ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Μάρτη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μαζική συγκέντρωση χτες στο Αιγάλεω

Σε μαζική συγκέντρωση, που διοργάνωσε η Νοτιοδυτική Αχτίδα του Δυτικού Τομέα της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, στο κλειστό γυμναστήριο του Αιγάλεω, μίλησε χτες βράδυ η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. «Αυτός που θέλει τη μέρα μετά τις εκλογές, να υπάρχει ένα αντίβαρο μέσα στο λαό, να βγει το κίνημα χειραφετημένο από μοιρολατρικές αντιλήψεις, προκαταλήψεις, φοβίες κλπ, αυτό που μετράει είναι η εκλογική δύναμη του ΚΚΕ», τόνισε μεταξύ άλλων η Αλέκα Παπαρήγα. Εκτενή αποσπάσματα από την ομιλία, θα δημοσιεύσει ο «Κυριακάτικος Ριζοσπάστης», που κυκλοφορεί έκτακτα αύριο Σάββατο.

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κλιμακώνει αντιλαϊκά πίσω από την εκλογολογία

Σε πλήρη εξέλιξη το αντιδραστικό της έργο και τα παζάρια για την επομένη της κάλπης

Με καταιγιστικούς ρυθμούς προωθεί η συγκυβέρνηση στη Βουλή τα αντιλαϊκά νομοσχέδια με τα μέτρα που προβλέπονται από το νέο μνημόνιο, ενώ ταυτόχρονα οι ηγεσίες ΠΑΣΟΚ - ΝΔ βρίσκονται σε απευθείας επαφή με τον Λ. Παπαδήμο για τον καθορισμό της ημερομηνίας των εκλογών.

Χτες συνεδρίασε το Υπουργικό Συμβούλιο και ενέκρινε το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών «για την απελευθέρωση του επαγγέλματος των ταξί». Η συζήτησή του στο Υπουργικό ήταν προγραμματισμένη για την Τετάρτη, αλλά αναβλήθηκε, γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα ζήτησε τροποποιήσεις. Στο ίδιο πολυνομοσχέδιο - «σκούπα» συμπεριλήφθηκαν και νομοθετικές παρεμβάσεις για ζητήματα τηλεπικοινωνιών, καθώς και μια σειρά «εκκρεμότητες», διάφορων υπουργείων.

Στη Βουλή κατατέθηκε χτες και το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για την πλήρη άρση του καμποτάζ στην κρουαζιέρα και μια σειρά φιλομονοπωλιακές ρυθμίσεις στο όνομα της ενίσχυσης της «επιχειρηματικότητας» και της «ανταγωνιστικότητας» (για τα δυο πολυνομοσχέδια, βλέπε αναλυτικά στη σελίδα 8). Στο Υπουργικό συζητήθηκε επίσης πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας (βλέπε παρακάτω).

Στόχος της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου είναι να τελειώσει όλο το αντιδραστικό νομοθετικό έργο μέχρι τις 6 Απρίλη, προκειμένου στη συνέχεια να οριστικοποιηθεί η ημερομηνία των εκλογών. Σ' αυτή την κατεύθυνση συνεχίζονται οι προετοιμασίες για το επόμενο πακέτο μέτρων του Ιούνη και τα παζάρια για το κυβερνητικό σχήμα, που θα κληθεί μετεκλογικά να το ψηφίσει και να το εφαρμόσει. Σε συνεργασία με κάθε αρμόδιο, ο νέος υπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης προετοιμάζει το νέο «μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2013-2014», ώστε η επόμενη κυβέρνηση «να βρει έτοιμες τις προτάσεις για τα επόμενα μέτρα» και να προχωρήσει άμεσα με νομοθετικές παρεμβάσεις.

