ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Φλεβάρη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Ετοιμάζονται οι υπογραφές για την αποστολή των «Patriot» στη Σ. Αραβία

Ακόμα πιο στενά στις «ανάγκες» της εμπλοκής προσαρμόζεται ο οργανισμός του υπουργείου Εξωτερικών

Στο πλαίσιο του αναβαθμισμένου ρόλου που διεκδικεί η κυβέρνηση στους εγκληματικούς αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, επιβεβαίωσε την περασμένη Παρασκευή από τη Βουλή ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να «υπογράψει συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία για τους "Patriot"».

Η αναφορά του έγινε στο πλαίσιο της συζήτησης στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών που αφορά το νέο οργανισμό του, επιβεβαιώνοντας έτσι τον ειδικό αγορητή του ΚΚΕ, Γιώργο Μαρίνο, ο οποίος λίγο πριν τοποθετούμενος επί του νομοσχεδίου είχε αναφερθεί στο ρόλο του υπουργείου Εξωτερικών και τους λόγους για τους οποίους προωθούνται οι αλλαγές στη δομή του, λέγοντας πως συνολικά «ο μηχανισμός εξωτερικής πολιτικής και άμυνας προσαρμόζεται στο στόχο της μετατροπής της χώρας σε ορμητήριο ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων». Εφερε ως παραδείγματα το πώς «το ΥΠΕΞ χειρίζεται διαχρονικά τα ζητήματα της οικοδόμησης και ανάπτυξης της συμμαχίας με το Ισραήλ, το οποίο με τις πλάτες των ΗΠΑ λειτουργεί ως αιχμή του δόρατος στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και ευρύτερα, διατηρώντας την κατοχή και σφαγιάζοντας τον Παλαιστινιακό λαό, προωθεί τις συμμαχίες με τις μοναρχίες του Κόλπου, φτάνοντας μέχρι του σημείου στήριξης της Σαουδικής Αραβίας, με τους πυραύλους "Patriot", κατά του Ιράν, βάζοντας τη χώρα και το λαό σε μεγάλες περιπέτειες, σε μία θερμή εστία, που είναι έτοιμη να εκραγεί. Ετσι, τόσο με το σημερινό όσο και με το νέο οργανοδιάγραμμα του υπουργείου Εξωτερικών, θα υλοποιείται η ίδια αντιλαϊκή πολιτική».

Βέβαια, ο υπουργός στην απάντησή του προσπάθησε να αντιστρέψει την πραγματικότητα βαφτίζοντας το μαύρο άσπρο και τους πυραύλους «Patriot» «αμυντικό όπλο», που τάχα «δεν στρέφεται κατά κάποιου, υπερασπίζει τον εναέριο χώρο κάποιου» και πως «η Ελλάδα δεν εκπέμπει επιθετική δύναμη, πουθενά», επιχειρώντας να κρύψει ότι και αυτή η αποστολή δυνάμεων εκτός συνόρων είναι ενταγμένη στα επιθετικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Για τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της αστικής τάξης

Οσον αφορά το νομοσχέδιο πρόκειται για νομοθέτημα - μαμούθ 480 άρθρων και φέρει τον τίτλο «Οργάνωση και λειτουργία Υπουργείου Εξωτερικών, Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού και ρύθμιση θεμάτων διεθνούς αναπτυξιακής συνεργασίας και ανθρωπιστικής βοήθειας».

Οπως ανέδειξε ο Γ. Μαρίνος, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, πρόκειται για προσαρμογές που αντιστοιχούν στην κλιμάκωση των ανταγωνισμών και την πολιτική της βαθύτερης εμπλοκής της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Γι' αυτό ενισχύονται συγκεκριμένοι τομείς, όπως «για παράδειγμα ενισχύεται και επιχειρείται να δοθεί ώθηση στην οικονομική διπλωματία και στους σχετικούς μηχανισμούς για την οικονομική, πολιτική διείσδυση στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική ή τον Περσικό Κόλπο και άλλες περιοχές».

