ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Σήμερα οι διαμαρτυρίες στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ

Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες υλοποιούν τις αποφάσεις που πάρθηκαν στην πρόσφατη σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των μπλόκων

Από παλιότερη κινητοποίηση μικρομεσαίων αγροτών στο Ναύπλιο

Eurokinissi

Από παλιότερη κινητοποίηση μικρομεσαίων αγροτών στο Ναύπλιο
Συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις στα κατά τόπους γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ οργανώνουν σήμερα, Τετάρτη, οι μικρομεσαίοι αγρότες, υλοποιώντας τις αποφάσεις που πήραν στη σύσκεψη των μπλόκων στη Λάρισα, την περασμένη Παρασκευή. Μεταξύ άλλων, για σήμερα έχουν προγραμματιστεί οι εξής κινητοποιήσεις:

  • Η Συντονιστική Επιτροπή Μπλόκου Ανθήλης καλεί στις 10 π.μ. στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στη Λαμία.
  • Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Τρικάλων «Η Ανοιξη» καλεί στην κινητοποίηση στις 11 π.μ. στον ΟΠΕΚΕΠΕ στα Τρίκαλα. Ανάλογες διαμαρτυρίες θα γίνουν και στις πρωτεύουσες των άλλων θεσσαλικών νομών από τις κατά τόπους Ομοσπονδίες των Αγροτικών Συλλόγων.
  • Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Νομού Χανίων και οι Αγροτικοί Σύλλογοι πρώην Δήμου Μύθημνας, πρώην Δήμου Αρμένων, Παλαιών Ρουμάτων, Κολυμβαρίου, Κάινας, Μεσκλών, Κρυονερίδας, Γαβαλοχωρίου, Αμυγδαλοκεφαλίου καλούν σε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, στις 11.30 π.μ.
  • Αντίστοιχα, στο Ηράκλειο συγκέντρωση θα γίνει στις 10 π.μ., στον ΟΠΕΚΕΠΕ, από τους Αγροτικούς Συλλόγους Αστερουσίων, Αρχάνων, την πρωτοβουλία για τη συγκρότηση Αγροτικού Συλλόγου Ηρακλείου και τις Επιτροπές Αγώνα Αγροτών Δ.Δ. Καζαντζάκη και Αρκαλοχωρίου.
  • Στην Πελοπόννησο, κινητοποίηση θα γίνει στις 10 π.μ. στην έδρα του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Τρίπολη, στην πλατεία Πετρινού, ενώ ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος Ντρίνιας» καλεί σε συγκέντρωση στα γραφεία του Οργανισμού στην Πάτρα.
  • Η Συντονιστική Επιτροπή του Μπλόκου Μαντουδίου οργανώνει διαμαρτυρία στις 10 π.μ., στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στη Χαλκίδα.

Τα βασικά αιτήματα που προβάλλουν οι μικρομεσαίοι αγρότες με τις σημερινές κινητοποιήσεις είναι:

  • Να αποπληρωθούν άμεσα όλα τα χρωστούμενα στους αγρότες από επιδοτήσεις - ενισχύσεις, επιστροφές ΦΠΑ και φόρου πετρελαίου κ.ά., καθώς η νέα καλλιεργητική περίοδος ξεκίνησε και δεν έχουν τα χρήματα που χρειάζονται για τα έξοδα καλλιέργειας.
  • Να μη γίνονται παρακρατήσεις από τις επιδοτήσεις - ενισχύσεις και τις επιστροφές για χρέη των αγροτών στην εφορία, στις τράπεζες, στον ΕΛΓΑ, στον ΟΓΑ και να μην εφαρμοστεί η απόφαση της ΕΕ και της κυβέρνησης για επιστροφή από τους αγρότες των αποζημιώσεων που πήραν, μετά από σκληρούς αγώνες στα μπλόκα, το 2008 - 2009, με το λεγόμενο «πακέτο Χατζηγάκη».
ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ - ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ
Εντείνεται η προετοιμασία, πληθαίνουν οι συμμετοχές

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι προετοιμασίες της δημοτικής αρχής Πάτρας για τη μεγάλη πορεία αγώνα ενάντια στην ανεργία που θα ξεκινήσει στις 3 Απρίλη από την Πάτρα και θα ολοκληρωθεί στην πλατεία Συντάγματος στις 10 του μήνα. Για σήμερα είναι προγραμματισμένες συναντήσεις και λαϊκές συνελεύσεις, προκειμένου να ενημερωθεί ο πατραϊκός λαός.

