ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Φλεβάρη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
«Διάλογος» με «καπέλο» ΝΑΤΟ και προκλήσεις στην καρδιά του Αιγαίου

Copyright © NATO/HQ MARCOM - f

Την ώρα που το τουρκικό ερευνητικό «Τσεσμέ» αλωνίζει στην καρδιά του Αιγαίου, με τη σχετική παράνομη NAVTEX (7 μίλια από Λήμνο και Αγιο Ευστράτιο, και 10 μίλια ανατολικά της Σκύρου, ενώ τέμνει τον 25ο μεσημβρινό) αμφισβητώντας ξανά, στην πράξη, το δικαίωμα της Ελλάδας για αιγιαλίτιδα ζώνη 12 ν.μ. γύρω από τα νησιά, και θυμίζοντας τις αξιώσεις της Αγκυρας για διχοτόμηση του πελάγους σε δύο ζώνες έρευνας και διάσωσης, η κυβέρνηση συνεχίζει να μιλά για «αχρείαστη ενέργεια», αποσυνδέοντάς την από τις επικείμενες διερευνητικές στην Αθήνα, η πρόσκληση για τις οποίες έχει ήδη σταλεί στην Αγκυρα.

Χαρακτηριστικά, η αναπλ. κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, χαρακτήρισε, εκ νέου χτες, την τουρκική NAVTEX «μια αχρείαστη ενέργεια, που προφανώς δεν βοηθάει στη βελτίωση του κλίματος». Σε κάθε περίπτωση, επέμεινε ότι η κυβέρνηση «θα συνεχίσει να λέει ότι προσβλέπει σε κινήσεις προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης και στο διάλογο». Επανέλαβε, εξάλλου, ότι η κυβέρνηση «έχει προτείνει μια σειρά από ημερομηνίες στην τουρκική πλευρά για τον επόμενο γύρο των διερευνητικών επαφών, που θα διενεργηθεί στην Αθήνα και αναμένει την απάντησή της».

Στο ίδιο φόντο, ο αναπλ. υπουργός Εξωτερικών, Μιλ. Βαρβιτσιώτης, μιλώντας στο ρ/σ «Θέμα», σε μια προσπάθεια καλλιέργειας εφησυχασμού στο λαό, ισχυρίστηκε ότι η τουρκική «επιχείρηση γοητείας» προς την ΕΕ δεν φαίνεται να έχει φέρει τα επιθυμητά για την Αγκυρα αποτελέσματα. «Αυτή η θετική ατζέντα δεν φαίνεται να παίρνει σάρκα και οστά, οπότε συνεχίζει το ρυθμό της έντασης», ανέφερε, «ερμηνεύοντας» καταπώς βολεύει την έξοδο του «Τσεσμέ». Επέμεινε, εξάλλου, ότι το ζήτημα των κυρώσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μάρτη εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι.

Στο μεταξύ, πηγές του τουρκικού υπουργείου Αμυνας ανέφεραν μέσα στο Σαββατοκύριακο ότι οι έρευνες του «Τσεσμέ» είναι «νόμιμες, σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες», σπεύδοντας μάλιστα να «συμβουλέψουν» την Ελλάδα «να αποφύγει τις ενέργειες και τη ρητορική που αυξάνουν την ένταση και να προσπαθήσει για την επίλυση των προβλημάτων με συναντήσεις και ειλικρινή διάλογο».

Μεταξύ άλλων, κατηγόρησαν την Ελλάδα ότι «πραγματοποιεί υποθαλάσσιες εργασίες μεταξύ της Κρήτης και της Πελοποννήσου, ενώ με νέα NAVTEX στις 18 Φεβρουαρίου ξεκίνησε υποθαλάσσιες εργασίες βόρεια της Κρήτης με άγνωστη ημερομηνία λήξης», επαναφέροντας και τα περί καθεστώτος αποστρατικοποιημένων νησιών στο Αιγαίο.

