ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Μάρτη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Τουρκικές πιέσεις για «αποχώρηση» από το Μάνμπιτζ

Αποχώρηση αμάχων από την Ανατολική Γκούτα
Αποχώρηση αμάχων από την Ανατολική Γκούτα
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Την επιθυμία της Αγκυρας για «αποχώρηση» των Κούρδων μαχητών των δυνάμεων YPG από την πόλη Μάνμπιτζ της βόρειας Συρίας και την ανάληψη της «ασφάλειας» της περιοχής από ένοπλους Αμερικανούς και Τούρκους εξέφρασε και χτες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, παρά την πρόσφατη διάψευση της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ, περί σχετικής «συμφωνίας».

«Δεν θα πρέπει να ψυχρανθούν οι μεταξύ μας σχέσεις», είπε ο Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι η τουρκική κυβέρνηση «θέλει να διατηρήσει τη συμφωνία που είχε κάνει με τις ΗΠΑ» και τον προηγούμενο υπουργό Εξωτερικών για το Μάνμπιτζ. Δεν απέκλεισε μάλιστα να γίνει το επόμενο διάστημα κάποια συνάντηση ανάμεσα στον υπηρεσιακό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Σάλιβαν, με τον Τούρκο αναπληρωτή υφυπουργό Εξωτερικών, Ουμίτ Γιαλσίν, «όταν το επιτρέψει το πρόγραμμά τους».

Λίγες ώρες μετά, ανακοινώθηκε η τηλεφωνική επικοινωνία του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ, σε σχέση με «διμερή και περιφερειακά θέματα», συμπεριλαμβανομένων και των τελευταίων εξελίξεων στη Συρία. Η προηγούμενη τηλεφωνική επικοινωνία των δύο προέδρων έγινε πριν από δύο μήνες.

Το ίδιο διάστημα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε έντονα στην προχτεσινή αναφορά της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, ότι «η γερμανική κυβέρνηση καταδικάζει με τον σκληρότερο τρόπο αυτό που συμβαίνει στο Αφρίν». Χαρακτήρισε τη δήλωση «απαράδεκτη», προσθέτοντας ότι «είναι εξαιρετικά περίεργο που κάποιοι από τους συμμάχους μας κοιτάζουν την κατάσταση μέσα από τα μάτια τρομοκρατών». Πάντως, η προχτεσινή αντίδραση της Μέρκελ θεωρείται η σκληρότερη δήλωση της γερμανικής κυβέρνησης από την αρχή της τουρκικής επίθεσης στο Αφρίν και πιθανώς εκφράζει κλιμάκωση του παζαριού για τα γερμανικά συμφέροντα στην περιοχή.

Αποχώρηση τζιχαντιστών και αμάχων από την Α. Γκούτα

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ξεκίνησε χτες το απόγευμα η αποχώρηση 1.600 τζιχαντιστών και περίπου 6.000 αμάχων από την πόλη Χαράστα της Α. Γκούτα στο πλαίσιο συμφωνίας με τις κυβερνήσεις Συρίας και Ρωσίας. Πριν ξεκινήσει η αποχώρηση των δυνάμεων αυτών με τελικό προορισμό τη βόρεια συριακή επαρχία Ιντλίμπ, έγιναν 18 ανταλλαγές αιχμαλώτων, μεταξύ των οποίων και 13 Σύρων στρατιωτικών και πολιτοφυλάκων.

Παράλληλα, άλλες ομάδες αντικαθεστωτικών από την Α. Γκούτα επανέλαβαν τις επιθέσεις με οβίδες σε συνοικίες της Δαμασκού προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον έξι ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 13.

Τέλος, στο Αφρίν της βόρειας Συρίας χτες σκοτώθηκαν τρεις Τούρκοι στρατιώτες στη διάρκεια προσπάθειας εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών.

ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
«Τα δεδομένα αλλάζουν» από τους σχεδιασμούς των μονοπωλίων

Και η Τουρκία καταγγέλλει «τυχοδιωκτισμούς» στο «άμεσο περιβάλλον μας, ειδικά σε Αιγαίο και Κύπρο»

ΑΓΚΥΡΑ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Την αποφασιστικότητα της πλουτοκρατίας της Τουρκίας να μην αποκλειστεί από επενδύσεις και κολιγιές που προχωρούν στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο αποτυπώνουν οι συνεχείς επισημάνσεις και του Προέδρου της χώρας, Ρ. Τ. Ερντογάν, που δε σταματά τις προκλητικές δηλώσεις. Ετσι, σε πρόσφατη ομιλία με την οποία στηλίτευσε όσους «πραγματοποιούν εργασίες εξόρυξης εναντίον της Τουρκίας παρά τις αντιρρήσεις της», ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «δεν ανεχτήκαμε ποτέ κι ούτε θα ανεχτούμε εκείνους που προχωρούν σε τυχοδιωκτισμούς στον άμεσο περίγυρό μας, ειδικά στο Αιγαίο και την Κύπρο, αξιοποιώντας το γεγονός ότι οι ανησυχίες για την ασφάλειά μας έχουν στραφεί σε διαφορετικά μέρη».

