ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Μάρτη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΔΟΪΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
Στην επιφάνεια με αφορμή την κρίση στην Ελλάδα

Αντιπαραθέσεις, σενάρια και διαγκωνισμοί με αιχμή το ποιος τελικά θα δανειοδοτήσει το ελληνικό καπιταλιστικό κράτος

Το κεφάλαιο και τα κόμματά του υποθηκεύουν το μέλλον της νέας γενιάς, χτυπώντας τα δικαιώματα της εργατικής λαϊκής οικογένειας. Αυτή η ενιαία στρατηγική κρύβεται πίσω από τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και τα ψευτοδιλήμματα για το ποιος θα δανειοδοτήσει το ελληνικό κράτος για λογαριασμό της ντόπιας πλουτοκρατίας
Το κεφάλαιο και τα κόμματά του υποθηκεύουν το μέλλον της νέας γενιάς, χτυπώντας τα δικαιώματα της εργατικής λαϊκής οικογένειας. Αυτή η ενιαία στρατηγική κρύβεται πίσω από τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και τα ψευτοδιλήμματα για το ποιος θα δανειοδοτήσει το ελληνικό κράτος για λογαριασμό της ντόπιας πλουτοκρατίας
Με απανωτά σενάρια για το κατά πόσον το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας θα προέλθει από την ΕΕ, το ΔΝΤ ή ποιος από τους δύο θα είναι πρωταγωνιστής σε ένα μεικτό σχέδιο οικονομικής στήριξης με τη μορφή δανείων, τα κυρίαρχα ΜΜΕ βομβαρδίζουν με κλιμακούμενους ρυθμούς τις λαϊκές συνειδήσεις, μπροστά στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής. Και ενώ μέσα από αυτή τη διαδικασία βγαίνουν στο προσκήνιο οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και οι ανταγωνισμοί, αυτό που μένει καλά κρυμμένο είναι το γεγονός ότι απ' όπου κι αν έρθει η νέα δανειοδότηση για το ντόπιο κεφάλαιο, το «μάρμαρο» θα το πληρώσει και πάλι ο λαός.

Η Γερμανία εμφανίζεται να επιμένει κατά της ευρωπαϊκής βοήθειας, προκρίνοντας την προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ, ενώ επιμένει ότι το θέμα της Ελλάδας δε θα συζητηθεί ούτε στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής. «Δεν πιστεύω προς το παρόν ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από χρήματα και η ελληνική κυβέρνηση το επιβεβαίωσε. Για το λόγο αυτό, συνιστώ να μην προκαλέσουμε αναταραχή στην αγορά, δημιουργώντας εσφαλμένες προσδοκίες για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Πέμπτης», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξη που δόθηκε προχθές στη δημοσιότητα.

Αντίθετα, προς ευρωπαϊκή δανειοδότηση «δείχνει» ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Ελλάδα, Ντάνιελ Σπέκχαρντ, με συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα». Ο Ντ. Σπέκχαρτ υποστηρίζει ότι «το καλύτερο είναι αυτό που η κυβέρνηση κάνει αυτή τη στιγμή, δηλαδή να στραφεί προς την ΕΕ και στην ευρωζώνη, δεδομένου ότι ανήκετε σε αυτόν τον όμιλο. Νομίζω ότι ο πρωθυπουργός εξήγγειλε ένα καλό πρόγραμμα, προκειμένου να σταθεροποιηθεί η οικονομική κατάσταση (...) Η εντύπωσή μας είναι ότι οι Ευρωπαίοι μπορούν και θα παράσχουν την αναγκαία βοήθεια. Ταυτόχρονα, εάν χρειαστεί συμπληρωματική βοήθεια, βεβαίως η Ελλάδα είναι μέλος του ΔΝΤ, συνεπώς αυτό είναι ένας από τους οργανισμούς στους οποίους μπορείτε, εάν χρειαστεί κάποια στιγμή στο μέλλον να αναζητήσετε επιπλέον οικονομική βοήθεια». Ο ίδιος επανέλαβε ότι η Ελλάδα χαίρει της αμερικανικής πολιτικής υποστήριξης.

«Εχουμε ανάγκη με την ευκαιρία αυτής της Συνόδου Κορυφής από μια απόφαση για το πώς θα διαχειριστούμε το ζήτημα της Ελλάδας. Διαφορετικά η μεγάλη αβεβαιότητα κινδυνεύει να παραταθεί επί μακρόν», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Handelsblatt».

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι, διακινδυνεύοντας τη σταθερότητα της ζώνης του ευρώ και τροφοδοτώντας την κερδοσκοπία» στις αγορές εναντίον της Ελλάδας και του ευρώ, σημείωσε και καλώντας τη Γερμανία να αλλάξει στάση υπογράμμισε: «Είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας να διασφαλίσει τη σταθερότητα της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης. Είμαι λοιπόν σίγουρος ότι η Γερμανία θα συνεισφέρει εποικοδομητικά στην επίλυση της παρούσας κρίσης».

Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Welt Am Sonntag», ο επίτροπος αρμόδιος για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, Ολι Ρεν, τόνισε ότι «ο κύριος στόχος της ΕΕ δεν πρέπει να είναι η επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων προς τις χώρες αυτές (σ.σ. με υπέρογκο δημοσιονομικό έλλειμμα), αλλά η βελτίωση των προληπτικών μέτρων στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας», τασσόμενος κατά της γερμανικής πρότασης για επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων.

Δάνεια από την ΕΕ με το βλέμμα στο ΔΝΤ

«Η ευρωζώνη δε θα εγκαταλείψει την Ελλάδα», δήλωσε χτες ο πρόεδρος του Γιουρογκρούπ, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σημειώνοντας ότι «αν οι αγορές αρνούνται να πειστούν από το πρόγραμμα της Ελλάδας, η Ευρώπη θα πρέπει να δείξει την αλληλεγγύη της».

Ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ επισήμανε ότι δεν είναι απαραίτητο να συμφωνηθεί η βοήθεια στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής, αλλά η ευρωζώνη θα πρέπει να είναι έτοιμη να αναπτύξει έναν ειδικό μηχανισμό διμερούς βοήθειας. Ταυτόχρονα, αναγνώρισε λόγους για εμπλοκή του ΔΝΤ, ωστόσο είπε πως η ευρωζώνη θα είναι ο «βασικός παίχτης» στο σχέδιο βοήθειας και πως το ΔΝΤ θα παίξει συμπληρωματικό ρόλο.

Στο περιθώριο της χτεσινής συνόδου των υπουργών εξωτερικών, εκφράστηκαν χαρακτηριστικά οι αντιθέσεις ανάμεσα στα κράτη - μέλη. «Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να δώσουμε αυτή την εμπιστοσύνη, αυτή την αλληλεγγύη που θεωρώ ότι αξίζει η Ελλάδα, χάρις στα μέτρα που η κυβέρνηση του Παπανδρέου έχει λάβει», δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών, Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος και ξεκαθάρισε ότι «η ισπανική προεδρία θα εργαστεί γι' αυτό».

«Η Ελλάδα θα είναι με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο στην ημερήσια διάταξη, γιατί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι εκεί για να επιλύει προβλήματα», δήλωσε ο Φιλανδός υπουργός Αλεξάντερ Στουμπ. «Πρέπει να υποστηρίξουμε την Ελλάδα, πρέπει να υποστηρίξουμε, δηλαδή κυρίως τη ζώνη του ευρώ γιατί η Ελλάδα ανήκει σ' αυτήν», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Μπερνάρ Κουσνέρ. «Εχουμε ανάγκη από μια συμβιβαστική λύση για την Ελλάδα, πιστεύω ότι διακυβεύεται η αξιοπιστία της Ευρώπης», είπε ο Ιταλός υπουργός Φράνκο Φρατίνι.

Ο Αυστριακός υπουργός Μίχαελ Σπίντελεγκερ τόνισε ότι «ο χρόνος πιέζει» και πρέπει να υπάρξει απόφαση στη Σύνοδο Κορυφής, ενώ σημείωσε ότι η εμπλοκή του ΔΝΤ θα είχε «μια ορισμένη λογική», καθώς «διαθέτει λειτουργική δομή και εξάλλου, το 34% των μέσων του προέρχονται από την ΕΕ». Επιφυλακτική στάση ως προς τη δανειοδότηση της Ελλάδας κρατούν και οι Ολλανδία και Φινλανδία, οι οποίες προκρίνουν την προσφυγή στο ΔΝΤ.

Αντίθετα, ότι η Ιταλία είναι «απολύτως υπέρ» της βοήθειας από την ΕΕ στην Ελλάδα, δήλωσε προχτές στο «Reuters» ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος τόνισε ότι αν στην ΕΕ δεν υπάρχει η βούληση να δοθεί βοήθεια στην Ελλάδα, δηλαδή σε μια χώρα της ΕΕ που κινδυνεύει, τότε η ΕΕ δεν έχει λόγο ύπαρξης...

Εσωτερικές αντιθέσεις στη Γερμανία

Το βλέμμα του διεθνούς Τύπου παραμένει στραμμένο στη Γερμανία, μπροστά και στις περιφερειακές εκλογές στις 9 Μάη στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, οι οποίες θεωρούνται κρίσιμες για το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού.

