ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Μάρτη 2010
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Ξεκινούν σήμερα οι εργασίες της διημερίδας

Με τη συμμετοχή 18 ευρωπαϊκών συνδικαλιστικών οργανώσεων

Ξεκινούν σήμερα το πρωί οι εργασίες της διήμερης συνάντησης ευρωπαϊκών συνδικαλιστικών οργανώσεων με θέμα «Κοινωνική Ασφάλιση και οι προτεραιότητες για το συνδικαλιστικό κίνημα» που διοργανώνει η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ) στην Αθήνα, καθώς πρόκειται για ένα επίκαιρο θέμα στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Πολλές κυβερνήσεις προωθούν την υπονόμευσή της με τη μείωση των συντάξεων, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και την ιδιωτικοποίηση. Τα συνδικάτα πρέπει να σχεδιάσουν την πάλη τους για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης και των εργατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων.

Σε αυτά τα πλαίσια έχουν δηλώσει συμμετοχή ήδη 18 συνδικαλιστικές οργανώσεις από διάφορες περιοχές της Ευρώπης, όπως οι Αλβανία, Βουλγαρία, Τσεχία, Ιταλία, Λετονία, Πορτογαλία, Ισπανία, Μεγάλη Βρετανία, Γαλικία, το ΠΑΜΕ από την Ελλάδα, καθώς και τουρκοκυπριακές συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Σε εκδήλωση που πραγματοποιείται στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Ρατσισμού και της Ξενοφοβίας (21 Μάρτη) θα παραδοθούν σήμερα στους Σομαλούς πρόσφυγες που ζουν στην Ελλάδα τα συγκεντρωμένα είδη (τρόφιμα, παιδικά ρούχα, πάνες για μωρά κ.ά.), που μαζεύτηκαν με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας. Η εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων (πλατεία Μητροπόλεως 10) στις 6.30 μ.μ.

Συνεχίζονται οι συζητήσεις για την οργάνωση της πάλης

Η ανάγκη Ελληνες και μετανάστες να οργανώσουν μαζί την πάλη ενάντια στην επίθεση του κεφαλαίου αναδείχτηκε στη χτεσινή εκδήλωση στο Παγκράτι

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή εκδήλωση
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή εκδήλωση
Στο πλαίσιο της δραστηριότητας ώστε να δημιουργηθούν κάστρα αντίστασης στις γειτονιές και τους χώρους δουλειάς ενάντια στην αντεργατική πολιτική εντάσσεται και η χτεσινή πλατιά σύσκεψη μαζικών φορέων του 2ου Διαμερίσματος της Αθήνας, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των ταξικών δυνάμεων για το άνοιγμα ουσιαστικής συζήτησης που θα αναδεικνύει τις αιτίες της αντιλαϊκής επίθεσης και θα δείχνει την προοπτική. Το στίγμα της εκδήλωσης ήταν η απάντηση στην ξενοφοβία και στον ρατσισμό, με αφορμή και την προχτεσινή Παγκόσμια Μέρα κατά του Ρατσισμού, η ανάγκη Ελληνες και μετανάστες εργάτες να απαντήσουν ενιαία στην αντεργατική λαίλαπα.

Διοργανωτές της εκδήλωσης ήταν το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, η Ενωση Γονέων 2ου Διαμερίσματος Δήμου Αθήνας, η Επιτροπή Ειρήνης Γούβας, οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων 13ου Λυκείου, 123ου και 91ου Δημοτικών Σχολείων και ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Γούβας.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Γιάννης Τασιούλας ο οποίος τόνισε πως «δεν μπορεί να υπάρξουν θετικές εξελίξεις για τους εργάτες, Ελληνες και μετανάστες, αν δεν δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στην αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική». Σημείωσε πως απαράβατος όρος για να έχει αποτελέσματα ο αγώνας είναι η μαζική είσοδος στην πάλη και η συσπείρωση στα ταξικά συνδικάτα των μεταναστών εργατών. «Θέλουν να φτιάξουν, είπε, πιο φθηνή εργατική δύναμη, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της πλουτοκρατίας». Αναφερόμενος στο ρατσισμό και στην ξενοφοβία τόνισε πως «το κεφάλαιο δεν έχει ευαισθησίες, βλέπει τους μετανάστες όπως και τους άλλους εργάτες σαν μέσο για να αυξάνει τα κέρδη του» και επισήμανε ότι ο ρατσισμός είναι φαινόμενο που κυλάει στο αίμα του καπιταλιστικού συστήματος. Κατέληξε λέγοντας: «ο αγώνας για την απόκρουση των αντιλαϊκών μέτρων, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης, για την εξάλειψη της ξενοφοβίας και του ρατσισμού είναι υπόθεση όλων των εργατών».

Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων 13ου Λυκείου Γρ. Τσαλής, ο οποίος αναφέρθηκε στην κατάσταση της Παιδείας που ολοένα και χειροτερεύει. Ακόμα την εκδήλωση χαιρέτισε ο οικοδόμος, Αλτζαφάρι Χαντέμι, Αφγανός μετανάστης, που είπε: «οι χορτάτοι ζητάνε από τους πεινασμένους» και σε άλλο σημείο τόνισε: «προσπαθούν να χωρίσουν Ελληνες και μετανάστες εργάτες αλλά και τους μετανάστες σε νόμιμους και παράνομους». Ακόμα κάλεσε σε ξεσηκωμό: «να μην τους αφήσουμε να μας πάρουν τα δικαιώματά μας». Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα από ερασιτεχνικό συγκρότημα εργαζομένων και ο μετανάστης καλλιτέχνης Μανώλης Αφολάνιο.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε η πρόεδρος της Παναθηναϊκής Επιτροπής Ειρήνης, Αγγελική Σαμούρη.

