια ντύνονται και με το μανδύα ενός ψευδεπίγραφου ακαδημαϊσμού, η οργάνωση κατάφερε να αυξήσει την πολιτική της επιρροή, να ζωντανέψει την παρέμβασή της στους χώρους των πανεπιστημίων, να εμπλουτίσει το περιεχόμενό της με εκδηλώσεις - συσκέψεις που είχαν πλατιά απήχηση, να οργανώσει δεκάδες κινητοποιήσεις στα ΑΕΙ-ΤΕΙ.

Αποδεικνύεται ότι όταν έχεις ξεκάθαρο τι Κόμμα θέλεις να έχεις, και πού θέλεις να πας, την πάλη για αλλαγή του συσχετισμού δύναμης μπορείς να την διεξάγεις, εντοπίζοντας καθυστερήσεις στην υλοποίηση των καθηκόντων, αλλά μετρώντας βήματα και στο σήμερα.

Είναι πολύ δύσκολο σε καθημερινό επίπεδο να ξέρεις ότι η δράση σου κρίνεται με βάση το πώς απεγκλωβίζεις, επηρεάζεις και οργανώνεις τις χιλιάδες του κόσμου που σχεδόν το κάθε όργανο του Κόμματος και της ΚΝΕ έχει στην ευθύνη του και αυτό να διαπερνάει όλη τη καθοδηγητική σου δουλειά. Είναι χαρακτηριστική και η εμπειρία που έρχεται από τις τελευταίες κινητοποιήσεις στο χώρο του ΤΕΙ, με αφορμή το σχέδιο «Αθηνά». Κρίνεται η ικανότητά μας να καθοδηγήσουμε χιλιάδες κόσμου και έρχονται στην επιφάνεια αδυναμίες που συσσωρεύονται χρόνια, όπως το πόσες οργανωμένες δυνάμεις έχουμε σε αυτόν το χώρο που ιεραρχούμε, αλλά και με τι όρους καθοδηγήθηκαν ώστε να προσανατολιστούν στο χτίσιμο δεσμών με μεγάλο κομμάτι των σπουδαστών. Στη πράξη κρίνεται το πώς θα μπορέσουμε μέσα από μια σχεδιασμένη δουλειά να βγάλουμε τις δυνάμεις μπροστά, να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των σπουδαστών. Χρειάζεται ανέβασμα των οργανωτικών μας ικανοτήτων, στο να καταφέρουμε στην καθημερινή μας δουλειά να μετράμε βήματα στο πόσος κόσμος υιοθετεί τα συνθήματά μας, μπαίνει σε κίνηση και μέσα από την ίδια του την πάλη βγάζει συμπεράσματα για το σύνολο της πολιτικής του τοποθέτησης και στάσης απέναντι στη στρατηγική του Κόμματος.

Είναι λοιπόν σημαντικό να εξετάσουμε πώς σε αυτούς τους χώρους ακουμπάει και εξειδικεύεται η στρατηγική μας.

Δημιουργήθηκαν οι όροι ώστε ένα δυναμικό να αντιλαμβάνεται καλύτερα τη σημασία της δουλειάς στο κάθε τμήμα και στην κάθε σχολή με βάση τις εξελίξεις που υπάρχουν στους χώρους δουλειάς που σχετίζονται, καλύτερα μπόρεσε να ενοποιηθεί μια επιχειρηματολογία, για το πώς ένας φοιτητής πρέπει να αντιλαμβάνεται τα προβλήματά του και με ποιους πρέπει να συντάσσεται στον αγώνα του. Ατσαλώθηκε ένα δυναμικό και αναδείχθηκαν στελέχη, με καλύτερη γνώση των επεξεργασιών μας, ζήτημα που τους βοηθά συνολικά στην καθοδηγητική τους δουλειά. Χρειάζεται σε αυτή την κατεύθυνση να δούμε καλύτερα πώς ανοίγουμε ζητήματα σχετικά με το ρόλο του επιστημονικού δυναμικού, πώς κάνουμε κτήμα μας τη γνώση που παράγεται, τι σημαίνει ότι θέτω τον εαυτό μου στην υπηρεσία των κοινωνικών αναγκών, και με ποιες προϋποθέσεις μπορεί αυτό να υλοποιηθεί.

Παραμένει θέμα το κατά πόσο, και με αυτήν την πείρα που αντλούμε, αποκτάμε την ικανότητα να εξειδικεύουμε ουσιαστικά στους χώρους ευθύνης μας, ώστε η δουλειά μας να μην είναι συνθηματολογία και καμπανιακή, αλλά να αποτελεί καθημερινό στοιχειό σχεδιασμού και παρέμβασης ο τρόπος με τον οποίο αναδεικνύουμε τη σχέση που έχουν τα πανεπιστήμια με την οικονομία.

