ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Μάρτη 2017
Σελ. /24

Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Λαϊκή Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

  • Σωματεία - Ομοσπονδίες - Εργατικά Κέντρα: Προετοιμασίες για κλιμάκωση της πάλης των εργαζομένων, με σταθμό τα συλλαλητήρια στις 7 Απρίλη.
  • «Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων»: Η τοποθέτηση των Ευρωπαίων βιομηχάνων επιβεβαιώνει τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του και προδιαγράφει την ένταση της αντεργατικής επίθεσης.
  • Δακοκτονία: Με τα «πετσοκομμένα» κονδύλια έρχονται αντιμέτωποι, για μια ακόμα χρονιά, οι μικρομεσαίοι ελαιοπαραγωγοί.
  • Ιστορία: Η απεργία των εργατών στα εργοστάσια της Ελευσίνας το 1929.
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Προετοιμασίες κλιμάκωσης του αγώνα με σταθμό τα συλλαλητήρια στις 7 Απρίλη

Από τη χτεσινή Γενική Συνέλευση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας
Από τη χτεσινή Γενική Συνέλευση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας
Στη μάχη για την επιτυχία των συλλαλητηρίων που οργανώνει το ΠΑΜΕ την Παρασκευή 7/4, μέρα κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, μπαίνουν Σωματεία, Επιτροπές Αγώνα, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα, στο πλαίσιο της συνολικότερης προσπάθειας για κλιμάκωση της πάλης των εργαζομένων σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς, με κινητοποιήσεις και πανεργατική απεργία, ενάντια στο νέο γύρο επίθεσης που ετοιμάζουν κυβέρνηση και κουαρτέτο προς όφελος του κεφαλαίου.

Στην Αθήνα το συλλαλητήριο στις 7/4 θα γίνει στις 6.30 μ.μ., στην Ομόνοια, ενώ στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί στις 7 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου. Στον Πειραιά, συλλαλητήριο θα γίνει στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Οσον αφορά τις άλλες πόλεις της χώρας, ήδη έχει ανακοινωθεί το συλλαλητήριο που οργανώνει το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Σαπφούς.

Παράλληλα, κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία αποφασίζουν τη συμμετοχή τους στα συλλαλητήρια και οργανώνουν τη δράση τους ώστε να φτάσει το κάλεσμα πλατιά στους εργαζόμενους.

Τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο της Αθήνας δηλώνουν με ψήφισμα της Γενικής τους Συνέλευσης οι εργαζόμενοι στη φαρμακοβιομηχανία «Boehringer Ingelheim Ελλάς ΑΕ».

Αντίστοιχα, κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο απευθύνει το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Αναφερόμενο, μάλιστα, στην πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εργοδότες του κλάδου (ΣΕΤΕ), σχολιάζει πως οι στόχοι των μεγαλοξενοδόχων πιάνονται μέσα από την κάθετη πτώση του μέσου μισθού στον κλάδο, την εδραίωση των αντεργατικών μέτρων που έχουν παρθεί και όσων ακόμα φέρνει μαζί της η δεύτερη «αξιολόγηση».

Ιδιωτικοί Υπάλληλοι Αθήνας: Να φτάσει σε κάθε εργαζόμενο η φωνή του σωματείου

Τη συμμετοχή του στο συλλαλητήριο στις 7 Απρίλη στην Ομόνοια αποφάσισε, χτες, στη Γενική του Συνέλευση, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, ενώ συζητήθηκε επίσης η ανάγκη να ενταθεί η προσπάθεια για προετοιμασία απεργιακής απάντησης στα νέα αντιλαϊκά μέτρα.