Αύριο η σύσκεψη για την Υγεία

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι πολύμορφες δραστηριότητες του ΠΑΜΕ για την ανάδειξη της ταξικής φύσης της αντιλαϊκής επίθεσης που εντείνεται. Αύριο, το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας θα οργανώσει σύσκεψη για την Υγεία στις 6 μ.μ. στα γραφεία του ΠΑΜΕ, με τη συμμετοχή συνδικάτων και συνταξιουχικών οργανώσεων.

Ακόμα:

  • Στις 27 του Μάρτη η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ οργανώνει σύσκεψη για τις απολύσεις και τους ανέργους στις 10 το πρωί στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες πολύμορφες παρεμβάσεις.
  • Στις 31 του Μάρτη θα γίνει ευρεία σύσκεψη του ΠΑΜΕ με Ομοσπονδίες, Συνδικάτα για τον έλεγχο της παρέμβασης και των συζητήσεων που αναπτύχθηκαν στους χώρους δουλειάς και για το ζήτημα των ΣΣΕ.
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Νέες ανατροπές με τον «Καλλικράτη»

Με την επιτροπή εργαζομένων σε προγράμματα stage συναντήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Από τη συνάντηση με τους εργαζόμενους στα stage

Motion Team

Από τη συνάντηση με τους εργαζόμενους στα stage
Με την επιτροπή εργαζομένων σε προγράμματα stage συναντήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με αυτήν τη συνάντηση, είπε:

«Τα παιδιά που δούλεψαν με τις εργασιακές σχέσεις stage είναι τα πρώτα θύματα μετεκλογικά, καθώς όπως ξέρετε ξεπετάχτηκαν από θέσεις που εξυπηρετούσαν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Ξεπετάχτηκαν για τον εξής λόγο: Είναι η αρχή της μείωσης των δημοσίων υπαλλήλων. Ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι είναι και όρος για τη χρηματοδότηση των χρεών της Ελλάδας. Αλλά ξέρουμε, επίσης, πάρα πολύ καλά ότι είναι μια σύγχρονη πολιτική, η οποία έχει σχεδιαστεί από τις αρχές της δεκαετίας του '90 και βρίσκουν λοιπόν ευκαιρία με αυτού του τύπου τους εργαζόμενους, με αυτές τις εργασιακές σχέσεις.

Αλλά πρέπει να ξέρουν οι δημόσιοι υπάλληλοι ότι οι καλές εποχές που θεωρούσαν ότι υπάρχουν έχουν τελειώσει. Οχι μόνο θα προσλαμβάνεται 1 στις 5 κενές θέσεις, αλλά θα αλλάξουν πολλά πράγματα και στις ίδιες τις εργασιακές σχέσεις, αρχής γενομένης σε αυτή τη φάση με το σχέδιο "Καλλικράτης"».

ΔΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Συγκέντρωση αύριο έξω από το δημαρχείο

Στις 10 π.μ. ενάντια στα αντεργατικά μέτρα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης διοργανώνει αύριο Τετάρτη στις 10 το πρωί η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) και καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά και να αναδείξουν την αντίθεσή τους στην εφαρμογή των νέων αντεργατικών μέτρων της κυβέρνησης που ξεκινούν στις 24 του Μάρτη με την περικοπή του Δώρου του Πάσχα. Η ΔΑΣ καλεί τους εργαζόμενους να προχωρήσουν σε στάση - αποχή από την εργασία τους από τις 10 έως τις 11 το πρωί, να συμμετέχουν μαζικά στη συγκέντρωση μπροστά στο Δημαρχείο αλλά και να οργανώσουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στους χώρους εργασίας.

Καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν για να παρθούν πίσω τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης, για κατώτερο μισθό 1.400 ευρώ, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, σταθερή - μόνιμη δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα, κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία, Υγεία και Πρόνοια.

Καλεί τέλος την πλειοψηφία του συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης να σταματήσει τη συμπόρευσή της με την πλειοψηφία της ΠΟΕ- ΟΤΑ που κρατά τους εργαζόμενους σε αδράνεια και να συγκαλέσει άμεσα συνέλευση των εργαζομένων του Δήμου για την οργάνωση του αγώνα.

Την Κυριακή στο Κορωπί

Ανοιχτή συγκέντρωση - συζήτηση διοργανώνει η «Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Βιομηχανικής Ζώνης Κορωπίου» την Κυριακή 28 Μάρτη στις 6 μ.μ. στο δημαρχείο Κορωπίου και καλεί όλους τους εργαζόμενους στην περιοχή να συμμετέχουν για να συζητήσουν γύρω από προβλήματα σε χώρους δουλειάς αλλά και στα ερωτήματα όπως: «Ποιος ευθύνεται για την κρίση; Λεφτά υπάρχουν; Ποια είναι τα επόμενα μέτρα που ετοιμάζουν τα επιτελεία κυβέρνησης και ΕΕ και ποιες οι επιπτώσεις τους; Γιατί είναι μονόδρομος για το κεφάλαιο η ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης προκειμένου να ανακάμψει την καπιταλιστική οικονομία; Εχουν αποτέλεσμα οι αγώνες; Ποια πρέπει να είναι η απάντηση και η διέξοδος σε όφελος των εργαζομένων από την καπιταλιστική οικονομική κρίση;».
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org