ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Μάρτη 2013 - Κυριακή 24 Μάρτη 2013
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
35ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΓΣΕΕ
Πάνω απ' όλα το χρέος, η ΕΕ και η «ανταγωνιστικότητα»

Αποκαλυπτικό το Πρόγραμμα Δράσης της πλειοψηφίας

(Του απεσταλμένου μας, Γιάννη ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ).--

Ξεκίνησαν την περασμένη Πέμπτη και αναμένεται να ολοκληρωθούν την Κυριακή, στην Αλεξανδρούπολη, οι εργασίες του 35ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ. Πρόκειται για ένα Συνέδριο μακριά από τις αγωνίες και τις ανάγκες των εργαζομένων, κορύφωση μιας πορείας έργων και λόγων που έχει χαραχτεί από την πλειοψηφία εδώ και χρόνια, τα οποία βρίσκονται όχι απλά σε αναντιστοιχία, αλλά σε ευθεία αντιπαράθεση με τα πραγματικά συμφέροντα της εργατικής τάξης.

Οι παρατάξεις που απαρτίζουν την πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, «Αυτόνομη Παρέμβαση») και που πορεύτηκαν μαζί σε όλα τα μεγάλα και στρατηγικά ζητήματα - παρά τους όποιους εσωτερικούς διαγκωνισμούς - με τις θέσεις που δημοσιοποίησαν ενόψει του Συνεδρίου επιβεβαίωσαν ότι μένουν σταθερά προσηλωμένες στις αρχές τους και στη στρατηγική τους υπέρ του κεφαλαίου. Διαγκωνίζονται σε γενικόλογες διαπιστώσεις για τα προβλήματα των εργαζομένων προσπαθώντας να κρύψουν ότι συμφωνούν με τον πυρήνα της πολιτικής που τα προκαλεί. Από κοντά και νεοσύστατες παρατάξεις όπως η «ΕΜΕΙΣ».

Ο ρόλος της πλειοψηφίας επιβεβαιώθηκε άλλωστε και το βράδυ της Πέμπτης, όταν ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, «άνοιξε» τις εργασίες του Συνεδρίου εκφράζοντας την αγωνία του για το «ευρωπαϊκό οικοδόμημα», μπροστά στους κλυδωνισμούς που γεννά το βάθεμα της καπιταλιστικής κρίσης και η δυσκολία αντιμετώπισής της. Από τη μεριά της, η γγ της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας (ITUC), Σ. Μπάροου, δήλωσε ότι το ΔΝΤ δεν έχει ιδέα για τις συνέπειες της πολιτικής του στους εργαζόμενους και ευχαρίστησε την ηγεσία της ΓΣΕΕ στον κοινό στόχο προώθησης των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων μέσα στην εργατική τάξη, όπως επισήμανε και το ΠΑΜΕ σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε για την έναρξη του Συνεδρίου. «Η εργατική τάξη να βγάλει τα συμπεράσματά της και να πετάξει από πάνω της τους επικίνδυνους, για τα συμφέροντά της, υποτακτικούς του κεφαλαίου μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα» τόνιζε το ΠΑΜΕ.

Ζητούν χρηματοδότηση των επιχειρήσεων

O προσανατολισμός στην Ευρωπαϊκή Ενωση και η συνταγή της ανταγωνιστικότητας είναι και παραμένει η πεμπτουσία της στρατηγικής της ΓΣΕΕ. Ετσι στο Πρόγραμμα Δράσης που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο, ως η βασική πρόταση της πλειοψηφίας θεωρείται ότι «το ελληνικό συνδικαλιστικό κίνημα... θα πρέπει να διεκδικήσει την αναθεώρηση των στόχων και του περιεχομένου του Συμφώνου Σταθερότητας...» ενώ όπως προτείνεται «...η παρέμβαση των δημόσιων πολιτικών για έξοδο από την οικονομική κρίση και ύφεση προϋποθέτει τη χρηματοδοτική στήριξη των επιχειρήσεων... με την ενίσχυση της ρευστότητας και την πιστωτική επέκταση των κρατών μελών από την ΕΚΤ...».

