ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Μάρτη 2010
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΙΛΕΛΕΡ
Την Κυριακή 28 του Μάρτη ο γιορτασμός

Τίμησαν την επέτειο οι αγρότες της Κρήτης

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στον αγωνιστικό γιορτασμό των 100 χρόνων από τον ξεσηκωμό του Κιλελέρ, την Κυριακή 28 Μάρτη, στις 12 το μεσημέρι, απευθύνει η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ), καλώντας τους μικρομεσαίους αγρότες να συνεχίσουν τους αγώνες τους για την προώθηση των δίκαιων αιτημάτων τους. Η εκδήλωση τιμής θα γίνει στο χώρο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων, στο Κιλελέρ.

Στο μεταξύ με συλλαλητήριο στα Χανιά και συγκέντρωση στις Αρχάνες Ηρακλείου τιμήθηκαν στην Κρήτη τα 100 χρόνια από τον αιματηρό ξεσηκωμό των κολίγων ενάντια στους τσιφλικάδες και το κράτος τους.

Στα Χανιά χτες το πρωί με τη συμμετοχή αγροτών από όλο το νομό πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση που είχε καλέσει η Γραμματεία Χανίων της ΠΑΣΥ μαζί με αγροτικούς συλλόγους του Νομού και τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο. Η συγκέντρωση έγινε στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τη συμμετοχή νέων αγροτών είτε ηλικιακά είτε που για πρώτη φορά συμμετείχαν σε συγκέντρωση της ΠΑΣΥ.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν εργαζόμενοι από διάφορους κλάδους δουλειάς και νεολαία.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Σοφοκλής Τσουρουνάκης, μέλος της Γραμματείας της ΠΑΣΥ και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Μήθυμνα. Στην ομιλία του μεταξύ άλλων τόνισε ότι «σήμερα ο αγώνας της μικρής και φτωχομεσαίας αγροτιάς στρέφεται ενάντια στα μονοπώλια και τους εμποροβιομήχανους που συγκεντρώνουν την αγροτική παραγωγή, στις τράπεζες, αλλά και στα κόμματα και κυβερνήσεις, τις συμμαχίες τους που εκφράζονται με την ΕΕ και την κάθε ΚΑΠ, που υπηρετεί τους μεγαλοαγρότες επιχειρηματίες, για να συγκεντρώσουν τη γη των σύγχρονων "κολίγων"». Γι' αυτό, όπως επισήμανε ακολούθως, χρειάζεται να αναπτυχθούν οι αγώνες της μικρομεσαίας αγροτιάς κόντρα στην ενσωμάτωση και το συμβιβασμό που προωθούν οι αγροτοσυνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, καθώς και οι ξεπουλημένες ηγεσίες των ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ - ΣΥΔΑΣΕ, που σιγοντάρονται από τις ελάχιστες δυνάμεις του ΛΑ.Ο.Σ. και του ΣΥΝ. Κλείνοντας την ομιλία του κάλεσε τους αγροτικούς συλλόγους, τις Ομοσπονδίες, τις επιτροπές αγώνα σε ένα ζωντανό μαχητικό και μαζικό αγροτικό κίνημα με ισχυρούς αγροτικούς συλλόγους, ενάντια στα σχέδια ενός ελεγχόμενου και κατασκευασμένου από τα πάνω κυβερνητικού αγροτικού συνδικαλισμού, που προωθεί άμεσα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Αμέσως μετά τη συγκέντρωση οι αγρότες, παρατάσσοντας τα αγροτικά τους αυτοκίνητα κατά μήκος του δρόμου, πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Συγκέντρωση επίσης πραγματοποιήθηκε και στο Ηράκλειο την Κυριακή που μας πέρασε στην κεντρική πλατεία των Αρχανών με τη συμμετοχή και εργαζομένων, ταξικών σωματείων και αντιπροσωπείας της Γραμματείας Ηρακλείου του ΠΑΜΕ. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Δημήτρης Καραβιώτης, γεωπόνος, μέλος της Γραμματείας Ηρακλείου της ΠΑΣΥ.

ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Πτώση τζίρου, απολύσεις και ... λουκέτα

Ερευνα του Επιμελητηρίου για την κατάσταση στις βιοτεχνίες

Κατά 1/3 περίπου σε μέσους όρους μειώθηκε ο τζίρος των βιοτεχνικών επιχειρήσεων μελών του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΒΕΑ) το 2009 σε σχέση με το 2008, όπως προκύπτει από την έρευνα που πραγματοποίησε για λογαριασμό του Επιμελητηρίου η εταιρεία δημοσκοπήσεων «Marc», τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν χτες. Από τα πιο ενδεικτικά συμπεράσματα που μπορεί κανείς να επισημάνει ως ενδεικτικά της κατάστασης που διαμορφώνεται στην αγορά είναι:

  • Το 37,2% των ερωτηθέντων απάντησε ότι έχει ζημίες με μεγαλύτερη συχνότητα στις μικρότερες επιχειρήσεις.
  • Περισσότεροι από 8 στους δέκα, ποσοστό 85,4% , δήλωσαν ότι έχουν επηρεαστεί σε σημαντικό βαθμό από την κρίση, με περισσότερο ευάλωτες τις μικρές επιχειρήσεις.
  • Το 26% των ερωτηθέντων απάντησε πως μείωσε το προσωπικό κατά τουλάχιστον ένα άτομο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Κατ' αναγωγή στο σύνολο των επιχειρήσεων μελών του ΒΕΑ αυτό δείχνει ότι η απασχόληση μειώθηκε κατά 25.000 άτομα, αριθμός ο οποίος εάν προστεθεί στα στοιχεία που προέκυψαν από την αντίστοιχη έρευνα του προηγούμενου Ιούλη εκτινάσσει τη μείωση των ατόμων που έμειναν χωρίς δουλειά στη βιοτεχνία στις 50.000 περίπου.
  • Επιπλέον, το 43% όσων απασχολούν προσωπικό και συμμετείχαν στην έρευνα, δηλαδή περισσότεροι από 4 στους 10, δηλώνει «σίγουρα ναι» και «μάλλον ναι» ότι θα το μειώσει το επόμενο διάστημα. Αυτό με βάση τις απαντήσεις κατά κλάδο, φαίνεται ότι θα συμβεί περισσότερο στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις και στους κλάδους τροφίμων - ποτών, οικοδομικών δραστηριοτήτων και μετάλλου. Ας σημειωθεί ότι η τάση αυτής της εκτίμησης παρουσιάζει μια αύξηση κατά 10% στην τωρινή έρευνα, έχοντας σημειώσει μια πτώση μεταξύ Νοέμβρη 2008 και Ιούλη 2009.
  • Τέσσερις στους δέκα (ποσοστό 40%) δηλώνουν ότι με τις παρούσες συνθήκες θεωρεί «πολύ και αρκετά πιθανό» το ενδεχόμενο να έχει το επόμενο διάστημα τόσο σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας ώστε να οδηγηθεί ακόμα και σε κλείσιμο της επιχείρησης.
  • Επτά στους δέκα ερωτηθέντες δήλωσαν ότι έχουν σοβαρές καθυστερήσεις στις πληρωμές από πελάτες τους. Πάνω από το 50% εισπράττει οφειλές σε διάστημα τουλάχιστον 3-4 μηνών. Ο χρόνος είσπραξης των οφειλών αυξήθηκε το 2009 από έναν έως και πάνω από τέσσερις μήνες σε σχέση με το χρόνο καθυστέρησης του 2008 για το 52,5% των ερωτηθέντων.
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων κινητοποιήσεων

Την κυβερνητική πολιτική με την οποία, όπως επισημαίνεται, «στο όνομα της κρίσης λαμβάνονται τα σκληρότερα αντιλαϊκά μέτρα των τελευταίων δεκαετιών» καταγγέλλει στο ψήφισμά της η Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε προχτές Κυριακή μετά την 24ωρη απεργία της 18ης Μάρτη. Οι βενζινοπώλες καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση παίρνει μέτρα αφανισμού των πρατηρίων και παράδοσης της αγοράς σε μονοπώλια και αλυσίδες μεγάλων επιχειρήσεων, ότι οι καταναλωτές πληρώνουν πάνω από το 61% της τιμής της βενζίνης σε φόρους, ενώ την ίδια στιγμή βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται.