Στη προσπάθεια που πρέπει να καταβάλουμε για να αντιμετωπίσουμε τέτοιες αδυναμίες είναι καθοριστικό να προχωρήσει η δουλειά για τη βελτίωση της συμπόρευσης ΚΚΕ-ΚΝΕ και στους χώρους των πανεπιστημίων.

Είναι πολλά τα παραδείγματα που έχει προχωρήσει στη ζωή μια τέτοια δράση.

Παρουσιάζονται δυνατότητες για παρεμβάσεις και δουλειά μέσα στα μαθήματα, κοινός σχεδιασμός για εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις. Αλλά και πιο ουσιαστικές πλευρές όπως είναι η προσπάθεια να μεταφέρεται η γνώση του χώρου, των εξελίξεων που υπάρχουν και να παίρνονται υπόψη στην κατάρτιση του σχεδιασμού. Να μεταδίδεται η υπομονή και η ηρεμία στην εξαγωγή των συμπερασμάτων.

Πρέπει να πούμε όμως ότι τα βήματα που έχουν γίνει είναι πολύ πίσω από της ανάγκες που υπάρχουν. Πρέπει να μας απασχολήσει περισσότερο πώς, για παράδειγμα, δίνουμε στις δυνάμεις μας να συνειδητοποιήσουν τι σημαίνει στην πράξη γνώση του χώρου που παρεμβαίνουμε. Είναι ουσιαστικό το πώς βοηθάμε το κάθε μας μέλος να αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να αποτελεί στοιχείο της σκέψης του το πώς οι εξελίξεις συμβάλλουν στην διαμόρφωση της συνείδησης των φοιτητών, στην αναπροσαρμογή της τακτικής του αντιπάλου και πώς αυτά εμείς πρέπει να τα παίρνουμε υπόψη μας. Να συμβάλουμε περισσότερο στο πώς βοηθάμε να αφομοιώνεται το πολιτικό βάθος του σχεδιασμού μας, του κάθε καθήκοντος που προκύπτει, να γίνουν βήματα στη δουλειά της ΚΟ στο να πατήσουν στην κάθε ΟΒ οι επεξεργασίες που έχουμε για τον κάθε χώρο.

Αυτή η δουλειά είναι που θα βγάλει τις δυνάμεις μας μπροστά. Η διαφώτιση και η οργάνωση του κόσμου με στοιχεία που θα αναδεικνύουν την ανάγκη της σύγκρουσης με την αστική εξουσία, θα δίνουν τη διέξοδο που προκύπτει από νομοτέλειες της κοινωνικής εξέλιξης πατώντας στην ίδια την κοινωνική πείρα του κάθε νέου, θα απελευθερώσει τις δυνατότητες στη διαδικασία της συγκέντρωσης δυνάμεων. Θα ανοίξει δρόμους για την ενίσχυση της Λ.Σ. και την κομματική οικοδόμηση, που είναι τα βασικά καθήκοντα για το κάθε μέλος του Κόμματος και της ΚΝΕ.


Σωκράτης Μπουντόλος

Ορισμένες σκέψεις

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Καταρχάς χαιρετίζω τον προσυνεδριακό διάλογο για το 19ο Συνέδριο του Κόμματος. Συμμετέχοντας στον διάλογο θα ήθελα να εκφράσω τη συμφωνία μου με το πρόταγμα των θέσεων και τη θεώρηση ότι αποτελούν μια ακόμα πιο βαθιά επαναστατική τομή για τους αγώνες που έρχονται.

Ξεκάθαρα ο στόχος του Κόμματος είναι η ένταση της ταξικής πάλης και η ισχυροποίηση της Λαϊκής Συμμαχίας για τη δημιουργία ταξικής συνείδησης και ταξικής αλληλεγγύης στους εργάτες και στους συμμάχους τους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Ενταση της ταξικής πάλης όχι απλά μόνο για την προάσπιση των κεκτημένων δικαιωμάτων ή για την ανάκτηση των ήδη απολεσθέντων αλλά για να καταδείξουμε ότι όλα αυτά δε θα υλοποιηθούν στο έδαφος του καπιταλισμού αλλά μόνο στο σοσιαλισμό - εξ ου και ο στόχος που θέτουμε: η εξουσία, όχι μέσω κοινοβουλευτικών αυταπατών αλλά μέσω της αλλαγής της τάξης που επιβάλλει τη δικτατορία της στο εποικοδόμημα και όχι με αντιεπιστημονικό τρόπο, αντίστροφα.

