ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Φλεβάρη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΒΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ «ATLANTIC RESOLVE 2021»
Φτάνουν ΑμερικανοΝΑΤΟικοί φονιάδες στην Αλεξανδρούπολη
  • Ο μεγαλύτερος όγκος στρατιωτικού υλικού που έχει διεκπεραιωθεί ποτέ θα περάσει τους επόμενους μήνες από το λιμάνι
  • Την ...ανήξερη για τους τεράστιους κινδύνους για το λαό παριστάνει η κυβέρνηση

Από την προηγούμενη «απόβαση» των Αμερικανών στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης
Από την προηγούμενη «απόβαση» των Αμερικανών στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης
Αύριο Τετάρτη αναμένεται η νέα φουρνιά Αμερικανών φονιάδων στην Αλεξανδρούπολη, «φρέσκα» ΝΑΤΟικά στρατεύματα που θα αναπτυχθούν στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, με το λιμάνι να μετατρέπεται σε βασικό κόμβο για τα δολοφονικά ευρωατλαντικά σχέδια στην περιοχή και αντίστοιχα σε μεγάλο στόχο των ανταγωνιστών τους.

Πρόκειται για την «πρώτη δόση» από τους χιλιάδες Αμερικανούς και μια από τις μεγαλύτερες αναπτύξεις ευρωατλαντικών πολεμικών μέσων που θα διεκπεραιωθούν το επόμενο διάστημα μέσα από την Αλεξανδρούπολη και τα δίκτυα του Εβρου προς βορρά, ώστε να συμμετάσχουν σε γιγάντιες ασκήσεις - «πρόβες πολέμου» με το βλέμμα στη Ρωσία, αλλά στέλνοντας και άλλα «μηνύματα», όπως για τη διείσδυση της Κίνας στην περιοχή.

Η «φουρνιά» που φτάνει αύριο, σύμφωνα με στοιχεία της διοίκησης του Στρατού Ξηράς των ΗΠΑ που επιχειρεί σε Ευρώπη και Αφρική (US Army Europe and Africa), αφορά την ανάπτυξη αεροπορικών δυνάμεων προς υποστήριξη της επιχείρησης «Atlantic Resolve 2021», που πραγματοποιείται για 7η συνεχή χρονιά (από τα γεγονότα στην Κριμαία το 2014).

Οι ίδιοι οι Αμερικανοί δίνουν το στοιχείο ότι στο πλαίσιο της επιχείρησης θα αναπτύξουν συνολικά 6.000 στελέχη τους (μηχανοκίνητο πεζικό, τεθωρακισμένα, ελικοπτεράδες κ.λπ.) επιπλέον όσων σταθμεύουν ήδη στην Ευρώπη, για μια περίοδο 9 μηνών, η οποία για κάποια τμήματά τους ξεκίνησε ήδη από τον Οκτώβρη του 2020.

Το συγκεκριμένο σκέλος ανάπτυξης αμερικανικών δυνάμεων, που θα γίνει μέσω Αλεξανδρούπολης και μέσω του λιμένα της Δουνκέρκης στη Γαλλία, αφορά την 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ (1st Combat Aviation Brigade - CAB).

Η 1 CAB θα αναπτύξει μέσω των 2 λιμένων συνολικά 1.800 στελέχη, 50 «UH-60» και «HH-60» ελικόπτερα «Black Hawks», 10 «CH-47 Chinooks», 25 «AH-64 Apaches» και 1.800 τροχοφόρα οχήματα και κομμάτια εξοπλισμού, με τελικούς προορισμούς στη διασπορά τους Γερμανία, Λετονία, Πολωνία και Ρουμανία.

