ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Φλεβάρη 2021
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΤΤΙΚΗ
Σπίτια χωρίς ρεύμα και θέρμανση για 6η μέρα!

Καταγγελίες για απειλές εργολάβων σε εργαζόμενους

Περίπου 400 σπίτια στην Αττική έμειναν για έκτη νύχτα χωρίς ρεύμα, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ, τα συνεργεία του οποίου εργάζονταν στις περιοχές Αγιος Στέφανος, Δροσιά, Ανοιξη, Διόνυσος, Εκάλη και Κηφισιά. Να σημειωθεί ότι η αποκατάσταση των ζημιών που είχαν απομείνει στο δίκτυο της χαμηλής τάσης απαιτούσε εργασίες σε καθεμιά παροχή χωριστά.

Το Σάββατο περίπου 1.000 σπίτια στην Αττική εξακολουθούσαν να είναι χωρίς ρεύμα από τις βλάβες που άφησε πίσω της η κακοκαιρία, σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ. Οι εργασίες αποκατάστασης των βλαβών συνεχίζονταν και το βράδυ, προκειμένου να ηλεκτροδοτηθούν και τα υπόλοιπα νοικοκυριά που παρέμεναν χωρίς ρεύμα από τις αρχές της βδομάδας. Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη τα νοικοκυριά χωρίς ρεύμα στην Αττική ήταν 70.000.

Παράλληλα, το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας καταγγέλλει πιέσεις από τον ΔΕΔΔΗΕ και απειλές από εργολάβους σε βάρος εργαζομένων - καταμετρητών για να δουλέψουν στις αντίξοες συνθήκες της περασμένης βδομάδας.

Οπως επισημαίνει το Σωματείο, «πίσω από τα παχιά λόγια "ανθρωπισμού" των διοικούντων στην Ενέργεια, πίσω από τους εργολάβους - παράσιτα, που διαφημίζουν και την "προσπάθειά" τους από πάνω, βρίσκεται η "κανονικότητα" της ταξικής εκμετάλλευσης και τρομοκρατίας για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, εργολαβικούς και μη. Βρίσκεται αυτό που πραγματικά τους ενδιαφέρει: Τα κέρδη.

Παρά τους δρόμους - παγοδρόμια της Αττικής (ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας), παρά τα πεσμένα δέντρα καταμεσής στα πεζοδρόμια, παρά την κομμένη ηλεκτροδότηση σε ολόκληρες περιοχές, στις 17/2, μια μέρα μετά τη σφοδρή χιονόπτωση στην Αττική, ο ΔΕΔΔΗΕ πίεζε ώστε να βγουν για εργασία οι εργαζόμενοι καταμετρητές μέσω εργολάβου. Υπήρξαν περιπτώσεις όπου συνάδελφοι έβαλαν μπροστά την υγεία τους, αναδεικνύοντας τις αντίξοες συνθήκες που υπήρχαν στους παγωμένους δρόμους, και οι εργολάβοι - παίρνοντας το μπαλάκι από τον ΔΕΔΔΗΕ - τους εξανάγκασαν, μαζί με τις απαραίτητες απειλές, να βγουν κανονικά για δουλειά, αλλά συστήνοντας προσοχή! Διαδρομές οι οποίες δεν έγινε κατορθωτό να γίνουν μεταφέρθηκαν (με ευθύνη του ΔΕΔΔΗΕ) για τις επόμενες μέρες, με το βάρος να πέφτει όλο στους εργαζόμενους και φυσικά στις τσέπες των καταναλωτών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα: Εργολάβος "παρότρυνε" τους εργαζόμενους να μετρήσουν και τα ρολόγια της 16/2, γιατί σύμφωνα με τα λεγόμενά του "έτσι κερδίζουμε όλοι".

Αυτή είναι η "αγωνία" των διοικούντων και των εργολάβων, που τόσο κόπτονται για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων. Εν μέσω πανδημίας και έντονων καιρικών φαινομένων τσακίζουν τους ήδη εκμεταλλευόμενους εργαζόμενους, μόνο και μόνο για τα κέρδη τους.

Συνάδελφοι/ισσες, το κλαδικό Σωματείο Ενέργειας παρενέβη για να αναδείξει πως την ευθύνη την έχουν η διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ και οι εργολάβοι τους. Οι εργαζόμενοι σε μη επείγουσες εργασίες να μην εκτίθενται σε τέτοια καιρικά φαινόμενα, παίρνοντας ολόκληρο το μεροκάματο από τους εργοδότες».

