ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Φλεβάρη 2021
Σελ. /28
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Σήμερα η απεργιακή κινητοποίηση σε όλη τη χώρα

Για την πραγματική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας

Κλιμακώνοντας τον αγώνα τους για πραγματική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, απέναντι στην πολιτική που αφήνει τον λαό πολλαπλά εκτεθειμένο, οι υγειονομικοί προχωρούν σήμερα σε απεργιακή κινητοποίηση.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) έχει προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία και καλεί στις 10.30 π.μ. στο υπουργείο Υγείας. Η Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) έχει προκηρύξει πανελλαδική στάση εργασίας (9 π.μ. - 3 μ.μ.) και καλεί στις 10 π.μ. το πρωί σε συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας και στη συνέχεια σε πορεία στο υπουργείο Υγείας.

Ηδη Σωματεία Εργαζομένων σε Νοσοκομεία παίρνουν αποφάσεις για επέκταση της στάσης σε όλη την πρωινή βάρδια, ενώ εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις και φορείς με ανακοινώσεις τους στηρίζουν τα δίκαια και κρίσιμα αιτήματα των υγειονομικών, για την προστασία της ζωής και της υγείας του λαού.

Οι υγειονομικοί διεκδικούν ανάμεσα σε άλλα:

  • Να ενισχυθούν τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με επείγουσες διαδικασίες, και με την αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
  • Στελέχωση των νοσοκομείων που έκλεισαν με τα μνημόνια και αξιοποίησή τους για νοσηλεία ασθενών με Covid-19.
  • Δημιουργία του αναγκαίου αριθμού εμβολιαστικών κέντρων στο πλαίσιο της ΠΦΥ σε κατάλληλους χώρους και στελέχωσή τους με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Αμεση απεμπλοκή των νοσοκομείων από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού. Προμήθεια όλων των διαθέσιμων, ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων.
  • Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και υποχρεωτική ένταξη των ιδιωτών γιατρών στο σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας.
  • Λήψη άμεσων μέτρων προστασίας της υγείας σε χώρους δουλειάς και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
  • Επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα ΒΑΕ. Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού. Καταγραφή ως επαγγελματικής ασθένειας των κρουσμάτων κορονοϊού.
  • Να σταματήσουν οι διώξεις και απειλές σε βάρος υγειονομικών.
Συγκεντρώσεις σε νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα

Στη Θεσσαλονίκη, η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10 π.μ. στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Στον κοινό αγώνα με τους υγειονομικούς παίρνουν θέση σωματεία και φορείς, καλώντας σε στήριξη του αγώνα τους και παράλληλα προβάλλοντας διεκδικήσεις όπως επαναλειτουργία του Κέντρου Υγείας στη ΒΙΠΕ Σίνδου.

Αντίστοιχες απεργιακές κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη χώρα από σωματεία υγειονομικών και εργαζομένων άλλων κλάδων:

-- Στην Πάτρα, οι εργαζόμενοι θα συγκεντρωθούν στις 12 μ. στην 6η ΥΠΕ.

-- Στα Γιάννενα, στις 9 π.μ. στο Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

-- Στην Πρέβεζα, στις 12 μ. στην είσοδο του νοσοκομείου.

-- Στη Λάρισα, στις 10.30 π.μ. στην πύλη του ΓΝ Λάρισας.

-- Στο Ηράκλειο, στις 10 π.μ. στην 7η ΥΠΕ.

-- Στην Ικαρία, στις 12 μ. στην πλατεία Αγίου Κηρύκου.

-- Στη Λευκάδα, στις 10 π.μ. στην πύλη του νοσοκομείου.

-- Στη Ρόδο, στις 12.30 μ.μ. στην είσοδο του νοσοκομείου.

-- Στη Σάμο, στις 10 π.μ. στο Γενικό Νοσοκομείο.

-- Στο Νοσοκομείο Κατερίνης στις 10 π.μ.

-- Στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης στις 10.30 π.μ.

-- Στο Νοσοκομείο Δράμας στις 11.30 π.μ.

-- Στο «Μαμάτσειο» Νοσοκομείο Κοζάνης στις 10 π.μ.

-- Στη Χαλκίδα, το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου έχει εξαγγείλει στάση εργασίας (9 π.μ. έως 3 μ.μ.) και συγκέντρωση στην πύλη του νοσοκομείου.