Ολα αυτά ενώ ορισμένα ΜΜΕ μετέδωσαν ότι το σεισμογραφικό πλοίο «Barbaros» απέπλευσε από την Αττάλεια και κατευθυνόταν προς την Κωνσταντινούπολη με εξαιρετικά χαμηλή ταχύτητα και με πορεία μέσα από το «κέντρο» του Αιγαίου, ακολουθώντας τον 25ο μεσημβρινό, ενώ χτες το τουρκικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι μεθαύριο, 25 Φλεβάρη, θα ξεκινήσει η άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» (Mavi Vatan) που θα διαρκέσει μέχρι τις 7 Μάρτη, με τη συμμετοχή συνολικά 87 πλοίων, 27 αεροσκαφών και 20 ελικοπτέρων, συμπεριλαμβανομένων ειδικών πλοίων και της Ακτοφυλακής, σε περιοχές που περιλαμβάνουν τμήματα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.

Με «ενότητα» στο ΝΑΤΟ

Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλούσι Ακάρ, μίλησε για «θετικές και εποικοδομητικές προσεγγίσεις» της Αγκυρας, που συναντούν όμως από την ελληνική πλευρά «προκλητικές πρωτοβουλίες και ενέργειες», «ανεύθυνες δηλώσεις» και «απειλητική γλώσσα, που στοχεύουν στον αποκλεισμό των δικαιωμάτων μας, τα οποία απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο», που «αυξάνονται, κλιμακώνοντας την ένταση στο Αιγαίο και μεγαλώνοντας τα προβλήματα».

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φ. Αλτούν, σε ημερίδα όπου συζητήθηκε η νέα στρατηγική «ΝΑΤΟ 2030», τόνισε ότι η Τουρκία σήμερα διαθέτει το δεύτερο μεγαλύτερο στρατό της λυκοσυμμαχίας και αναδείχθηκε σε μια από 5 χώρες που έχουν τη μεγαλύτερη συμβολή στις αποστολές και τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, σε μια από τις 4 χώρες που συμβάλλουν στην έγκαιρη προειδοποίηση και αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού και σε μια από τις 8 χώρες που συνεισφέρουν περισσότερα στους προϋπολογισμούς του ΝΑΤΟ. Υπογράμμισε ότι η Τουρκία συνεχίζει να εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της στο ΝΑΤΟ, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο των σχεδίων ασφαλείας και άμυνάς της και υπογράμμισε: «Αλλά είναι σαφές πως ήρθε ο καιρός και η Συμμαχία να ανανεώσει τον εαυτό της, να εκσυγχρονιστεί ανάλογα με τις σύγχρονες απειλές για την ασφάλεια και να προσαρμοστεί σύμφωνα με τη δεκαετία του 2030. Στο πλαίσιο αυτό προσμένουμε μια πολύ σθεναρή αλληλεγγύη από τους συμμάχους μας έναντι των επιθέσεων που δέχεται η χώρα μας».

Αντίστοιχα και ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος (ΑΚΡ), Ομέρ Τσελίκ, είπε ότι «περιμένουμε σεβασμό της τουρκικής Δημοκρατίας και Δικαιοσύνης και καθαρή στήριξη (των ΗΠΑ) στο θέμα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας», ότι χρειάζεται εμπιστοσύνη από τις ΗΠΑ για να συνεχιστεί ο αγώνας που «οι Ενοπλες Δυνάμεις (των δύο χωρών) δίνουν ώμο με ώμο ενάντια στην τρομοκρατία σε κάθε γωνιά του κόσμου». Ο Τσελίκ επέμεινε ότι «εάν το δίδυμο Ελλάδας - Ελληνοκυπρίων τρέφει όνειρα να υλοποιήσει μαξιμαλιστικά σχέδια παίρνοντας με το μέρος του τα κράτη που έχουν προβλήματα με την Τουρκία, θα μετατρέψουμε αυτά τα όνειρα σε εφιάλτες. Ούτε να ονειρεύονται κάτι τέτοιο, αυτό το όνειρο δεν μπορεί να προχωρήσει ούτε ένα βήμα. Εάν γίνει ένα βήμα, είναι αναπόφευκτο ότι αυτό θα μετατραπεί σε εφιάλτη».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Τουρκία προσέλαβε τη δικηγορική εταιρεία «Arnold & Porter» (με έδρα την Ουάσιγκτον) για να διαπραγματευτεί πιο αποφασιστικά την επανένταξή της στη συμπαραγωγή του μαχητικού «F-35», από την οποία αποκλείστηκε μετά την αγορά των «S-400».