Στο στόχο αυτό καταλυτικό ρόλο θα διαδραματίσει όχι μόνο η σύγκρουση με το φανερό ταξικό εχθρό (αστικό κράτος, μηχανισμούς καταστολής, ΜΜΕ, κυβερνητικό συνδικαλισμό, εθνικοσοσιαλιστές και πατριδοκάπηλους) αλλά κυρίαρχα η πάλη ενάντια στον οπορτουνισμό (δεξιό και αριστερό).

Η στρατηγική στόχευση του καπιταλισμού, η διάσωση της κερδοφορίας του και άρα η συμπίεση του εργατικού κόστους, οδηγεί στη μαζική φτωχοποίηση των λαϊκών στρωμάτων. Αυτή η επίθεση σε συνδυασμό με την καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ και στις Λαϊκές Δημοκρατίες, τον εκφυλισμό και την απομαζικοποίηση του συνδικαλιστικού κινήματος και την προηγούμενη συστηματική ενσωμάτωση και εξαγορά μεγάλου τμήματος της εργατικής τάξης δημιουργούν την ακόλουθη αντίφαση: Ενώ ο υποκειμενικός παράγοντας - η εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα οδηγούνται στην εξαθλίωση και συνεπώς αντικειμενικά δεν έχουν κανένα λόγο πλέον ούτε προσχηματικό ούτε ουσιαστικό να στηρίζουν τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής, από την άλλη μεριά δυσκολεύονται ή και αρνούνται να πιστέψουν στις δυνάμεις τους, στην ταξική πάλη, στη ρήξη. Ετσι μερίδα τους στρέφεται στην παραίτηση, άλλοι υποκύπτουν στη λαϊκίστικη ρητορεία εθνικοπατριωτικών δυνάμεων και άλλοι (ίσως το μεγαλύτερο κομμάτι) τρέφουν αυταπάτες περί κοινοβουλευτικής διεξόδου μέσω μιας «αριστερής» κυβέρνησης.

Κι εδώ σ' αυτό το σημείο έρχεται ο οπορτουνισμός να αποτρέψει τη ριζοσπαστικοποίηση, δηλαδή την ανάδειξη της πραγματικής αιτίας της κρίσης, και να αποπροσανατολίσει για να επαναλάβει τη διαδικασία της ενσωμάτωσης. Σκόπιμα καλλιεργεί αυταπάτες στην εργατική τάξη ότι η βαθιά οικονομική κρίση είναι δυνατόν να ξεπεραστεί μέσω μιας «αριστερής» κυβέρνησης, η οποία θα διαχειριστεί το καπιταλιστικό κράτος και τους μηχανισμούς του (δηλαδή το εποικοδόμημα) για να επιφέρει αλλαγές στην οικονομία και στις σχέσεις παραγωγής (δηλαδή στη βάση, στη μήτρα του συστήματος) προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων. Αποπροσανατολίζει ο οπορτουνισμός υποσχόμενος εξανθρωπισμό του καπιταλισμού, τη στιγμή που γνωρίζει καλά ότι ο μόνος τρόπος να ξεπεραστεί η κρίση είναι είτε με τους εργαζόμενους ισοπεδωμένους, δηλαδή σε όφελος του κεφαλαίου, είτε με την εργατική τάξη κυρίαρχη του πλούτου που παράγει. Ολα τα ενδιάμεσα είναι εσκεμμένα ψεύδη.

Η ένταση της ταξικής πάλης και η ταξική συνειδητοποίηση πλατιών λαϊκών στρωμάτων περνάει, κατά τη γνώμη μου, μέσα από την ολομέτωπη σύγκρουση με τον οπορτουνισμό μέχρι το τελικό τσάκισμά του. Εκεί υστερούμε: Εχουν την πρωτοβουλία και λασπολογούν. Τα παραδείγματα είναι πολλά: Οι συκοφαντίες για τις απολύσεις στο «Ριζοσπάστη», η ταύτιση της σοσιαλιστικής οικοδόμησης με πρόσωπα (Στάλιν), ακόμα και η υιοθέτηση χυδαίων αστικών συκοφαντιών για το σοσιαλισμό στην ΕΣΣΔ. Ισως το τρανταχτότερο όλων είναι αυτό του ΕΑΜ (το αρτιότερο δείγμα του πώς ο οπορτουνισμός διαστρεβλώνει και χαλκεύει την ιστορία και τους αγώνες του κομμουνιστικού κινήματος). Τι μας λένε: Οτι ενώ το ΚΚΕ πρωτοστάτησε στη δημιουργία του ΕΑΜ και στην ένοπλη ταξική σύγκρουση με τον ΕΛΑΣ, ωστόσο εμπιστεύτηκε μερίδα της αστικής τάξης και τελικά αυτή η εμπιστοσύνη οδήγησε από μέρους μας σε προδοσία του αγώνα!! Τι μας ζητάνε; Γιατί μας εγκαλούν τώρα; Επειδή δε συνεργαζόμαστε για μια μεγάλη «αντιμνημονιακή» συμπαράταξη, το «νέο ΕΑΜ», που θα αγκαλιάζει μερίδα της αστικής τάξης και θα επιλέγει ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα στα πλαίσια των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών!! Προδοτικό το ΚΚΕ το 1944 για το λάθος της Καζέρτας, του Λιβάνου, της Βάρκιζας. Σεχταριστικό το ΚΚΕ το 2012-2013 που δεν επαναλαμβάνει το λάθος του (λάθος που το πλήρωσε με αίμα και το διόρθωσε έμπρακτα μέσω του ΔΣΕ και μέσω της επαναστατικής αυτοκριτικής του). Χυδαία και άθλια οπορτουνιστική προπαγάνδα η οποία όμως αναπαράγεται και υιοθετείται από μεγάλο κομμάτι εκείνων που αποκαλούμε «προοδευτικό κόσμο» έως και από φίλους του Κόμματος.

