ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Μάρτη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Διαδηλώσεις ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική

Κρατική βία καταγγέλλει το ΚΕΚΡ

Από μεγάλη διαδήλωση το Σάββατο στο Βλαδιβοστόκ
Από μεγάλη διαδήλωση το Σάββατο στο Βλαδιβοστόκ
Χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν το περασμένο Σάββατο στους δρόμους σε δεκάδες πόλεις της Ρωσίας για να διαμαρτυρηθούν για την κυβερνητική αντιλαϊκή πολιτική. Τις διαμαρτυρίες οργάνωσαν κόμματα και οργανώσεις της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένων των ΚΚ της χώρας.

Σε πολλές περιπτώσεις, η ρωσική αστυνομία προσπάθησε να απαγορεύσει ή να παρεμποδίσει τις κινητοποιήσεις.

Οπως καταγγέλλει το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΕΚΚ), στην πόλη Νίζνι Νόβγκοροντ αστυνομικοί των ρωσικών ΜΑΤ συνέλαβαν και ξυλοκόπησαν 3 στελέχη του κόμματος που μοίραζαν προκηρύξεις για την κινητοποίηση. Συλλήψεις στελεχών του ΚΕΚΡ έγιναν και στην πόλη Τολιάτι.

Η Ρωσία, μετά από δέκα χρόνια καπιταλιστικής ανάπτυξης, αντιμετωπίζει έντονα τις συνέπειες της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Η ανεργία και η φτώχεια αυξάνονται μαζί με τη λαϊκή οργή.

Οχι ξένα στρατεύματα στην Κόκκινη Πλατεία

Στη Ρωσία φουντώνει η πολιτική αντιπαράθεση γύρω από το γιορτασμό των 65 χρόνων της Αντιφασιστικής Νίκης στο Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στην καθιερωμένη παρέλαση στις 9 Μάη στην Κόκκινη Πλατεία, εκτός από το ρωσικό στρατό, θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι των «συμμάχων», δηλαδή του βρετανικού, γαλλικού και αμερικανικού στρατού. Να σημειωθεί πως μέχρι τώρα ξένοι στρατιωτικοί (στρατιωτικοί ακόλουθοι των ξένων πρεσβειών) συμμετείχαν στις στρατιωτικές παρελάσεις της Μόσχας ως θεατές.

Στις 19 Μάρτη το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) έντονα αντέδρασε σε αυτές τις πληροφορίες. Ο Ιβάν Μέλνικοφ, Α' Αντιπρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ, σε δήλωσή του, υπογράμμισε πως η συμμετοχή εκπροσώπων των συμμαχικών στρατών στις γιορτινές εκδηλώσεις «είναι δυνατή και αναγκαία», όμως «οι μάχιμοι στρατιώτες των ξένων κρατών δεν έχουν το δικαίωμα να παρουσιάζονται στο γιορτασμό αυτό και να παρελαύνουν στην Κόκκινη Πλατεία. Είναι στρατιωτικοί των κρατών - μελών του επιθετικού αντιρωσικού πολεμικού μπλοκ, του ΝΑΤΟ», αναφέρεται στη δήλωση. Ο Ι. Μέλνικοφ απαίτησε από τον υπουργό Αμυνας Ανατόλι Σερντιουκόφ λεπτομερείς εξηγήσεις για τα σχέδια της παρέλασης της 9ης Μάη.


Ι. Π.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΚΡΙΜΑΙΑ
Οχι στη βεβήλωση της λαϊκής μνήμης!

Οι Κομματικές Επιτροπές του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας στην Κριμαία ξεκίνησαν καμπάνια συγκέντρωσης υπογραφών σε κείμενο που απευθύνεται στο νέο Πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτωρ Γιανουκόβιτς, απαιτώντας να ακυρωθούν τα προεδρικά διατάγματα που υπέγραψε τον περασμένο Γενάρη ο πρώην Πρόεδρος της χώρας, Βίκτωρ Γιούστσενκο, με τα οποία απονέμεται ο τίτλος του «Ηρωα της Ουκρανίας» στους εγκληματίες συνεργάτες των φασιστών Ρ. Σουχέβιτς και Στεπάν Μπαντέρα.

Μέχρι σήμερα συγκεντρώθηκαν πάνω από 100 χιλιάδες υπογραφές πολιτών της Κριμαίας που εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τα διατάγματα που οδηγούν στη διαστρέβλωση της Ιστορίας του Β` Παγκοσμίου Πολέμου και στη βεβήλωση της λαϊκής μνήμης. Οπως σημειώνει το ΚΚ Κριμαίας: «Τα διατάγματα αυτά είναι κυνική προσβολή των βετεράνων του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, εκείνων που με το πολεμικό κατόρθωμά τους επιτάχυναν τη νίκη κατά των ναζιστών».