Την ίδια ώρα, Ελλάδα και Τουρκία συνεχίζουν αδιάκοπα τη «συνεργασία» τους στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ακριβώς προς διασφάλιση της περιλάλητης ευρωατλαντικής συνοχής στη νοτιοανατολική πτέρυγα της λυκοσυμμαχίας.

Η Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ (ΜΑRCOM) ανακοίνωσε ότι το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό αναλαμβάνει για το διάστημα 20/2 - 16/4 τη διοίκηση της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMCMG2, μία από τις δύο ομάδες πλοίων του ΝΑΤΟ που επιχειρούν μόνιμα σε Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα. Προηγουμένως αυτήν τη διοίκηση είχε το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Πέραν της διαδοχής και της συνεργασίας, που είχαν το προηγούμενο διάστημα, το ΝΑΤΟ τονίζει ότι τα πολεμικά πλοία που συναποτελούν τώρα την αρμάδα, τα τουρκικά «TCG Sokullu Mehmetpasa» και «TCG Ayvalik», όπως και το ισπανικό «ESPS Tajo», «θα συμμετάσχουν σε ασκήσεις ναρκοθηρίας σε Ελλάδα, Ιταλία και Ρουμανία». Επίσης, ότι τέτοια πλοία «από τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Ρουμανία, την Ισπανία και την Τουρκία θα ενσωματωθούν στη SNMCMG2 σε διαφορετικές περιόδους», με «κύριο καθήκον της ομάδας να καταστήσει τις θάλασσες ασφαλέστερες για όλα τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ και τα κράτη - εταίρους, ενώ ταξιδεύουν μαζί σε ενότητα»...

KYΠΡΙΑΚΟ
Εντατικές διεργασίες, ενώ ψευδοκράτος και Τουρκία επιμένουν με προκλήσεις

«Η Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου είναι κυρίαρχο κράτος που είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο και το μοντέλο λύσης του Κυπριακού με δύο κράτη συζητιέται τώρα παντού, περιλαμβανομένης και της ελληνοκυπριακής πλευράς», επανέλαβε χτες ο ηγέτης του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της «τουρκοκυπριακής προεδρίας», ο Τατάρ έκανε λόγο για «νέα σελίδα» που άνοιξε στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, πρόσθεσε ότι «η αναγνώριση της κυριαρχίας του τουρκοκυπριακού λαού είναι πολύ σημαντική» και ότι «οι εγγυήσεις της Τουρκίας αποτελούν "κόκκινη γραμμή"» για την τουρκοκυπριακή πλευρά, ενώ μίλησε και για την «αυξανόμενη σημασία της ΤΔΒΚ στη "Γαλάζια Πατρίδα"». Στα τέλη της προηγούμενης βδομάδας ο Τατάρ κατηγόρησε την κυπριακή κυβέρνηση ότι θέτει στις συνομιλίες όρους (π.χ. να σταματήσει το άνοιγμα των Βαρωσίων) που «στοχεύουν να δυναμιτίσουν την άτυπη διάσκεψη 5+1» και συμπλήρωσε ότι «δεν πρόκειται να επιτραπεί η ρωμαίικη πλευρά να διεκδικήσει μόνη της τους ενεργειακούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο».

Να καταγραφούν και οι νέες προκλητικές υποδείξεις που έκανε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλούσι Ακάρ, κανένας να μην «αγνοεί» την «ειρηνευτική επιχείρηση της Τουρκίας στην Κύπρο», «οι Ελληνοκύπριοι να εγκαταλείψουν την ασυμβίβαστη στάση το συντομότερο» και η ΕΕ «τη στρατηγική της τύφλωσης (...) Συζητώντας ξανά και ξανά πάνω σε παλιές φόρμουλες λύσεων, που απέτυχαν εδώ και 50 χρόνια, δεν οδηγεί σε κανένα άλλο αποτέλεσμα παρά σε χάσιμο χρόνου (...) Εμείς, που παρακολουθούμε στενά την κατάσταση, βλέπουμε ότι δεν υπάρχει πλέον άλλη λύση από μια λύση δύο κρατών».

