ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Μάρτη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Ετοιμάζει στρατόπεδα συγκέντρωσης σε κάθε νομό

Ξεκινά τον Απρίλη από Κοζάνη για 1.000 πρόσφυγες. Τη φύλαξη θα αναλάβουν εταιρείες σεκιούριτι

Επιμένει η συγκυβέρνηση στη λειτουργία στρατοπέδου συγκέντρωσης μεταναστών στη Νεάπολη του Δήμου Βοΐου στην Κοζάνη. Μάλιστα, ανοίγει δρόμο για λειτουργία τέτοιων στρατοπέδων («κέντρα κλειστής φιλοξενίας» τα ονοματίζει) σε κάθε περιφέρεια, σε κάθε νομό (!) δίχως μάλιστα να λαμβάνει υπόψη τις αντιρρήσεις των κατοίκων.

Συγκεκριμένα, η συγκυβέρνηση με τις «ευλογίες» του ΛΑ.Ο.Σ. προωθεί τη λειτουργία στρατοπέδου συγκέντρωσης μεταναστών στο πρώην στρατόπεδο «Ταγματάρχου Πόρτη» έκτασης 180 στρεμμάτων. Θα βάλουν τους μετανάστες να ζουν σε σκηνές (με -15 βαθμούς το χειμώνα) τοποθετημένες σε κλωβούς των 70 ατόμων οι οποίοι θα χωρίζονται με συρματοπλέγματα. Το στρατόπεδο «Ταγματάρχου Πόρτη» σταμάτησε να λειτουργεί εδώ και περίπου 15 χρόνια και δεν έχει δίκτυο αποχέτευσης.

Χτες ανακοινώσεις για το θέμα έκανε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης λέγοντας μεταξύ άλλων: Η επιστροφή των μεταναστών χωρίς χαρτιά στις πατρίδες τους αποτελεί μονόδρομο. Ενας είναι ο τρόπος επιστροφής τους, μέσα από οργανωμένες διαδικασίες (σ.σ. απελάσεις). Οπότε η κυβέρνηση δημιουργεί κέντρα κλειστής φιλοξενίας μεταναστών με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ξεκινά τον επόμενο μήνα (Απρίλη) από την Κοζάνη. Θα φιλοξενούνται χίλια άτομα μέχρι την απέλασή τους. Θα υπάρξουν αντισταθμιστικά οφέλη στην τοπική κοινωνία γιατί θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας σε φύλαξη, καθαριότητα κλπ. Είναι απόφαση της κυβέρνησης τα κέντρα αυτά να προχωρήσουν, είναι εθνική απόφαση, χωρίς καμία διαπραγμάτευση από δω και πέρα. Σε κάθε περιφέρεια θα υπάρχει ένα κέντρο και ενδεχόμενα σε κάθε νομό.

Σε αυτό το πλαίσιο, χθες δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η σχετική πράξη νομοθετικού περιεχομένου που αφορά στη φύλαξη τέτοιων «εγκαταστάσεων κράτησης παρανόμως διαμενόντων αλλοδαπών». Προβλέπει την ανάθεση αυτής της δουλειάς και σε ιδιωτικές εταιρείες σεκιούριτι.

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Καθυστερούν τα προνοιακά επιδόματα

Απλήρωτοι είναι χιλιάδες δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων στο δήμο Αθηναίων. Αποτέλεσμα της σπέκουλας που γίνεται το τελευταίο διάστημα με φαινόμενα σήψης που υπερπροβάλλονται από συγκυβέρνηση και αστικά ΜΜΕ κομμάτι της σήψης του συστήματος, αποτέλεσμα της ρουσφετολογικής πολιτικής των κυβερνήσεων.

