ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Μάρτη 2013 - Κυριακή 24 Μάρτη 2013
Σελ. /16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Εκθεση - τιμή στον Δημοσθένη Κοκκινίδη

Εργο του Δημοσθένη Κοκκινίδη
Εργο του Δημοσθένη Κοκκινίδη
Το Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης διοργανώνει και παρουσιάζει την έκθεση ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΚΟΚΚΙΝΙΔΗΣ, Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ, την Τρίτη, στις 8 μ.μ. (Μέγαρο Εϋνάρδου, Αγίου Κωνσταντίνου 20 και Μενάνδρου). Δέκα πέντε καλλιτέχνες, παλαιοί μαθητές του ζωγράφου Δημοσθένη Κοκκινίδη, από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, δάσκαλοι και οι ίδιοι στις τέσσερις Σχολές Καλών Τεχνών της χώρας, πήραν την πρωτοβουλία να τιμήσουν το δάσκαλό τους. Το Μορφωτικό Ιδρυμα πραγματοποιεί την ιδέα αυτή με μια ομαδική έκθεση. Η έκθεση περιλαμβάνει τόσο ζωγραφικά έργα του Δημοσθένη Κοκκινίδη, όσο και ζωγραφικά έργα, κατασκευές και βίντεο - εγκαταστάσεις των καλλιτεχνών που μαθήτευσαν κοντά του στην ΑΣΚΤ. Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 27 Απριλίου. Ωρες λειτουργίας: Τρίτη - Παρασκευή 10 π.μ - 2 μ.μ., Τετάρτη και Παρασκευή 6 - 8 μ.μ., Σάββατο 12 - 2 μ.μ. Πληροφορίες, τηλ.: 210.3234.267, 210.5223.101.

Με ανοιξιάτικη διάθεση

Ορφέας Περίδης

George Christakos

Ορφέας Περίδης
Ο Θοδωρής Κοτονιάς και τα Μακρινά Ξαδέρφια, με αφορμή την ολοκλήρωση της τέταρτης δισκογραφικής δουλειάς και εν αναμονή της κυκλοφορίας του δίσκου με τίτλο «Ποταμός», καλωσορίζουν την Ανοιξη με γιορταστική διάθεση, σε μια ξεχωριστή βραδιά, στη γνωστή μας σκηνή «Ρυθμός Stage» (Μαρίνου Αντύπα 38, Ηλιούπολη, τηλ. 210.9750.060). Καινούρια τραγούδια, παλαιότερα και απρόσμενες μουσικές εκπλήξεις επί σκηνής, μαζί με τους φίλους και συντελεστές του δίσκου, αγαπημένους τραγουδιστές, δεξιοτέχνες και συνθέτες... Ορφέας Περίδης, Σοφία Παπάζογλου, Haig Yazdjian, Αντώνης Φραγκιαδάκης - Λία Κατσούνα (ΔΡΑΒΙΔΕΣ). Νίκος Βερύκοκκος - Βιολί. Νίκος Γεωργουσάκης - Ηλεκτρική κιθάρα. Διονύσης Θεοδώσης - Κλαρίνο. Θάνος Κολοκυθάς - Ακουστική κιθάρα. Κώστας Μαυριδάκης - Μπάσο. Δημήτρης Μποσινάκος - Τύμπανα. Νίκος Παπαδόπουλος - Ηλεκτρική κιθάρα.

Ημέρα ποίησης

Κ.Βάρναλης
Κ.Βάρναλης
Το Ιδρυμα «Μ. Κακογιάννης» με την ευκαιρία του γιορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης διοργανώνει, την Πέμπτη, εκδήλωση με τίτλο «Η Ημέρα της Ποίησης στο Ι.Μ.Κ. μέσα από τη ματιά της σκηνοθέτριας Μαίρης Κουτσούρη», με την προβολή τεσσάρων ξεχωριστών ντοκιμαντέρ για τους σπουδαίους ποιητές: Κ.Π. Καβάφη, Α. Σικελιανό, Κ. Βάρναλη, και Α. Εμπειρίκο σκηνοθετημένα από την Μαίρη Κουτσούρη, για την ΕΡΤ. Παράλληλα, από την Τρίτη 19 Μαρτίου έως και την Κυριακή 24 Μαρτίου, από τις 18:00 έως τις 22:00 θα πραγματοποιούνται καθημερινές προβολές των ντοκιμαντέρ για τους τέσσερις ποιητές στο Video-Room του ΙΜΚ.