Στο μεταξύ, ενόψει της άτυπης Διάσκεψης που διοργανώνει ο ΟΗΕ τον Απρίλη - μετά τη Σύνοδο της ΕΕ, όπου τα ευρωτουρκικά παζάρια θα επιδράσουν αποφασιστικά και στις εξελίξεις για το Κυπριακό - αναμένονται νέες επαφές της ειδικής απεσταλμένης του γγ στην Κύπρο, Τζέιν Χολ Λουτ.

Το Σάββατο, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και «συμφώνησαν στην ανάγκη εκπροσώπησης της ΕΕ στην εν λόγω Διάσκεψη, αλλά και ουσιαστικής εμπλοκής της στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, λαμβάνοντας υπόψη μεταξύ άλλων και το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος - μέλος της ΕΕ, και θα συνεχίσει να είναι και μετά από μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού». Αντίστοιχη επικοινωνία είχε ο Αναστασιάδης και με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος επανέλαβε τη σημασία που το Παρίσι αποδίδει στην «αμυντική συνεργασία» με τη Λευκωσία.

Σημειωτέον, παρέμβαση έκανε και η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα, λέγοντας ότι κάθε αλλαγή στις βασικές παραμέτρους για λύση του Κυπριακού χωρίς συμφωνία με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πρέπει να επανεξεταστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Ανέφερε επίσης ότι οι ίδιοι οι Κύπριοι πρέπει να αξιολογήσουν τις διάφορες εξωτερικές προτροπές σχετικά με τις εναλλακτικές λύσεις μιας διευθέτησης.

ΙΣΡΑΗΛ - ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Συμφωνία για αγωγό φυσικού αερίου

Τη δημιουργία αγωγού φυσικού αερίου που θα ξεκινά από το υποθαλάσσιο ισραηλινό κοίτασμα «Λεβιάθαν» και θα φτάνει μέχρι τις ακτές της Αιγύπτου, σε περιοχή με εγκαταστάσεις υγροποίησης με στόχο τις ευρωπαϊκές αγορές, συμφώνησαν την Κυριακή οι υπουργοί Ενέργειας Ισραήλ, Γ. Στείνιτς και Αιγύπτου Τ. Μόλλα.

Οι δύο αξιωματούχοι συμφώνησαν επίσης σε περαιτέρω διεύρυνση της ενεργειακής συνεργασίας τους.

Το κοίτασμα «Λεβιάθαν» βρέθηκε το 2010 σε απόσταση 130 χλμ. από τη Χάιφα του Δυτικού Ισραήλ. Θεωρείται ότι έχει πάνω από 535 δισ. π.φ.α. Το Ισραήλ ξεκίνησε τις γεωτρήσεις φυσικού αερίου τον Δεκέμβρη του 2019 και τον Γενάρη του 2020 ξεκίνησε τις εξαγωγές στην Αίγυπτο.

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του (στην «Καθημερινή») ο μέχρι πριν μερικές βδομάδες υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για την Ενέργεια, Φρ. Φάνον, έλεγε πως «ο αγωγός East Med είναι μια επιλογή, υπάρχουν και άλλες», προσθέτοντας πως οι ΗΠΑ «υποστηρίξαμε με συνέπεια την ανάπτυξη της περιφερειακής αγοράς φυσικού αερίου» και από εκεί και πέρα εταιρείες όπως η «Chevron» που εξαγόρασε πρόσφατα την ισραηλινή «Noble», «θα αξιοποιήσουν την εμπειρία τους για να καθορίσουν τις βέλτιστες οδούς εξαγωγής όσον αφορά την αξιοπιστία, την ασφάλεια, τις περιβαλλοντικές και οικονομικές επιδόσεις».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