Συγκεκριμένα, από τις 17 κατηγορίες τέτοιων επιδομάτων που προηγούμενα καταβάλλονταν από τις νομαρχίες, πλέον 4 καταβάλλονται από τις περιφέρειες, 13 από τους δήμους. Ο δήμος Αθήνας λαμβάνει από την κυβέρνηση ανά δίμηνο περίπου 12,4 εκατ. ευρώ για να τα μοιράσει κατόπιν σε 16.776 δικαιούχους: χανσενικούς, άτομα που πάσχουν από αιμολυτική αδυναμία ή άλλα αιματολογικά νοσήματα, παραπληγικούς του Δημοσίου, απροστάτευτους ανηλίκους, τυφλούς, κωφάλαλους, ανασφάλιστους παραπληγικούς, νοητικά καθυστερημένους, βαριά ανάπηρους, παραπληγικούς/τετραπληγικούς/ακρωτηριασμένους που δικαιούνται επίδομα κίνησης, άτομα με εγκεφαλική παράλυση, άλλοι που δικαιούνται στεγαστική συνδρομή, ομογενείς και πρόσφυγες.

Τα ποσά που λαμβάνουν ποικίλλουν. Π.χ. άνθρωπος που πάσχει από αιματολογικά νοσήματα μπορεί να επιδοτείται με περίπου 1.200 ευρώ/δίμηνο, βαριά ανάπηρος 620 ευρώ/δίμηνο, ομογενής σκάρτα 70 ευρώ/δίμηνο. Ποσά πιθανότατα ελάχιστα μπρος στο πρόβλημα που καθένας τους αντιμετωπίζει, ωστόσο και ακριβώς λόγω του προβλήματός του σημαντικά, ειδικά σε τέτοιους καιρούς γενικευμένης φτώχειας κι ανέχειας.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου κανονικά ξεκινούν πληρωμές κάθε 22 του «μονού» μήνα (Γενάρης, Μάρτης, Μάης κ.λπ.) . Το κονδύλι καταβαλλόταν άλλες φορές στο δήμο από τις αρχές Μάρτη. Ωστόσο, μέχρι χθες φαίνεται ότι η κυβέρνηση δεν είχε δώσει εντολή στο Ταμείο Παρακαθηκών και Δανείων να εκταμιεύσει το ποσό, να δοθεί από το υπουργείο Εσωτερικών στους δήμους για να το μοιράσουν στους δικαιούχους. Και σήμερα να ξεκινήσει η διαδικασία υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί μια βδομάδα μέχρι να πληρωθούν οι δικαιούχοι..

ΠΑΜΕ
Κινητοποίηση ενάντια στην εμπορευματοποίηση του νερού

Προβάλλοντας την αντίδραση των εργαζομένων κατά της εμπορευματοποίησης των υδάτινων πόρων και με συνθήματα όπως «το νερό είναι λαϊκό αγαθό», μέλη του ΠΑΜΕ διαδήλωσαν χτες, Παγκόσμια Μέρα του Νερού, στο Ζάππειο, έξω από το χώρο όπου η ΕΥΔΑΠ διοργάνωνε ημερίδα με στόχο τη δικαιολόγηση της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης. Τα μέλη του ΠΑΜΕ μοίρασαν προκήρυξη στην οποία τονίζεται ότι η κυβέρνηση παραδίδει τις ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ «βορά στα αρπαχτικά νύχια των κεφαλαιοκρατών και των μονοπωλίων, προκειμένου να αυξήσει παραπέρα την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα».

Οπως φάνηκε κατά τη χτεσινή ημερίδα επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να ενισχύσει επιχειρηματικά με νέες κερδοφόρες δραστηριότητες την Επιχείρηση (ανάληψη της εκμετάλλευσης των δικτύων νέων δήμων, τροφοδοσία άγονων νησιών με νερό μέσω εγκαταστάσεων αφαλάτωσης κ.λπ.), ώστε να γίνει πιο ελκυστική στους ιδιώτες επενδυτές!