Ι.Π.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Αντιδράσεις στα μέτρα λιτότητας

ΣΟΦΙΑ.--

Χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, πυροσβέστες, αστυνομικοί συγκεντρώθηκαν το Σάββατο έξω από το Εθνικό Θέατρο της βουλγαρικής πρωτεύουσας, της Σόφιας, ενάντια στη δέσμη νέων μέτρων λιτότητας που προωθεί η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ. Οι διαδηλωτές, μαζί με τις οικογένειές τους, απαίτησαν από την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στα σχέδια να πληρώσουν οι ίδιοι εξ ολοκλήρου την ασφάλισή τους, κάτι που θα μειώσει δραστικά τα εισοδήματά τους. Μάλιστα, οι διαδηλωτές υπογράμμισαν ότι συνολικά οι περικοπές που προωθεί η κυβέρνηση θα μειώσουν το μηνιαίο εισόδημά τους περίπου κατά 12%, ενώ παράλληλα απαίτησαν αυξήσεις στους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Παρόμοια συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε στην πόλη Βάρνα στη Μαύρη Θάλασσα. Στο μεταξύ, το υπουργικό συμβούλιο συνεδρίασε την Κυριακή και συζήτησε τα νέα μέτρα λιτότητας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της καπιταλιστικής κρίσης. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η επίσημη αναγγελία των μέτρων αναμένεται στα μέσα της βδομάδας, ωστόσο, ο Μπορίσοφ ανακοίνωσε πως θα επιβληθεί «φόρος πολυτελείας» στα αυτοκίνητα, στα σκάφη αναψυχής, στα ιδιωτικά τζετ και στα ακίνητα άνω των 250 τ.μ., ενώ ανακοίνωσε πως θα τεθεί ανώτατο όριο στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.

Ωστόσο την προηγούμενη βδομάδα είχε διαρρεύσει στον Τύπο το προσχέδιο της κυβέρνησης για τα μέτρα λιτότητας. Σύμφωνα με αυτό, η κυβέρνηση προτίθεται να μειώσει την πληρωμένη άδεια μητρότητας από 425 σε 210 μέρες, να εφαρμόσει την εξαναγκαστική απλήρωτη άδεια στους δημόσιους υπαλλήλους (ενώ αφήνεται ανοικτό το να προωθηθεί και στους ιδιωτικούς υπαλλήλους), να προχωρήσει σε περικοπές των κουπονιών τροφίμων και ένδυσης, στη φορολόγηση των συντάξεων όσων συνταξιούχων αναγκάζονται να εργάζονται, κ.ά.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Διαμαρτυρία εκπαιδευτικών

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.--

Πολύμορφες αγωνιστικές δραστηριότητες παίρνουν οι εκπαιδευτικοί στη Ρουμανία, αντιδρώντας στα προωθούμενα μέτρα της κυβέρνησης στο χώρο της εκπαίδευσης, που ανάμεσα στα άλλα προβλέπουν μείωση των μισθών τους, απολύσεις, αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα με μείωση των ωρών διδασκαλίας από 25 ώρες τη βδομάδα σε 20 στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και από 30 σε 25 στη δευτεροβάθμια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδίας των Εκπαιδευτικών, οι δάσκαλοι και οι εκπαιδευτικοί, ξεκινώντας από τη Δευτέρα 22 Μάρτη, δε θα προχωρούν στη βαθμολόγηση των μαθητών ούτε σε διαγωνίσματα, ενώ την Πέμπτη 25 Μάρτη θα πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις έξω από τα κυβερνητικά κτήρια, το υπουργείο Παιδείας και του Εργασίας. Στις 22 Απρίλη αναμένεται πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο με 24ωρη απεργία και αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο για απεργία διαρκείας τον Ιούνη.

ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΛΟΒΕΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Αόριστες διακηρύξεις για σταθερότητα και διεύρυνση

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.--

Σε ναυάγιο κατέληξε η συνδιάσκεψη που διοργάνωσαν από κοινού Σλοβενία και Κροατία το περασμένο Σάββατο για την προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, στο κάστρο Μπρντο πρι Κράνιου. Η τελική ανακοίνωση που εκδόθηκε δεν ήταν παρά ένα άνευρο κείμενο με γενικόλογες αναφορές στην «ανάγκη υιοθέτησης μίας κουλτούρας διαλόγου για την οικοδόμηση μεγαλύτερης περιφερειακής εμπιστοσύνης» αλλά και έκκληση στην ΕΕ προκειμένου «να διατηρηθεί ψηλά στην ατζέντα της η διαδικασία διεύρυνσης».

Ρόλο στην αποτυχία της συνδιάσκεψης φαίνεται πως έπαιξε η ηχηρή απουσία του Σέρβου Προέδρου Μπόρις Τάντιτς και του προέδρου της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπέι. Ο μόνος αξιωματούχος της ΕΕ που συμμετείχε ήταν ο ευρωενωσιακός επίτροπος Στέφαν Φούλε, που κι αυτός έφυγε νωρίτερα προτρέποντας τους ηγέτες ΠΓΔΜ και Βοσνίας - Ερζεγοβίνης να πράξουν το ίδιο...

Ο μόνος ικανοποιημένος ήταν ο πρωθυπουργός των Κοσσοβάρων Αλβανών Χασίμ Θάτσι που χαρακτήρισε τη Συνδιάσκεψη «πολύ σημαντικό γεγονός που συμβάλλει στη σταθερότητα της περιοχής». Δεν παρέλειψε βέβαια να κατηγορήσει το Βελιγράδι για «νοοτροπία του παρελθόντος», ενώ αναφερόμενος στην συνδιάσκεψη που ετοιμάζει η ισπανική προεδρία της ΕΕ στο Σεράγεβο τον ερχόμενο Ιούνη είπε ότι δεν έχει λάβει πρόσκληση αλλά ότι προτίθεται να συμμετάσχει σαν...«ανεξάρτητο κράτος».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org