Η ιστορική πείρα τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς έχει αποδείξει περίτρανα ότι ο ταξικός αγώνας δεν περνάει μέσα από τους διαδρόμους και τα έδρανα του αστικού κοινοβουλίου, ούτε δίνεται μέσα από «αριστερές» κυβερνήσεις αστικής διαχείρισης. Η συμμετοχή του ΚΚΕ σε μία τέτοιου είδους κυβέρνηση θα παρέδιδε την εργατική τάξη και το λαϊκό κίνημά της δεμένους χειροπόδαρα στις ορέξεις της εγχώριας αστικής τάξης και των ιμπεριαλιστών συμμάχων της. Θα κήρυσσε ταξική ειρήνη καταμεσής του πιο ανηλεούς ταξικού πολέμου σπέρνοντας στο λαό φρούδες ελπίδες πρόσκαιρης βελτίωσης της άθλιας θέσης του ή έστω ανακούφισης από την αντιλαϊκή λαίλαπα. Με λίγα λόγια, θα έστελνε το λαϊκό κίνημα σπίτι του, θα πισωγύριζε τους ήδη αναιμικούς ταξικούς αγώνες και θα έστρωνε το δρόμο για ακόμα πιο έντονη επίθεση του κεφαλαίου. Ενα τέτοιο ΚΚΕ δεν το έχει ανάγκη η εργατική τάξη και δεν το φοβάται η αστική. Ενα τέτοιο κομμουνιστικό κόμμα θα ήταν το δεκανίκι των αστών και ο «εφιάλτης» των εργατών.

Η στάση του ΚΚΕ απέναντι στην «αριστερή» κυβέρνηση στα πλαίσια του καπιταλισμού, η ένταση και η σκλήρυνση της ταξικής πάλης και ο αγώνας για το σοσιαλισμό αποτελούν τη μοναδική ρεαλιστική και επίκαιρη απάντηση στη γενικευμένη επίθεση του κεφαλαίου και στον ύπουλο ρόλο του οπορτουνισμού, που ανέκαθεν υπονόμευε τους αγώνες με απώτερο στόχο να τους συντρίψει.

Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι σε αυτό το συνέδριο θέτουμε ξεκάθαρα ζήτημα εξουσίας χτυπώντας λυσσαλέα τον οπορτουνισμό και παίρνοντας επιτέλους την πρωτοβουλία: Από την «επίθεση φιλίας» που δεχτήκαμε, να περάσουμε στην αντεπίθεση.

Ως τελευταία παρατήρηση θέλω να επισημάνω ότι μελετώντας τόσο τα έντυπα του Κόμματος όσο και τις τοποθετήσεις αρκετών συντρόφων ιδιαίτερα μετά το κακό εκλογικό αποτέλεσμα του Ιούνη, έχω καταλήξει στη διαπίστωση του εξής φαινομένου: Υποτιμούμε τη στάση και τη νοοτροπία του υποκειμενικού παράγοντα και οδηγούμαστε ταυτόχρονα σε υπερβολική αυτοκριτική που φτάνει στα όρια του «αυτομαστιγώματος».

Ας περάσουμε λοιπόν στην αντεπίθεση με όπλο μας τους ανιδιοτελείς αγώνες και την ανωτερότητα της ιδεολογίας μας, του επιστημονικού σοσιαλισμού.


