ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Φλεβάρη 2022
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΛΑΡΚΟ
Στο «πόδι» για τη μαζική κάθοδο στην Αθήνα το Σάββατο

Στο συλλαλητήριο θα βρεθούν ξανά μαζί με εκατοντάδες συνδικάτα και φορείς της Αττικής, διεκδικώντας δουλειά και συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης

Με όρους μαζικού ξεσηκωμού οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, οι οικογένειές τους, ο λαός των περιοχών όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία ετοιμάζονται να στείλουν μία ακόμα δυναμική απάντηση στα εγκληματικά σχέδια της κυβέρνησης, με μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο το Σάββατο 26 Φλεβάρη στην Αθήνα, στις 12 μ. στο Σύνταγμα.

Δίνοντας συνέχεια στον δίκαιο αγώνα που δίνουν δύο χρόνια τώρα, ετοιμάζονται για μία ακόμα μαζική κάθοδο στην Αθήνα και στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν Συνδικάτα, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα, η συμμετοχή στο οποίο είχε αποφασιστεί ομόφωνα με το ψήφισμα στη μεγαλειώδη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 13 Φλεβάρη στη Λάρυμνα.

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, οι οικογένειές τους και σύσσωμος ο λαός των περιοχών που δραστηριοποιείται η εταιρεία ετοιμάζονται να στείλουν ένα ακόμα δυναμικό μήνυμα στην κυβέρνηση ότι «το έγκλημα δεν θα περάσει» και ότι δεν πρόκειται να βγουν από τις εργασίες και τα σπίτια τους. Να διατρανώσουν για μία ακόμα φορά την αποφασιστικότητά τους για συνέχιση του αγώνα για τη διασφάλιση της ενιαίας λειτουργίας της, των θέσεων εργασίας, των δικαιωμάτων και του μόχθου τους.

Τα σωματεία διαμηνύουν ότι θα βάλουν εμπόδια με κάθε τρόπο στην επιδίωξη της κυβέρνησης να προχωρήσει στην εφαρμογή του σχεδίου της, που οδηγεί τη ΛΑΡΚΟ στο κλείσιμο, πετάει τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους στον δρόμο και μαραζώνει κοινωνικά και οικονομικά ολόκληρες περιοχές. Σημειωτέον, ο ειδικός εκκαθαριστής κατόπιν εντολών της κυβέρνησης έχει επιδώσει στα Σωματεία πρόσκληση για διαβούλευση σχετικά με τις μαζικές απολύσεις. Μάλιστα η πρώτη σχετική συνάντηση είχε προγραμματιστεί για χτες, ωστόσο μετά από αντίδραση των Σωματείων και εξώδικο που κατέθεσαν, ζητώντας διευκρινίσεις, δεν πραγματοποιήθηκε και ορίστηκε νέα ημερομηνία για τη διεξαγωγή της, την Παρασκευή 25 Φλεβάρη.

Στη μάχη και οι γυναίκες

Τη συμμετοχή τους στον αγώνα ενάντια στους εγκληματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης οργανώνουν και οι γυναίκες της ΛΑΡΚΟ, δίνοντας συνέχεια στις πρωτοβουλίες που πήραν το προηγούμενο διάστημα.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Αγώνα Γυναικών, που συγκροτήθηκε σε μαζική σύσκεψη στον οικισμό του εργοστασίου της Λάρυμνας, έχει προχωρήσει τις τελευταίες μέρες σε μια σειρά συσκέψεις στα χωριά της περιοχής (Λάρυμνα, Μαρτίνο, Μαλεσίνα), οργανώνοντας τη μαζική παρουσία στο συλλαλητήριο της Αθήνας, αλλά και στις επόμενες κινητοποιήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα Τετάρτη στις 5 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη στον οικισμό του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα.

Επίσης, με αμείωτη ένταση καταφτάνουν στα γραφεία του Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα μηνύματα αλληλεγγύης στον αγώνα που δίνουν και συμμετοχής στο συλλαλητήριο της Αθήνας.

