ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Μάρτη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΟΝΤΙΚΑΣ
Δεν είναι πατριωτισμός να θυσιάζεται ο λαός για την πλουτοκρατία

Στο Βόλο περιόδευσε χτες το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Το βράδυ μίλησε σε μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στο Βόλο

Σε μια κατάμεστη αίθουσα στο Εργατικό Κέντρο μίλησε χτες ο Δ. Γόντικας στο Βόλο
Σε μια κατάμεστη αίθουσα στο Εργατικό Κέντρο μίλησε χτες ο Δ. Γόντικας στο Βόλο
Στο Βόλο βρέθηκε χτες ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Επισκέφτηκε το εργοστάσιο της «Κόκα Κόλα», συζήτησε με τους εργαζόμενους για τις πολιτικές εξελίξεις και το μεσημέρι έδωσε συνέντευξη Τύπου για τα τοπικά ΜΜΕ, στην αίθουσα της Ενωσης Συντακτών Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας. Αργά το απόγευμα, ο Δ. Γόντικας μίλησε σε πολιτική συγκέντρωση του Κόμματος στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, με θέμα «Η αντιλαϊκή επίθεση κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου και η πολιτική απάντηση του ΚΚΕ».

Η κυβέρνηση και τα κόμματα που την στηρίζουν έχουν επιδοθεί σε έναν πρωτοφανή πόλεμο προπαγάνδας, για να αποδεχτεί ο λαός τα μέτρα που παίρνονται. Αυτό που γίνεται, με την καπηλεία των πατριωτικών αισθημάτων του λαού μας, δεν έχει προηγούμενο και η κυβερνητική τακτική δεν είναι μόνο απαράδεκτη, αλλά και επικίνδυνη.

Τα παραπάνω σημείωσε εισηγητικά ο Δ. Γόντικας, στη συνέντευξη Τύπου. Ο λεγόμενος «πόλεμος των κερδοσκόπων», που παρουσιάζεται ως το μεγάλο πρόβλημα για την Ελλάδα - σημείωσε - δεν είναι τίποτα άλλο από τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα με έδρα τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και το Σίτι του Λονδίνου. Πρόκειται για άγριο πόλεμο επικράτησης, για πόλεμο ανάμεσα στο δολάριο, το ευρώ και το κινέζικο γουάν. Η Ελλάδα χρησιμοποιείται ως αδύνατος κρίκος, όπως έγινε, πριν, με άλλες χώρες και θα γίνει με άλλες το επόμενο διάστημα.

Ο Δ. Γόντικας επισήμανε ότι τεράστια κεφάλαια, προϊόν εκμετάλλευσης των εργαζομένων, αναζητούν αποδοτικές επενδύσεις για να αυξήσουν την κερδοφορία τους οι πολυεθνικές. Απαιτούν, ενιαία και συντονισμένα, από κάθε χώρα να ρίξουν τον κατώτατο μισθό, την κατάργηση κάθε εργατικής κατάκτησης για να μπορούν να διατηρούν υψηλή κερδοφορία.

Τα επιτελεία τους, είτε πρόκειται για την ΕΕ, είτε για το ΔΝΤ, έχουν εδώ και χρόνια επεξεργαστεί ενιαίο σχέδιο ισοπέδωσης εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων. Είναι ενωμένοι σ' αυτή τη στρατηγική και σε πόλεμο μεταξύ τους ποιος θ' αρπάξει τη μερίδα του λέοντος. Αξιοποιούν την κρίση που οι ίδιοι δημιούργησαν, για να επιταχύνουν τα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα.

Πασχίζουν μόνο για το κεφάλαιο

Αναφερόμενος στη συμμετοχή της Ελλάδας σ' αυτό τον πόλεμο, επισήμανε ότι η ελληνική πλουτοκρατία ενδιαφέρεται να διατηρήσει τις θέσεις της στην περιοχή, να εξασφαλίσει το δικό της μερίδιο, να προστατεύσει τα συμφέροντά της στο σκληρό ανταγωνισμό.