Μιλτιάδης Χρ. Παραθυράς
ΚΟΒ Κέντρου Καλαμαριάς

Συνέδριο: Ενα βήμα μπροστά

Σύντροφοι, είναι λάθος να φέρνουμε το πρόγραμμα του 15ου σε αντιπαράθεση με το προτεινόμενο, αλλά πρέπει να το βλέπουμε σαν εξέλιξή του.

Από τις αρχές του '90 μέχρι το 2009 στη χώρα μας μπορεί οι εργαζόμενοι να μη φάγανε με «χρυσά κουτάλια» αλλά υπήρξε μια σχετική «ευημερία».

Από το 2009, όμως, με το ξέσπασμα της βαθύτατης κρίσης έχουμε περάσει σε άλλη περίοδο, σε περίοδο σκληρής επίθεσης από το κεφάλαιο. Για το ΚΚΕ είναι χρέος να αναδεικνύει την αιτία της επίθεσης, που είναι η καραμπινάτη καπιταλιστική κρίση. Αφού λοιπόν το πρόβλημα είναι η όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης, τι πιο φυσιολογικό η Συμμαχία που αντιπροτείνεις, να έχει αντικαπιταλιστικά χαρακτηριστικά; Θα ήταν πίσω από τις ανάγκες, σε αυτή την εποχή να συνεχίζουμε με τα ίδια εργαλεία.

Δεν θα πρέπει να μας φοβίζει η εξέλιξη. Αντίθετα, η σταθερότητα θα έπρεπε να μας τρομοκρατεί.

Στο πρόγραμμα του 1996 (σελ. 38) λέμε: «Η ανάπτυξη των κοινωνικοπολιτικών αναμετρήσεων, των ταξικών συγκρούσεων - η επίθεση στην κρίση δεν είναι ταξική σύγκρουση; - θα φέρνει στην ημερήσια διάταξη το πρόβλημα της εξουσίας». Τι άλλο, λοιπόν, κάνει το Κόμμα από το να εφαρμόζει το πρόγραμμα; Και συνεχίζει: «Το ΚΚΕ κατευθύνει τη δράση του, ώστε η αντιιμπεριαλιστική, αντιμονοπωλιακή πάλη να αναπτύσσεται και να βαθαίνει η ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ συνείδηση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων». Τι άλλο κάνουμε;

Αλλωστε κάποια πράγματα τα λύνει η ίδια η ζωή. Για παράδειγμα, τόσα χρόνια φαγωθήκαμε να λέμε για τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ. Μεγάλο κομμάτι του κόσμου πλέον αντιλαμβάνεται ότι η ΕΕ δεν είναι καλό πράγμα. Εμείς δεν θα πρέπει τώρα πλέον να προετοιμάζουμε τη συνείδησή του για το παραπέρα; Οτι χρειάζεται και κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής;

Οσον αφορά την κυβέρνηση που θα μπορούσαμε να συμμετέχουμε στα πλαίσια του καπιταλισμού. Παραδείγματα πάρα πολλά. Γαλλία, Ιταλία, Κύπρος και όπου αλλού. Ναι, μας λένε, μα αυτοί είναι οπορτουνιστές. Ναι, ενώ εμείς, μάγκες! Σύντροφοι, όποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα τον τρώνε οι κότες! Χαρακτηριστικό παράδειγμα: Κυβέρνηση Τσάβες. Στα λόγια αντιιμπεριαλιστική, στην πραγματικότητα το πολύ αντιαμερικάνικη, έχοντας διαλέξει άλλους «φίλους». Τα ρώσικα μονοπώλια μια χαρά επενδύουν στα ενεργειακά κοιτάσματα της χώρας. Με την αστική τάξη της χώρας πότε θα συγκρουστεί; Είναι ή δεν είναι εγκλωβισμένο το ΚΚ Βενεζουέλας; Εκτός αν αυτό που λέμε στο πρόγραμμα «βραχύχρονο διάστημα» είναι καμιά 15αριά χρόνια και βάλε!

Σχετικά με το άρθρο του Λένιν «Κανένας Συμβιβασμός;» που βρίσκεται στην μπροσούρα του «Αριστερισμού». Ορισμένοι σύντροφοι στον προσυνεδριακό διάλογο το έχουν πετσοκόψει για να το φέρουν στα μέτρα τους!! Ο Λένιν πριν φτάσει στις συγκεκριμένες περικοπές, που έχουν χρησιμοποιήσει οι σύντροφοι, έχει γράψει τέσσερις σελίδες παραδείγματα για το ότι υπάρχουν συμβιβασμοί και συμβιβασμοί. Για να μην αναφερθούμε στα παραδείγματα του Λένιν, να πούμε για κάτι πρόσφατο. Αγροτικές κινητοποιήσεις. Τα 15 αιτήματα των αγροτών είναι στο πρόγραμμά σου; Η ικανοποίησή τους θα έδινε λύση ή απλά θα καθυστερούσε το «θάνατο»; Είναι ένας συμβιβασμός, όμως, που βοήθησε στην ανάπτυξη του αγώνα με αντιμονοπωλιακά χαρακτηριστικά; Ασφαλώς. Τι σχέση έχει λοιπόν αυτός ο συμβιβασμός με το συμβιβασμό που θα κάναμε αν «σκεφτόμασταν» και μόνο, προεκλογικά, τα περί συνεργασίας της αριστεράς; Καμία!!!