Συγκεκριμένα, στις 6.30 το απόγευμα, ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, θα συμμετάσχει σε ευρεία σύσκεψη συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων και επαγγελματοβιοτεχνών. Παράλληλα, στις 7 το απόγευμα η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη θα μιλήσει σε λαϊκή συνέλευση στον Παμμικρασιατικό Σύνδεσμο και την ίδια ώρα θα πραγματοποιηθεί λαϊκή συνέλευση στα γραφεία του Ανατολικού Διαμερίσματος, όπου θα μιλήσει ο αντιδήμαρχος Χρήστος Κορδάς. Τέλος, στις 7 μ.μ., λαϊκή συνέλευση θα γίνει στο Νότιο Διαμέρισμα, στα γραφεία του ΚΑΠΗ Ζαρουχλέικων με ομιλητή τον αντιδήμαρχο Παναγιώτη Μελά.

Σε ό,τι αφορά την πορεία, πληθαίνουν τα μηνύματα στήριξης και συμμετοχής στη μεγάλη πορεία αγώνα κατά της ανεργίας, καθώς χτες δήλωσαν συμμετοχή με αποφάσεις των Διοικητικών τους Συμβουλίων η Ενωση Υπαλλήλων ΟΑΕΔ Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας και ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος.

Ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας, εργατικά συνδικάτα της Αττικής δηλώνουν με κοινή τους ανακοίνωση ότι συμμετέχουν στην πορεία ενάντια στην ανεργία και στη μεγάλη διαδήλωση - συναυλία εργαζομένων, ανέργων και νεολαίας την Κυριακή 10 Απρίλη, στο Σύνταγμα, στις 6 μ.μ. Καλούν κάθε συνδικάτο, κάθε σωματειακή επιτροπή και επιτροπή ανέργων να οργανώσει αυτήν την προσπάθεια.

Δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται στα τηλέφωνα της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας, ώρες 9 π.μ. - 2μ.μ. τηλ: 210.5225.234.

Το κάλεσμα υπογράφουν τα Συνδικάτα Τροφίμων - Ποτών, Φαρμάκου, Μετάλλου, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Λιθογράφων, Εργαζομένων στα Πρακτορεία Τύπου, Χαρτεργατών, Οικοδόμων, Ηλεκτροτεχνιτών, Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και Πειραιά, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Καθαριστριών Πειραιά, Λογιστών, Τουρισμού - Επισιτισμού - Ξενοδοχείων, Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών, Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής, ΟΤΑ Α' και Β' Βαθμού, Χρηματοπιστωτικού, ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, Ιδιωτικής Υγείας Αθήνας και Πειραιά.

Συντονίζονται οι εργαζόμενοι με «ευέλικτες» μορφές

Την οργάνωση συγκέντρωσης, τη Δευτέρα 28 Μάρτη, στις 6 μ.μ., έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, αποφάσισαν, σε μαζική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο ΕΚΘ, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων νομού Θεσσαλονίκης, η Επιτροπή «πεντάμηνων» στην Υγεία, οι εργαζόμενοι στα ΕΣΠΑ των παιδικών σταθμών, οι εργαζόμενοι στις κοινωνικές δομές των δήμων και οι συμβασιούχοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Οι εργαζόμενοι με «ευέλικτες» σχέσεις εργασίας στους χώρους του Δημοσίου συντονίζουν τη δράση τους πάνω σε ένα κοινό πλαίσιο αιτημάτων, που στην κορυφή του βρίσκεται η διεκδίκηση για μόνιμη και σταθερή εργασία. Συγκεκριμένα, παλεύουν για: Μόνιμη και σταθερή δουλειά, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, να σταματήσουν τώρα τα προγράμματα της φτώχειας και της μιζέριας, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για το σύνολο των υπηρεσιών, κανένας εργαζόμενος να μην έχει μισθό κάτω από τα 751 ευρώ, άμεση πληρωμή μισθών και δεδουλευμένων, επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Στο μεταξύ, παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας έκαναν χτες το μεσημέρι το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα «πεντάμηνων» που λειτουργεί στο πλαίσιό του, διεκδικώντας άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους. Βρήκαν, όμως, τις πόρτες του υπουργείου κλειστές, καθώς το αίτημά τους για συνάντηση δεν έγινε δεκτό.