Επιβεβαιώνοντας ότι στόχος για την Αγκυρα είναι η προώθηση των δικών της επενδυτικών και γεωπολιτικών συμφερόντων - και από αυτή τη σκοπιά δηλώνει παρούσα και στα σχετικά παζάρια - τόνισε ότι «οι γεωτρήσεις (στην κυπριακή ΑΟΖ) πρέπει να γίνουν από μια αντιπροσωπεία (και των δύο κοινοτήτων) ή μια ομάδα που θα σχηματιστεί και σύμφωνα με ό,τι επιτευχθεί σε εκείνη. Η νότια Κύπρος θα πρέπει να λάβει το μερίδιό της με βάση τον πληθυσμό που έχει και η βόρεια Κύπρος το δικό της με βάση τον δικό της πληθυσμό. Ποτέ δεν θα συμβιβαστούμε σε αυτό το θέμα. Θέλω να γίνει γνωστό ότι με την ίδια αφοσίωση θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας, της Τουρκίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου στους υδρογονάνθρακες της Μεσογείου...».

Εντάσσοντας δε τις τουρκικές επιδιώξεις στη Μεσόγειο στην ευρύτερη «μεγάλη εικόνα» των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, είπε: «Οι επιχειρηματίες μας συνεχίζουν να ανεμίζουν τη σημαία μας σε όλο τον κόσμο με τις εξαγωγές τους, τις επενδύσεις και τα επιχειρηματικά τους συμβόλαια. Το μήνυμά μας είναι σαφές σε εκείνους που θεωρούν την Τουρκία ακόμα τη χώρα που ήταν πριν από 15 - 20 χρόνια. Τώρα η Τουρκία είναι μια αναδυόμενη δύναμη στην περιοχή της και όλο τον κόσμο και δε θα σταματήσει πριν φτάσει στην κορυφή. Οι πόρτες μας είναι διάπλατα ανοιχτές για όσους θέλουν να κερδίσουν από τις μεγάλες προοπτικές που έχει η χώρα μας...».

Και διεργασίες για μπίζνες

Στο μεταξύ, ενδεικτική των ευρύτερων σχεδιασμών για τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο είναι η συζήτηση που έγινε και χτες στο Ενεργειακό Φόρουμ που ολοκληρώθηκε στη Λευκωσία.

Σχολιάζοντας αυτό που σηματοδοτεί η άφιξη της «ExxonMobil» στην κυπριακή ΑΟΖ, ο διευθύνων σύμβουλος της «E-C Natural Hydrocarbons Company», Τσαρλς Ελληνας, υποστήριξε ότι «υπάρχουν σοβαρές προοπτικές» και ότι οι γεωτρήσεις της αμερικανικής εταιρείας στο οικόπεδο «10», αν όντως έχουν μεγάλη επιτυχία, «θα αλλάξουν τα δεδομένα στην περιοχή κατά πολύ». Εκτίμησε ακόμα ότι αν βρεθούν σημαντικά κοιτάσματα στο «10», τότε η «ExxonMobil» ίσως ενδιαφερθεί να κατασκευάσει μεγάλο τερματικό σταθμό υγροποίησης, ακόμα και περισσότερους. Ενώ αναφέρθηκε και σε νέες τεχνολογίες που η συγκεκριμένη εταιρεία μπορεί να χρησιμοποιήσει για την υγροποίηση αερίου, μειώνοντας κατά πολύ το κόστος και καθιστώντας το κυπριακό αέριο πιο ανταγωνιστικό για εξαγωγή.