Θεωρώ ότι πρέπει να δούμε καλύτερα την παρέμβασή μας στους μετανάστες. Η ανάπτυξη του εργατικού κινήματος τη δεκαετία του '30 είχε να κάνει με την ένταξη των προσφύγων της Μικράς Ασίας στις τάξεις του. Πογκρόμ δεχόντουσαν και αυτοί, «τουρκόσπορους» τους έλεγαν. Σίγουρα ήταν πιο εύκολο γιατί μιλούσαν ελληνικά. Η γλώσσα είναι μια σοβαρή δυσκολία. Μπορούμε να βρούμε λύση όμως. Το μορφωτικό επίπεδο είναι ανεβασμένο. Να πάρουμε μέτρα. Ισως να χρεώσουμε στελέχη να μάθουν τη γλώσσα τους. Οι μετανάστες είναι μέρος της εργατικής τάξης, και οι αλήτες που τους κυνηγούν θα πρέπει να βρίσκουν μπροστά τους την πρωτοπορία της, τους κομμουνιστές.

Η δημιουργία κομματικού portal, μας δίνει τη δυνατότητα καλύτερης, πιο άμεσης και επιπλέον αμφίδρομης επαφής της βάσης με την ΚΕ. Μπορεί να μεταφερθεί, και μάλιστα πολύ γρήγορα, εικόνα, εμπειρία, επιχειρήματα, άμεσα από τη μια μεριά της χώρας στην άλλη. Να βάλει συντρόφους να τριφτούν με το γράψιμο. Αυτό θα βοηθήσει να αναδειχτούν καινούρια στελέχη. Είναι «στοίχημα» της νέας ΚΕ να εμφυσήσει σε όλους τους συντρόφους, αν είναι δυνατόν, το ότι η ενημέρωση του portal, σχετικά με ζητήματα του χώρου που είναι χρεωμένοι, είναι δική τους υπόθεση. Αυτό θα κάνει και το «Ριζοσπάστη» πιο πλούσιο, πιο ζωντανό.

Και κάτι τελευταίο. Είναι γνωστό ότι η ταξική πάλη δεν είναι εύκολο πράγμα. Κάποιοι είναι φυσιολογικό να δυσκολεύονται να ακολουθήσουν. Η συγκυρία τους δίνει τη δυνατότητα να «θεωρητικοποιήσουν» την αδυναμία τους. Είναι κρίμα για τους ίδιους, να ταυτίζονται με ανοιχτούς εχθρούς του ζητήματός μας. Προτείνω ψυχραιμία, μη γινόμαστε το μέσον να χτυπηθεί το Κόμμα.


Κώστας Τράκος
ΚΟΒ Κύμης

«Ενδιάμεση θέση» ή «αδύναμος κρίκος»

Εχουν ωριμάσει οι αντικειμενικές συνθήκες για το πέρασμα στο σοσιαλισμό. Η καπιταλιστική κρίση δείχνει τα αδιέξοδα του συστήματος και το ανέφικτο μιας φιλολαϊκής διαχείρισης και εξόδου από την κρίση. Η συγκέντρωση δυνάμεων για την εργατική - λαϊκή εξουσία αποτελεί τη μοναδική διέξοδο για το λαό. Η τακτική για τη συμμαχία της Εργατικής Τάξης (ΕΤ) με λαϊκά στρώματα πρέπει να διαμορφώνεται με σχετική ευελιξία αρκεί να είναι διαλεκτικά δεμένη και να υπηρετεί το επαναστατικό πέρασμα στο σοσιαλισμό. Η εκτίμηση ότι «η Ελλάδα παραμένει σε ενδιάμεση θέση στη διεθνή ιμπεριαλιστική πυραμίδα, με εξαρτήσεις από τις ΗΠΑ και την ΕΕ» και η «αλληλοεξάρτηση» είναι το λιγότερο χωρίς πολιτική σημασία, αφού καμία χώρα δεν είναι έξω από το ιμπεριαλιστικό σύστημα, αν δεν παραπέμπουν έμμεσα στον «υπεριμπεριαλισμό». Σημασία για την επαναστατική πάλη έχει να προσδιορισθεί αν η Ελλάδα είναι βασικά ιμπεριαλιστική χώρα ή είναι ο «αδύναμος κρίκος» του ιμπεριαλιστικού κέντρου της ΕΕ και όχι κάποιας «διακρατικής συμμαχίας», όπως χαρακτηρίζεται η ΕΕ στις Θέσεις.