Κάλεσμα για μαζική κάθοδο στην Αθήνα στις 26 Φλεβάρη απευθύνει το Εργατικό Κέντρο Λαμίας, κάνοντας γνωστό ότι θα αναχωρήσουν λεωφορεία στις 7.30 π.μ. από το δημοτικό πάρκινγκ Τσαλτάκη. Τη δική τους συμμετοχή οργανώνουν και συνδικάτα από κάθε γωνιά της Στερεάς Ελλάδας και της Εύβοιας.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΑΘΗΤΗ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΡΥΜΝΑ
Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μαζί με τους εργάτες ... με τη γροθιά ψηλά!

Απάντηση για την επίθεση που δέχθηκε από την εφημερίδα «Τα Νέα», για την ομιλία που έκανε στη συγκέντρωση στη Λάρυμνα

Ο μαθητής που μίλησε στη συγκέντρωση της Λάρυμνας
Ο μαθητής που μίλησε στη συγκέντρωση της Λάρυμνας
Ανοιχτή επιστολή έστειλε ο μαθητής της Γ' Γυμνασίου Λάρυμνας Κωνσταντίνος Βόλης, απαντώντας σε δημοσιεύματα της εφημερίδας «Τα Νέα», της 16/2/22.

Η επιστολή του μαθητή αποτελεί απάντηση στην αισχρή επίθεση που δέχθηκε, από τις σελίδες της εφημερίδας, μετά τον συγκλονιστικό χαιρετισμό που απηύθυνε στο μεγαλειώδες συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ, την Κυριακή 13 Φλεβάρη στη Λάρυμνα.

Στην επιστολή, απόσπασμα της οποίας δημοσίευσαν «Τα Νέα», αναφέρονται τα εξής:

«Οταν έμαθα ότι κάποιοι δημοσιογράφοι της εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ" της 16/2/22 έγραψαν αυτές τις συκοφαντίες για μένα, για το ότι ύψωσα τη γροθιά μου και μίλησα στη συγκέντρωση της ΛΑΡΚΟ υπέρ των γονιών μας, θύμωσα. Οχι τόσο για το τι θα νομίσουν οι συμμαθητές και φίλοι μου, γιατί άλλωστε ήταν κι αυτοί εκεί μαζί μου και κάναμε ακριβώς το ίδιο πράγμα. Θύμωσα όμως γιατί αυτές τις βρωμιές μπορεί να τις διαβάσουν και άλλοι που δεν ξέρουν τι θα πει ΛΑΡΚΟ και δεν έχουν μάθει τι Γολγοθά περνάνε αυτό τον καιρό οι γονείς μας κι εμείς από τότε που μας είπαν ότι θα απολυθούμε και θα ξεσπιτωθούμε!

Ακούστε, λοιπόν, κύριοι δημοσιογράφοι, κάποια πράγματα.

Αρχικά, είμαι μαθητής της Γ' Γυμνασίου Λάρυμνας, είμαι κάτι παραπάνω από 14 χρόνων και όχι 10, όπως ψευδώς γράψατε. Είμαι δηλαδή σε εκείνη την ηλικία που ήταν πολλοί από τους πατεράδες και τους παππούδες μας τότε στην απεργία της ΛΑΡΚΟ το '77. Και μάλιστα κάποιοι από αυτούς ήταν μαθητές στη Σχολή Μαθητείας της ΛΑΡΚΟ και βίωναν τις κακουχίες που τους οδήγησαν στο να απεργήσουν και να αγωνιστούν μαζί με τους υπόλοιπους εργάτες. Καταλαβαίνω λοιπόν πολύ περισσότερα από όσα νομίζετε!

Κι εγώ κι οι συμμαθητές μου ζούμε μέσα στο σπίτι μας, εδώ στη ΛΑΡΚΟ, τις δυσκολίες, τους φόβους και τις αγωνίες των γονιών μας. Στεκόμαστε με περηφάνια στο πλάι τους και προσπαθούμε όλοι μαζί σαν μια ΓΡΟΘΙΑ να αντικρούσουμε αυτές τις λάθος αποφάσεις που με "αναλγησία και κυνισμό" εξήγγειλε η κυβέρνηση. Αυτό σας είπαμε και στην ομιλία μου την Κυριακή. Αυτό προσπαθήσαμε να κάνουμε και την περασμένη Πέμπτη στις 10 του μήνα που τα παιδιά όλων των βαθμίδων της περιοχής δεν πήγαμε σχολείο και διαδηλώσαμε στο δρόμο μαζί με τις μανάδες μας, βροντοφωνάζοντας τα ίδια συνθήματα που ακούστηκαν την Κυριακή στο συλλαλητήριο.