«Να μη μειωθεί η κυβερνητική δραστηριότητα ενόψει εκλογών», ζήτησε από τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος, υπογραμμίζοντας ότι «η τρόικα, όταν επιστρέψει τον Ιούνιο, θα εξετάσει τι έχει γίνει με τις περικοπές δαπανών ανά υπουργείο για την περίοδο 2013-2014». Για τις εκλογές, χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα, είπε ότι «πρέπει πρώτα να καθοριστεί τι μπορεί να ψηφιστεί μέχρι να διαλυθεί η Βουλή».

Στο ίδιο πνεύμα, χτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Καψής, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί η λειτουργία της Βουλής, καθώς «υπάρχουν κάποια νομοσχέδια που πρέπει να περάσουν (...) Θα δούμε πότε μπορεί να κλείσει η Βουλή και μετά πόσο διάστημα μένει για να κάνουμε τις εκλογές». Το πιθανότερο σενάριο, όπως διαρρέουν κυβερνητικά στελέχη, είναι οι εκλογές «να πραγματοποιηθούν στις 13 Μάη».

Ανταγωνισμοί για τα ταξί

Στη διάρκεια του χτεσινού Υπουργικού Συμβουλίου υπήρξε διαφωνία μεταξύ του υπουργού Υποδομών Μ. Βορίδη και του αναπληρωτή υπουργού Αμυνας - και πρώην υπουργού Μεταφορών - Γ. Ραγκούση, για το κατά πόσο το νομοσχέδιο για τα ταξί προωθεί την πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματος. Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, με παρέμβαση του πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τον Μ. Βορίδη, η διαβούλευση με την τρόικα θα συνεχιστεί, χωρίς να αποκλείονται «τροποποιήσεις».

Στο ΠΑΣΟΚ, ο Ευ. Βενιζέλος τοποθέτησε χτες εκπρόσωπο Τύπου την Φ. Γεννηματά. Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα τα «δοκιμασμένα» στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής θα στελεχώσουν κεντρικές πολιτικές θέσεις, όπως και την εθνική εκλογική επιτροπή.

Εκφράζοντας την αγωνία του συστήματος και διεκδικώντας ρόλο για την επόμενη μέρα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλης, ο οποίος χτες ανακοίνωσε τη συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με την προσχώρηση διαγραφέντων από το ΠΑΣΟΚ βουλευτών, δήλωσε ότι «οι εκλογές πρέπει να γίνουν το αργότερο στο τέλος Απριλίου» και ότι κάθε καθυστέρηση οδηγεί σε «ρευστότητα της πολιτικής» και «τεμαχισμό της κοινωνίας».

Παρεμβαίνοντας, τέλος, στις γενικότερες εξελίξεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας, στο μήνυμά του για την 25η Μάρτη, υπερασπίστηκε το δρόμο της «ανάκτησης της ανταγωνιστικότητας», δηλαδή της εξόντωσης του λαού για χάρη της κερδοφορίας των μονοπωλίων, καλώντας το λαό σε νέες θυσίες, επειδή, όπως λέει, «το κόστος (σ.σ. της κρίσης) είναι βαρύ».

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Νέα χαράτσια στις πλάτες των ασφαλισμένων

Τους επιβάλλουν εισφορές για Οργανισμούς που πλέον δεν έχουν παροχές!

Νέα χαράτσια σε μια σειρά κατηγορίες εργαζομένων, περικοπές σε παροχές, μείωση συντάξεων σε αγρότες και επιβάρυνση των ασφαλισμένων για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», φέρνει η κυβέρνηση με νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που συζητήθηκε χτες στο υπουργικό συμβούλιο.