Την ίδια ώρα επιτείνει τα προβλήματα των εργαζομένων του υπουργείου, όπως είναι η μείωση των οργανικών συνθέσεων των διπλωματικών υπαλλήλων, ενώ αφήνει ακάλυπτες ασφαλιστικά και υγειονομικά τις οικογένειές τους, αυτών που βρίσκονται εκτός κρατών της ΕΕ.

Προβλέπονται αξιολογήσεις και δομές, όπως το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο, με κριτήρια σκοπιμότητας και ενσωμάτωσης στην αντιλαϊκή στρατηγική, ρυθμίσεις που έχουν προκαλέσει την έντονη διαμαρτυρία των εργαζομένων του υπουργείου, όπως φάνηκε και κατά τη χτεσινή συνεδρίαση στην Επιτροπή, όπου είχαν κληθεί για ακρόαση οι εξωκοινοβουλευτικοί φορείς. Παράλληλα διαλύεται η μεταφραστική υπηρεσία, γεγονός που επίσης έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις.

Για το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) ο Γ. Μαρίνος σημείωσε ότι έχει αποδειχθεί πως λειτουργεί «ως κυβερνητικό όργανο και με το νέο νομοσχέδιο ενισχύεται η προσπάθεια χρησιμοποίησης του ΣΑΕ για την υλοποίηση επιχειρηματικών στόχων, δίνεται πιο ισχυρό χτύπημα στο μεταναστευτικό κίνημα».

Παίρνοντας το λόγο χτες στην Επιτροπή ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Παπαναστάσης σημείωσε πως «το ΥΠΕΞ είναι ισχυρός μηχανισμός του αστικού κράτους, στην υπηρεσία των συμφερόντων των μονοπωλίων και προωθεί τις διεθνείς, τις διακρατικές σχέσεις της χώρας με αυτό ακριβώς το κριτήριο και με ειδική αποστολή την εκπροσώπηση στους διεθνείς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και ενώσεις, όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ κ.ά. (...) Ο προσανατολισμός αυτός του υπουργείου δεν αφορά μόνο την κυβέρνηση της ΝΔ, αφορά και τις προηγούμενες, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, ανεξάρτητα από τεχνικές αλλαγές που γίνονται στη θητεία της μιας ή της άλλης κυβέρνησης, αναδιατάξεις σε διευθύνσεις και σε άλλους τομείς, ανάλογα με τις διεθνείς εξελίξεις».

Αλλωστε, τη «σκυτάλη» που εναλλάσσουν οι αστικές κυβερνήσεις επιβεβαίωνε λίγη ώρα πριν ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Αμανατίδης, λέγοντας ότι το κόμμα του, όπως άλλωστε το έχει αποδείξει ως κυβέρνηση, «στηρίζει μια ενεργητική πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική» για την προώθηση προφανώς των στόχων της αστικής τάξης, και την «αναβάθμιση του διεθνούς ευρωπαϊκού και περιφερειακού γεωπολιτικού και οικονομικού ρόλου» της Ελλάδας, χαρακτηρίζοντας θετικό ότι γίνεται «υιοθέτηση αρκετών εκ των άρθρων του δικού μας νομοσχεδίου», εκφράζοντας επιφυλάξεις για άλλα.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Η ΕΕ «θα επωμιστεί το φορτίο της» στην αντιπαράθεση με Ρωσία - Κίνα

«Φωτιά και λαύρα» είναι όσα αποφασίστηκαν χτες στις Βρυξέλλες, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, με τη σύμφωνη γνώμη και της ελληνικής κυβέρνησης, που εκπροσωπήθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Δένδια.