Στην ομιλία του ο υπουργός Υποδομών Μ. Βορίδης δήλωσε τη συμφωνία του με την πολιτική της ιδιωτικοποίησης. Αναφερόμενος μάλιστα στις προοπτικές της ΕΥΔΑΠ, τόνισε ότι με την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση ανοίγει ο δρόμος για την επέκταση και ανάπτυξή της εκτός της Αττικής και ειδικότερα στα νησιά και κάλεσε την Τοπική Αυτοδιοίκηση να αξιοποιήσει αυτή τη δυνατότητα και να προχωρήσει στην υπογραφή συμβάσεων με την ΕΥΔΑΠ για την παροχή υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης. Προς αυτήν την κατεύθυνση, άλλωστε ήταν προσανατολισμένες όλες οι εισηγήσεις της ημερίδας.

ΔΡΑΣΗ ΛΑΪΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ

Από κινητοποίηση στη ΔΕΗ Καλλιθέας
Από κινητοποίηση στη ΔΕΗ Καλλιθέας
ΚΑΛΛΙΘΕΑ - Πέτυχαν επανασύνδεση του ρεύματος σε σπίτι εργαζόμενης

Την επανασύνδεση του ρεύματος στο σπίτι εργαζόμενης στο δήμο πέτυχαν χθες μέλη της Επιτροπής Ανέργων Νέας Σμύρνης και φορείς από το Π. Φάληρο, σε κινητοποίηση που πραγματοποίησαν στη ΔΕΗ της Καλλιθέας. Η γυναίκα, η οποία μεγαλώνει μόνη της το ένα της παιδί, μετά τις περικοπές στους μισθούς αδυνατούσε να ανταποκριθεί στους λογαριασμούς, με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να προχωρήσει σε διακοπή της ηλεκτροδότησης. Τα μέλη της επιτροπής και των φορέων κάλεσαν το λαό της περιοχής να οργανώσει την πάλη του μέσα στα σωματεία, στις λαϊκές επιτροπές στις γειτονιές, και να εμποδίσει με την πάλη του να μη βυθιστεί καμία οικογένεια στο σκοτάδι.

ΠΑΓΚΡΑΤΙ - Θεώρηση βιβλιαρίων σε δύο ανέργους

Κινητοποίηση στο ΙΚΑ Παγκρατίου πραγματοποίησαν φορείς του 2ουδιαμερίσματος και της Επιτροπής Ανέργων για να παρθούν μέτρα προστασίας των ανέργων, όπου κάτω από την πίεση που άσκησαν στη διεύθυνση του υποκαταστήματος, πέτυχαν τη θεώρηση στα βιβλιάρια δύο μακροχρόνιων ανέργων. Τα μέλη των φορέων, σε συνάντηση που είχαν γι' αυτό το σκοπό με τον διευθυντή του υποκαταστήματος, τόνισαν την αναγκαιότητα που υπάρχει σήμερα, ιδιαίτερα μετά το τσάκισμα στα δικαιώματα εργαζομένων και ανέργων, κανένας να μη μείνει ανασφάλιστος - όλοι να έχουν δικαίωμα στις υπηρεσίες Υγείας και στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

ΓΑΛΑΤΣΙ - Μέτρα προστασίας για τους ανέργους

Μαζική κινητοποίηση στον ΟΑΕΔ Γαλατσίου πραγματοποίησαν μέλη της Λαϊκής Επιτροπής 5ου - 6ου διαμερίσματος και της Επιτροπής Ανέργων, με αφορμή το τσεκούρι στα επιδόματα που αναγκάζουν χιλιάδες ανέργους και τις οικογένειές τους να ζουν με 359 ευρώ κάθε μήνα. Στις συζητήσεις που είχαν οι συγκεντρωμένοι με τον κόσμο που εκείνη την ώρα βρέθηκε στον ΟΑΕΔ, εκφράστηκε η αγανάκτηση και ο φόβος για το αύριο, καθώς πολλοί από τους παρευρισκόμενους τόνιζαν ότι ήδη δεν μπορούν να ζήσουν. Συζήτηση έγινε και με τους εργαζόμενους του ΟΑΕΔ, οι οποίοι τόνισαν ότι απειλούνται και γι' αυτό το λόγο βρίσκονται σε διαρκείς συνελεύσεις για να αποφασίσουν τη στάση τους. Τα μέλη των επιτροπών κατέθεσαν υπόμνημα, με το οποίο ζήτησαν να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των ανέργων.