Στην έρημο Καρακορούμ

Το Θέατρο Τέχνης, σε συμπαραγωγή με την ομάδα «Χάριν παιδιάς» παρουσιάζουν το «ΚΑΡΑΚΟΡΟΥΜ» του Ανδρέα Στάικου ένα έργο με μουσική φόρμα και το ιδιαίτερο ύφος γραφής του συγγραφέα. Δύο εταίρες και ο προστάτες τους ξεκινούν από τη Μασσαλία για το μεγάλο ταξίδι στα πέρατα του κόσμου, στην έρημο του Καρακορούμ, οδηγημένοι από τις πληροφορίες μιας παλαιάς εφημερίδας ότι εκεί μαίνεται ένας πόλεμος που κατά την άποψη των ειδημόνων θα κρατήσει για μερικές δεκαετίες. Στο Καρακορούμ θα στήσουν ανάμεσα στα δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα την επιχείρηση των ονείρων τους διότι στη Μασσαλία οι δουλειές δεν πάνε διόλου καλά. Οταν επιτέλους έπειτα από χίλιες περιπέτειες πατάνε στο αμμώδες έδαφος του Καρακορούμ ανακαλύπτουν ότι ο πόλεμος είχε τελειώσει στο τέλος του περασμένου αιώνα. Με τους Αγλαΐα Παππά, Γιάννη Πολιτάκη και Μαριάνθη Σοντάκη. Σκηνοθεσία: Δημήτρης Δεγαΐτης. Μουσική: Πλάτων Ανδριτσάκης. Σκηνικά - Κοστούμια: Δημήτρης Ντάσσιος. Επιμέλεια κίνησης: Μαρίζα Τσίγκα.

Ο θίασος «Ονείρου Τεχνήτες» ανεβάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη διαχρονική κωμωδία του Ζορζ Φεϊντό «Γουρούνι στο σακί», σε μετάφραση Ερσης Βασιλικιώτη και σκηνοθεσία Εφης Μεράβογλου στο θέατρο «Αλκμήνη» (Αλκμήνης 8, Γκάζι - Μετρό Κεραμεικού, τηλ. 210.3428.650 - 6932906691) κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00 - Πρεμιέρα στις 26 Μαρτίου, ημέρα Τρίτη. Παίζουν: Διαγούπη Μάνια, Κέλλης Βασίλης, Λαπέα Ιωάννα, Μεράβογλου Εφη, κ.ά. Μουσική σύνθεση - επιμέλεια: Σπύρος Παζιώτης.

Των ήχων πανσπερμία

Η Θεατρική Εταιρεία Πόλις, σε συνεργασία με το Ιδρυμα Αγγελου και Λητώς Κατακουζηνού (Αμαλίας 4, Αθήνα, 5ος όροφος), παρουσιάζει τη μουσικό - θεατρική παράσταση: «Των Ηχων Πανσπερμία - κείμενα Ανδρέα Εμπειρίκου», έως τις 21 Απριλίου κάθε Παρασκευή - Σάββατο - Κυριακή στις 21.15. Στο σαλόνι του Αγγελου και της Λητώς Κατακουζηνού, στέκι του Ανδρέα Εμπειρίκου, η παράσταση «Των ήχων πανσπερμία» αφηγείται την ιστορία ενός ευφάνταστου ψυχαναλυτή που χρησιμοποιεί ανορθόδοξες (για την εποχή) μεθόδους ψυχοθεραπείας, για να οδηγήσει μία εξίσου ευφάνταστη γυναίκα σε μια αποκάλυψη - εκμυστήρευση σκέψεων, ονείρων, φαντασιώσεων. Σκηνοθεσία: Ελένη Γεωργοπούλου. Δραματουργική Επεξεργασία: Αιμιλία Βάλβη. Παίζουν: Αιμιλία Βάλβη - Μιχάλης Κλαπάκης.

