ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Μάρτη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
HΠΑ - «ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ»
Κερδισμένο το κεφάλαιο του τομέα Υγείας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Με διθυραμβικές εκφράσεις του τύπου «Η μάχη του αιώνα κερδήθηκε», «Η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στον κοινωνικό τομέα εδώ και γενιές» υποδέχτηκαν αμερικανικά και διεθνή ΜΜΕ και αυτά της χώρας μας την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση του συστήματος Υγείας στις ΗΠΑ. Ο πραγματικός θριαμβευτής βεβαίως είναι τα μονοπώλια του τομέα που θα εξακολουθούν να πουλάνε στα λαϊκά στρώματα το δικαίωμα στην Υγεία. Το νομοσχέδιο στο Κογκρέσο εγκρίθηκε με 219 ψήφους υπέρ έναντι 212 κατά - όλοι οι Ρεπουμπλικανοί βουλευτές και 34 Δημοκρατικοί - και απομένει πλέον η υπογραφή του από τον Αμερικανό πρόεδρο για να γίνει νόμος του κράτους καθώς ήδη έχει εγκριθεί από τη Γερουσία.

Ακόμη και ο πρόεδρος Ομπάμα, αν και χαιρέτισε με θριαμβευτικό τρόπο την υπεψήφιση του νομοσχεδίου, δεν μπόρεσε παρά να παραδεχθεί: «Δεν είναι ριζοσπαστική μεταρρύθμιση, είναι όμως μείζων μεταρρύθμιση. Η νομοθεσία αυτή δε θα διορθώσει όλα όσα ταλαιπωρούν το σύστημα Υγείας μας, όμως μας κάνει να κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση, έτσι μοιάζει η αλλαγή».

Επισήμως το νομοσχέδιο μεταρρύθμισης στο σύστημα Υγείας, που ψηφίστηκε αρκετά τροποποιημένο από το αρχικό νομοσχέδιο, εμφανίζεται ότι επεκτείνει την ασφαλιστική κάλυψη στην «πλειοψηφία των Αμερικανών». Αρκεί όμως να αναφέρει κανείς ότι η συζήτηση για το τελικό «λάιτ» σχέδιο, που εγκρίθηκε τελικά, διήρκεσε μήνες και έγινε υπό την πίεση των μεγάλων εταιρειών στον τομέα της Υγείας - φαρμακευτικές, ασφαλιστικές, ιδιωτικά νοσοκομεία - και για κάθε μέλος του Κογκρέσου αντιστοιχούσαν τουλάχιστον 6 καταγεγραμμένοι «λομπίστες», δηλαδή ομάδες άσκησης πίεσης και συγκεκριμένων συμφερόντων στον τομέα της Υγείας. Στο νέο νόμο δεν προβλέπεται πουθενά η δημόσια ασφάλιση, ενώ τα φάρμακα θα πωλούνται με απελευθερωμένες τιμές. Ως προϊόν συμβιβασμών (στο σύνολό του δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα παρά μόνο επιμέρους τμήματά του) προβλέπεται απαγόρευση στις πρακτικές των ασφαλιστικών εταιρειών να αρνούνται να καλύψουν ανθρώπους με ήδη διαπιστωμένα προβλήματα υγείας (το ζήτημα βεβαίως σημαίνει ότι πρέπει να καταβάλλουν υψηλά ασφάλιστρα), επίσης ανασφάλιστοι ενήλικες μπορούν να καλύπτονται βάσει ενός νέου προγράμματος (φυσικά μόνο στα πιο βασικά), ενώ τα παιδιά δε θα εξαιρούνται από τα ιατρικά προγράμματα. Θεσπίζει επίσης υποτίθεται υγειονομική περίθαλψη για τους άπορους (ουσιαστικά στην περίπτωση που είναι πολύ σοβαρά), επιβάλλει νέους φόρους στους «εύπορους» και φοροελαφρύνσεις στις μικρές επιχειρήσεις που καλύπτουν ασφαλιστικά τους εργαζόμενους (δηλαδή πάλι με κερδισμένες τις εταιρείες). Ο Ομπάμα για να «καλμάρει» τις αντιδράσεις των Ρεπουμπλικάνων ότι θα επιτρέπονται οι αμβλώσεις στα λεγόμενα «δημόσια νοσοκομεία» ...υποσχέθηκε ότι με διάταγμα που θα φέρει αυτό δε θα επιτρέπεται. Πάντως, οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν δηλώσει ότι θα αμφισβητήσουν τη συνταγματικότητα του νόμου.

«Πρόκειται για μια ολοκληρωτική νίκη της ασφαλιστικής βιομηχανίας», λέει ο δρ Στέφι Γουλχάντερ, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και συνιδρυτής των Γιατρών για ένα Εθνικό Πρόγραμμα Υγείας και καταλήγει ότι «ο νέος νόμος χρησιμοποιεί την κρατική εξουσία για να αναγκάζει τους πολίτες να δίνουν τα χρήματά τους σε εταιρείες ιδιωτικής ασφάλισης».

