ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Μάρτη 2014
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ
Επιβεβαιώνεται η αντιλαϊκή στρατηγική

Eurokinissi

Η εαρινή Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, στις 20 - 21 Μάρτη 2014, είναι η τελευταία πριν από τις ευρωεκλογές του Μάη 2014. Στο επίκεντρο της Συνόδου βρέθηκαν η συγκρότηση του Ενιαίου Μηχανισμού Εξυγίανσης, η πορεία του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου», η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας, η ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς Ενέργειας της ΕΕ το 2014, η διείσδυση των ευρωενωσιακών μονοπωλίων σε νέες αγορές, με προτεραιότητα την Ουκρανία και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, για την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των λαών.

Ενιαίος Μηχανισμός Εξυγίανσης

Οι αστικές κυβερνήσεις, η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, που ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου και το πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου στο Ευρωκοινοβούλιο προβάλλουν ως επιτυχία την κατάληξη των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων για τον Κανονισμό σχετικά με τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης των τραπεζών και το αντίστοιχο Ταμείο Εξυγίανσης τραπεζών, που ολοκληρώνουν την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ενωση. Η προσπάθειά τους να το χρησιμοποιήσουν ως προεκλογικό προπαγανδιστικό πυροτέχνημα δεν μπορεί να κρύψει ούτε τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της Τραπεζικής Ενωσης, ούτε ότι η συμφωνία για το Μηχανισμό Εξυγίανσης των τραπεζών αποτελεί έναν εύθραυστο συμβιβασμό που πολύ σύντομα θα αποδειχτεί θνησιγενής. Οι αγεφύρωτες αντιφάσεις του καπιταλιστικού συστήματος, η ανισόμετρη καπιταλιστική ανάπτυξη θα συνεχίσουν με μεγαλύτερη ένταση να αποτελούν σημείο όξυνσης των αντιπαραθέσεων ανάμεσα στις αστικές τάξεις των κρατών - μελών για την υπεράσπιση των συμφερόντων των μονοπωλιακών ομίλων (χρηματοπιστωτικών και άλλων) που εκπροσωπούν.

Το ίδιο ασταθής είναι και ο συμβιβασμός για το Ταμείο Εξυγίανσης, που θα δημιουργηθεί με διακρατική συμφωνία ανάμεσα στα κράτη - μέλη της ΕΕ. Η μακρόσυρτη πορεία της δημιουργίας του (οκτώ αντί δέκα χρόνια που προέβλεπε η αρχική θέση του Συμβουλίου της ΕΕ) θα σημάνει νέο γύρο μονοπωλιακών ανταγωνισμών και αντιθέσεων στο εσωτερικό της Ευρωζώνης και της ΕΕ. Το σίγουρο είναι ότι η ολοκλήρωση του πακέτου της λεγόμενης Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ενωσης (ΕΤΕ) είναι σε βάρος των λαών, ενώ οι μόνοι ωφελημένοι είναι οι μονοπωλιακοί χρηματοπιστωτικοί κολοσσοί. Η ΕΤΕ αποτελεί μηχανισμό συντεταγμένης και ελεγχόμενης χρεοκοπίας χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων, διασπάσεων, συγχωνεύσεων και εξαγορών, οδηγώντας στη μεγαλύτερη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου στο χρηματοπιστωτικό κλάδο. Οι όποιες πενιχρές αποταμιεύσεις της λαϊκής οικογένειας θα μπουν στο στόχαστρο, για να υπηρετήσουν τη μονοπωλιακή συγκέντρωση.

Το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο

Τα συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με τη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, δηλαδή την επιτήρηση και τον έλεγχο της πορείας των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στα κράτη - μέλη της ΕΕ, με βάση τις συστάσεις ανά χώρα της Επιτροπής και του Συμβουλίου, επιβεβαιώνουν ότι η αντιλαϊκή επίθεση ΕΕ και αστικών κυβερνήσεων θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση, για την παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης και ένταση της καταστολής των εργατικών - λαϊκών αγώνων. Πίσω από «ενέσεις αισιοδοξίας», ότι η ΕΕ αρχίζει να επιστρέφει σε ρυθμούς ανάκαμψης, βρίσκονται η διαπίστωση των αστών ότι οι στόχοι της αντιλαϊκής Στρατηγικής «Ευρώπη 2020» δεν πρόκειται να επιτευχθούν, η σοβαρή ανησυχία τους για τον αναιμικό και περιορισμένο χαρακτήρα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, με τεράστια ποσοστά ανεργίας και φτώχειας. Γι' αυτό και δηλώνουν ανοιχτά ότι οι «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις δηλαδή, θα συνεχιστούν σε βάθος δεκαετιών. Στο επίκεντρο θα βρεθούν η παραπέρα μείωση μισθών και συντάξεων, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, η κατεδάφιση των δημόσιων συστημάτων Υγείας και Πρόνοιας, σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ. Η αντεργατική λαίλαπα αποτελεί προϋπόθεση για τη διασφάλιση της κερδοφορίας των μονοπωλιακών επιχειρήσεων.

