ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Μάρτη 2010
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Φτιάχνουν κλίμα τρομοϋστερίας

Οι τρεις βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν από το πρωί της Παρασκευής μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου, η ανάληψη της ευθύνης από την αυτοαποκαλούμενη οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς», αλλά και οι «πληροφορίες» του αστικού Τύπου - με αφορμή το θάνατο του 35χρονου Λ. Φούντα μετά από ένοπλη συμπλοκή με αστυνομικούς - που αναφέρουν ότι επίκειται «νέο χτύπημα τρομοκρατικών οργανώσεων», «ανοίγουν» έναν νέο κύκλο τρομοϋστερίας. Θέλουν με αφορμή προβοκατόρικες ενέργειες να εκφοβίζουν το λαό και να δημιουργήσουν την αντίληψη στους εργαζόμενους και στα λαϊκά στρώματα ότι είναι απαραίτητη η ένταση της καταστολής με στόχο το χτύπημα του λαϊκού Κινήματος. Και μάλιστα σε συνθήκες όπου η επίθεση στα εργατικά δικαιώματα και το λαϊκό εισόδημα οξύνεται με πρόσχημα την καπιταλιστική οικονομική κρίση.

Το μπαράζ των βομβιστικών επιθέσεων είχε αρχίσει το πρωί της Παρασκευής με την έκρηξη στα γραφεία της «Χρυσής Αυγής». Στις 2.05 τα ξημερώματα του Σαββάτου, εξερράγη μηχανισμός στο σπίτι του αντιπροέδρου της Ελληνοπακιστανικής κοινότητας, Ανουάρ Ικμπάλ προκαλώντας ζημιές στην είσοδο της πολυκατοικίας αλλά και σε ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο. Η τρίτη βομβιστική επίθεση σημειώθηκε στη Διεύθυνση Αλλοδαπών λίγο πριν τις 4 το μεσημέρι του Σαββάτου και ενώ είχαν προηγηθεί δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα αγνώστου σε απογευματινή εφημερίδα και τηλεοπτικό σταθμό. Η βόμβα είχε τοποθετηθεί σε στάση λεωφορείου μπροστά από το κτίριο της ΕΛΑΣ.

Στο κείμενο της προκήρυξης με την οποία υπάρχει ανάληψη ευθύνης των επιθέσεων (δημοσιεύτηκε σε ιστοσελίδα) γίνεται λόγος για «πρώτο δείγμα της βομβιστικής εκστρατείας που είχαμε προειδοποιήσει ότι θα εντείνουμε μετά το χτύπημα στη Βουλή». Και συμπληρώνει: «επιλέξαμε να κάνουμε "έξωση" στα γραφεία της παρακρατικής χρυσής αυγής, να χτυπήσουμε τα κολαστήρια της Πέτρου Ράλλη, καθώς και το σπίτι του αντιπροέδρου του ελληνοπακιστανικού συλλόγου Ανουάρ Ικμπάλ, που έχει μαζέψει όλους τους φιλήσυχους Πακιστανούς και στο παρελθόν είχε ευθυγραμμιστεί με τον τότε υπουργό δημόσιας τάξης καλύπτοντας το θέμα των απαγωγών συμπατριωτών του». Επίσης, αναφορά γίνεται στον 35χρονο που έχασε τη ζωή του πριν από περίπου 15 μέρες στη Δάφνη, μετά από ένοπλη συμπλοκή με αστυνομικούς.