Ζητούν την άμεση επίλυση των προβλημάτων τους: Το σταμάτημα της αύξησης των φόρων, το σταμάτημα της συκοφάντησης των βενζινοπωλών για την ακρίβεια στα καύσιμα, την εφαρμογή του νόμου για εγκατάσταση ταμειακών μηχανών παράλληλα με την εγκατάσταση συστημάτων ελέγχου εισροών - εκροών, την απόσυρση κάθε σχεδίου ανατροπής του φορολογικού καθεστώτος των καυσίμων.

Η Γενική Συνέλευση με το ψήφισμά της εξουσιοδοτεί το ΔΣ να ζητήσει άμεση συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και να κηρύξει νέες κινητοποιήσεις ακόμη και με κλείσιμο των πρατηρίων σε χρόνο που θα κρίνει κατάλληλο.

ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΕΙΟ ΒΕΥΗΣ
Κατατέθηκαν οι αιτήσεις ενδιαφέροντος

Δεκατρία εταιρικά σχήματα κατέθεσαν αιτήσεις για την απευθείας εκμίσθωση του λιγνιτωρυχείου της Βεύης, σύμφωνα με τη χτεσινή ανακοίνωση της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Πρόκειται για τις: Ενωση Εταιρειών ΕΛΜΙΝ ΑΕ- INTERKAT ΑΕ. Ενωση Εταιρειών HORIZON ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΑΕΒΕ - ΜΕΤΕ ΑΕ. ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΕΙΑ ΑΧΛΑΔΑΣ ΑΕ. ΓΑΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΕ. IACOVOU Brothers LTD. Κοινοπραξία ΤΕΝΑ ΑΤΕΒΕ - ΚΑΠΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΤΕ - ENERGEN ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΕΡΓΑ ΑΤΕ. ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ. ΤΕΡΝΑ ΑΕ. ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΕ. Ομιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ. ΑΚΜΗ ΑΤΕ. ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΝΕΟΤΕΧΝΙΚΗ ΑΕ - ΜΠΕΤΟΚΑΤ ΑΕ. DRAGADOS SA - ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΗ ΑΕ.

Η ΔΕΗ έχει αποκλειστεί από τις διαδικασίες απόκτησης του κοιτάσματος, ωστόσο ενδιαφέρεται για συνεκμετάλλευση του χώρου που διαχωρίζει το δικό της ορυχείο από αυτό που θα εκμισθωθεί, εφόσον μπορέσει να έρθει σε συμφωνία με τον ανάδοχο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο ενδιάμεσος αυτός χώρος διαθέτει 50 εκατ. τόνους λιγνίτη. Πηγές της ΔΕΗ δηλώνουν ότι ο προγραμματισμός της για νέα λιγνιτική μονάδα στην περιοχή δεν ακυρώνεται, ωστόσο είναι προφανές ότι χρειάζεται τη συνεκμετάλλευση.

ΤΙΜΗ ΒΕΝΖΙΝΗΣ
Προτάσεις για «μίνι» πλαφόν

Την περιορισμένη, χρονικά και γεωγραφικά, εφαρμογή του μέτρου της ανώτατης επιτρεπόμενης τιμής στην τιμή πώλησης της βενζίνης, φαίνεται να προτείνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), σύμφωνα με πληροφορίες.

Συγκεκριμένα, προτείνει εφαρμογή για την εορταστική περίοδο και σε 8 νομούς: Τους τέσσερις νομούς της Κρήτης, τα Δωδεκάνησα, τη Θεσπρωτία, τη Φωκίδα και την Πρέβεζα. Η ΡΑΕ φέρεται να προτείνει τη διαμόρφωση του πλαφόν στα επίπεδα των τιμών του Γενάρη, πριν την επιβολή των ειδικών φόρων.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org