Ανταγωνιστικότητα της Βιομηχανίας - Ενέργεια

Η Σύνοδος Κορυφής έδωσε συγκεκριμένες κατευθύνσεις για την ενίσχυση του βιομηχανικού κεφαλαίου. Νέα προνόμια και φοροαπαλλαγές στα μονοπώλια του κλάδου, άμεση σύνδεση των πανεπιστημιακών και ερευνητικών ιδρυμάτων, των αποτελεσμάτων της έρευνας και της τεχνολογίας με τις ανάγκες του κεφαλαίου. Παροχή φτηνού και «ευέλικτου», χωρίς δικαιώματα, εργατικού δυναμικού, ιδίως από τη νεολαία, με την απευθείας σύνδεση της επαγγελματικής εκπαίδευσης με τις επιχειρήσεις, προγράμματα κατάρτισης, μαθητείας («Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τη Μαθητεία»), διά βίου μάθησης. Τα ευρωενωσιακά όργανα και οι αστικές κυβερνήσεις θα επικεντρώσουν στη μείωση του κόστους της Ενέργειας για τα βιομηχανικά μονοπώλια, που θα εκτινάξει ακόμη περισσότερο το κόστος της Ενέργειας για τα λαϊκά νοικοκυριά, που ήδη στενάζουν από τους πανάκριβους λογαριασμούς της Ενέργειας. Το δρόμο τον δείχνει η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, που ασκεί και την προεδρία του Συμβουλίου, με τα πρόσφατα μέτρα για τη μείωση της τιμής της Ενέργειας για τους βιομήχανους και την πλήρη απελευθέρωση - ιδιωτικοποίηση της αγοράς Ενέργειας με το σπάσιμο της ΔΕΗ σε δύο τμήματα. Η φτηνή Ενέργεια για την κερδοφορία των μονοπωλίων αποτελεί προτεραιότητα της ΕΕ. Προτεραιότητα που συναντά την πλήρη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, που υπερθεματίζει σε όλους τους στόχους της ΕΕ για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλιακών ομίλων. Η πολιτική της για το Κλίμα και την Ενέργεια με ορίζοντα το 2030 αυτόν τον στόχο υπηρετεί. Ολοκλήρωση της απελευθέρωσης της αγοράς Ενέργειας σε όλα τα κράτη - μέλη μέχρι το τέλος του 2014, δηλαδή ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση πλήρως της Ενέργειας και των δικτύων διανομής της, που θα ακριβοπληρώσουν οι εργαζόμενοι. Ο στόχος είναι να ανοίξουν νέοι κλάδοι - πεδία υψηλής κερδοφορίας για το κεφάλαιο, με επενδύσεις με δωρεάν δημόσιο χρήμα, από τη λεηλασία των λαϊκών εισοδημάτων, για την αξιοποίηση των «πράσινων τεχνολογιών» κ.λπ., όπου η ΕΕ θεωρεί ότι τα ευρωενωσιακά μονοπώλια έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους. Ολα αυτά τα μέτρα θα φορτώσουν ακόμη περισσότερο τα βάρη στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.

Ενταση της επιθετικότητας της ΕΕ

Στο ίδιο πλαίσιο και με τους ίδιους στόχους κινείται και η ιμπεριαλιστική πολιτική στρατιωτικών επεμβάσεων και πολέμων της ΕΕ, προκειμένου να διασφαλίσει τις θέσεις των μονοπωλίων που εκπροσωπεί στην άγρια ενδοϊμπεριαλιστική διαμάχη για γεωστρατηγική επιρροή, έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών - ιδίως ενεργειακών - πηγών και των δρόμων μεταφοράς τους. Αυτόν τον στόχο εξυπηρετούν η κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην Ουκρανία και η όξυνση της αντιπαράθεσης με την καπιταλιστική Ρωσία, ύστερα και από το δημοψήφισμα στην Κριμαία. Η απόφαση για κυρώσεις (ταξιδιωτικοί περιορισμοί και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων 21 ατόμων), η επίσπευση της υπογραφής της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου με την παρουσιαζόμενη ως ουκρανική κυβέρνηση αντανακλούν τις αντιθέσεις και τα συγκρουόμενα συμφέροντα των αστικών τάξεων και τμημάτων του κεφαλαίου στο εσωτερικό της ΕΕ, αλλά και την ένταση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας της ΕΕ σε βάρος των λαών.

Ενώ τα ευρωενωσιακά επιτελεία έχουν ανακοινώσει την 4η Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Αφρικής στις 2-3 Απρίλη 2014, πυκνώνουν στη χώρα οι στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ και εντείνονται οι προετοιμασίες στρατιωτικής επέμβασης της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τις θέσεις και τη ρεαλιστική πρόταση του ΚΚΕ. Με όποιο μείγμα αστικής διαχείρισης, ο εργαζόμενος λαός θα συνεχίσει να στενάζει από την αντιλαϊκή πολιτική, οι όροι της ζωής και διαβίωσής του θα επιδεινώνονται. Ο φιλολαϊκός δρόμος περνάει μέσα από την ενίσχυση του ΚΚΕ παντού, για τη συγκρότηση της Λαϊκής Συμμαχίας της εργατικής τάξης με τα φτωχά λαϊκά στρώματα, την ενίσχυση της αντιμονοπωλιακής - αντικαπιταλιστικής πάλης της, για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων. Για την αποδέσμευση από την ΕΕ και όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και συμμαχίες, μονομερή διαγραφή του χρέους με Εργατική - Λαϊκή Εξουσία και Οικονομία.


Του Γιώργου ΤΟΥΣΣΑ*
*Ο Γιώργος Τούσσας είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