Παραδοσιακά ακούσματα

Οι δύο δεξιοτέχνες μουσικοί, ο Τζιχάν Τούρκογλου από την Τουρκία και ο Περικλής Παπαπετρόπουλος από την Ελλάδα, συναντιούνται στη σκηνή του πολυχώρου διέλευσις (Λέσβου 15 & Πόρου, Κυψέλη, τηλ.: 210.8613.739), την Παρασκευή 29 Μαρτίου και την Παρασκευή 26 Απριλίου. Στις βραδιές αυτές θα παίξουν επιλεγμένα παραδοσιακά μουσικά κομμάτια και από τις δύο χώρες. Οι δύο μουσικοί πολιτισμοί θα συναντηθούν μέσα από την ιδιαίτερη ικανότητα των συντελεστών αυτών με μουσική με φυσικό ήχο, χωρίς μικρόφωνα και ενισχυτές. Τζιχάν Τούρκογλου: σάζι, κοπούζ και φωνή. Περικλής Παπαπετρόπουλος: σάζι και λάφτα (πολίτικο λαούτο). Είσοδος: 10 ευρώ.

Μουσικές από τη Μεσόγειο

Αρωμα Μεσογείου, το Σάββατο, με τους «Carousel» στο Κελάρι του «Athenaeum» (Αδριανού 3, Θησείο, τηλέφωνο: 210.3211987, 6945160385). Με ταραντέλες και λαϊκά τραγούδια της Ιταλίας, πολυφωνικά τραγούδια της Κορσικής, της νότιας Γαλλίας, μελωδίες της Ισπανίας αλλά και της Πορτογαλίας και τραγούδια της Ελλάδας οι «Carousel» δίνουν τις γεύσεις και τα αρώματα της Μεσογείου και τραγουδάνε για τον έρωτα, την ξενιτιά, τη λύπη, τη χαρά και την ομορφιά των μεσογειακών τόπων. Φαίνη Νούσια: τραγούδι, κρουστά. Μαριαλένα Σπίνουλα: τραγούδι, κρουστά. Μάκης Παπαγαβριήλ: τραγούδι, κρουστά, κιθάρα, μαντολίνο. Σταύρος Κατηρτζόγλου: κιθάρα. Γιάννης Γεωργαντέλης: ακορντεόν, κιθάρα. Νίκος Ψαριανός: τραγούδι, κοντραμπάσο. (Ωρα 22.30, είσοδος: 8 ευρώ).

Μουσικό «Μακάρι»

Το πρόγραμμα στο «Μακάρι» (Ζ. Πηγής 125 και Κομνηνών, Νεάπολη Εξάρχεια, τηλ. 210.6458.958) αυτήν την εβδομάδα έχει ως εξής: Κυριακή ο Νίκος Ρογκάκος, σε παλιά, έντεχνα, ελληνικά ερωτικά τραγούδια. Συμμετέχουν οι: Δημήτρης Ρίζος (μαντολίνο), Κωνσταντίνα Βεντούρη - Ρούσσου (φλάουτο), Δημήτρης Τσουκαλάς (βιόλα). Στις 09.30 μ.μ. (είσοδος: 10 ευρώ με μπύρα, κρασί, αναψυκτικό). Την Τετάρτη, ο Βέρβερος τραγουδιστής YΕLAS από την Καβυλία της Αλγερίας, σε ένα ξεχωριστό και πρωτόγνωρο ταξίδι στην πλούσια μουσική παράδοση της πατρίδας του. Θα ερμηνεύσει στη μητρική του γλώσσα τραγούδια τόσο δικά του, όσο και παραδοσιακά, γνωρίζοντάς μας τις ιδιαίτερες πτυχές και τη μουσικότητα της βερβέρικης γλώσσας, όπως μόνο αυτός ξέρει να την παρουσιάζει. Την Πέμπτη, ένα μουσικό ταξίδι στην ακουστική ροκ μπαλάντα, Soul, funk, blues, '80ties. Την Παρασκευή, το μουσικό σχήμα «ΔΙΑΒΑΤΑΡΗΔΕΣ» σε ματιές στην παράδοση και στην έντεχνη ελληνική μουσική, με τους Σπύρο Γεωργιάδη (ούτι - τραγούδι), Χριστίνα Γεράκη (κιθάρα - τραγούδι), Σοφία Κονταράτου (τραγούδι) και Νίκος Σουλιώτης (κρουστά). Και το Σάββατο οι «Παραπεταμένοι» σε ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια. Γιώργος Χαρατσής (μπουζούκι - τραγούδι), Φωτεινή Καράμπαμπα (μπαγλαμάς), Γιώργος Μακρής (κιθάρα - τραγούδι), Ρένα Στρούλιου (τραγούδι) και Κώστας Τρυφωνόπουλος (μπάσο - κιθάρα).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