Στην ΚΟΜΕΠ και στο «Ρ» των τελευταίων χρόνων δε βρέθηκε άρθρο, που να αποτελεί ολοκληρωμένη μελέτη των χαρακτηριστικών του ελληνικού ιμπεριαλισμού. Οι αποσπασματικές αναφορές στη διείσδυση του ελληνικού κεφαλαίου είναι ποσοτικές και δε συμπεριλαμβάνουν ποιοτικά και συγκριτικά χωροχρονικά στοιχεία, όπως η εξέλιξη της συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης, της συμμετοχής στο παγκόσμιο ΑΕΠ, στον έλεγχο και συγκέντρωση της επιστημονικής και τεχνολογικής γνώσης και στην ανάπτυξη των παραγωγικών μέσων των ελληνικών μονοπωλίων. Στις Θέσεις αναφέρονται στοιχεία για τη διαμόρφωση του ΑΕΠ, που δείχνουν την υποβάθμιση του ελληνικού καπιταλισμού, αλλά δεν αναφέρεται πως ικανοποιούνται τα λενινιστικά κριτήρια ώστε να προσδιορίζεται επιστημονικά ο ιμπεριαλιστικός χαρακτήρας του ελληνικού καπιταλισμού.

Η θέση αυτή προκάλεσε συγχύσεις και δε βοήθησε στο ξεπέρασμα της θεωρίας των σταδίων. Η αντιιμπεριαλιστική πάλη δε σημαίνει και συνεργασία με την αστική τάξη ή ένα μέρος της, αλλά τη σύγκρουση με τα ιμπεριαλιστικά κέντρα (ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΗΠΑ κλπ). Αν δεχθούμε την «ενδιάμεση θέση» πρέπει να προσδιοριστούν αυστηρά οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, που εκμεταλλεύονται διπλά την ελληνική εργατική τάξη (ΕΤ) και οι λαοί που υφίστανται την καταπίεση και διπλή εκμετάλλευση τόσο από τη δική τους και από την ιμπεριαλιστική ελληνική αστική τάξη, αλλιώς η ΕΤ γίνεται συνένοχη στη ληστεία των λαών αυτών. Η αντιμονοπωλιακή - αντικαπιταλιστική συμμαχία περιορίζεται στα στενό πλαίσιο της χώρας και δεν ταυτίζεται με την αντιιμπεριαλιστική, που έχει χαρακτηριστικά εργατικού διεθνισμού και είναι απαραίτητη μπρος στην αυξανόμενη επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού.

Η θέση αυτή είναι μια από τις βασικές αιτίες γιατί σχεδόν εξαφανίστηκε από τα κομματικά κείμενα η αποδέσμευση από την ΕΕ για μια πενταετία, όπως προκύπτει από τη μηχανή αναζήτησης του «Ρ», για την περίοδο από 2004-2008, όπου η «αποδέσμευση από την ΕΕ» εμφανίζεται περίπου 70 φορές ενώ μετά την εκδήλωση της κρίσης (2009-2012) πάνω από 1.500. Θεωρώ ότι αυτή η στάση, και η σύνδεση της εξόδου από την ΕΕ με τη λαϊκή εξουσία συνέβαλαν στην ενίσχυση των φιλοευρωενωσιακών κομμάτων στην ελληνική κοινωνία. Η έξοδος από την ΕΕ συνδέθηκε μόνο με την οικονομική πλευρά και γι' αυτό στελέχη του Κόμματος θεωρούν ότι είτε μέσα είτε έξω είναι καπιταλισμός, που παραβλέπει τη σημασία της επιλογής της ελληνικής αστικής τάξης να ενταχθεί στην ΕΕ γιατί της παρέχει το θεσμικό και πολιτικό πλαίσιο για την εξασφάλιση της κυριαρχίας πάνω στην ΕΤ από καλύτερες θέσεις, παρά τις όποιες απώλειες στην ανακατανομή της υπεραξίας υπέρ του κεφαλαίου των χωρών της «πρώτης ταχύτητας». Αυτό αποδείχθηκε με την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης, όπου το ευρωπαϊκό με το ελληνικό κεφάλαιο και τους μηχανισμούς της ΕΕ επέβαλαν την κατάργηση όλων των εργατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Η αποδέσμευση της Ελλάδας από την ΕΕ, που θα προέλθει από την πάλη ενός αντιΕΕ κινήματος με την ηγεμονία της εργατικής τάξης, ανοίγει το δρόμο για τη σοσιαλιστική προοπτική, δε σημαίνει αριστερή κυβέρνηση ή στάδιο, αλλά αποδυνάμωση των θέσεων της αστικής τάξης και την ενίσχυση της θέσης της ΕΤ και των συμμάχων στρωμάτων στην ταξική πάλη. Δε σχετίζεται με τον καπιταλισμό της δραχμής και τις λογικές της κατοχής ή σύνδεση με άλλο ιμπεριαλιστικό κέντρο.

