ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Στα «σκαριά» τα επόμενα αντιλαϊκά πακέτα

Τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις σε Ασφαλιστικό, Φορολογικό, «κόκκινα» δάνεια θα ακολουθήσουν και άλλα «πολλά και δύσκολα μέτρα» για λογαριασμό του κεφαλαίου...

Η μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια που οργανώνει το ΠΑΜΕ θα δώσει μήνυμα αγωνιστικής λαϊκής ετοιμότητας
Η μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια που οργανώνει το ΠΑΜΕ θα δώσει μήνυμα αγωνιστικής λαϊκής ετοιμότητας
Με ορόσημο το κλείσιμο της πρώτης «αξιολόγησης» του τρίτου μνημονίου στην προσεχή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ (22/4) εξελίσσονται τα αντιλαϊκά παζάρια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, τα υψηλόβαθμα κλιμάκια των οποίων επανέρχονται στην Αθήνα στις 2 Απρίλη.

«Νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί παίκτες που έχουν διαφορετικές απόψεις, αλλά υπάρχουν και πάρα πολλοί παίκτες που θέλουν να βρεθεί λύση. Και νομίζω ότι θα μπορέσει να βρεθεί λύση μέχρι τις 22 Απριλίου» σημείωσε μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος.

Επόμενοι σταθμοί είναι η συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ, με τον Ευ. Τσακαλώτο να επισημαίνει ότι στόχος είναι να τελειώσει η πρώτη φάση στις 12 με 13/4. Στη συνέχεια, συνέρχεται στην Ουάσιγκτον η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ (15 - 17/4), «με στόχο», σύμφωνα με τον Ευ. Τσακαλώτο, «να υπάρχει μια τελική συμφωνία για όλο το πακέτο, δηλαδή και για τις υποχρεώσεις της κυβέρνησης που βγαίνουν από τη συμφωνία του καλοκαιριού, αλλά και για το χρέος».

Σε αυτό το πλαίσιο, «προ των πυλών» εμφανίζονται και τα νέα αντιλαϊκά νομοθετήματα, με επίκεντρο την παραπέρα κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης και των συντάξεων, τη νέα ένταση της φοροληστείας απέναντι στα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, τις αντιλαϊκές παρεμβάσεις στα «κόκκινα» δάνεια, καθώς και τη συγκρότηση του νέου Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, ζητήματα που αποτελούν τα προαπαιτούμενα της «αξιολόγησης».

«Πολλά και δύσκολα μέτρα»...

Παράλληλα, στα αντιλαϊκά παζάρια προστίθενται και τα επόμενα «πακέτα». Σε κάθε περίπτωση, το μέτωπο της φοροληστείας του λαού δεν εξαντλείται στο επίπεδο της νέας φορολογικής κλίμακας. Πέρα και πάνω από αυτή, πέρα και από τις «εξοικονομήσεις» μέσω του Ασφαλιστικού, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Ευ. Τσακαλώτου, υπάρχουν υπό διαμόρφωση «και άλλα δημοσιονομικά μέτρα, με τα οποία θα κλείσει το 1% του ΑΕΠ που απαιτείται για να φτάσουμε σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Είναι πολλά και δύσκολα μέτρα, για τα οποία θα χρειαστεί συζήτηση ξανά και ξανά».

Σε αυτό το επίπεδο, εξετάζονται αντιλαϊκά μέτρα όπως η διόγκωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα κίνησης, εξετάζεται η αύξηση του ΕΝΦΙΑ στη λαϊκή στέγη και τη μικρή περιουσία, οι ευρύτερες «αλλαγές» στη φορολόγηση των οχημάτων (τέλη κυκλοφορίας κ.ά.), η αύξηση στα τέλη κινητής τηλεφωνίας.

Και βέβαια, στον αντίποδα βρίσκονται και άλλες παρεμβάσεις προσεχώς για την ανάκαμψη του εγχώριου κεφαλαίου. Σε αυτό το πλαίσιο, το επόμενο διάστημα ανακοινώνεται το υπό διαμόρφωση «πρότυπο της παραγωγικής ανασυγκρότησης», καθώς και ο νέος «αναπτυξιακός νόμος», ο οποίος βρίθει από κάθε είδους κρατικές ενισχύσεις, φοροελαφρύνσεις και απαλλαγές για το κεφάλαιο.