Μάλιστα η εναλλακτική πρόταση εξόδου από την κρίση της ΓΣΕΕ γίνεται υπό το πρίσμα και την έκδηλη ανησυχία της πλειοψηφίας αυτή «...να αποτρέψει την πορεία εξόδου κράτους - μέλους από το ευρώ, συρρίκνωσης ή διάλυσης της Ευρωζώνης...». Για τη ΓΣΕΕ και τα ευρωπαϊκά συνδικάτα η «αναπτυξιακή επιλογή» είναι «η ανάπτυξη και η μείωση του ελλείμματος και του χρέους διαμέσου της αύξησης της παραγωγικότητας και του ανταγωνιστικού αποπληθωρισμού με ποιότητα, τεχνολογία, καινοτομία και γνώση». Μόνο που η αύξηση της ανταγωνιστικότητας με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, προϋποθέτει τη σχετική ή απόλυτη αύξηση της εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης και άρα της χειροτέρευσης της θέσης των εργαζομένων και όλων των παραγωγών του κοινωνικού πλούτου. Διαφορετικά, προειδοποιεί η ΓΣΕΕ, η ελληνική οικονομία θα «περιορίσει τις δυνατότητες αποπληρωμής και βιωσιμότητας του χρέους, επιστροφής στις αγορές και πραγματοποίησης επενδύσεων...».

Να λοιπόν που ο μεγάλος καημός της ΓΣΕΕ είναι η αποπληρωμή του χρέους ως προϋπόθεση επιστροφής στις αγορές. Η διάσωση του καπιταλισμού είναι η μεγάλη της ανησυχία και μόνο μέσα εκεί και στη διαιώνισή του βλέπει η ΓΣΕΕ τη θέση του εργάτη. Μόνο εκεί μέσα βλέπει και την κάποια αναπλήρωση από τις απώλειες που είχε η εργατική τάξη, χωρίς όμως ούτε για ένα λεπτό να αμφισβητείται η εξουσία και η οικονομική ισχύς του κεφαλαίου.


ΠΑΜΕ
Πολύμορφος διάλογος με εργάτες

Πλούσιο άνοιγμα σε εργοστάσια και πόλεις, με αφορμή το συνέδριο της ΓΣΕΕ

Σύσκεψη με σπουδαστές του ΟΑΕΔ, στην Καβάλα
Σύσκεψη με σπουδαστές του ΟΑΕΔ, στην Καβάλα
Πολύμορφο άνοιγμα σε χώρους δουλειάς και πόλεις της ευρύτερης περιοχής πραγματοποιούν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ με αφορμή το συνέδριο της ΓΣΕΕ που διεξάγεται στη Θράκη.

Την περασμένη Πέμπτη, στην Καβάλα, έγινε μαζική σύσκεψη με μαθητές και διοικητικούς υπαλλήλους της σχολής μαθητείας του ΟΑΕΔ. Το απόγευμα, έγινε εκδήλωση στην πόλη με θέμα «Ανεργία και Νεολαία», μετά από πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ και της Επιτροπής Ανέργων του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων.

«Τι μπορούμε να κάνουμε για να αντιπαλέψουμε αυτή την κατάσταση; Αρκεί μόνο η αλληλεγγύη; Πώς προκαλείται η ανεργία; Φταίει μόνο η κρίση; Και πριν την κρίση δεν είχαμε δουλειές ή ψευτοδουλεύαμε, έκλειναν τα μαγαζιά, τα μεροκάματα ήταν χαμηλά. Μας λένε να κάνουμε λίγο υπομονή και θα φτιάξουν τα πράγματα. Πόσο καλύτερα θα είναι μετά; Αν προηγούμενα κάναμε υποχωρήσεις, τώρα πόσο ακόμα θα ρίξουμε τις απαιτήσεις μας; Μέχρι πού θα φτάσει αυτό;». Γύρω από αυτά τα ζητήματα κινήθηκε ο προβληματισμός των νέων που παρακολούθησαν με έντονο ενδιαφέρον την εκδήλωση.