Δίνοντας το στίγμα για το τι συζητήθηκε και αποφασίστηκε, με το πέρας του ΣΕΥ, ο προεδρεύων, ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ αρμόδιος για θέματα Εξωτερικών και Ασφάλειας, Ζ. Μπορέλ, στάθηκε ιδιαίτερα στα εξής:

-- Σε ό,τι αφορά τη Ρωσία (έγινε συζήτηση με αφορμή την υπόθεση Ναβάλνι) σημείωσε πως «ήταν κοινή αντίληψη στο Συμβούλιο ότι μετεξελίσσεται σε ένα αυταρχικό κράτος, σε απόσταση και μακριά από την Ευρώπη». Τόνισε ότι ήταν «ομόφωνη η εκτίμηση» στο ΣΕΥ, με βάση τις «πρόσφατες ενέργειες της Ρωσίας, ότι δεν ενδιαφέρεται για συνεργασία, αλλά για αντιπαράθεση με την ΕΕ». Εξ ου και στο ΣΕΥ συμφώνησαν στην τακτική τους απέναντι στη Μόσχα να κινηθούν σε τρεις άξονες, συγκεκριμένα «απώθηση», «συγκράτηση», «ακόμα και εμπλοκή», όπως είπε ο Μπορέλ.

Για την υπόθεση Ναβάλνι, αποφάσισαν να επιβάλουν μέσα στην επόμενη βδομάδα «περιοριστικά μέτρα» σε όσους τον συνέλαβαν και προχώρησαν στη δικαστική του δίωξη. Συμφώνησαν επίσης για παροχή «μεγαλύτερης στήριξης σε όσους παλεύουν στη χώρα για τις πολιτικές ελευθερίες», παρέμβαση ουσιαστικά στα εσωτερικά της Ρωσίας, ενάντια στην οποία συνέχισε τις κατηγορίες ότι «έχει αποφασίσει να λειτουργεί ως αντίπαλός μας» και ότι «είμαστε σε μια δυναμική αντιπαράθεσης».

-- Για την Κίνα, εστιάζοντας στις εξελίξεις στο Χονγκ Κονγκ, συμφώνησαν σε μέτρα όπως «στήριξη της κοινωνίας των πολιτών» και «οργανώσεων που έχουν παρόμοιες απόψεις με τις δικές μας». «Βάζουμε το θέμα στο πλαίσιο των ευρύτερων σχέσεών μας με τη Κίνα. Ο,τι συμβαίνει στο Χονγκ Κονγκ επηρεάζει τις σχέσεις μας με την Κίνα», σημείωσε.

Ολα αυτά ενώ χτες οι μετέχοντες υπουργοί είχαν την πρώτη τους τηλεδιάσκεψη με τον νέο υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Α. Μπλίνκεν. Ο Μπορέλ, αξιοποιώντας την ίδια φρασεολογία με την οποία οι ΗΠΑ επιδιώκουν να «ντύσουν» την ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεσή τους με την Κίνα, τη Ρωσία και άλλους, είπε ότι έβαλαν θέμα στον Αμερικανό όχι μόνο να εμβαθύνουν τη διμερή συνεργασία, αλλά και «να ενωθούμε στην παγκόσμια ηγεσία σε θέματα όπως η διασφάλιση της προώθησης δημοκρατικών αξιών, όπου σήμερα αντιμετωπίζουμε προκλήσεις» και με στόχο «να δείξουμε ότι η δημοκρατία είναι καλύτερη από κάθε άλλο σύστημα».

Επιμένοντας για τον σημαντικό ρόλο που θέλουν οι Ευρωενωσιακοί αλλά και «καθησυχάζοντας» για τη «στρατηγική αυτονομία» που επιδιώκει η ΕΕ, είπε: «Θέλουμε να αναπτύξουμε περισσότερες δυνατότητες σε Ασφάλεια και Αμυνα, όχι υπονομεύοντας το ΝΑΤΟ ή τη σχέση μας με τις ΗΠΑ, αλλά για να είμαστε ισχυρότεροι ως εταίροι».