-- Στη Λιβαδειά, το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου καλεί σε στάση εργασίας και συγκέντρωση στις 11 π.μ. στην πύλη του νοσοκομείου.

-- Στη Θήβα, το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου καλεί σε συγκέντρωση στις 12 μ. στην είσοδο του νοσοκομείου.

Επίσης, στη Νάουσα, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου, των Συνταξιουχικών Σωματείων και του Αγροτικού Συλλόγου «Μαρίνος Αντύπας», προγραμματίζονται συγκεντρώσεις σήμερα στις 9 π.μ. έξω από το νοσοκομείο, αύριο Τετάρτη στις 5 μ.μ. στην πλατεία Επισκοπής και τη Δευτέρα 1η Μάρτη στις 5 μ.μ. στο Αγγελοχώρι Ειρηνούπολης, με αίτημα να υπάρχει καθημερινά γιατρός σε όλα τα χωριά.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΤ
Αντιδρούν στην αποψίλωση των ΜΕΘ για μη Covid ασθενείς

Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την ανάπτυξη όλων των αναγκαίων ΜΕΘ διεκδικεί το Σωματείο

Να ανακληθεί η απόφαση για κατάργηση κλινών ΜΕΘ non Covid του Νοσοκομείου ΚΑΤ και ανάπτυξη κλινών ΜΕΘ COVID χωρίς το αναγκαίο προσωπικό και εξοπλισμό, απαίτησαν από τη διοίκηση χτες το πρωί οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, με πρωτοβουλία του Σωματείου τους.

Με απόφαση της διοίκησης, «καθ' υπαγόρευση και κατ' εντολή» της 1ης ΥΠΕ και του υπουργείου Υγείας, καταργούνται 7 κλίνες Γενικής ΜΕΘ (ΜΕΘ ΒΒ) και μετατρέπονται σε κλίνες ΜΕΘ Covid.

Η διοίκηση μάλιστα ανακοίνωσε και την πρόθεσή της για κατάργηση άλλων 14 κλινών Γενικής ΜΕΘ (ΜΕΘ Α και ΜΕΘ ΒΑ) και μετατροπή τους σε κλίνες ΜΕΘ Covid, αφήνοντας έτσι στο μοναδικό νοσοκομείο με τραυματολογική κατεύθυνση, πανελλαδική αναφορά και καθημερινή εφημερία, μόνο 15 κλίνες Γενικής ΜΕΘ.

«Την πολυδιαφημισμένη νέα ΜΕΘ των δωρεών δεν επιλέγουν να την στελεχώσουν. Μετακινούν 12 νοσηλευτές από άλλα νοσοκομεία της 1ης ΥΠΕ και την αφήνουν κλειστή κατά το ήμισυ (...) Συνεχίζεται η μετατροπή του νοσοκομείου σε νοσοκομείο μιας νόσου. Είχε προηγηθεί, άλλωστε, η μετατροπή της ΜΑΦ του νοσοκομείου σε ΜΕΘ COVID, καταργώντας κλίνες ΜΑΦ και 15 κλίνες της Κλινικής Πλαστικής Χειρουργικής (επανορθωτική τραυματολογία, αντιμετώπιση εγκαυμάτων)», καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων ΚΑΤ και σε άλλο σημείο υπογραμμίζει:

«Η απαράδεκτη τακτική της διοίκησης να λέει ψέματα εμφανίζοντας νοσηλευτές που απουσιάζουν από την υπηρεσία όντας ασθενείς, ως αυτούς που θα στελεχώσουν τη ΜΕΘ Covid ξεπερνά κάθε όριο και θέτει ξεκάθαρα σε κίνδυνο ασθενείς και εργαζόμενους.

Οι ελάχιστες προδιαγραφές για τη λειτουργία ΜΕΘ προβλέπουν ότι για τη λειτουργία των 7 επιπλέον κλινών ΜΕΘ COVID απαιτούνται τουλάχιστον 28 νοσηλευτές, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι ανάγκες για νοσηλευτικό προσωπικό για νοσηλεία ασθενών με COVID-19 είναι αυξημένες τουλάχιστον κατά 50%».