Η προσέλευση νέων εργαζομένων, ανέργων, αυτοαπασχολούμενων που έκλεισαν τα μαγαζιά τους ήταν μεγάλη, όπως και η διάθεση για ουσιαστική κουβέντα για τις ανάγκες της νεολαίας και κυρίως για το δικαίωμα στη δουλειά με ανθρώπινες συνθήκες και δικαιώματα.

«Δεν είναι λύση το μοίρασμα της φτώχειας»

Από την εκδήλωση για την ανεργία που έγινε στην Καβάλα
Από την εκδήλωση για την ανεργία που έγινε στην Καβάλα
Στην κατάμεστη αίθουσα από ανέργους, νέους και εργαζόμενους ο Αναγνώστης Καραμπατζάκης εκ μέρους της Γραμματείας Καβάλας του ΠΑΜΕ «άνοιξε» την εκδήλωση. Στη συνέχεια η πρόεδρος του σωματείου, Αναστασία Καραγεώργη, σημείωσε εισηγητικά: «Οι άνεργοι θα γίνουν πολύ περισσότεροι το 2013 και η λύση δεν είναι το μοίρασμα της φτώχειας και η ανακύκλωση της ανεργίας. Δεν πρέπει να συνηθίζουμε στην ανέχεια, να περιμένουμε μοιρολατρικά τα διάφορα δίκτυα, αλληλεγγύης και φιλανθρωπίας που ξεπηδούν σαν μανιτάρια, να μη συμβιβαστούμε με τη διαχείριση της φτώχειας. Το μέλλον μας δεν είναι να δουλεύουμε και να ζούμε σαν σκλάβοι. Είναι καθήκον όλων μας να αναπτυχθεί η αλληλεγγύη, η γνήσια ταξική αλληλεγγύη. Δεν πρέπει να μείνει κανένας μόνος του στα νύχια της εφορίας και άλλων μηχανισμών του κράτους, χωρίς στέγη, τροφή, φάρμακα, με παιδιά να οδηγούνται στον υποσιτισμό».

Ταυτόχρονα, είπε, οι εργαζόμενοι πρέπει να παλέψουν για άμεσα μέτρα προστασίας και ανακούφισης των ανέργων. «Οι άνεργοι, οι σπουδαστές, οι νέοι στις σχολές μαθητείας και κατάρτισης να μην αποδεχτούν το μέλλον που μας ετοιμάζουν. Πρέπει και μπορούν να αποτελέσουν τη μάχιμη δύναμη των σωματείων», συνέχισε και έκλεισε τονίζοντας πως από τη μια είναι ο δρόμος που εξαθλιώνει, σπέρνει φτώχεια, αποκλείει από τη γνώση και μαζεύει τον πλούτο που παράγουμε στα χέρια των λίγων κι από την άλλη ο δύσκολος δρόμος του αποφασιστικού και ανυποχώρητου αγώνα, που κάνει το λαό αφέντη του πλούτου που παράγει.

Παρεμβαίνοντας ο Νίκος Παπαγεωργίου, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής τόνισε ανάμεσα σε άλλα πως η κρίση που βιώνουμε είναι κομμάτι του συστήματος και πως ο λαός δε θα ανακτήσει ό,τι έχασε όταν ξεπεραστεί. Τόνισε πως υπάρχει λύση κι αυτή βρίσκεται στην αλληλεγγύη ώστε ο λαός να επιβιώσει και να αντεπιτεθεί, να περάσουν τα κλειδιά της οικονομίας -που τώρα κρατάνε τα μονοπώλια και οι κυβερνήσεις τους- στα χέρια των εργατών και των λαϊκών στρωμάτων, όσων δηλαδή παράγουν.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