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κλιμακώνει διπλωματικά και στρατιωτικά το Ισραήλ

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΑΜΜΑΝ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Στην ανατολική Ιερουσαλήμ, δεν πρόκειται να παγώσει ή να σταματήσει κανένα σχέδιο ανοικοδόμησης». Αυτό δήλωνε την Κυριακή ο Ισραηλινός πρωθυπουργός λίγο πριν αναχωρήσει για επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, πυροδοτώντας νέο κύκλο παλαιστινιακών αντιδράσεων, τη στιγμή που ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος Τζορτζ Μίτσελ προσπαθούσε, στις επαφές του με την παλαιστινιακή ηγεσία, να αναζητήσει ένα αποδεκτό «πλαίσιο άμεσης επανάληψης έμμεσων ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών».

Οι δηλώσεις του Μπέντζαμιν Νετανιάχου προκάλεσαν ρωγμές στην εικόνα της ισραηλινής «δέσμευσης για κινήσεις οικοδόμησης εμπιστοσύνης», που, απο την περασμένη Παρασκευή, καλλιεργούσε η αμερικανική διπλωματία με αφορμή την τηλεφωνική επικοινωνία του Νετανιάχου με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών. Την έντονη δυσφορία της εξέφρασε και η ΕΕ.

Η Χίλαρι Κλίντον μιλώντας στο AIPAC, τη μεγαλύτερη οργάνωση ισραηλινο-αμερικανικής συνεργασίας στις ΗΠΑ, επανέλαβε ότι η ασφάλεια του Ισραήλ είναι κάτι παραπάνω από «πρώτη προτεραιότητα» για την Ουάσιγκτον. Το Ισραήλ οφείλει να κάνει δύσκολες και αναγκαίες επιλογές. Η κατάσταση ως έχει είναι ανυπόφορη. Συμπλήρωσε, όμως, ότι «και θα οδηγήσει μόνο σε περαιτέρω βία». Για να καταλήξει ότι «μοναδικός δρόμος προς την ειρήνη είναι η ύπαρξη δύο ανεξάρτητων γειτονικών κρατών». Στην ομιλία της, βέβαια, η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δεν παρέλειψε να κατηγορήσει την παλαιστινιακή πλευρά για «δημιουργία εντυπώσεων μέσα από την πρόκληση πανικού όσον αφορά στους μουσουλμανικούς θρησκευτικούς τόπους».

Την ίδια ώρα, ο Μίτσελ συναντούσε τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Αμπάς, στο Αμμάν της Ιορδανίας, καλώντας και τις δύο πλευρές σε αποκλιμάκωση της έντασης προκειμένου να «αναθερμανθούν οι, μεταξύ τους, επαφές το ταχύτερο δυνατό». Ο Αμπάς, από την άλλη, ξεκαθάρισε ότι όσο το Ισραήλ επιμένει στον εποικισμό, ιδιαίτερα της ανατολικής Ιερουσαλήμ, είναι αδύνατο να υπάρξουν συνομιλίες. Επίσης, κατηγόρησε την ισραηλινή πλευρά ότι «παίζει με τη φωτιά», καθώς κλιμακώνει τις προκλήσεις με την ισραηλινή στρατιωτική βία στη Δ. Οχθη.

Ο Αμπάς αναφερόταν στο θάνατο τεσσάρων νεαρών Παλαιστινίων, το Σάββατο και την Κυριακή, κοντά στην Νάμπλους, από πυρά του ισραηλινού στρατού σε επεισόδια με διαδηλωτές. Ανάλογη κλιμάκωση παρατηρείται και στη Λωρίδα της Γάζας, όπου η ισραηλινή αεροπορία συνεχίζει τις, σχεδόν, καθημερινές επιδρομές, χωρίς, μέχρι στιγμής, να έχουν προκληθεί θύματα. Αργά χθες το βράδυ, αναφέρθηκαν και συγκρούσεις κατά μήκος της μεθορίου.

Στη Γάζα βρέθηκε, την Κυριακή, και ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι μουν, ο οποίος ζήτησε την άρση του καταστροφικού εμπάργκο, μιλώντας για «απαράδεκτη κατάσταση» και τονίζοντας ότι «αποδυναμώνει τους απλούς ανθρώπους και ενισχύει τις φανατικές φωνές».

Κινητοποιήσεις των μεταναστών

Χιλιάδες μετανάστες διαδήλωσαν στην Ουάσιγκτον. Στο συγκεκριμένο στιγμιότυπο οι σταυροί συμβολίζουν τους νεκρούς στα Μεξικανο-αμερικάνικα σύνορα
Χιλιάδες μετανάστες διαδήλωσαν στην Ουάσιγκτον. Στο συγκεκριμένο στιγμιότυπο οι σταυροί συμβολίζουν τους νεκρούς στα Μεξικανο-αμερικάνικα σύνορα
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η μεγαλύτερη διαδήλωση που έγινε στην Ουάσιγκτον από την εκλογή του Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα τον Νοέμβρη του 2008 και η μαζικότερη διαδήλωση μεταναστών από το 2006 πραγματοποιήθηκε στην αμερικανική πρωτεύουσα την Κυριακή. Ομως, δεκάδες χιλιάδες μετανάστες με χαρτιά ή χωρίς πέρασαν σχεδόν απαρατήρητοι από τα διεθνή ΜΜΕ, καθώς όλα τα φώτα της δημοσιότητας ήταν στραμμένα στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση στην Υγεία.

