ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Μάρτη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ - ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ ΟΤΑ
Μπαράζ «επιθέσεων» κατά των συμβασιούχων

Μόνο χτες εκδικάστηκαν δύο προσφυγές εναντίον σωματείων που γράφουν ως μέλη τους κάθε εργαζόμενο, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας

Μια αγωγή και μία προσωρινή διαταγή σε βάρος σωματείων εργαζομένων ΟΤΑ εκδικάστηκαν χτες στο πλαίσιο της βιομηχανίας δικαστικών προσφυγών που έχει στήσει η ΠΑΣΚ στους ΟΤΑ (έχει την απόλυτη πλειοψηφία στην Ομοσπονδία) και συμμετέχει και η ΔΑΚΕ. Προσπαθούν, έτσι, να ακυρώσουν αποφάσεις γενικών συνελεύσεων εργαζομένων που ορίζουν ότι στη δύναμη των σωματείων μπορούν να είναι μέλη όλοι οι εργαζόμενοι, με πλήρη δικαιώματα, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας, επομένως και οι συμβασιούχοι. Στόχος τους, να κρατήσουν τους εργαζόμενους αποδυναμωμένους μπροστά στη σκληρή διαρκή αντεργατική επίθεση που δέχονται.

Η αγωγή ήταν σε βάρος του Σωματείου Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων Αττικής. Στην εκδίκαση δεν εμφανίστηκε κανένας από όσους έκαναν την αγωγή (εργαζόμενοι, μέλη της ΠΑΣΚ). Ο μόνος που υποστήριξε την αγωγή ήταν ο Θ. Καραγιαννάκης, στέλεχος της ΠΑΣΚ και μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας (ΠΟΕ ΟΤΑ). Το στέλεχος της ΠΑΣΚ αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι... παρόλο που η ΠΟΕ ΟΤΑ υπογράφει συμβάσεις εργασίας και για τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου, δεν τους επιτρέπει να είναι μέλη των σωματείων, με πλήρη δικαιώματα! Το Σωματείο στήριξε συμβασιούχος εργαζόμενη από το 2003. Ανέφερε ότι οι συμβασιούχοι συμμετέχουν με πλήρη δικαιώματα μετά από τροποποίηση του καταστατικού που είχε γίνει το 2009 με μεγάλη πλειοψηφία και την οποία είχαν ψηφίσει και από αυτούς που σήμερα κάνουν την αγωγή!

Η προσωρινή διαταγή ήταν σε βάρος της γενικής συνέλευσης εργαζομένων στο Δήμο Αγίων Αναργύρων - Καματερού. Στόχος δεν ήταν μόνο να μη γίνουν οι σημερινές εκλογές του σωματείου για την ανάδειξη αντιπροσώπων, αλλά να ακυρώσει και την απόφαση συμμετοχής στο σωματείο των εργαζομένων που προέρχονται από το Καματερό. Τελικά η προσφυγή απορρίφθηκε και οι εκλογές θα γίνουν κανονικά.

Αριστοτεχνικοί στη διάσπαση των εργαζομένων

Το κύριο επιχείρημα που φέρουν για να αποκλείσουν τους συμβασιούχους δεν είναι ότι δεν το επιτρέπει το καταστατικό, αλλά ότι «η διαφορετική σχέση εργασίας των εργαζομένων έχει αντίκτυπο και στην αντιμετώπιση εκ μέρους των συνθηκών εργασίας τους. Τα συμφέροντα των εργαζομένων (σ.σ. μόνιμων) θα αντίκεινται σε εκείνα των εργαζομένων, που θα παραμείνουν μόνο για διάστημα μερικών ετών, ή ακόμα και ορισμένων μηνών, κατά τρόπο τέτοιο ώστε το σκεπτικό που αναπτύσσουν να εστιάζεται όχι στη μακροπρόθεσμη επικράτηση της ειρήνης στο χώρο εργασίας, αλλά στην κατά το δυνατό ταχύτερη επίλυση των προβλημάτων χωρίς συνυπολογισμό του μελλοντικού αντίκτυπου» (απόσπασμα από το κείμενο της αγωγής που κατέθεσαν οι ίδιες δυνάμεις επίσης κατά της γενικής συνέλευσης των Αγ. Αναργύρων). Φθάνουν στο σημείο να ισχυρίζονται ότι οι εργαζόμενοι έχουν συγκρουόμενα συμφέροντα, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι δικός τους στόχος είναι η «εργασιακή ειρήνη».