ΗΠΑ
Δασμοί με στόχο κινεζικά προϊόντα

OYAΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Απόφαση για δασμούς σε περίπου 1.300 εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα πιθανής αξίας τουλάχιστον 48 δισεκατομμυρίων δολαρίων υπέγραψε χτες στο Λευκό Οίκο ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, αξιοποιώντας τις δυνατότητες ενός αμερικανικού εμπορικού νόμου του 1974, προκειμένου να εντείνει τις πιέσεις στο πεδίο των οξυμένων διεθνών ανταγωνισμών. Από την επιβολή δασμών που έχει εξαγγείλει εδώ και καιρό ο Αμερικανός Πρόεδρος, φαίνεται πως εξαιρούνται επί του παρόντος εταίροι των ΗΠΑ που έχουν ξεκινήσει παζάρια με στόχο «πιο δίκαιες» εμπορικές σχέσεις, όπως ο Καναδάς και το Μεξικό, που είναι οι δύο εταίροι της Ουάσιγκτον στη «Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής» (ΝΑFTA), οι χώρες της ΕΕ, η Αυστραλία, η Βραζιλία και η Αργεντινή.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, λίγο πριν υπογράψει τη σχετική απόφαση, τόνισε σε δηλώσεις του ότι μέσα στα τελευταία χρόνια άδικες εμπορικές πρακτικές και τεράστια εμπορικά ελλείμματα με άλλες χώρες «εξαφάνισαν 60.000 αμερικανικά εργοστάσια και 6 εκατ. θέσεις εργασίας». «Παρά τη σπουδαία σχέση με την Κίνα και τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, έχουμε ένα τεράστιο εμπορικό έλλειμμα... Το μεγαλύτερο εμπορικό έλλειμμα παγκοσμίως στη σύγχρονη Ιστορία. Τους ζήτησα να μειώσουν το εμπορικό έλλειμμα με τις ΗΠΑ κατά 100 δισεκατομμύρια δολάρια», είπε χαρακτηριστικά ο Ντ. Τραμπ, αναφερόμενος στο αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα με την Κίνα, που πέρσι ξεπέρασε τα 375 δισ. δολάρια (οι Κινέζοι ωστόσο το θεωρούν μικρότερο, καθώς πολλές αμερικανικές επιχειρήσεις παράγουν στην Κίνα και κερδίζουν από τις εξαγωγές). Σε επόμενο σημείο, ο Αμερικανός Πρόεδρος υποστήριξε ότι θα συνεχιστούν «οι μεγάλες διαπραγματεύσεις με την Κίνα, αλλά στο μεταξύ θα εφαρμοστούν μέτρα», καταλήγοντας: «Κάνουμε πράγματα για τη χώρα που έπρεπε να είχαν γίνει καιρό πριν».

Ο Ρόμπερτ Λαϊτχάουζερ, που έχει αναλάβει να διεκπεραιώσει την επιβολή αυτών των μέτρων, ανακοίνωσε ότι η λίστα με τα εκατοντάδες κινεζικά προϊόντα (τα περισσότερα ηλεκτρονικά είδη υψηλής τεχνολογίας) που θα υποστούν τους νέους αμερικανικούς δασμούς θα τεθεί σε κοινή διαβούλευση το προσεχές 15ήμερο. Σε διαβούλευση θα τεθεί και ο κατάλογος επιβολής περιορισμών στις επενδύσεις αμερικανικών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας στην Κίνα.

Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις του Αμερικανού Προέδρου θίγουν μεταξύ άλλων και τα συμφέροντα σημαντικών αμερικανικών επιχειρηματικών ομίλων (π.χ. μεγάλοι αγροτικοί παραγωγοί, αλυσίδες λιανικής ηλεκτρονικών προϊόντων), που είχαν εκφράσει προειδοποιήσεις για τις αρνητικές συνέπειες από πιθανά κινεζικά αντίποινα και όξυνση των διεθνών εμπορικών ανταγωνισμών.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Χούα Τσανγίνγκ, πάντως εμφανίστηκε ψύχραιμη, εκφράζοντας την ελπίδα ότι μπορεί να γίνουν «εποικοδομητικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ», ώστε να επιτευχθεί «μία αμοιβαία επωφελής λύση». Παράλληλα, όμως, εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας προειδοποίησε ότι η κινεζική κυβέρνηση θα πάρει «όλα τα απαραίτητα μέτρα για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας», εάν ο Πρόεδρος Τραμπ «τα στοχοποιήσει» με την κατηγορία της κλοπής αμερικανικής τεχνολογίας ή πιέσεων σε αμερικανικές επιχειρήσεις, ώστε να παραχωρήσουν δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και να έχουν δραστηριότητα στην Κίνα.

Νωρίτερα και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Κλ. Γιούνκερ, είχε απειλήσει με αντίποινα σε περίπτωση που δεν εξαιρούνταν οι χώρες της ΕΕ από τους αμερικανικούς δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο, λέγοντας πως οι Βρυξέλλες είναι «έτοιμες να δράσουν βάσει κανονισμών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