Το Σωματείο, πέρα από την ανάκληση της απαράδεκτης απόφασης για τις ΜΕΘ, απαιτεί να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι καθώς και οι ειδικευόμενοι νοσηλευτές, να καλυφθούν άμεσα τουλάχιστον 20 νέες οργανικές θέσεις ειδικευμένων γιατρών και 50 θέσεις νοσηλευτών για τις ΜΕΘ κ.ά.

Σύσκεψη στο ΠΑΓΝΗ

Η ανάγκη για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, αναδείχθηκε στη σύσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ με επικουρικούς εργαζόμενους, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν τους επόμενους μήνες, αποδυναμώνοντας παραπέρα το ήδη υποστελεχωμένο νοσοκομείο.

Επόμενος αγωνιστικός σταθμός είναι η συμμετοχή στη σημερινή στάση εργασίας και την κινητοποίηση στην 7η ΥΠΕ, ενώ το Σωματείο θα προχωρήσει και σε νέα σύσκεψη με το σύνολο των συμβασιούχων την Παρασκευή 26 Φλεβάρη.

Επικίνδυνες «μετατροπές» και «τροποποιήσεις»

Ακόμη και τώρα, με τη νέα αναζωπύρωση της πανδημίας, με ελάχιστα κρεβάτια ΜΕΘ και απλές κλίνες κενές, η κυβέρνηση επαναφέρει τη χρεοκοπημένη συνταγή των μετατροπών και της αρπαγής κρεβατιών και προσωπικού από όλες τις υπόλοιπες νόσους, αφήνοντας χιλιάδες ασθενείς εκτεθειμένους σε κίνδυνο, χωρίς την αναγκαία περίθαλψη, περιορίζοντας τις τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις στα δημόσια νοσοκομεία κατά 80%.

Την ίδια ώρα, αρνείται να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα Υγείας και τα 200 κρεβάτια ΜΕΘ στην Αττική, να στελεχώσει και να αξιοποιήσει τα νοσοκομεία που έκλεισαν οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Αντ' αυτού:

  • Με έγγραφό της η 2η ΥΠΕ προς το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Πειραιά «Μεταξά» απαιτεί την παραχώρηση όλων των θαλάμων του 6ου ορόφου για τη νοσηλεία ύποπτων περιστατικών Covid, εξαιρώντας μάλιστα 6 θαλάμους (627, 629, 631, 633, 635 και 638), «όπου θα νοσηλεύονται ογκολογικοί ασθενείς άλλων νοσοκομείων που νοσηλεύουν ασθενείς με Covid-19, με σκοπό την αποσυμφόρησή τους». Δηλαδή, στον ίδιο όροφο θα νοσηλεύονται ύποπτα περιστατικά Covid-19 με ογκολογικούς ασθενείς, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την υγεία τους.
  • Στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο έκλεισαν 2 κλίνες Γενικής ΜΕΘ, με αποτέλεσμα στο μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο της Δυτικής Αττικής, στο κέντρο μεγάλης βιομηχανικής περιοχής, να έχουν απομείνει μόνο 6 διαθέσιμες κλίνες Γενικής ΜΕΘ. Το «επόμενο βήμα» είναι ο σχεδιασμός για κλείσιμο κλινικών - με πιθανότερο το κλείσιμο της Ορθοπεδικής, όπου συστεγάζονται η Νευροχειρουργική, η Οφθαλμολογική και η Πλαστική Χειρουργική, για να «εξοικονομηθούν» κλίνες και προσωπικό για την επέκταση των κλινικών Covid.
  • Αντίστοιχα, και στο Νοσοκομείο «Γεννηματάς» προωθείται το κλείσιμο των 20 κρεβατιών στην Ορθοπεδική κλινική, προκειμένου να μετατρέπουν σε κλίνες Covid.

Στο φόντο όλων των παραπάνω, η κυβέρνηση πανηγύρισε χτες για τη «δωρεά» 22 ασθενοφόρων στο ΕΚΑΒ και την αστυνομία από εφοπλιστές, χωρίς βέβαια να λέει κουβέντα για τη στελέχωση αυτών των ασθενοφόρων, αφού τα πληρώματα του ΕΚΑΒ είναι αποψιλωμένα. Ακόμα όμως κι αυτά τα οχήματα είναι σταγόνα στον ωκεανό των ελλείψεων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