Τα παραπάνω δείχνουν ότι αποτελούν μέγιστους υποκριτές όταν στα λόγια νοιάζονται για τους συμβασιούχους και ότι αυτό που πραγματικά θέλουν είναι να τους αποκλείουν από τα σωματεία.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ
Μεταφέρει το πρόβλημα στους ασθενείς

Την αδιέξοδη πρακτική να πληρώνουν οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι τις φυσικοθεραπείες τους με 20 ευρώ τη μία απ' την 1.4.2012 ακολουθεί η προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών (ΠΦΣ), επειδή ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) δεν καταβάλλει τα χρήματα στους συμβεβλημένους με τα ταμεία του Οργανισμού φυσικοθεραπευτές. Μέχρι τον περασμένο Νοέμβρη το ΙΚΑ κατέβαλε τις αμοιβές στους φυσικοθεραπευτές, ενώ και τα άλλα Ταμεία τις κατέβαλαν, έστω και με μεγάλες καθυστερήσεις. Τώρα με τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ δεν πληρώνεται κανένας φυσικοθεραπευτής. Τη Δευτέρα οι φυσικοθεραπευτές θα κάνουν κινητοποιήσεις στον ΕΟΠΥΥ και στα κατά τόπους υποκαταστήματα.

Σε ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συσπείρωση Φυσικοθεραπευτών» καταδικάζει την απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής και καταγγέλλει ότι αξιοποιεί τα προβλήματα πολλών φυσικοθεραπευτών, μεταφέροντας το πρόβλημα στους ίδιους τους ασθενείς, λειτουργώντας ουσιαστικά ως μηχανισμός επιβολής της πολιτικής της κυβέρνησης. «Δε μας λένε οι κύριοι του ΔΣ πού θα βρει ο άνεργος, ο συνταξιούχος, ο εργαζόμενος με μισθό-χαρτζιλίκι να πληρώσει τις θεραπείες στους φυσικοθεραπευτές, τα φάρμακα στους φαρμακοποιούς; Η απόφαση αυτή μας αντιπαραθέτει με τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους άνεργους, με αυτούς δηλαδή που θα έπρεπε να είμαστε στο ίδιο μετερίζι. Είναι απόφαση βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης, αφού διευκολύνει τον κοινωνικό αυτοματισμό, βασική πρακτική του διαίρει και βασίλευε των λαϊκών στρωμάτων από πλευράς του κεφαλαίου, των κομμάτων του και της κυβέρνησης. Να γιατί η "Αγωνιστική Συσπείρωση Φυσικοθεραπευτών", τιμώντας την αγωνιστική ιστορία των αγωνιστών ριζοσπαστών συναδέλφων των προηγούμενων χρόνων, διαχώρισε τη θέση της από τους συνδικαλιστές της "Προοδευτικής Κίνησης Φυσικοθεραπευτών" που εισηγήθηκαν την παραπάνω πρόταση στο ΔΣ του ΠΣΦ και στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια τις επιλογές του ΔΣ», σημειώνει.

Συγκέντρωση τη Δευτέρα

Τη Δευτέρα 26 του Μάρτη θα γίνει συγκέντρωση φυσικοθεραπευτών στα γραφεία του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών (Γκιλφόρδου 12 στην πλατεία Βικτωρίας) με θέμα την έγκριση της εκλογικής διακήρυξης και τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου του «Αγωνιστικού Συνδυασμού» για τις εκλογές του συλλόγου που θα γίνουν στις 29 του Απρίλη για την ανάδειξη της κεντρικής διοίκησης, των διοικήσεων των παραρτημάτων και των συνέδρων για το Πανελλαδικό Συνέδριο Φυσικοθεραπευτών. Στην πρόσκληση η «Αγωνιστική Συσπείρωση Φυσικοθεραπευτών» τονίζει πως «οι αγωνιστές ριζοσπάστες φυσικοθεραπευτές βλέπουν το ρόλο του φυσιοθεραπευτή δίπλα στον ασθενή, δίπλα στον ανάπηρο, ως εργαζόμενοι μέσα σε ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας - Ειδικής Αγωγής που θα μπορούν ολόπλευρα να αναπτύσσουν την επιστήμη και την τεχνική τους με εξασφαλισμένα τα εργασιακά τους δικαιώματα στην υπηρεσία εκείνων που τους έχουν ανάγκη. Γιατί προστασία της υγείας του ελληνικού λαού και επιχειρηματική δράση στο χώρο δε συμβιβάζονται».

ΠΕΣΙΝΕ
Επιτυχημένη η 24ωρη απεργία

Σε 24ωρη απεργία προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι της ΠΕΣΙΝΕ (Αλουμίνιον Ελλάδας), απαιτώντας την εφαρμογή της επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας που έχει τριετή ισχύ και την οποία καταπατά η εργοδοσία της εταιρείας.