Η εκπαίδευσή τους προγραμματίζεται να ξεκινήσει τον Απρίλη. Αργότερα μέσα στο χρόνο, τμήματα της 1 CAB αναμένεται να μετασταθμεύσουν για συνεκπαιδεύσεις με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, στο Στεφανοβίκειο στη Μαγνησία, όπως γίνεται σήμερα με τμήμα έτερης CAB, της 101, που αναπτύχθηκε στην Ευρώπη στο πλαίσιο της «Atlantic Resolve 2020», όπως γίνεται εδώ και χρόνια με τμήματα άλλων CAB ήδη από την εποχή ΣΥΡΙΖΑ (το 2018 με ανάπτυξη στο Στεφανοβίκειο τμήματος της 4 CAB).

Σε κάθε περίπτωση, προσωπικό και υλικό που κατευθύνονται προς Ελλάδα έρχονται με το γιγαντιαίων διαστάσεων αμερικανικό φορτηγό πλοίο (RO/RO) «Endurance», παλιό ...γνώριμο των ελληνικών θαλασσών, καθώς είχε ξεφορτώσει αμερικανικές δυνάμεις στην Αλεξανδρούπολη και τον Ιούλη του 2020, όπως και στον Βόλο τον Οκτώβρη του 2019.

Το «Endurance» ξεκίνησε το ταξίδι του στις 8/2 από το λιμάνι του Μπόμοντ στον Κόλπο του Μεξικού και αναμένεται να πιάσει Αλεξανδρούπολη αύριο Τετάρτη, τουλάχιστον με βάση τον προγραμματισμό τους, ο οποίος προβλέπει επίσης ότι από εκεί θα διεκπεραιωθούν οδικώς προς Ρουμανία.

Στο στόχαστρο των ανταγωνισμών ο λαός, με την κυβέρνηση να κάνει ...την ανήξερη

Ολα αυτά με τις πλάτες της κυβέρνησης, που για τη γεωστρατηγική αναβάθμιση ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων δεν διστάζει να βάλει το λαό στο στόχαστρο των αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Μάλιστα η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ερωτηθείσα χτες σχετικά κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, έκανε την ανίδεη για τον ασκό του Αιόλου που ανοίγει η πολιτική της εμπλοκής στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ. «Αντίπαλων κέντρων, ποιων;», ήταν η απάντησή της σε σχετικό ερώτημα.

Κι αυτό όταν:

-- Μόλις την προηγούμενη βδομάδα, ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος μετείχε επί διήμερο σε σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, όπου δρομολογήθηκαν εκ νέου μέτρα ενάντια στην «άνοδο της Κίνας», στην «ολοένα και πιο επιθετική συμπεριφορά της Ρωσίας» και στην «επιστροφή του ανταγωνισμού των Μεγάλων Δυνάμεων» στην περιοχή, όπως οι ίδιοι οι ΝΑΤΟικοί λένε, ενώ πάρθηκαν συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης του ΝΑΤΟικού σχεδιασμού περικύκλωσης της Ρωσίας σε Βαλκάνια και Μαύρη Θάλασσα.

-- Ακριβώς χτες, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας μετείχε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, με τον ύπατο εκπρόσωπο της ιμπεριαλιστικής ένωσης, Ζ. Μπορέλ, να τονίζει κατά την έναρξη της Συνόδου ότι «η Ρωσία βρίσκεται σε πορεία αντιπαράθεσης με τη ΕΕ».

-- Τέλη Γενάρη, στην επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Α. Γκρουσκό έστειλε μήνυμα ότι «είναι διμερές θέμα της Ελλάδας και άλλων χωρών η ανάπτυξη της μεταξύ τους συνεργασίας στον στρατιωτικό τομέα. Ομως το μήνυμα που μεταφέρουμε είναι ότι κατά την άποψή μας πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο το έδαφος της φίλης για εμάς χώρας να παρασέρνεται στο γεωπολιτικό παιχνίδι της ανάσχεσης και του περιορισμού της Ρωσίας».