Κι αν σας φαίνεται παράξενο που ένα παιδί 14 χρόνων χρησιμοποιεί άγνωστες για εσάς λέξεις, είναι επειδή εμείς, τα παιδιά της ΛΑΡΚΟ στ' αλήθεια ξέρουμε τι σημαίνει κυνισμός κι αναλγησία. Και μη σας παραξενεύει που παιδιά των εργατών μπορούμε και καταφέρνουμε να είμαστε και άριστοι μαθητές. Αν σας ξενίζει το λεξιλόγιό μου, ρωτήστε τους δασκάλους μου και βάλτε τα με εκείνους που μας μαθαίνουν σωστά ελληνικά.

Οσο κι αν όλα αυτά ενοχλούν τα αφεντικά στις εφημερίδες που προσπαθούν να σπιλώσουν τον κόπο και τον αγώνα των γονιών μας, εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μαζί με τους εργάτες σε αυτό τον μεγαλειώδη αγώνα της ΛΑΡΚΟ. Μάλιστα, σκέφτομαι ότι αυτά τα δημοσιεύματα για μένα, θα τα κρατήσω ως ενθύμιο. Θα τα βάλω μαζί με τα άλλα που γράφτηκαν 2 χρόνια τώρα για να συκοφαντήσουν τους πατεράδες μας και τον αγώνα τους.

Τέλος, θα ήθελα να σας αναφέρω έτσι για να με γνωρίσετε καλύτερα, ότι εκτός από τον μπαμπά μου, σε αυτό το εργοστάσιο ήταν εργάτης και ο παππούς μου για πάνω από 30 χρόνια και πέθανε από καρκίνο. Από καρκίνο της ΛΑΡΚΟ! Εγώ λοιπόν θα συνεχίσω, όσο κι αν σας ενοχλεί, να αγωνίζομαι για τη μνήμη του παππού μου και για την εργασία του πατέρα μου με υψωμένη ΓΡΟΘΙΑ, κατανοώντας πλήρως το συμβολισμό αυτής της χειρονομίας. ΓΡΟΘΙΑ ψηλά λοιπόν, που δηλώνει την αγωνιστική ενότητα όλου του λαού που αγωνίζεται μαζί μας. Εγώ, κύριοι δημοσιογράφοι, τόσα καταλαβαίνω!».

Μαζικές εξορμήσεις με την ειδική έκδοση του «Ριζοσπάστη» για τον αγώνα στη ΛΑΡΚΟ

Με την ειδική έκδοση του «Ριζοσπάστη» για τον ηρωικό αγώνα στη ΛΑΡΚΟ στο χέρι, κλιμάκια των Οργανώσεων του ΚΚΕ στη Λοκρίδα και σε κάθε περιοχή όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία πραγματοποιούν μαζικές εξορμήσεις, καλώντας σε παλλαϊκό ξεσηκωμό και μαζική κάθοδο στο συλλαλητήριο του Σαββάτου στην Αθήνα.

Η ειδική έκδοση του «Ριζοσπάστη», που είναι αφιερωμένη στις τελευταίες κινητοποιήσεις των εργαζομένων ενάντια στις μαζικές απολύσεις, στο ξεσπίτωμα και τη διάλυση της ΛΑΡΚΟ, και περιλαμβάνει και τη νέα πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή, τυπώθηκε σε χιλιάδες αντίτυπα και διανέμεται δωρεάν. Ηδη έχει φτάσει μαζικά στα χέρια των εργαζομένων στο εργοστάσιο της Λάρυμνας και στους κατοίκους των χωριών της ευρύτερης περιοχής, ενώ μαζικές εξορμήσεις έχουν γίνει και στην περιοχή της Εύβοιας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