Ολα τα παραπάνω θα «κουμπώσουν» με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, στο οποίο θα ενσωματωθούν τα κάθε είδους μέτρα ενίσχυσης του κεφαλαίου, στην προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση για καπιταλιστική ανάκαμψη, καθώς και νέα μόνιμου χαρακτήρα αντιλαϊκά μέτρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2018 και για όλα τα επόμενα χρόνια, έχει ήδη συμφωνηθεί η «παραγωγή» μόνιμων πρωτογενών πλεονασμάτων τουλάχιστον στο 3,5% του ΑΕΠ.

ΒΟΥΛΗ
Αναβλήθηκε η προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση για τη Δικαιοσύνη

Αναβλήθηκε για την Τρίτη 29/3, η προγραμματισμένη για χτες συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης στην Ολομέλεια της Βουλής σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, σχετικά με τις «εξελίξεις στο χώρο της Δικαιοσύνης».

Την αναβολή ζήτησε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής, Ν. Βούτση, επικαλούμενος τις εξελίξεις με τις δολοφονικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες. Η αναβολή έγινε με την συγκατάθεση και του προέδρου της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκη, με τον οποίο ο πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά πριν αποστείλει την επιστολή του στον Ν. Βούτση.

Την απόφαση για τη νέα ημερομηνία της συζήτησης έλαβε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, η οποία αποφάσισε επίσης να αναβληθεί για τις 31/3 η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας η οποία ήταν προγραμματισμένη για αύριο, με θέμα την ενημέρωσή της από τον υπουργό και τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Ν. Παρασκευόπουλο και Δ. Παπαγγελόπουλο αντίστοιχα, «για θέματα Δικαιοσύνης». Η απόφαση λήφθηκε μετά από πρόταση του Ν. Βούτση, προκαλώντας την αντίδραση της ΝΔ η οποία κατηγόρησε την κυβερνητική πλειοψηφία για μεθόδευση, προκειμένου να μην παρουσιαστούν στοιχεία για κυβερνητικές παρεμβάσεις στο χώρο της Δικαιοσύνης.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Συλλαλητήρια σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Συλλαλητήρια ενάντια στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, που προετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, οργανώνει το ΠΑΜΕ την Πέμπτη 31 Μάρτη στην Αττική.

Στην Αθήνα συλλαλητήριο θα γίνει στις 7 μ.μ. στην Ομόνοια.

Ανάλογη κινητοποίηση θα γίνει την ίδια μέρα στον Πειραιά, ενώ συγκεντρώσεις θα γίνουν και σε άλλες πόλεις.

Τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης και των εταίρων της μπαίνουν στην τελική ευθεία, το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους σε αγωνιστική ετοιμότητα, μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια και καθημερινή δράση για την επιτυχία της 48ωρης απεργίας, μόλις το νομοσχέδιο - λαιμητόμος για την Κοινωνική Ασφάλιση έρθει στη Βουλή.

Στη Θεσσαλονίκη, συλλαλητήριο θα γίνει την Τρίτη 29 Μάρτη, στις 7 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

ΤΕ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ιστορική εκδήλωση στη Λέρο

Η Τομεακή Επιτροπή Δωδεκανήσου του ΚΚΕ, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων για τα 100 χρόνια του Κόμματος, διοργανώνει στις 26 και 27 Μάρτη ιστορική εκδήλωση στη Λέρο, με σκοπό τη γνωριμία με την πραγματική Ιστορία του εργατικού και επαναστατικού κινήματος, την ανάδειξη των τόπων εξορίας και μαρτυρίων, όπου χιλιάδες αγωνιστές και κομμουνιστές στάθηκαν όρθιοι υπερασπιζόμενοι τα δίκαια της εργατικής τάξης.

Η επίσκεψη αυτή στο Παρθένι και στο Λακκί της Λέρου έχει σκοπό να αναδείξει την ιστορική αλήθεια για τους απαράμιλλους αγώνες των κομμουνιστών και των εργατών, κυρίως στις νεότερες γενιές, που είναι τα μεγάλα θύματα της αντιστροφής και της απόκρυψης της ιστορικής πραγματικότητας.

Στην ιστορική εκδήλωση θα συμμετάσχει αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Δημήτρη Γόντικα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

Η ΤΕ Δωδεκανήσου απευθύνει πλατύ κάλεσμα για συμμετοχή. Η αναχώρηση θα γίνει από το λιμάνι της Ρόδου, το Σάββατο 26/3, στις 8.30 π.μ., με το «καταμαράν» της «Dodekanisos Seaways» και η επιστροφή στις 6 μ.μ. την Κυριακή 27/3 με το ίδιο πλοίο.

Δηλώσεις συμμετοχής μπορούν να γίνουν στο τηλ. 22410.35.460, μεταξύ 6 και 8 μ.μ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