Συμμετέχει - είπε - σε δυο γενικά σχέδια: Το πρώτο αφορά στο τσάκισμα των εργατικών λαϊκών κατακτήσεων, για να γίνει το κεφάλαιο πιο ελκυστικό, πιο κερδοφόρο. Το δεύτερο, στην εξασφάλιση συμφωνιών με διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα, για να διατηρήσει τη θέση της στο διεθνή ανταγωνισμό, ειδικά στην περιοχή μας.

Είναι ψέμα και απάτη - υπογράμμισε ο Δ. Γόντικας - ότι η κυβέρνηση πασχίζει για τα συμφέροντα του λαού και της πατρίδας. Είναι κυνισμός απίστευτου βαθμού να παρουσιάζει ως πατριωτικό καθήκον το να θυσιάζεται ο λαός για την πλουτοκρατία. Η μόνη πατριωτική στάση αυτή τη στιγμή είναι ο λαός να πει το μεγάλο ΟΧΙ στην επικίνδυνη, εγκληματική, αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΛΑ.Ο.Σ., το μεγάλο ΟΧΙ στην ΕΕ και το ΔΝΤ. Να γυρίσει τις πλάτες και στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ και να εμπιστευτεί το ΚΚΕ, να εμπιστευτεί τη δύναμή του.

Η Ελλάδα έχει τις δυνατότητες να βγει από την κρίση και να μπει στο δρόμο της ευημερίας για το λαό, αν απαλλαγεί από τα μονοπώλια, τα μεγάλα ισχυρά συμφέροντα που δημιούργησαν την κρίση και καταδικάζουν το λαό και τα παιδιά του στην ανεργία και τη φτώχεια, σημείωσε μεταξύ άλλων ο Δ. Γόντικας, ολοκληρώνοντας την εισήγηση στη συνέντευξη Τύπου.

Προωθούν συνδιαχείριση στο Αιγαίο

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι συμφωνίες της κυβέρνησης με τις ΗΠΑ, ο Δ. Γόντικας σημείωσε ότι έχουν δημοσιευτεί πληροφορίες που αφορούν στη συνδιαχείριση των πετρελαίων στο Αιγαίο. Υπογράμμισε ότι το ΝΑΤΟ, που δεν αναγνωρίζει σύνορα και κυριαρχία στο Αιγαίο, ενδιαφέρεται να παίξει το ρόλο του χωροφύλακα στην περιοχή μας και σε ό,τι αφορά τους αγωγούς της ενέργειας και γενικότερα.

Σ' αυτά τα πλαίσια - επισήμανε - γίνονται ρυθμίσεις που θ' αποβούν σε βάρος της Ελλάδας και δεν ξέρω μέχρι πού μπορεί να φτάσουν. Γι' αυτό λέμε ότι η έξαρση του πατριωτισμού από το ΠΑΣΟΚ, δεν είναι μόνο μια πίεση για ν' αποδεχτεί ο λαός τα αντιλαϊκά μέτρα, αλλά μια πίεση, μια προετοιμασία για να αποδεχτεί ο λαός τη συμμετοχή της Ελλάδας σε επικίνδυνους σχεδιασμούς στα επόμενα χρόνια.

Στην ερώτηση αν η στήριξη της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ. προς την κυβέρνηση είναι προπομπή γενικότερων πολιτικών εξελίξεων και ανακατατάξεων, ο Δ. Γόντικας απάντησε: «Τίποτα δεν μπορεί ν' αποκλειστεί για το μέλλον, διότι τέτοιες φωνές υπάρχουν και ζητούν ευρύτερη στήριξη. Οχι μόνο για να περάσουν τα μέτρα της κυβέρνησης, αλλά και, γενικότερα, για την καθυπόταξη του λαού. Γιατί είναι και η αντιμετώπιση των λαϊκών αντιδράσεων που τους ανησυχεί πάρα πολύ».


