ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Μάρτη 2010
Σελ. /40
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ζητάει συναίνεση για νέα αντιλαϊκά πακέτα

«Δεύτερη φάση των μαχών» ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός

Από τη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή

Phasma

Από τη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή
Στους γνωστούς κινδυνολογικούς τόνους που χρησιμοποιεί όλο αυτό το διάστημα η κυβερνητική προπαγάνδα, προκειμένου να εκφοβίσει τους εργαζόμενους και να περάσει όσο γίνεται πιο ανώδυνα τα αντιλαϊκά μέτρα, κινήθηκε στην πρωτολογία του ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.

Προκλητικά έκανε λόγο για «δραματικές στιγμές» που ζει η χώρα τους τελευταίους μήνες λόγω των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και της διεθνούς οικονομικής κρίσης, που προκαλεί «μεγάλο πόνο στους εργαζόμενους». Κατά τον πρωθυπουργό, η Ελλάδα επιλέχθηκε «ως πειραματόζωο» από κάποιους, ενώ παράλληλα - όπως είπε - υπήρξαν κάποιοι πολιτικοί που με λαϊκισμό και προκαταλήψεις θέλησαν να γίνει η Ελλάδα «ο αποδιοπομπαίος τράγος».

Ο Γ. Παπανδρέου εμφανίστηκε αποφασισμένος να συνεχίσει την αντιλαϊκή επέλαση, αφού είπε ότι η κυβέρνησή του λέει «όχι στη ραστώνη του πολιτικού κόστους» και είναι αποφασισμένη όπως έδειξε μέχρι τώρα να παίρνει «δύσκολες θέσεις». Ανέφερε ότι με τα αντιλαϊκά μέτρα που πήρε μέχρι τώρα η κυβέρνηση έχει αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη διεθνώς, αφού δείξαμε - όπως είπε - ότι δεν αθετούμε τις υποχρεώσεις μας. Την κερδίσαμε, ισχυρίστηκε, την πρώτη μάχη αφού έχουν πειστεί και οι πιο δύσπιστοι στην ΕΕ, στην οποία πλέον δεν είμαστε «το μαύρο πρόβατο».

Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θέλει στήριξη για να προχωρήσει σε μεγάλες αλλαγές, είπε ότι η Ελλάδα δε ζητάει χρήματα και χαρακτήρισε «αστειότητες» τα όσα ακούγονται περί «εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ». Θα τα καταφέρουμε, συνέχισε, μόνοι μας αφού έχουμε μεγάλο αριθμό συμμάχων. Εσπευσε βέβαια να πει «ότι δεν γνωρίζουμε την τελική έκβαση των επόμενων ημερών» (σ.σ. Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ) αφού κατά τον Γ. Παπανδρέου «οι μάχες δεν τελειώνουν αυτές τις μέρες».

Εκανε λόγο για «2η φάση των μαχών» και ζήτησε «πνεύμα συνεργασίας» από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, λέγοντας ότι ο ίδιος θα αναλάβει όλες τις ευθύνες και δε θα τις μεταθέσει σε άλλους, γιατί όπως είπε το καθήκον του είναι «η διάσωση της χώρας». Ζητάω, είπε, τη συνεργασία για να προχωρήσουν «οι μεγάλες αλλαγές» σε όλη την κλίμακα της χώρας. Στόχος αυτών των αλλαγών, συνέχισε, είναι ανάμεσα στα άλλα η δημιουργία μιας δημόσιας διοίκησης η οποία θα βοηθάει «την επιχειρηματικότητα».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν τεθεί για φέτος θα επιτευχθούν και ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα προχωράει συνεχώς σε ανοιχτή διαβούλευση προκειμένου να εξασφαλίζει «κοινωνικές συμμαχίες».

ΝΔ
Βράχος στο πλευρό της κυβέρνησης

«Εγώ έβαλα πλάτες», τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, προεξοφλώντας τη συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σε νέα αντιλαϊκά μέτρα που η κυβέρνηση - όπως εκτίμησε - θα πάρει. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ, «αντιλαμβανόμαστε ότι χρειάζονται επώδυνα μέτρα. Δεν είμαστε λαϊκιστές», προσθέτοντας ότι «εδώ δε διακυβεύονται απλώς, κάποια μικρότερα ή μεγαλύτερα επιτόκια δανεισμού. Διακυβεύεται πλέον η ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας».

Αναφερόμενος στα πρόσφατα κυβερνητικά μέτρα, σημείωσε ότι «τρία μέτρα από όσα υλοποιήθηκαν τα είχε υποδείξει η Νέα Δημοκρατία», ζητώντας πακέτο παροχών προς το κεφάλαιο που θα δώσει «ανάσα στις αγορές» με «τονωτικές ενέσεις», ώστε «να μην κλατάρουν οι επιχειρήσεις». Σχολιάζοντας συνολικά την κυβερνητική πολιτική στην οικονομία, ο Αντ. Σαμαράς είπε ότι «το μείγμα πολιτικής που υιοθέτησε επιτείνει το αδιέξοδο», αφού «το πρόγραμμά σας επιβάλλει σκληρές θυσίες μέρος των οποίων απορροφά η ύφεση που το ίδιο το πρόγραμμα προκαλεί».