Συγκεκριμένα, με το άρθρο 8, οι εργαζόμενοι που απασχολούνται με σύμβαση μίσθωσης έργου υποχρεώνονται να ασφαλιστούν εκτός από τον ΟΑΕΔ και στους κλάδους του ΟΕΚ και ΟΕΕ, τη στιγμή που γι' αυτούς τους Οργανισμούς δεν προβλέπεται να υπάρξουν νέα προγράμματα. Με τον ίδιο τρόπο, υπάγονται στους ίδιους κλάδους και επιβάλλεται εισφορά, σε ασφαλισμένους του ΙΚΑ που έως τώρα εξαιρούνταν, όπως σε εργαζόμενους που είχαν εργοδότη συγγενικό πρόσωπο, σε εργαζόμενους στο εξωτερικό, αλλά σε Ελληνα εργοδότη που η επιχείρηση είχε έδρα στη χώρα μας, στους υπαλλήλους του Δημοσίου που ασφαλίζονταν όμως στο ΙΚΑ, σε μέλη συνεταιριστικών οργανώσεων, στους οπλίτες 5ετούς υπηρεσίας, στους εργαζόμενους του ΟΛΠ κλπ.

Με το άρθρο 40 επιβάλλεται, από 1η Μάη, εισφορά 0,2% σε όλους τους ασφαλισμένους για τη χρηματοδότηση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι». Με τον τρόπο αυτό μετακυλίεται το κόστος των υπηρεσιών που προσφέρει το πρόγραμμα, στις πλάτες των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Νέο χτύπημα δίνεται στους αγρότες, αφού ο ΟΓΑ σταματά να δίνει την προνοιακή σύνταξη σε όλους τους ανασφάλιστους - άπορους που την έπαιρναν, αλλά και στους αγρότες αυτούς που το 1998 είχαν τουλάχιστον 25 χρόνια ασφάλισης στον ΟΓΑ, αλλά δεν κατέβαλαν εισφορές στο νέο σύστημα με την ανταποδοτική σύνταξη. Το προνοιακό αυτό κομμάτι βαίνει μειούμενο και σύμφωνα με παλιότερη διάταξη θα εξέλιπε τελείως το 2024. Με τη νέα διάταξη, το υπόλοιπο τμήμα της προνοιακής σύνταξης σταματά να αποδίδεται 12 χρόνια νωρίτερα από την προγραμματισμένη εξάλειψή του.

Με άλλο άρθρο, επιβάλλεται η συρρίκνωση ακόμα και κατάργηση παροχών των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Συγκεκριμένα, συγχωνεύεται ο «Ειδικός Λογαριασμός Ξενοδοχοϋπαλλήλων» στον κλάδο ασθενείας του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ και πλέον η χορήγηση των παροχών θα γίνεται με τις διατάξεις που ισχύουν για τους υπόλοιπους ασφαλισμένους του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, εξέλιξη που οδηγεί σε νέα περικοπή παροχών.

Επίσης, για τους οικοδόμους που απασχολούνται σε σταθερό εργοδότη ως συντηρητές κτιριακών εγκαταστάσεων, το ποσό του επιδόματος ασθενείας των πρώτων 15 ημερών, θα καταβάλλεται στο εξής μειωμένο κατά 50%. Τέλος, με το νομοσχέδιο, μειώνονται οι εργοδοτικές εισφορές των εκδοτικών και τυπογραφικών επιχειρήσεων, αν τα δυο επόμενα χρόνια δεν κάνουν απολύσεις.

Συνάντηση με τον Λ. Παπαδήμο

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο θα έχει σήμερα Παρασκευή η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ύστερα από αίτημα του πρώτου. Η συνάντηση θα γίνει στις 12 μ. στο Μέγαρο Μαξίμου και αφορά ενημέρωση από τον πρωθυπουργό για το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης και τις εκλογές.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Με το ΚΚΕ στους αγώνες και τις εκλογές

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιο για τη συζήτηση σχετικά με τις εκλογές, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει: «Με ωμούς εκβιασμούς, τεχνάσματα και αυταπάτες τα κόμματα του συστήματος και του "ευρωμονόδρομου" επιχειρούν να χειραγωγήσουν το λαό ή να τον οδηγήσουν σε μία εκλογική εκτόνωση. Ο δρόμος της απόκρουσης και της ανατροπής των βάρβαρων μέτρων είναι η συμπόρευση του λαού με το ΚΚΕ στους αγώνες και τις εκλογές».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