ΑΛΙΜΟΣ - Κινητοποίηση στον ΟΑΕΔ

Κινητοποίηση στον ΟΑΕΔ Αλίμου πραγματοποίησαν μέλη της Λαϊκής Επιτροπής Ηλιούπολης και της Επιτροπής Ανέργων, απαιτώντας άμεση λήψη μέτρων για την προστασία των ανέργων και των οικογενειών τους. Τα μέλη των επιτροπών κατήγγειλαν την κυβέρνηση για τις περικοπές στα επιδόματα ανεργίας και κάλεσαν το λαό της περιοχής να αντισταθεί και να ανατρέψει με την πάλη του όλα τα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης.

Κινητοποιήσεις σήμερα

ΜΕΛΙΣΣΙΑ: Στις 8.30 π.μ., κινητοποίηση στο ΙΚΑ Αμαρουσίου.

ΚΑΛΛΙΘΕΑ: Στις 9 π.μ., κινητοποίηση στον ΟΑΕΔ διοργανώνουν η Επιτροπή Ανέργων Νέας Σμύρνης, Καλλιθέας και Μοσχάτου.

Αθωώθηκαν αστυνομικοί που κατηγορούνταν για βασανισμό

Απαλλάχτηκαν λόγω αμφιβολιών από το Μεικτό Ορκωτό οι δύο αστυνομικοί του ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα για την υπόθεση βασανισμού Αφγανών προσφύγων το Δεκέμβρη του 2004, μετά από έφεση που άσκησαν. Η πρόταση του εισαγγελέα ήταν καταδικαστική, δηλαδή να παραμείνει η απόφαση όπως στην πρώτη δίκη. Από την πρωτόδικη απόφαση έμεινε μόνο η ενοχή για απρόκλητες σωματικές βλάβες σε βάρος 5 από τους 11 πρόσφυγες (πέντε περιπτώσεις που τα θύματα αναγνώρισαν τον δράστη).

Πρωτόδικα το δικαστήριο είχε καταδικάσει τους δύο κατηγορούμενους αστυνομικούς (ο ένας πρώην) με την πλημμεληματική διάταξη του άρθρου 137Α παρ. 3 για αδικήματα σωματικών κακώσεων και βλαβών, που συνιστούν προσβολή ανθρώπινης αξιοπρέπειας σε βάρος 2 Αφγανών προσφύγων και για απρόκλητες σωματικές βλάβες σε βάρος των 5 και είχε επιβάλει κατά συγχώνευση την ποινή των 5 ετών και 5 ετών και 5 μηνών, αντίστοιχα. Επίσης, είχε επιβάλει στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων για μία 5ετία και την ανικανότητα απόκτησης δημόσιων και δημοτικών αξιωμάτων για μία 10ετία. Οι κατηγορούμενοι είχαν αφεθεί ελεύθεροι αφού τους χορηγήθηκε ανασταλτικό αποτέλεσμα, λόγω της έφεσης που άσκησαν.

Οι δύο κατηγορούμενοι ήταν οι μόνοι που παραπέμφθηκαν από μια ομάδα αστυνομικών, που εισέβαλαν σε σπίτια Αφγανών και κακοποιούσαν τους ενοίκους για να τους αποσπάσουν πληροφορίες για συμπατριώτη τους. Σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις σύμφωνα με το κατηγορητήριο οι δράστες οδήγησαν τα θύματά τους στο υπόγειο γκαράζ του ΑΤ Αγ. Παντελεήμονα και τους υπέβαλαν σε βασανιστήρια.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