Οι αγώνες πρέπει να στοχεύουν σε αλλαγή εξουσίας

Με τους εργαζόμενους της «Κόκα Κόλα» στο Βόλο συζήτησε ο Δ. Γόντικας

Από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους της «Κόκα Κόλα»
Από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους της «Κόκα Κόλα»
Μιλώντας στους εργάτες της «Κόκα - Κόλα», ο Δ. Γόντικας αναφέρθηκε στα μέτρα της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο ΛΑ.Ο.Σ. προσπαθούν να πείσουν το λαό ότι είναι αναγκαία και θα είναι προσωρινά. Εμείς - είπε - λέμε ότι θ' ακολουθήσουν κι άλλα. Ακολουθεί το Ασφαλιστικό, το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις, ο «Καλλικράτης», αλλαγές που αφορούν στην εκπαίδευση κι άλλα.

Τα μέτρα - τόνισε - είχαν προαποφασιστεί, αλλά η κρίση κάνει την επίθεση πιο βίαιη. Βεβαίως, η κρίση δεν είναι κάτι που εμφανίστηκε ξαφνικά. Η αιτία της βρίσκεται στην εκμετάλλευση των εργαζομένων, στη συσσώρευση τεράστιου πλούτου και την υπερπαραγωγή προϊόντων, που δεν μπορεί να καταναλώσει ο κόσμος. Τα μέτρα της κυβέρνησης ικανοποιούν την απαίτηση του κεφαλαίου για φτηνό εργατικό δυναμικό, για να αυξήσει την κερδοφορία του και την απαίτησή του για επιδότηση, «ζεστό χρήμα».

Ολα αυτά που γίνονται - σημείωσε - δεν είναι τυχαία. Αυτός είναι ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, που συνοδεύεται από τεράστια κέρδη, αύξηση της ανεργίας, της φτώχειας και της εκμετάλλευσης. Αυτή είναι η εξέλιξη και δεν αλλάζει. Βεβαίως, από τα μέσα παλεύουμε, αντιστεκόμαστε, πρέπει να δυναμώσει το λαϊκό κίνημα, να εμποδίσει, ό,τι μπορεί ν' αποσπάσει, αλλά αυτή η εξέλιξη δεν αλλάζει.

Στο κέντρο της προσοχής και της συζήτησης - επισήμανε παρακάτω ο Δ. Γόντικας - πρέπει να τεθεί το ποια είναι η προοπτική. Και το θέμα που τίθεται είναι: 'Η συμβιβαζόμαστε μ' αυτή την κατάσταση, που σημαίνει συμβιβασμός με τις στερήσεις, την ανέχεια, την ανασφάλεια, ή θα διαλέξουμε δρόμο που ικανοποιεί τις ανάγκες του λαού και μας βγάζει έξω από τον φαύλο κύκλο των κρίσεων που θα γίνονται όλο και πιο βαθιές.

Η λύση είναι ν' απαλλαγεί η κοινωνία από την ιδιοκτησία αυτών που εκμεταλλεύονται τη δουλειά των εργαζομένων, που σημαίνει αλλαγή εξουσίας. Η εργατική τάξη, μαζί με τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία, σ' ένα μέτωπο, να διεκδικήσουν για λογαριασμό τους την εξουσία και να οργανώσουν την παραγωγή, με σκοπό την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Σ' αυτόν τον αγώνα καλεί το ΚΚΕ.

Χωρίς συγκρούσεις δεν μπορεί να γίνει τίποτα - είπε - και χρειάζεται οργάνωση της εργατικής τάξης και ισχυρό ΚΚΕ. Χρειάζεται, επίσης, ν' απαλλαγούν οι εργαζόμενοι από τις ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος. Αυτό που εκπροσωπούν αυτές οι ηγεσίες δεν είναι συνδικαλιστικό κίνημα προς όφελος των εργαζομένων. Πρόκειται για ένα μηχανισμό που συντηρεί μια εργατική αριστοκρατία, βολεμένη, καλοαμειβόμενη, που δεν έχει καμία σχέση με τις αγωνίες και τα προβλήματα των εργαζομένων και του λαού.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