Το Συνδικάτο κατήγγειλε τη στάση του υπουργείου και κάλεσε τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ, αλλά και τους ανέργους, τους χιλιάδες «πενταμηνίτες» που σήμερα έχουν επιστρέψει στην ανεργία, να συνεχίσουν τον αγώνα. Χαιρέτισε, μάλιστα, την πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής Πάτρας για την οργάνωση μεγάλης πορείας κατά της ανεργίας και κάλεσε σε μαζική συμμετοχή.

Ο Δήμος Θέρμης διώκει τους απεργούς της «Coca - Cola»!

Τη στάση της δημοτικής αρχής του Δήμου Θέρμης στη Θεσσαλονίκη, που προχωρά σε δίωξη ενάντια στο Σωματείο Εργαζομένων στην «Coca - Cola», προκειμένου να υπηρετήσει τα συμφέροντα της επιχείρησης, καταγγέλλει το ΠΑΜΕ. Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο εν λόγω δήμαρχος έδωσε εντολή στη Διεύθυνση Πολεοδομίας να προχωρήσει σε δίωξη ενάντια στο Σωματείο Εργαζομένων της «Coca - Cola», με την αιτιολόγηση ότι έχει «αυθαίρετες κατασκευές» στην πύλη του εργοστασίου.

Στην ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ σημειώνει: «Στον αγώνα τους που διαρκεί για πάνω από 2 χρόνια, οι εργαζόμενοι της "Coca - Cola" βρίσκονται αμετακίνητοι στις πύλες του εργοστασίου κάθε μέρα. Αφού λοιπόν οι τρομοκρατικές πρακτικές της εργοδοσίας, οι απολύσεις και οι μηνύσεις δεν έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα, η "Coca - Cola" επιστράτευσε το δήμαρχο Θέρμης, ο οποίος έδωσε εντολή στις υπηρεσίες του Δήμου να πιστοποιήσουν ότι οι χώροι που χρησιμοποιούν οι αγωνιστές εργαζόμενοι της "Coca - Cola" για να προστατεύονται από το κρύο και τη βροχή είναι "αυθαίρετες κατασκευές"!

Η έκθεση του Δήμου είναι απόδειξη του αντεργατικού ρόλου των τοπικών αρχών, που ενώ δέχονται ως νόμιμες υπερκατασκευές, ξενοδοχεία, βιομηχανίες κ.τ.λ. που καταστρέφουν το περιβάλλον, ως υπηρέτες των πολυεθνικών διώκουν τους εργάτες που αγωνίζονται, γιατί έβαλαν ομπρέλα να προστατευτούν από τη βροχή. Μάλιστα, με βάση την έκθεση, καλούν το Σωματείο των απολυμένων εργαζομένων της "Coca - Cola" να πληρώσει πρόστιμο ύψους 2.100 ευρώ!

Το ΠΑΜΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων και απολυμένων της "Coca - Cola". Καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις μαζικά να καταγγείλουν τη νέα προσπάθεια δίωξης και ποινικοποίησης του αγώνα τους».

Απόφαση για 24ωρη στο Δημόσιο

Απόφαση για 24ωρη απεργία στις 7 Απρίλη πήρε χτες η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, με ζητήματα αιχμής το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό. Την απεργία πρότειναν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, αναδεικνύοντας την ανάγκη να δοθεί απάντηση στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και ταυτόχρονα να κλιμακωθεί η δράση για την προετοιμασία της 48ωρης απεργίας, όταν το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο κατατεθεί στη Βουλή. Την πρόταση για 24ωρη απεργία δεν ψήφισαν οι «Παρεμβάσεις» (ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ.ά.). Επίσης, η ΑΔΕΔΥ κήρυξε στάση εργασίας για σήμερα από τις 12 μ. έως τη λήξη του ωραρίου, προκειμένου να διευκολύνει τη συμμετοχή στην κινητοποίηση που θα γίνει έξω από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, ενάντια στην απόφαση του υφυπουργού Εργασίας για την ανά τρίμηνο χορήγηση του μερίσματος.

Σκοτώθηκε εργάτης

Τη ζωή του στο μεροκάματο έχασε χτες ένας 42χρονος εργάτης στην αποκομιδή των σκουπιδιών του Δήμου Αθήνας. Ο Θανάσης Καλογερής, πατέρας δύο μικρών παιδιών, παρασύρθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο στην περιοχή του Κολωνού. Οι συνάδελφοί του καταγγέλλουν ότι τον τελευταίο μόνο χρόνο, στην αποκομιδή έχουν γίνει 16 σοβαρά εργατικά «ατυχήματα» και χαρακτηρίζουν το χτεσινό θανατηφόρο σαν «προαναγγελθέν έγκλημα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