Η εκτίμηση της ΚΕ ότι η Ελλάδα αποτελεί τον «πιο αδύναμο κρίκο» στην ΕΕ μπορεί να συγκεντρώσει δυνάμεις στη σύγκρουση με τα μονοπώλια, που θωρακίζουν την πολιτική τους εξουσία μέσα στην ΕΕ, όπως αναγνωρίζεται από τις Θέσεις της ΚΕ. Συμβάλει αποφασιστικά στην επιτυχία του στρατηγικού στόχου γιατί αποτελεί βασική πλευρά της σύγκρουσης με τα ιμπεριαλιστικά κέντρα και τους οικονομικούς και στρατιωτικούς μηχανισμούς τους.

Η Λαϊκή Συμμαχία οργανώνει ένα μαζικό κίνημα απόκρουσης των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων, με αντικαπιταλιστικό - αντιμονοπωλιακό και αντιιμπεριαλιστικό προσανατολισμό, αφού όπως αναφέρεται στη Θέση 62 πέραν των άλλων «προωθεί τη ρήξη με τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, αντιστρατεύεται τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο». Το πλαίσιο της συμμαχίας χρειάζεται διεύρυνση και με τα κατώτερα μικρομεσαία στρώματα και τους επιστήμονες ελευθέρους επαγγελματίες, που γενικά αλλά ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης καταστρέφονται με απίστευτους ρυθμούς. Πολλά στελέχη περιορίζουν την ενωτική δράση για την απόκρουση της βάρβαρης επίθεσης θέτοντας σαν προϋπόθεση τη συμφωνία με τη σοσιαλιστική προοπτική. Θεωρούν ότι η πάλη με οικονομικά αιτήματα υπονομεύει τη στρατηγική γιατί ενέχει ρεφορμισμό ή δεν αξίζει γιατί οι κατακτήσεις των εργαζομένων είναι προσωρινές. Αυτή η κατεύθυνση, οφείλεται σε οικονομίστικη θεώρηση της ταξικής πάλης και σε αντιδιαλεκτικές απόψεις ότι προηγείται η ισχυροποίηση του Κόμματος και ακολουθεί η συμβολή στην ενίσχυση του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Το Κόμμα και οι κομμουνιστές ατσαλώνονται στην οργάνωση της ΕΤ για την όξυνση της ταξικής πάλης, όπου συμμετέχουν οπορτουνιστικές και μικροαστικές δυνάμεις, που επηρεάζουν την ΕΤ αλλά έχουν διάθεση να παλέψουν για την αποτροπή της καταστροφής τους και την αφαίρεση των δικαιωμάτων τους. Μαζί με αυτούς και σε συνεχή αντιπαράθεση με τις λαθεμένες ή/και αντιδραστικές αντιλήψεις τους και με τα κόμματα που τις εκφράζουν, δίνουμε τη μάχη με στόχο την ηγεμονία της στρατηγικής για τη νίκη του σοσιαλισμού. Ο οργανωμένος μαζικός αγώνας για την αποτροπή των αντιλαϊκών μέτρων και για κατακτήσεις αποτρέπουν την εξαθλίωση, κλείνουν το δρόμο στις φασιστικές δυνάμεις, περιορίζουν δραστικά τις διαχειριστικές λογικές, δυναμώνουν το εργατικό κίνημα και κυρίως οξύνουν την κρίση του συστήματος, ώστε να δυσκολεύεται μέχρι να εμποδίζεται η καπιταλιστική ανάκαμψη. Το τελευταίο μαζί με την πάλη για την αναίρεση της ευρωενωσιακής θωράκισης της εξουσίας των μονοπωλίων είναι κλειδιά για μια τακτική που υπηρετεί το στρατηγικό στόχο του σοσιαλισμού.


Νίκος Ασπράγκαθος
ΚΟΒ Πολυτεχνικής Παν. Πάτρας



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