  • Χθες το μεσημέρι, άνδρες του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών μηχανισμών, προχώρησαν σε ελεγχόμενη έκρηξη «ύποπτου» αντικειμένου, έξω από το πολιτικό γραφείο της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λ. Κατσέλη στην οδό Σίνα 23. Τελικά, δεν επρόκειτο για βόμβα.
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΕ 15 ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΔΙΟΔΙΩΝ
Μεγάλη η ανταπόκριση του κόσμου

Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση της Παρασκευής, στα διόδια Ελευσίνας
Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση της Παρασκευής, στα διόδια Ελευσίνας
Μεγάλη ανταπόκριση και επιδοκιμασία των οδηγών, είχε για μια ακόμη φορά η δυναμική και συντονισμένη κινητοποίηση την περασμένη Παρασκευή 19 Μάρτη σε 15 σταθμούς διοδίων σε όλη τη χώρα, από στελέχη του ΠΑΜΕ και εργαζόμενους που συσπειρώνονται στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Σήκωσαν τις μπάρες των διοδίων και οι οδηγοί περνούσαν χωρίς να πληρώνουν το χαράτσι των διοδίων που έχουν επιβάλει οι μεγαλοεργολάβοι με ευθύνη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, για περισσότερο από δύο ώρες.

Την περασμένη Παρασκευή, εκτός από τα 13 σημεία της χώρας όπου το ΠΑΜΕ προχώρησε σε μια συντονισμένη κινητοποίηση και δημοσίευσε ο «Ρ» στο φύλλο του Σαββάτου, κινητοποιήσεις έγιναν και σε άλλα δύο σημεία στη Στερεά Ελλάδα. Στα διόδια Τραγάνας (2,20 ευρώ) και στα διόδια Θήβας (2,30 ευρώ), όπου οι συγκεντρωμένοι κράτησαν «ανοιχτό» το δρόμο για περίπου δύο ώρες.

Οι νέες αυξήσεις στα διόδια που έγιναν από τη Δευτέρα 15 Μάρτη εξαιτίας της αύξησης του ΦΠΑ από 19% σε 21% δε φαίνεται να σταματούν εδώ, καθώς το χαράτσι αυτό θα αυξηθεί και άλλο το επόμενο διάστημα, επειδή αυτό προβλέπουν οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί, μεταξύ κυβέρνησης και μεγαλοεργολάβων. Η ανάγκη της πάλης για κατάργηση όλων των διοδίων αποτελεί τη μόνη λύση ώστε ο λαός να μπορεί να απολαμβάνει απρόσκοπτα και χωρίς περιορισμούς τις μετακινήσεις του είτε με το ΙΧ αυτοκίνητο είτε μέσα από σύγχρονες, φθηνές και δημόσιες συγκοινωνίες.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Νομοσχέδιο για την παραβατικότητα των ανηλίκων

Αλλαγές επιφέρει στη νομοθεσία για την παραβατικότητα των ανηλίκων σχετικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, ενώ ενισχύεται ο ρόλος των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) και των χορηγών σε θέματα όπως, η ίδρυση ειδικής υπηρεσίας με τη μορφή μη κερδοσκοπτικής εταιρείας για την πρόληψη και αντιμετώπιση της θυματοποίησης και της τέλεσης αξιόποινων πράξεων από ανήλικους. Με το νομοσχέδιο που έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης ο ποινικός σωφρονισμός των ανηλίκων δεν μπορεί να διαρκεί πάνω από 10 χρόνια (σήμερα προβλέπονται τα 20 χρόνια), ενώ σε ιδιαίτερα σοβαρά εγκλήματα θα ανέρχεται στα 15 χρόνια.

Παράλληλα, με το ίδιο νομοσχέδιο προβλέπονται τα εξής:

  • Στους ανήλικους μέχρι το 15ο έτος της ηλικίας τους θα επιβάλλονται μόνο αναμορφωτικά ή θεραπευτικά μέτρα αντί για το 13ο που ισχύει σήμερα. Ο περιορισμός ανηλίκου σε κατάστημα κράτησης νέων θα επιβάλλεται σε 15χρονους και άνω, και εφόσον η πράξη τους έχει το χαρακτήρα κακουργήματος.
  • Στα δικαστήρια ανηλίκων δεν μπορεί να τηρηθεί η διαδικασία του αυτόφωρου, ενώ ο ανήλικος θα έχει πλέον το δικαίωμα παράστασης στο ακροατήριο του Τριμελούς Δικαστηρίου Ανηλίκων, όταν πρόκειται να συζητηθεί η υπό όρους απόλυσή του.
  • Η προσωρινή κράτηση ανήλικου δεν μπορεί να παραταθεί πλέον των έξι μηνών, ενώ προβλέπεται και ο υποχρεωτικός διορισμός συνηγόρου από το δικαστή ανηλίκων.

