ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Φλεβάρη 2021
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ
Να επαναλειτουργήσει άμεσα το πρώην Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος
  • Παράσταση διαμαρτυρίας αύριο στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
  • Κινητοποιήσεις για την Υγεία από τα ΕΚ και σε Πειραιά και Γιάννενα

Από τη χτεσινή παρέμβαση του ΕΚ Πάτρας
Από τη χτεσινή παρέμβαση του ΕΚ Πάτρας
Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε χτες η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πάτρας (ΕΚΠ) μαζί με δεκάδες σωματεία, συλλόγους και φορείς της πόλης, έξω από το πρώην Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για τη διεκδίκηση άμεσων μέτρων ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας. Το σημείο δεν επιλέχθηκε τυχαία αφού, όπως αναφέρθηκε, δεκάδες φορείς παλεύουν για την επαναλειτουργία του νοσοκομείου και να ενταχθεί στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας.

Υπενθυμίζεται ότι το ΕΚΠ καλεί σωματεία και φορείς να υπογράψουν από κοινού ανοιχτή επιστολή με την οποία απαιτούν να ληφθούν άμεσα μέτρα ουσιαστικής ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας. Η επιστολή, την οποία έχουν ήδη υπογράψει 67 σωματεία και φορείς της πόλης, απευθύνεται στον πρωθυπουργό, στον υπουργό Υγείας, στον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας και τον διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Εισηγητικά στη συνέντευξη Τύπου ο Δ. Αγγελόπουλος, γενικός γραμματέας του ΕΚΠ, ανέπτυξε το δίκαιο αίτημα για επαναλειτουργία του Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα «εξειδικευμένο νοσοκομείο που ανακατασκευάστηκε και ανακαινίστηκε πλήρως το 2014 και ένα χρόνο αργότερα η προηγούμενη κυβέρνηση το έκλεισε μεταφέροντας τις δραστηριότητές του στο Νοσοκομείο "Αγιος Ανδρέας". Το μετέτρεψε δηλαδή από νοσοκομείο σε κλινική και με πολύ λιγότερα κρεβάτια και εξοπλισμό».

Αναφερόμενος στην αυξανόμενη διασπορά του ιού στην Αχαΐα, ξεχώρισε το απαράδεκτο γεγονός «εκατοντάδες θέσεις προσωπικού στα 4 νοσοκομεία του νομού μας να εξακολουθούν να είναι κενές, ενώ επεκτάθηκαν εν μέσω πανδημίας οι "ελαστικές" σχέσεις εργασίας. Τμήματα και κλινικές έχουν συρρικνωθεί και πλήθος τακτικών χειρουργείων αναβάλλονται, προκειμένου τα νοσοκομεία να ανταποκριθούν στις ανάγκες περίθαλψης κρουσμάτων, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία χιλιάδων ασθενών με άλλες παθήσεις. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, χιλιάδες προγραμματισμένα ραντεβού στα νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας και τις ΤΟΜΥ ακυρώνονται, προκειμένου να λειτουργήσουν και ως εμβολιαστικά κέντρα, των οποίων η στελέχωση γίνεται με μετακινήσεις υγειονομικού προσωπικού».

Με βάση αυτήν την κατάσταση και παρουσιάζοντας το διεκδικητικό πλαίσιο κάλεσε σε οργάνωση της πάλης και σε συμμετοχή στη σημερινή απεργία των νοσοκομειακών γιατρών και τη στάση εργασίας της ΠΟΕΔΗΝ.

Ανακοίνωσε επίσης ότι αύριο Τετάρτη το ΕΚΠ και οι άλλοι φορείς θα προχωρήσουν σε παράσταση διαμαρτυρίας, στις 11 π.μ., στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όπου θα επιδώσουν την επιστολή.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, τονίζοντας την αναγκαιότητα επαναλειτουργίας του νοσοκομείου. Επισήμανε πως ειδικά τώρα «θα πρέπει να αξιοποιήσουν αυτό το νοσοκομείο που έχει 68 κλίνες για νοσηλεία ασθενών με Covid-19 , ώστε να λειτουργούν κανονικά τα υπόλοιπα νοσοκομεία, να είμαστε θωρακισμένοι καλύτερα και να μην αγωνιούμε κάθε φορά που θα έχουμε έξαρση της πανδημίας».

