ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Μάρτη 2010
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ
Πεθαίνουν 1,5 εκατομμύριο παιδιά το χρόνο

Η έλλειψη πρόσβασης σε ασφαλές νερό στοιχίζει τη ζωή τριών παιδιών κάθε λεπτό
Η έλλειψη πρόσβασης σε ασφαλές νερό στοιχίζει τη ζωή τριών παιδιών κάθε λεπτό
Η χτεσινή καθιερωμένη από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Μέρα Νερού είναι μια ευκαιρία για να θυμηθούμε ότι το νερό, αυτός ο πιο ζωτικός φυσικός πόρος, αν και βρίσκεται σε ανεπάρκεια, στο καπιταλιστικό σύστημα αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα σε όφελος μερικών πολυεθνικών, που θησαυρίζουν, ενώ οι λαοί είτε ζουν διαρκώς με το φάσμα της λειψυδρίας, είτε πληρώνουν το νερό για ...χρυσάφι.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να πεθαίνουν κάθε χρόνο 1,5 εκατομμύριο παιδιά κάτω των 5 ετών από έλλειψη πρόσβασης σε ασφαλές πόσιμο νερό, σύμφωνα με τα στοιχεία της UNICEF, δηλαδή 3 παιδιά κάθε λεπτό! Κάθε χρόνο εκατομμύρια κυβικά μέτρα αποβλήτων που παράγονται από τις βιομηχανικές και άλλες δραστηριότητες μολύνουν τα επιφανειακά και υπόγεια νερά του πλανήτη.

Την πιο σύγχρονη μάστιγα, όμως, αποτελεί η ιδιωτικοποίηση των φορέων διαχείρισης του νερού, καθώς το νερό μετατρέπεται σε εμπόρευμα στα χέρια των λίγων πολυεθνικών ομίλων, που μόνο στόχο έχουν τη μεγιστοποίηση των κερδών τους. Σήμερα οι κάτοικοι πολλών πόλεων στον κόσμο πληρώνουν ακριβά το τίμημα αυτής της πολιτικής, ενώ ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί, καθώς υπολογίζεται ότι μέχρι το 2015 περισσότερο από το 75% της ευρωπαϊκής αγοράς νερού και το 65% της αμερικανικής θα ιδιωτικοποιηθούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο γαλλικός κολοσσός Veolia, η κορυφαία εταιρεία στον τομέα αυτό, έχει σήμερα 110 εκατομμύρια πελάτες.

Στη χώρα μας τα διαθέσιμα επιφανειακά νερά υπολογίζονται σε 57.730.000.000 κυβικά και τα υπόγεια σε 13.000.000 κυβικά. Με βάση επιστημονικές έρευνες, 3 στα 5 ελληνικά ποτάμια παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα ρύπανσης, με τα πρωτεία να κατέχουν ο Ασωπός, ο Πηνειός, ο Αλιάκμονας και ο Νέστος. Προβλήματα ρύπανσης έχουν και πολλές λίμνες και λιμνοθάλασσες της χώρας με τα σημαντικότερα να εντοπίζονται στη Βιστωνίδα, στη λιμνοθάλασσα του Αμβρακικού και στην Κορώνεια.

Στη δίνη των ιδιωτικοποιήσεων

Από την άλλη πλευρά, από τη δεκαετία του '90, οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν αρχίσει έναν κύκλο ιδιωτικοποιήσεων για τις δύο μεγαλύτερες επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης της χώρας, την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ. Οι ιδιωτικοποιήσεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα να πληρώνουν οι κάτοικοι της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης πανάκριβα το νερό και τα τέλη αποχέτευσης. Υστερα από 10 περίπου χρόνια ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ, τα τιμολόγια νερού αυξήθηκαν κατά 150%, ενώ τα τέλη αποχέτευσης κατά 75%. Από το 1998, που ξεκίνησε η προεργασία για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, τα τιμολόγια της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 320%!