Την εικόνα από τα προβλήματα σε μια σειρά από χώρους δουλειάς, όπου παρεμβαίνει ή απευθύνεται το σωματείο, μετέφερε εισηγητικά ο πρόεδρός του, Γιώργος Χαρβαλιάς. Απολύσεις, πιέσεις για την επίτευξη των «στόχων» της επιχείρησης, ωράρια - λάστιχο και βάρδιες που αλλάζουν από τη μια στιγμή στην άλλη, μισθοί που δεν φτάνουν ούτε για την πρώτη βδομάδα του μήνα, είναι κοινός παρονομαστής στην καθημερινότητα των εργαζομένων.

Υπενθύμισε ακόμα ότι το προηγούμενο διάστημα το σωματείο οργάνωσε αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια σε απολύσεις, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τις παρεμβάσεις ενάντια στην απόλυση εργαζόμενης από αλυσίδα κέντρων αισθητικής μετά τη συμμετοχή της στην απεργία στις 8 Δεκέμβρη. Επίσης, έδωσε το «παρών» σε μια σειρά εργατικές διαφορές και έκανε παρεμβάσεις στην Επιθεώρηση Εργασίας. Ξεχωριστή σημασία έχει ακόμα η σύσκεψη της Επιτροπής Ανέργων που οργάνωσε το σωματείο το προηγούμενο διάστημα, κάνοντας πράξη την απόφαση της προηγούμενης συνέλευσης για επανασύστασή της.

Την πείρα που έχει συγκεντρώσει το σωματείο από τη συστηματική λειτουργία των γραφείων του μετέφεραν μέλη της διοίκησης. Οπως είπαν, κάθε μέρα εργαζόμενοι καταγγέλλουν εργοδότες που τους οφείλουν δεδουλευμένα πολλών μηνών. Αλλοι, ιδιαίτερα σε μικρά γραφεία, περιγράφουν πως μια μέρα πήγαν στη δουλειά και βρήκαν μπροστά τους λουκέτο. Στο έδαφος αυτό, οι συνδικαλιστές εξήγησαν πως η φωνή του σωματείου πρέπει να φτάσει σε κάθε εργαζόμενο, προκειμένου να μη θεωρήσει «χαμένους» τους μισθούς και τη θέση εργασίας του, να μην παραιτηθεί από τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων του, αλλά και για να παλέψει ενάντια στα μέτρα που κάνουν ακόμα πιο δύσκολη τη ζωή του.

Τις δυσκολίες που συναντούν οι νέες εργαζόμενες μητέρες, τα νέα ζευγάρια, μετέφερε μια εργαζόμενη. Αναφέρθηκε στις εργαζόμενες στις εταιρείες δημοσκοπήσεων, που αναγκάζονται να δουλεύουν μέχρι τον 9ο μήνα της κύησης για να καταφέρουν να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα ένσημα για την άδεια μητρότητας.

Τέλος, το σωματείο κάλεσε τους εργαζόμενους να ενισχύσουν τον αγώνα των συναδέλφων τους στην «Καρυπίδης», που είναι 14 μήνες απλήρωτοι. Για το σκοπό αυτό το σωματείο έχει προμηθευτεί κουπόνια ενίσχυσης που διακινήθηκαν στη συνέλευση.

Σήμερα η κινητοποίηση του Συνδικάτου Μετάλλου

Τη διεκδίκηση για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) με την ανάγκη να υψωθεί τείχος αντίστασης στα νέα μέτρα συνδυάζει το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, προχωρώντας σε κινητοποίηση σήμερα, Πέμπτη, στις 6 μ.μ., με συγκέντρωση στην Ομόνοια και στη συνέχεια πορεία στο υπουργείο Εργασίας.

Οι μεταλλεργάτες απαιτούν: Να έρθει για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου των συνδικάτων για την επαναφορά των ΣΣΕ. Επαναφορά των τελευταίων υποχρεωτικών κλαδικών ΣΣΕ σε ισχύ. Επαναφορά των επιχειρησιακών και τοπικών Συμβάσεων, όπου υπήρχαν, σε Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, «Χαλυβουργική», Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, ΕΑΣ και αλλού. Να επανέλθει το θεσμικό πλαίσιο περί υποχρεωτικότητας, επεκτασιμότητας και μετενέργειας των ΣΣΕ. Επίσης, διεκδικούν να καταργηθούν το «σκλαβοπάζαρο» και οι εργασιακές σχέσεις - λάστιχο. Να ληφθούν μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους και να χορηγηθεί οικονομική ενίσχυση μπροστά στο Πάσχα σε όλους τους ανέργους. Να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα που οφείλουν οι εργοδότες σε εκατοντάδες εργαζόμενους του κλάδου.