Σύμφωνα με τον Γερμανό κυβερνητικό εκπρόσωπο, Ούλριχ Βίλχελμ, οι «αποφάσεις για χρηματοπιστωτικές βοήθειες» προς την Ελλάδα «δε βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη» της Συνόδου Κορυφής. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει βοήθεια και πρόσθεσε ότι «τεχνικές συνομιλίες γίνονται εδώ και μήνες για την εξεύρεση τρόπων αντίδρασης αν παρουσιαστεί μια τέτοια κατάσταση έκτακτης ανάγκης (...) Και σε αυτήν την περίπτωση, μια χρηματοπιστωτική συμμετοχή του ΔΝΤ αποτελεί οπωσδήποτε μια πιθανότητα για την καγκελάριο και για τη γερμανική κυβέρνηση».

«Δείχνουμε πολιτική αλληλεγγύη, αλλά δεν μπορεί η Γερμανία ή η ΕΕ να βάλει χρήματα στο τραπέζι, μειώνοντας έτσι τις πιέσεις προς την Ελλάδα για μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γκουίντο Βεστερβέλε.

Αντιθέτως, ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, παραμένει επιφυλακτικός απέναντι στο ΔΝΤ και προκρίνει τη λύση εντός της ΕΕ, στο πλαίσιο των διμερών συμφωνιών δανεισμού. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Γερμανός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Χόρστ Κέλερ, που στο παρελθόν διετέλεσε γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, υποστηρίζει ότι «η κατάσταση στην Ελλάδα απαιτεί μια λύση που θα αναδεικνύει την αλληλεγγύη».

Ακόμα, ο Χ. Κέλερ, τάσσεται υπέρ της πρότασης του υπουργού Οικονομικών για δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, σημειώνει ότι «θα πρέπει να εξετάσουμε τη σύσταση ενός μηχανισμού ελεγχόμενης χρεοκοπίας όχι μόνο για εταιρείες αλλά και για κράτη, που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους».

Νέες αντιδραστικές ανατροπές

Πιο ωμός και ξεκάθαρος, ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank), Αξελ Βέμπερ, υπογράμμισε ότι η Γερμανία πέτυχε την ανταγωνιστικότητά της χάρη σε επώδυνες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και κάλεσε τις χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα να ακολουθήσουν το παράδειγμά της. Οι αναδιαρθρώσεις που ξεκίνησαν στις αρχές του '90 ήταν: Κατάργηση θέσεων εργασίας, μετεγκατάσταση εργοστασίων, μείωση μισθών κ.ά. Μάλιστα, σημειώνει ότι οι αναδιαρθρώσεις «υπήρξαν επώδυνες, αλλά η οικονομία μετά ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση».

Υπογράμμισε ακόμα πως το γεγονός ότι η Γερμανία «υπήρξε ασυνήθιστα εξαρτώμενη από το εξωτερικό εμπόριο» δε σημαίνει ότι θα πρέπει να «εδραιώσουμε ενεργά την εσωτερική ζήτηση ενθαρρύνοντας για παράδειγμα τη διαπραγμάτευση μισθολογικών αυξήσεων». Περιέγραψε την ΕΕ των πολλών ταχυτήτων, σημειώνοντας ότι από την εφαρμογή του ευρώ, «μια μικρή ομάδα χωρών με επικεφαλής τη Γερμανία κατάφερε να κερδίσει σε ανταγωνιστικότητα επί των τιμών, ενώ μια μεγαλύτερη ομάδα σημείωσε σημαντικές απώλειες, μεταξύ άλλων η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία».

Σύμφωνα, τέλος, με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου «Χάρις» που διενεργήθηκε στις αρχές Μάρτη σε χώρες της ΕΕ και δημοσιεύεται στους χτεσινούς «Financial Times», το 40% των Γερμανών θεωρούν πως η οικονομική τους κατάσταση θα βελτιωθεί αν η Γερμανία φύγει από το ευρώ, έναντι 30% που επιθυμούν την παραμονή στην ευρωζώνη.

Το 61% των Γερμανών αντιτίθεται στο ενδεχόμενο οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα και μόλις το 20% δηλώνει υπέρ. Για τη Βρετανία τα ποσοστά είναι 56% κατά και 21% υπέρ, ενώ υπέρ της βοήθειας τάσσεται το 45% των Ισπανών και το 40% των Ιταλών. Ακόμα, το 32% των Γερμανών συμφωνεί στο ενδεχόμενο προσωρινής απομάκρυνσης της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στη Βρετανία είναι 27% και σε Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία γύρω στο 20%.

ΚΚΕ
ΟΧΙ στο ψευτοδίλημμα

Σε σχόλιο για το ψευτοδίλημμα ΕΕ ή ΔΝΤ ή μεικτό σύστημα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Οχι στο ψευτοδίλημμα ΕΕ ή ΔΝΤ ή μεικτό σύστημα. Λαϊκός μονόδρομος είναι η πάλη κατά των πολιτικών - στρατιωτικών δεσμεύσεων που ανέλαβε η κυβέρνηση, η αντίσταση στην υλοποίηση των μέτρων, η χειραφέτηση από τον "ευρωμονόδρομο" και η κατανόηση της ανάγκης αποδέσμευσης από την ΕΕ».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