Και βέβαια οι προσπάθειες για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση δε σταματούν. Στην ΕΥΔΑΠ από 4.500 εργαζόμενοι που υπήρχαν προ 15ετίας σήμερα δουλεύουν μόνο 3.100, πάνω από τους 100 εκ των οποίων με stage, ενώ διάφοροι τομείς ανατίθενται σε ιδιώτες εργολάβους, όπως η λειτουργία της Ψυττάλειας, του Κέντρου Λυμάτων Μεταμόρφωσης και ο τομέας της Πληροφορικής. Το ίδιο συμβαίνει και στην ΕΥΑΘ, για την οποία η προηγούμενη κυβέρνηση είχε κάνει διαγωνισμό για να αναθέσει τη λειτουργία της σε στρατηγικό επενδυτή. Κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι η απόπειρα αυτή δε θα συνεχιστεί και με τη σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και για τις δύο εταιρείες. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι νέος γενικός διευθυντής της ΕΥΔΑΠ διορίστηκε πρώην στέλεχος της πολυεθνικής Veolia, που είχε λάβει μέρος στο διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ!

Περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις στη διαχείριση και εκμετάλλευση του νερού, υδρόμετρα στους αγρότες, αλλά και νέες αυξήσεις και χαράτσια στην τιμή του νερού ύδρευσης και στα τέλη αποχέτευσης, με πρόσχημα τη λειψυδρία και τις κλιματικές αλλαγές, επιφυλάσσει στη χώρα μας η εφαρμογή της Οδηγίας της ΕΕ 2000/60ΕΚ. Οπως δήλωσε χτες κατά τη διάρκεια ημερίδας της ΕΥΔΑΠ ο ειδικός γραμματέας της Υπηρεσίας Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος Ανδρέας Ανδρεαδάκης, βασικός άξονας της πολιτικής του υπουργείου στον τομέα αυτόν είναι ακριβώς η εφαρμογή της οδηγίας αυτής. Τα τιμολογιακά μέτρα μετατίθενται, όπως πρόσθεσε, για το 2012, αντί για φέτος, αφού πρέπει να προηγηθούν τα σχέδια διαχείρισης για κάθε υδατικό διαμέρισμα.

Από την εφαρμογή της Οδηγίας θα πληγούν ιδιαίτερα οι μικρομεσαίοι αγρότες, οι οποίοι θα υποχρεωθούν να πληρώνουν, όχι με το στρέμμα, αλλά με ογκοχρέωση της πραγματικής κατανάλωσης. Δηλαδή, θα υποχρεωθούν να βάλουν υδρόμετρα στα χωράφια.

Στο στόχαστρο θα μπουν και οι οργανισμοί ύδρευσης και αποχέτευσης εκατοντάδων πόλεων της χώρας, οι οποίες θα πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο τιμολόγησης, ώστε να καλύπτεται όχι μόνο το οικονομικό κόστος, αλλά και το λεγόμενο «περιβαλλοντικό» κόστος ανάκτησης. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθούν τα τιμολόγια τουλάχιστον κατά 50%.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Νερό κοινωνικό αγαθό, όχι εμπόρευμα

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Νερού

Για την Παγκόσμια Μέρα του Νερού, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή του, τονίζει:

«Η σημερινή κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη, προωθεί ενεργά την εγκληματική πολιτική πλήρους εμπορευματοποίησης του νερού, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ και της άρχουσας τάξης. Δρομολογεί την ιδιωτικοποίηση της ύδρευσης, καθώς και τη διαχείριση της άρδευσης σαν μέσο για την προώθηση της ΚΑΠ και το ξεκλήρισμα της φτωχής αγροτιάς.

Το νερό, ένας φυσικός πόρος στρατηγικής σημασίας για την προστασία της δημόσιας υγείας, των οικοσυστημάτων, του περιβάλλοντος και τις δυνατότητες της εγχώριας παραγωγής, πρέπει να αποτελεί κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Γι' αυτό απαιτείται ριζικά διαφορετικός δρόμος ανάπτυξης, ο δρόμος της λαϊκής οικονομίας και εξουσίας, που θα κατοχυρώσει τους υδάτινους πόρους σαν λαϊκή περιουσία.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο των κοινωνικοποιημένων μέσων παραγωγής, της κεντρικά σχεδιασμένης οικονομίας, η αξιοποίηση του νερού θα σχεδιάζεται, θα υλοποιείται και θα ελέγχεται με γνώμονα το σύνολο των κοινωνικών αναγκών.