Το γεγονός αυτό δεν μπορεί ωστόσο να αλλοιώσει την πραγματικότητα: η διαδήλωση των μεταναστών ήταν πρωτοφανής σε μαζικότητα, ενώ οι μετανάστες, δηλώνοντας ηχηρό «παρών», απαίτησαν τον άμεσο τερματισμό της πολιτικής της καταστολής των μεταναστών και τη μεταρρύθμιση του νομικού πλαισίου για τη μετανάστευση, ώστε να εξασφαλίζονται τα δικαιώματα των ξένων εργατών. Πρόκειται για μια ακόμη προεκλογική δέσμευση του Προέδρου Ομπάμα, προκειμένου να αποσπάσει τις ψήφους των μεταναστών και ειδικά των Ισπανόφωνων. Κρατώντας πλακάτ που έγραφαν «Δικαιοσύνη και Αξιοπρέπεια για όλους τους Μετανάστες στις ΗΠΑ» και «Το μόνο που θέλουμε είναι δουλειά», αλλά και φορώντας μπλουζάκια που έγραφαν «το ταξίδι μας ως μετανάστες είναι ταξίδι για τα ανθρώπινα δικαιώματα», οι διαδηλωτές έκαναν πορεία στο κέντρο της Ουάσιγκτον. Πάντως, το θέμα της μετανάστευσης αναμένεται να αποτελέσει ίσως το μεγαλύτερο αγκάθι της προεδρίας του και μέχρι τώρα δεν έχει γίνει κάποια ενέργεια και οι υποστηρικτές των δικαιωμάτων των μεταναστών προειδοποιούν ότι αν δεν υλοποιηθούν οι υποσχέσεις του ενοίκου του Λευκού Οίκου, θα υποστεί τις συνέπειες στις εκλογές για το Κογκρέσο, τον ερχόμενο Νοέμβρη.

Kαι η Παιδεία στο στόχαστρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Το κλείσιμο των σχολείων σε πολλές Πολιτείες έχει προκαλέσει πανικό στους γονείς και οργή στους μαθητές, ενώ οι συνέπειές του είναι συντριπτικές, ειδικά όσον αφορά τις κοινότητες που όλως περιέργως είναι κοινότητες που αποτελούνται από φτωχούς, βιοπαλαιστές και εργαζόμενους. Πρόσχημα για το κλείσιμό τους - που το Ντιτρόιτ αποτελεί πλέον φάντασμα του παλαιού εαυτού του, αποτελεί το μοντέλο - είναι καταρχήν οι περικοπές στις δαπάνες, στις πολιτειακές που ακολουθούν τις ομοσπονδιακές, αλλά και τα «αποτελέσματα του σχολείου».

Με βάση αυτό, ο Πρόεδρος Ομπάμα παρουσίασε σχέδιο για τη μεταρρύθμιση και της Παιδείας, τη μεταρρύθμιση του ομοσπονδιακού εκπαιδευτικού προγράμματος «Κανένα παιδί να μη μείνει πίσω» - (NCLB) καθώς πλέον υπάρχει «η πεποίθηση ότι τα δημόσια σχολεία της Αμερικής αντιμετωπίζουν προβλήματα και το NCLΒ εκτιμάται ευρέως ότι έχει αποτύχει».

Το NCLB, το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή το 2002, μετασχημάτισε την εκπαιδευτική πολιτική, δίνοντας κεντρικό ρόλο στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση στον τομέα της Παιδείας, υποχρέωσε τις Πολιτείες να θέσουν συγκεκριμένα εκπαιδευτικά κριτήρια και κατέστησε υπεύθυνα τα σχολεία για την εφαρμογή τους. Σε όσα σχολεία δε θα σημείωναν πρόοδο θα επιβάλλονταν οικονομικές κυρώσεις... Δε «λειτούργησε», καθώς φαίνεται, ούτε το σύστημα της προώθησης των «πρότυπων» σχολείων υπό την αιγίδα ωστόσο «μη κερδοσκοπικών οργανισμών».

Ετσι, η κυβέρνηση Ομπάμα και ειδικά ο υπουργός Παιδείας Αρν Ντάνκαν προωθεί το σχέδιο για τη δημιουργία ενός «σχολείου που θα βασίζεται στην επιτυχία» και ανοίγει διάπλατα τους δρόμους για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της Παιδείας σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Με το νομοσχέδιο που κατέθεσε επιχειρεί να συνδέσει άμεσα τη χρηματοδότηση με τη γενική επίδοση των μαθητών τους. Που σημαίνει κορύφωση της ταξικής διαφοροποίησης που ήδη είναι σε πολύ ...προχωρημένα επίπεδα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