Κατηγόρησε, ακόμα, την κυβέρνηση ότι «έκανε δημιουργική λογιστική όχι για να μειώσει το έλλειμμα, αλλά να το μεγαλώσει» και έτσι το παρουσίασε υψηλότερο το 2009 για να το μειώσει πάλι το 2010, προκειμένου να εφαρμόσει κάποιες από τις προεκλογικές της υποσχέσεις. Τέλος, ο Αντ. Σαμαράς άσκησε κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ για «ατολμία» και «καθυστερήσεις», επιβεβαιώνοντας, παράλληλα, τη συνέχεια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ όσον αφορά τις αντιλαϊκές επιλογές. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι οι κυβερνήσεις Καραμανλή πραγματοποίησαν «θετικές» αλλαγές και «σήμερα η κυβέρνηση επωφελείται από αυτές, όπως η μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό που εκκρεμούσε εδώ και δεκαετίες και κατόρθωσε να περιορίσει τα ασφαλιστικά ταμεία από 130 σε 13».

ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Διαχείριση από τη σκοπιά του «καλού» ιμπεριαλιστή

Με μια διαχειριστική κριτική και παρουσιάζοντας τα αντιλαϊκά μέτρα σαν «θατσερικές» συνταγές, που βρίσκονται σε αντιπαράθεση με τα όσα υποσχέθηκε προεκλογικά η κυβέρνηση, εμφανίστηκε χτες στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Σε ό,τι αφορά τις θέσεις του κόμματός του, έκανε λόγο για «όραμα μιας αναζήτησης επιλογής λύσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο», με «πολιτικό έλεγχο της αγοράς», αναπαράγοντας ταυτόχρονα δυο αυταπάτες σε βάρος του λαού: Πρώτον, ότι το ιμπεριαλιστικό κέντρο της ΕΕ είναι καλύτερο από το ΔΝΤ και τα συμφέροντα που αυτό κατά βάση υπηρετεί και δεύτερον ότι σήμερα ο λαός θα σωθεί αν διαλέξει τον «καλύτερο» ιμπεριαλιστή και όχι μέσα από την οργάνωση της αντιιμπεριαλιστικής του πάλης.

Σπέρνοντας συγχύσεις σχετικά με το ρόλο του ΠΑΣΟΚ, τα αίτια και το χαρακτήρα της κρίσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι «η κρίση θα μπορούσε να γίνει η ευκαιρία για μια άλλη δομή», κατηγορώντας την κυβέρνηση επειδή «κινδυνολογήσατε» και «παλινδρομήσατε απέναντι στον ευρωπαϊκό και υπερατλαντικό δρόμο». Σημείωσε ότι «η κατάσταση ήταν δύσκολη, αλλά υπήρχε δυνατότητα. Γι αυτό σας ψήφισε ο ελληνικός λαός. Για να στρίψετε το τιμόνι». Ούτε λίγο, ούτε πολύ, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ διαβλέπει ένα φιλολαϊκό ΠΑΣΟΚ κάτω από την αντιλαϊκή κυβέρνηση και συμβάλλει στο βαθμό που του αναλογεί στο να παραμένουν εγκλωβισμένες λαϊκές συνειδήσεις στο έναν από τους δυο πυλώνες του δικομματισμού.

Στην ίδια λογική ο Α. Τσίπρας άσκησε κριτική στο ΠΑΣΟΚ γιατί δεν κάνει «αναδιανομή του πλούτου», λέγοντας επίσης ότι δε διαθέτει «στρατηγικό σχέδιο για την αγροτική οικονομία». Οσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, ανέφερε ότι «ο ΟΤΕ ξεπουλήθηκε έναντι αστείου τιμήματος παράνομα σε σχέση με την κοινοτική νομοθεσία», υπονοώντας προφανώς ότι η εκποίηση του δημόσιου πλούτου είναι καλό όταν το τίμημα είναι ικανοποιητικό. Επίσης ζήτησε να «δοθούν στην αγορά» τα 5,5 εκατομμύρια ευρώ του ΕΣΠΑ, «προσπερνώντας» ότι πρόκειται για κονδύλια που θα μοιραστούν ως επί το πλείστον σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους για να ενισχύσουν τη θέση τους στο διακλαδικό και διακρατικό ανταγωνισμό.

ΛΑ.Ο.Σ.
«Ευλογία» το ξεζούμισμα του λαού

Ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης προς την κυβέρνηση έδωσε χθες - για μια ακόμη φορά - ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης, χρησιμοποιώντας φράσεις του είδους «η Ελλάς έχει καρκίνο» και ότι «αντελήφθην την πραγματική διάσταση των πραγμάτων και είπα "είμαι εδώ να βοηθήσω"».

Υποστήριξε, ακόμα, προκλητικά ότι τα αντιλαϊκά μέτρα έχουν την ανοχή του ελληνικού λαού, αφού «ο Ελληνας έχει υπομονή αρκεί να πειστεί», προσθέτοντας ότι «εμείς βοηθάμε και δεν το κρύβουμε». Περιγράφοντας τα αντιλαϊκά μέτρα, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «έπρεπε να συμμαζέψουμε τον τρόπο, αλλά το κάναμε λίγο άγαρμπα». Παράλληλα, άσκησε «κριτική» στην κυβέρνηση για διπροσωπία, ζητώντας από τον πρωθυπουργό «να επιβάλει αυτά που πρέπει να επιβάλει», γιατί «δεν μπορεί στο εσωτερικό σας να βράζετε».

Προσβλητική για τους εργαζόμενους ήταν η αναφορά του Γ. Καρατζαφέρη, όταν, περιγράφοντας τους ιδιωτικούς και δημόσιους υπαλλήλους, ανέφερε πως «είναι ορισμένοι Ελληνες που δεν είναι ικανοί να ζήσουν μόνοι τους, γι' αυτό και καταφεύγουν στο δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα», αναρωτώμενος αν πρέπει να επιβαρύνουμε τον επιχειρηματία, δηλαδή «αυτόν που φορτώνεται ορισμένους από αυτούς για να ζήσουν», προσθέτοντας πως «το επιχειρείν δεν είναι κατάρα, είναι ευλογία».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