Τέλος, προβλέπεται η ίδρυση ΝΠΔΔ με τη μορφή Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας, που θα εποπτεύεται από το υπουργείο Δικαιοσύνης και έργο του θα είναι ο συντονισμός της δράσης όλων των εταιρειών προστασίας ανηλίκων και η συνεργασία με άλλους οργανισμούς, δημόσιους ή ιδιωτικούς, καθώς και με τις ΜΚΟ. Μάλιστα, η χρηματοδότηση αυτού του φορέα προβλέπεται να γίνεται από χορηγούς, μη κυβερνητικές οργανώσεις, ερευνητικά προγράμματα, ΕΣΠΑ, αλλά και από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Δικαιοσύνης.

ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
Εκδήλωση για τις επιπτώσεις της κρίσης

Εκδήλωση με θέμα «η κρίση και οι επιπτώσεις στη λαϊκή οικογένεια» διοργανώνει ο γυναικείος σύλλογος «Η Στοργή του Παιδιού». Η εκδήλωση θα γίνει αύριο Τετάρτη 24 Μάρτη στις 6.30 μμ στα γραφεία του συλλόγου, Καραολή και Δημητρίου 38 Κερατσίνι.

ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ
Προκαλεί η δημοτική αρχή

Την απόφαση της διοίκησης του Δήμου Ανω Λιοσίων να πραγματοποιήσει την ημέρα του γιορτασμού της 25ηςΜαρτίου, την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του στρατηγού Λιώση, καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους οι Κομματικές οργανώσεις Ανω Λιοσίων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Γι' αυτό το λόγο δηλώνουν ότι αρνούνται να συμμετάσχουν στην κατάθεση στεφανιών. «Η επιλογή αυτή προκαλεί τα δημοκρατικά αισθήματα του λαού των Ανω Λιοσίων, κάθε προοδευτικού ανθρώπου που εμπνέεται από τα ιδανικά της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, σημειώνει το ΚΚΕ και θυμίζει ότι ο στρατηγός Λιώσης:

-- Συμμετείχε την περίοδο 1918-22 στο εκστρατευτικό σώμα της Ουκρανίας, ενάντια στη νεοσύστατη τότε Σοβιετική Ενωση.

-- Συμμετείχε την περίοδο 1943-44 στις εκκαθαρίσεις κομμουνιστών και πατριωτών αξιωματικών και οπλιτών του Ελληνικού Στρατού στη Μέση Ανατολή.

-- Υπήρξε αρχηγός του ΓΕΣ το 1944 στην Αθήνα, όταν ντόπιοι εθνικόφρονες, ταγματασφαλίτες και ξένοι ιμπεριαλιστές ματοκύλισαν το λαό στα Δεκεμβριανά».

ΠΟΙΝΗ ΚΑΘΕΙΡΞΗΣ 15 ετών και χρηματικό πρόστιμο 25.000 ευρώ, επιβλήθηκε στον Ευάγγελο Καλούση και τον Ιωάννη Μπολέτση για την εμπλοκή τους στο παραδικαστικό κύκλωμα. Ο Ευάγγελος Καλούσης, κρίθηκε ένοχος για κατάχρηση εξουσίας και άμεση συνέργεια για ξέπλυμα μαύρου χρήματος κατ' επάγγελμα, ενώ ο Ιωάννης Μπολέτσης για αυτουργία σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος κατ' επάγγελμα. Η απόφαση δεν έχει αναστέλλουσα δύναμη παρά το γεγονός ότι και οι δύο κατηγορούμενοι επικαλέστηκαν προβλήματα υγείας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