Σε «πρωτόγνωρα» επίπεδα η λειτουργία του λιμανιού τους επόμενους μήνες

Σημειωτέον, σχετικά μ' αυτήν την ...άγνοια και αθωότητα της κυβέρνησης, το προηγούμενο διάστημα Αμερικανοί στρατιωτικοί, στελέχη της πρεσβείας και παράγοντες της Αλεξανδρούπολης ήταν σε στενές συνεννοήσεις για την ευόδωση του εγχειρήματος, για το πώς θα πιάσουν στο λιμάνι το ένα μετά το άλλο γιγαντιαία μεταγωγικά των Αμερικανών το επόμενο διάστημα, καθώς πέραν της συμμετοχής στην επιχείρηση «Atlantic Resolve» οι αμερικανοΝΑΤΟικές δυνάμεις αναμένεται να αξιοποιήσουν την Αλεξανδρούπολη για άλμα στην Ανατολική Ευρώπη, στο πλαίσιο της αλυσίδας ασκήσεων των Αμερικανών που συναποτελούν την «Defender Europe 2021», η οποία φέτος προγραμματίζεται για το διάστημα Μάη - Ιούνη, με επίκεντρο τα Βαλκάνια και την Ελλάδα να παίζει και εδώ κομβικό ρόλο στην υλοποίησή της. Οπως επίσης για την αναδίπλωση δυνάμεών τους που μετείχαν στην περσινή «Atlantic Resolve», του 2020. Αλλωστε το «Endurace», μόλις ξεφορτώσει τα κομμάτια της 1 CAB, αναμένεται να φορτώσει κομμάτια της 101 για να επιστρέψει στις ΗΠΑ.

Σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης αναφέρει σχετικά ότι στις 26/1 έγινε στις εγκαταστάσεις του «διευρυμένη σύσκεψη» (συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο βοηθός ναυτικός ακολούθου της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, αντιπλοίαρχος Κρίστοφερ Λεπόρ, στελέχη της US Army Europe and Africa, στελέχη της 12ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού που θα στηρίξει το εγχείρημα κ.ά.) «με αντικείμενο τον συντονισμό των εμπλεκόμενων μερών που σχετίζονται με τα logistics της ομπρέλας ΝΑΤΟικών επιχειρήσεων "Poseidon Trident 2021"» (το κομμάτι της διαδικασίας που αφορά τις θαλάσσιες μεταφορές και τη διεκπεραίωση των αμερικανικών δυνάμεων μέσω λιμένων) .

Ο ΟΛΑ γνωστοποιεί άλλωστε ότι «μεταξύ της περιόδου Φεβρουαρίου - Αυγούστου ο Οργανισμός πρόκειται να συμμετέχει σε μία σειρά από διασυμμαχικές αποστολές κατά οποίες ο Λιμένας θα λειτουργήσει σε πρωτόγνωρα υψηλά επίπεδα καθώς αναμένεται να υποδεχθεί, φιλοξενήσει και προωθήσει προς τη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και την κεντρική & ανατολική Ευρώπη, τον μεγαλύτερο όγκο στρατιωτικού υλικού που έχει μετακινηθεί ποτέ στα πλαίσια της άσκησης Defender Europe 2021, παράλληλα με τη διαρκώς αυξανόμενη εμπορική κίνηση».

Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΟΛΑ, Κ. Χατζημιχαήλ, προχώρησε σε δηλώσεις στις οποίες επιβεβαίωσε τη συμμετοχή και το ρόλο του Οργανισμού στην «Defender Europe 2021», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «για το επόμενο εξάμηνο δίδεται στον Οργανισμό η ευκαιρία να ξεδιπλώσει μέρος των τρομακτικών δυνατοτήτων του λιμένα στην ταυτόχρονη φιλοξενία μεγάλων πλοίων, στις συνδυασμένες μεταφορές, στην εγγύτητα πρόσβασής του σε κάθε σημείο της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και στην εξυπηρέτηση πολλαπλών εμπορικών και στρατιωτικών φορτίων με ακρίβεια, ασφάλεια, αποτελεσματικότητα και επαγγελματισμό». Πρόσθεσε δε πως «πέραν της εντυπωσιακής αναβάθμισης του γεωστρατηγικού ρόλου του λιμένα της Αλεξανδρούπολης, η στρατιωτική παράμετρος λειτουργεί ως επιταχυντής των εξελίξεων στα έργα υποδομής και υποστήριξης και επιδρά καταλυτικά στη βελτιστοποίηση των λειτουργιών του λιμένα», αποσιωπώντας τους κινδύνους που κρύβουν τέτοιες συμμετοχές, τη στοχοποίηση της πόλης, της ευρύτερης περιοχής και της χώρας ολόκληρης από αντίπαλα κέντρα, στην όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων για τον έλεγχο ζωνών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Σημειωτέον, ο Λεπόρ και μαζί του και άλλοι Αμερικανοί στρατιωτικοί έσπευσαν και στον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Γ. Ζαμπούκη, προκειμένου να τον «ενημερώσουν» «για τις 7 διαδοχικές διασυμμαχικές αποστολές υπό την ομπρέλα των επιχειρήσεων "Poseidon Trident 2021", που θα πραγματοποιηθούν κατά την περίοδο Φεβρουαρίου -Αυγούστου, με έναν από τους κύριους σταθμούς μεταφορών το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του δήμου.


ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών!

Με σύνθημα «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», η Επιτροπή Ειρήνης Αλεξανδρούπολης καλεί τον λαό να ξεσηκωθεί και αγωνιστικά να απαιτήσει η Αλεξανδρούπολη να μη γίνει ορμητήριο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, κατάργηση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις στρατιωτικές βάσεις, να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου.

Η Επιτροπή Ειρήνης καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ που προετοίμασε το έδαφος για την Ελληνοαμερικανική στρατιωτική Συμφωνία για τις βάσεις και με τη στήριξη των άλλων αστικών κομμάτων, φέρουν εγκληματικές ευθύνες, μπλέκουν τη χώρα ακόμη βαθύτερα στο κουβάρι των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, με θανάσιμους κινδύνους για τον λαό μας.

Τονίζει πως «η φιλολογία περί "ανάπτυξης που έρχεται" αλλά και οι αυταπάτες για την "υγιή" επιχειρηματικότητα δεν πρέπει να παγιδεύσουν τον λαό» και καλεί τα Εργατικά Σωματεία, τον λαό και τη νεολαία της περιοχής να ορθώσουν το ανάστημά τους, να καταδικάσουν μαζικά αυτή την επικίνδυνη πολιτική και να δυναμώσουν την πάλη για να εμποδίσουν αυτές τις εγκληματικές αποφάσεις που μετατρέπουν τη χώρα μας σε ορμητήριο θανάτου των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και τον λαό μας σε στόχο σε μια ενδεχόμενη πολεμική σύρραξη.

Διαδικτυακή σύσκεψη την Πέμπτη

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που σχεδιάζει η Επιτροπή, προγραμματίζει διαδικτυακή εκδήλωση την Πέμπτη 25 Φλεβάρη, στις 8 μ.μ. με θέμα: «ΝΑΤΟική άσκηση "Defender 2021". Πρόβα πολέμου με επίκεντρο την περιοχή μας - Η απάντηση του λαϊκού κινήματος».

Θα μιλήσει ο Γρηγόρης Αναγνώστου, γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Ειρήνης Ελλάδας, και θα χαιρετίσουν εκπρόσωποι σωματείων και φορέων από την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.

Οσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση να επικοινωνούν στο mail: eedye.alexpoli@gmail.com ή στο τηλ.6948117111 για να λάβουν τον κωδικό που απαιτείται για να συνδεθούν.

Ο σύνδεσμος για τη συμμετοχή στην εκδήλωση είναι: https://zoom.us/j/95166750054



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