Παρεμβάσεις έκαναν ακόμα: Ο Ανδρέας Σουρούνης, πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, η Βανέσα Αλίχου, αντιπρόεδρος του Σωματείου Μαγείρων, και η Μαρία Δεληγιάννη, πρόεδρος του Μορφωτικού - Πολιτιστικού Συλλόγου «Παναγία η Γηροκομίτισσα».

Παράσταση διαμαρτυρίας και από το Εργατικό Κέντρο Πειραιά

Παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά θα πραγματοποιήσουν αύριο, Τετάρτη, στις 11 π.μ., το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και τα σωματεία - μέλη του, απαιτώντας ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων.

Μεταξύ άλλων, απαιτούν μαζικό εμβολιασμό του λαού σε πλήρως στελεχωμένα εμβολιαστικά κέντρα, ουσιαστική ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και των νοσοκομείων με το αναγκαίο προσωπικό και εξοπλισμό, άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, μαζικά τεστ στο λαό του Πειραιά.

Στα Γιάννενα

Τη στήριξή του στο δίκαιο αγώνα των υγειονομικών εκφράζει το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων με κάλεσμά του σε κινητοποίηση στην Περιφέρεια Ηπείρου σήμερα, Τρίτη, στις 6.30 μ.μ. αναδεικνύοντας ότι η διεκδίκηση μέτρων στήριξης του δημόσιου συστήματος Υγείας πρέπει να γίνει υπόθεση όλου του λαού.

Με αφορμή την αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες βδομάδες στο νομό Ιωαννίνων και τη συνεπακόλουθη συζήτηση για την επιβολή πρόσθετων οριζόντιων απαγορεύσεων, το Εργατικό Κέντρο σχολιάζει ότι τα μέτρα που εφαρμόζονται από τη μια διογκώνουν τα προβλήματα ενώ από την άλλη αξιοποιούνται για να αποκρύπτεται ο πραγματικός ένοχος για τη σημερινή κατάσταση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η άρνηση της κυβέρνησης να καλύψει τις 152 κενές θέσεις γιατρών στα δύο νοσοκομεία της πόλης, σε συνδυασμό με την απόσπαση του λειψού υγειονομικού προσωπικού για τις ανάγκες της πανδημίας, έχει ως αποτέλεσμα χειρουργεία και τακτικά ραντεβού να μειώνονται δραματικά.

«Πόσο κανονική θα είναι η επόμενη μέρα για πολλούς από εμάς όταν θα διαγνωσθούμε με καθυστέρηση μηνών από καρκίνο, προβλήματα στην καρδιά και τόσες άλλες ασθένειες αφού τα νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε μονάδες μιας νόσου και τα Κέντρα Υγείας είναι ανύπαρκτα;», τονίζεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση ενώ επισημαίνεται ότι η άρνηση της κυβέρνησης να επιτάξει ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα επιβαρύνει το ήδη μειωμένο εισόδημα της λαϊκής οικογένειας.


Κινητοποιήσεις σε Δυτική Αθήνα και Αττική

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην αυτοκινητοπορεία που οργανώνουν σήμερα Τρίτη σε Ελευσίνα και Ασπρόπυργο απευθύνουν σωματεία που δρουν στη Δυτική Αττική, «για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων μας», σε μια περιοχή με εκατοντάδες εργοστάσια και άλλους μεγάλους χώρους δουλειάς, η οποία το προηγούμενο διάστημα βρέθηκε στο «κόκκινο» της πανδημίας. Το αγωνιστικό ραντεβού έχει δοθεί για τις 5 μ.μ., με σημείο αφετηρίας τα «Lidl» της Ελευσίνας.

Τα συνδικάτα με κοινή ανακοίνωσή τους απαιτούν «μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ενίσχυση του "Θριάσιου" Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας με προσωπικό. Οχι στη μετατροπή τους σε μονάδες μίας νόσου. Μέτρα πρόληψης σε περίπτωση βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης».

Αγωνιστικές παρεμβάσεις οργανώνουν σήμερα Τρίτη σωματεία και φορείς από το Ιλιον, την Πετρούπολη και τους Αγίους Αναργύρους - Καματερό.

Τα σωματεία εκφράζουν τη στήριξή τους στα δίκαια αιτήματα των υγειονομικών των νοσοκομείων που απεργούν σήμερα, ενώ παλεύουν για ενίσχυση των Κέντρων Υγείας της περιοχής, όπου η πανδημία είναι στο «κόκκινο».