«Πρέπει να επωμιστούμε το φορτίο μας. Θα ζήσουμε σε έναν κόσμο με πολύ περισσότερες αντιπαραθέσεις, εξ ου και θα χρειαστεί να πάρουμε οικονομικά και οργανωτικά μέτρα, αλλά και να κάνουμε ισχυρότερη τη σχέση μας με τις ΗΠΑ», υπογράμμισε προϊδεάζοντας για νέες κούρσες εξοπλισμών, αλλαγές στις δομές και την παράταξη δυνάμεων, συμπαράταξη με τους Αμερικανούς σε περισσότερα μέτωπα κ.λπ. Οπως είπε άλλωστε ο ίδιος ο Μπορέλ, «συζητήσαμε και τη στρατιωτική συνεργασία μας, για το πώς μια πιο ισχυρή ΕΕ μπορεί να συνδράμει τις ΗΠΑ για την παροχή ασφάλειας διεθνώς».

Σε αυτό το φόντο συζήτησαν με τον Μπλίνκεν τις «σχέσεις με Ρωσία και Κίνα, που πρέπει να αντιμετωπίζουμε ως προκλήσεις», είπε ο Μπορέλ. «Θέλουμε να δουλέψουμε μαζί για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις στην εγγύς και ευρύτερη περιοχή μας, π.χ. για το Ιράν, να δούμε τη συνεργασία μας σε Ουκρανία, Δυτικά Βαλκάνια, Εγγύς Ανατολή, Βόρεια Αφρική», συνέχισε, ανοίγοντας τη βεντάλια των πεδίων όπου επιδιώκουν να διασφαλίσουν συμφέροντά τους.

Εμπλοκή από Μαύρη Θάλασσα έως Περσικό

Αλλη μια συνεκπαίδευση με τις αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις πραγματοποίησαν την Παρασκευή μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας. Συγκεκριμένα με το αντιτορπιλικό USS PORTER, νότια της Κρήτης. Πλοίο ενταγμένο στη δύναμη του 6ου Στόλου, το οποίο προηγουμένως επιχειρούσε στη Μαύρη Θάλασσα, στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Ο ίδιος ο Αμερικανός πρέσβης, Τζ. Πάιατ, χαιρέτισε τη συνεκπαίδευση λέγοντας ότι προσφέρει μια «σημαντική ευκαιρία να αναδείξουμε τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των δυνάμεών μας και να εμβαθύνουμε παραπέρα τη διμερή στρατιωτική συνεργασία η οποία βρίσκεται σε ιστορικά υψηλό σημείο».

Την ίδια ώρα, σε ενίσχυση άλλου ενός αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής άξονα, o υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), με τα οποία η κυβέρνηση υπέγραψε πρόσφατα στρατιωτική συμφωνία, με ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής. Ο υπουργός συνάντησε τον διάδοχο του Αμπου Ντάμπι, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ Αλ Ναχαγιάν, για να συζητήσουν «τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και την περαιτέρω ενίσχυση και εμβάθυνση των διμερών σχέσεων στον τομέα της Αμυνας».

Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» βρίσκεται στην αραβική χώρα επισήμως στο πλαίσιο συμμετοχής της σε εκθέσεις από 21 έως 25 Φλεβάρη, στο Ντουμπάι πήγε προσωπικό της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (ΓΕΕΘΑ/ΔΔΕΕ) προκειμένου να εκπαιδευτεί στον εξομοιωτή ελεύθερης πτώσης (αεροσήραγγα) που διαθέτουν τα ΗΑΕ, ενώ τη χώρα επισκέφτηκε και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κων. Φλώρος. Συναντήθηκε με τον ομόλογό του των ΗΑΕ «δεσμεύτηκαν» για «περαιτέρω εμβάθυνση» της εν λόγω διμερούς «συνεργασίας», αλλά και με τον ομόλογό του από την Ιορδανία, συζητώντας μεταξύ άλλων τις εξελίξεις και «πληθώρα θεμάτων που αφορούν στη συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών».

Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης του Παππά

Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης του καταδικασμένου υπαρχηγού της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής, Χρήστου Παππά, εκδόθηκε από την Ιντερπόλ. Ο υπαρχηγός της ΧΑ εικάζεται ότι έχει διαφύγει σε χώρα των Βαλκανίων.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org