Για να ανοίξει ο δρόμος γι' αυτήν την ελπιδοφόρα προοπτική, καλούμε το λαό σε αγωνιστική δράση για:

  • Ολοκληρωμένη, αποκλειστικά κρατική υδατική πολιτική, που θα αφορά την έρευνα, τον εμπλουτισμό, την προστασία, τις χρήσεις και την ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων αποθεμάτων στο σύνολο της χώρας, στον αντίποδα των κατευθύνσεων της ΕΕ και της άρχουσας τάξης.
  • Σχεδιασμό και άμεση υλοποίηση όλων των αναγκαίων εγγειοβελτιωτικών και αντιπλημμυρικών έργων υποδομής.
  • Μέτρα προστασίας της ποιότητας νερών με ορθολογική χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, με τον έλεγχο των βιομηχανικών αποβλήτων.
  • Προστασία των ελεύθερων χώρων στις πόλεις και ανάπτυξη του αστικού και περιαστικού πρασίνου. Περιορισμό των διαρροών από τα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης.
  • Προστασία των δασών, ανάπτυξή τους με αναδασώσεις που ευνοούν τη συγκράτηση των νερών και τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα, κατάργηση των δασοκτόνων νόμων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ».
Κύκλωμα δουλεμπόρων

Ομηροι στα χέρια μελών κυκλώματος δουλεμπόρων ήταν 9 Πακιστανοί και 19 Μπαγκλαντέζοι στο Μενίδι. Οι δράστες τους ζητούσαν 5-7 χιλιάδες ευρώ για να τους απελευθερώσουν, ενώ καθημερινά τους απειλούσαν και τους ξυλοκοπούσαν. Σύμφωνα με την Αστυνομία, τέσσερις Σύροι κι ένας Ελληνας, ήταν οι δράστες της κακοποίησης και συμμετείχαν σε οργανωμένο κύκλωμα που μετέφερε μετανάστες από τις ασιατικές χώρες στην Ελλάδα, μέσω Τουρκίας. Οι δράστες πιάστηκαν το περασμένο Σάββατο από την Αστυνομία.

Τραγωδία στο Αγρίνιο

Νεκρές βρέθηκαν χτες τα μεσάνυχτα η μητέρα και η 16χρονη αδελφή του Αλέξη Νικολόπουλου, ενός από τα θύματα του πενταπλού φονικού στο Αγρίνιο, στις 25 Νοέμβρη του 2006. Τις δύο γυναίκες εντόπισε αναίσθητες, πεσμένες στο πάτωμα του σπιτιού τους, στο χωριό Καμαρούλα, το τρίτο παιδί της οικογένειας, ο Βασίλης, όταν επέστρεψε από την Αθήνα. Δίπλα τους βρέθηκαν δύο μπουκάλια με εντομοκτόνο, τα οποία ήταν άδεια και δύο ιδιόχειρα σημειώματα. Ο ιατροδικαστής που κλήθηκε στο σημείο επιβεβαίωσε την αιτία θανάτου των δύο γυναικών. Δηλητηρίαση από κατάποση εντομοκτόνου.

Οι δύο δράστες του πενταπλού φονικού - πατέρας και γιος - καταδικάστηκαν για τη δολοφονία των κυνηγών Χρήστου και Βασίλη Νικολόπουλου, Ηλία Πίππα, Αλέξη Νικολόπουλου και Λάμπρου Ανδρέσα, που όλοι ήταν ξαδέλφια. Το Μάρτη του 2008, το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αιγίου καταδίκασε τους δράστες σε πέντε φορές ισόβια, την ανώτατη ποινή για το πενταπλό φονικό.

Τριήμερη απεργία των δικηγόρων

Σε τριήμερη προειδοποιητική απεργία κατεβαίνουν οι δικηγόροι όλης της χώρας σήμερα, αύριο και στις 26 Μάρτη, με απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, διαμαρτυρόμενοι για την επιβολή ΦΠΑ στις νομικές υπηρεσίες. Τις ίδιες μέρες θα απεργήσουν και οι δικαστικοί επιμελητές, ενώ συνεχίζουν τις δίωρες στάσεις (10-12) οι δικαστικοί υπάλληλοι της Αθήνας.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org