Πιο συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθούν οι εξής παρεμβάσεις:

  • Στις 9 π.μ. θα βρεθούν στο Κέντρο Υγείας Αγίων Αναργύρων - Καματερού, όπως επίσης στο Ιλιον και στην Πετρούπολη.
  • Στις 6.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθούν δύο μηχανοκίνητες πορείες, από την κεντρική πλατεία Ιλίου (Γεννηματά) και από την πλατεία Ηρώ στην Πετρούπολη.

72 νεκροί και 3.188 κρούσματα το τριήμερο, στους 346 οι διασωληνωμένοι

Μικρός παραμένει ο αριθμός των διενεργούμενων τεστ τα Σαββατοκύριακα, παρά την αναζωπύρωση της πανδημίας, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων ανεβαίνει μέρα με τη μέρα, και σταθερά τα μισά κρούσματα εντοπίζονται στην Αττική.

Ο απολογισμός του τριημέρου είναι 72 νεκροί και 3.188 νέα κρούσματα. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 346 (από 325 το Σάββατο), ενώ μειώνεται και η διάμεση ηλικία τους, στα 68 έτη. Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 264 (ημερήσια μεταβολή +1,93%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 233 ασθενείς.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται πλέον σε 180.672 και των θανάτων σε 6.321.

Xτες 24 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ (με μόλις 15.610 τεστ) καταγράφηκαν 880 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 396 εντοπίζονται στην Αττική, 85 στη Θεσσαλονίκη, 65 στην Αχαΐα, 31 στη Λάρισα.

Την Κυριακή οι θάνατοι ήταν 25 και τα νέα κρούσματα 884 (437 στην Αττική), ενώ το Σάββατο οι θάνατοι ήταν 23 και τα νέα κρούσματα 1.424 (680 στην Αττική).

Σε κατάσταση συναγερμού τα νοσοκομεία 18 περιοχών

Η αύξηση στον αριθμό των διασωληνωμένων για το διάστημα 11 - 17 Φλεβάρη και η σημαντική επιβάρυνση στα νοσοκομεία 18 από τις 75 περιοχές της χώρας αποτυπώνονται και στην 37η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου για τον Covid-19. Σύμφωνα με αυτά:

  • Από το σύνολο των 75 περιοχών της χώρας, 18 παραμένουν σε κατάσταση συναγερμού, λόγω της σημαντικής επιβάρυνσης των κατά την κυβέρνηση «ενισχυμένων» νοσοκομείων. Από αυτές, 10 περιοχές (Ανατολική Αττική, Βόρειος Τομέας Αθηνών, Δυτική Αττική, Δυτικός Τομέας Αθηνών, Κεντρικός Τομέας Αθηνών, Νότιος Τομέας Αθηνών, Πειραιάς, Νησιά Αργοσαρωνικού, Αχαΐα και Εύβοια) θεωρούνται πολύ υψηλού κινδύνου και 8 (Θάσος, Θεσσαλονίκη, Θήρα, Ζάκυνθος, Κεφαλληνία, Μύκονος, Ρέθυμνο και Χαλκιδική) θεωρούνται υψηλού κινδύνου.
  • Ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων διαμορφώνεται σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση σε 1.028 (από 1.110 στην προηγούμενη έκθεση), εμφανίζοντας μείωση κατά 7,4% σε σχέση με την προηγούμενη βδομάδα, «γεγονός που πιθανώς οφείλεται και στον μικρότερο αριθμό τεστ, λόγω των έκτακτων καιρικών φαινομένων στις 17 Φεβρουαρίου». Ο δε κυλιόμενος μέσος όρος των τεστ ανά ημέρα διαμορφώθηκε σε 34.792 (από 40.130 μια βδομάδα πριν).
  • Το 47,9% των κρουσμάτων καταγράφηκαν στην Αττική και το 10,7% στη Θεσσαλονίκη. Ο μέσος όρος ηλικίας του συνόλου των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας είναι τα 44 έτη.
  • Ο μέσος όρος του ημερήσιου αριθμού των θανάτων «σταθεροποιήθηκε» σε 22,9 (από 22,3 στην προηγούμενη έκθεση).
  • Το πλήθος των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ αυξήθηκε σε 313 (από 284). Η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ για Covid-19 στην επικράτεια παρουσιάζει αύξηση σε 53% (από 51% στην προηγούμενη έκθεση). Στην Αττική ανέρχεται σε 82% και στη Θεσσαλονίκη σε 40% (από 77% και 40% αντίστοιχα στην προηγούμενη έκθεση).


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