Παράλληλα, αύριο, Παρασκευή, το Συνδικάτο καλεί σε σύσκεψη, στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά (3ος όροφος), με θέμα την προετοιμασία του συλλαλητηρίου του ΠΑΜΕ στις 7 Απρίλη στον Πειραιά.

Παράσταση διαμαρτυρίας από σωματεία της Αχαΐας

Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα, Πέμπτη, στις 10 π.μ., στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας οργανώνουν σωματεία και φορείς της Αχαΐας, διεκδικώντας λύσεις στα οξυμένα προβλήματα εργαζομένων και ανέργων. Στην κινητοποίηση καλούν τα Συνδικάτα Οικοδόμων Πάτρας, Ποτών και Τροφίμων Ν. Αχαΐας, Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Ν. Αχαΐας, ο Σύνδεσμος Σιδηροδρομικών Πελοποννήσου (παράρτημα Ν. Αχαΐας), τα Σωματεία Συνταξιούχων ΟΑΕΕ και ΙΚΑ.

«Διεκδικούμε την κάλυψη των απωλειών μας, όλα όσα μας έκλεψαν, μας αφαίρεσαν», αναφέρουν τα σωματεία στην ανακοίνωσή τους και καλούν το λαό της περιοχής να προετοιμαστεί για να δώσει απεργιακή απάντηση στα νέα μέτρα που θα φέρει το κλείσιμο της «αξιολόγησης» το επόμενο διάστημα.

Αλλες πρωτοβουλίες

-- Περιοδείες και εξορμήσεις οργανώνει σήμερα, Πέμπτη, το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, μεταξύ άλλων στους εργαζόμενους στα «hot spots» στη Μόρια και στο Καρά Τεπέ.

-- Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στα νέα μέτρα οργανώνει σήμερα, Πέμπτη, η Λαϊκή Επιτροπή Μενιδίου, στις 6.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

-- Σε σύσκεψη εργαζομένων και συνδικαλιστών της Καβάλας καλούν σήμερα, Πέμπτη, στις 6.30 μ.μ., στο ξενοδοχείο ΕΣΠΕΡΙΑ τα Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Οικοδόμων και Συνταξιούχων ΙΚΑ Καβάλας.

Συνελεύσεις σωματείων

-- Το Σωματείο Εργαζομένων στα Ξενοδοχεία της Ρόδου «Amilia Mare» και «Paradise Village» του ομίλου «Aldemar» καλεί στην ετήσια τακτική απολογιστική Γενική Συνέλευση σήμερα, Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στο γραφείο του Σωματείου.

-- Το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Γηροκομείων, Εργαστηρίων, Διαγνωστικών Κέντρων και συναφών χώρων προχωρά σε Γενική Συνέλευση, την Τρίτη 28/3 στις 5 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

-- Γενικές Συνελεύσεις πραγματοποιούν τα παραρτήματα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, όπου συζητούν και σχεδιάζουν τη δράση τους. Σήμερα και αύριο Συνελεύσεις πραγματοποιούν τα εξής παραρτήματα: Σήμερα, Πέμπτη, τα παραρτήματα Κέντρου (6.30 μ.μ., Βερανζέρου 1) και Ιλίου - Καματερού (6.30 μ.μ., Μενελάου 33 και Χρυσηίδος). Αύριο Παρασκευή, το παράρτημα Βύρωνα - Καισαριανής - Ζωγράφου (6.30 μ.μ., Περιάνδρου 18).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