Συγκεκριμένα, η εργοδοσία «έκοψε» μια σειρά από επιδόματα (τριετίες και πολυετίες) που έπρεπε να καταβάλει από 1/1 καθώς και κάποια «μπόνους» στόχων. Ολα τα παραπάνω αντιστοιχούν σε αυξήσεις (από 1% έως 8%) και προβλέπονταν να δοθούν βάσει της επιχειρησιακής τους σύμβασης (η αύξηση 1% για όσους δουλεύουν μέχρι 20 χρόνια και 8% αύξηση για όσους συμπλήρωναν την πρώτη τριετία). Να σημειωθεί πως στις αρχές του μήνα η εργοδοσία προσέλαβε δύο συμβασιούχους εργαζόμενους με μισθό κατώτερο απ' τον ισχύοντα και απείλησε τους υπόλοιπους συμβασιούχους ότι θα κάνει το ίδιο και σε αυτούς με βάση τα όσα προβλέπει ο εφαρμοστικός. Να σημειωθεί ότι η εταιρεία, σε παλιότερη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, παραδέχθηκε ότι αναζητεί τρόπους για να εφαρμόσει το νέο εφαρμοστικό νόμο, καθώς και αν της δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε νέες περικοπές.

Η απεργία πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και οι εργαζόμενοι περιφρουρούν οι ίδιοι τον αγώνα τους και διαμηνύουν στην εργοδοσία ότι πρέπει άμεσα να προχωρήσει στην εφαρμογή της επιχειρησιακής σύμβασης, αλλιώς οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν. Τη Δευτέρα θα συνεδριάσει εκ νέου το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου εργαζομένων της ΠΕΣΙΝΕ, προκειμένου να κρίνουν την εξέλιξη του αγώνα τους.

ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Υπερψηφίστηκε η εισήγηση των ταξικών δυνάμεων

Τις θετικές διεργασίες που συντελούνται ανάμεσα στους εργαζόμενους του Πειραιά, που όλο και περισσότεροι κατανοούν την ανάγκη της οργάνωσης των αγώνων ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και κόντρα στην υπονομευτική τακτική των δυνάμεων του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού, έρχεται να σηματοδοτήσει η έγκριση του απολογισμού και προγραμματισμού που παρουσίασε η παράταξη ΔΕΣΚ συσπειρωμένη στο ΠΑΜΕ, στο ετήσιο τακτικό συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, του οποίου οι εργασίες ολοκληρώθηκαν προχτές.

Η ΔΕΣΚ, με την ψήφο των εργαζομένων στο εκλογικό συνέδριο του Κέντρου το Φλεβάρη του 2010, αναδείχτηκε σε πρώτη δύναμη με 7 έδρες στη διοίκηση. Πέντε έδρες έχει η ΠΑΣΚΕ, 4 η ΔΑΚΕ και 3 η «Αυτόνομη Παρέμβαση».

Συγκεκριμένα, την εισήγηση της ΔΕΣΚ στο ετήσιο συνέδριο του ΕΚΠ υπερψήφισαν 103 αντιπρόσωποι. Κατά ψήφισαν 75, ενώ βρέθηκε 1 άκυρο. Το αποτέλεσμα αυτό, που έχει μία διαφορά η οποία ξεπερνάει τα αναμενόμενα, δείχνει ότι αντιπρόσωποι από τις άλλες παρατάξεις έδειξαν ανυπακοή απέναντι στους επικεφαλής τους και έστειλαν το μήνυμα της ενίσχυσης των δυνάμεων του ΠΑΜΕ.

Επιπλέον θετικό αποτέλεσμα που κατέγραφε το συνέδριο είναι ότι υπερψηφίστηκε ψήφισμα που κατέθεσαν οι δυνάμεις της ΔΕΣΚ, να ανταποκριθεί το Εργατικό Κέντρο Πειραιά στο αγωνιστικό κάλεσμα που υπογράφουν 13 Εργατικά Κέντρα και 8 Ομοσπονδίες που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, με το οποίο δίνουν το σύνθημα του αγωνιστικού ξεσηκωμού για να αποκρουστεί η βάρβαρη επίθεση που δέχεται η εργατική τάξη.

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΙΚΑ
Λουκέτο σε ακόμα τρία υποκαταστήματα

Ακόμα τρία υποκαταστήματα του ΙΚΑ, αυτά της Αλιάρτου, της Ανω Πόλης Πατρών και της Μυκόνου κλείνουν με απόφαση της διοίκησης του Ταμείου. Το «λουκέτο» στα υποκαταστήματα είναι στο πλαίσιο σχεδίου που έχει εκπονήσει η διοίκηση του Οργανισμού όχι με κριτήριο τις ανάγκες των ασφαλισμένων, αλλά της αποτελεσματικότερης εξυπηρέτησης των αναγκών του κεφαλαίου.

Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, που είχε παρουσιάσει ο διοικητής του ΙΚΑ, Ρ. Σπυρόπουλος στα τέλη του περασμένου Γενάρη, από τα 21 Περιφερειακά υποκαταστήματα του ΙΚΑ θα μείνουν 14, από τα 149 τοπικά υποκαταστήματα θα παραμείνουν 110, ενώ από τα 120 παραρτήματα που λειτουργούσαν τον Οκτώβρη του 2011 ο σχεδιασμός προβλέπει ότι θα παραμείνουν μόλις 54. Πρόκειται για καταστήματα που αφορούν διοικητικές υπηρεσίες του Ιδρύματος.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