  • Την ίδια ώρα πάντως «έτρεχαν» οι διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ. Ετσι, την περασμένη Παρασκευή η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι συνολικά 11 επενδυτικά σχήματα εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για την απόκτηση του 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ, δίχως ωστόσο να ανακοινώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την ταυτότητα των επενδυτικών σχημάτων.
ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ - ΑΡΕΤΣΟΥ
Κινητοποίηση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Μαρίνας

Ενάντια στην παράδοση του παραλιακού μετώπου της Καλαμαριάς στα επιχειρηματικά συμφέροντα, απαιτώντας ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών σε υγεία και ελεύθερους χώρους, διαδήλωσαν την Κυριακή φορείς και κάτοικοι που συγκεντρώθηκαν στην είσοδο της Μαρίνας στην Αρετσού. Χτες το απόγευμα θα συνέχιζαν τις δράσεις τους με παρέμβαση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς, όπου ήταν προγραμματισμένο να συζητηθεί η «Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του γενικού σχεδιασμού της μαρίνας Καλαμαριάς (Αρετσού)».

Με την κινητοποίηση ενημέρωσης του Καλαμαριωτικού λαού, ανέδειξαν τις αρνητικές επιπτώσεις που θα φέρει στην παραλιακή ζώνη η απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ μέσω διεθνή διαγωνισμού να προχωρήσει στην παραχώρηση της Μαρίνας σε ιδιώτες επενδυτές. Κόντρα σε αυτή την προοπτική απαίτησαν την ανάγκη το παραλιακό μέτωπο, ο χερσαίος χώρος της Μαρίνας να αναβαθμιστεί και να υλοποιηθεί ένα σχέδιο πράσινης ανάπλασης με χώρους αναψυχής, δωρεάν για όλο τον λαό χωρίς δυσκολίες στην προσβασιμότητα. Επίσης πρόβαλαν την ανάγκη για άμεση επαναλειτουργία του πρώην Νοσοκομείου «Παναγία».

Θυμίζουμε ότι οι κοινές δράσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της μαρίνας Καλαμαριάς και για την άμεση λειτουργία του πρώην Γενικού Νοσοκομείου «Παναγία» αποφασίστηκαν σε σύσκεψη φορέων που έγινε την Κυριακή 7/2, με πρωτοβουλία και κάλεσμα του Συλλόγου Γυναικών Καλαμαριάς. Στην πρωτοβουλία συντονισμού της δράσης συμμετέχουν 16 φορείς.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΣΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΚΕΔΕ
Να συζητηθεί ο εκλογικός νόμος στα Δημοτικά Συμβούλια

Ο εκλογικός νόμος που προωθεί η κυβέρνηση για την Τοπική Διοίκηση και φέρνει νέους απαράδεκτους περιορισμούς και αποκλεισμούς, ως συνέχεια των αντιδραστικών αλλαγών που έχουν προωθηθεί στην Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση, συζητήθηκε στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ, την περασμένη Παρασκευή. Φαίνεται πως η κυβέρνηση βιάζεται να προχωρήσει τα σχέδιά της με fast track διαδικασίες κι ενώ έχουν εκφραστεί σοβαρές διαφωνίες, αλλά και εσωτερικές αντιπαραθέσεις στις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων ανά την Ελλάδα.

Στην τοποθέτησή του εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ο Κώστας Πελετίδης, δήμαρχος της Πάτρας, τόνισε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει συμπαγείς δυνάμεις και σε τοπικό επίπεδο, που θα υπηρετούν αυτούς που είναι κυρίαρχοι στην οικονομία, ενώ θέλει να εντείνει τη λειτουργία των δήμων ως ελεγκτικών μηχανισμών. Ακόμα, σημείωσε την υποκρισία πολλών δημοτικών αρχών να δηλώνουν ανεξάρτητες, ενώ στην πράξη εφαρμόζουν την κυρίαρχη πολιτική, ενώ υπογράμμισε πως σε αντίθεση με την αγωνία της κυβέρνησης να προχωρήσει γρήγορα τα σχέδιά της, το θέμα πρέπει να συζητηθεί στα Δημοτικά Συμβούλια. Τέλος, ο Κ. Πελετίδης υπογράμμισε πως η «Λαϊκή Συσπείρωση» έχει άλλη αντίληψη, υποστηρίζει την απλή ανόθευτη αναλογική, την ισοτιμία της ψήφου, να μην υπάρχει δεύτερος γύρος, να μη μειωθεί ο αριθμός των συμβούλων, ο δήμαρχος να εκλέγεται από τον πρώτο συνδυασμό που αναδεικνύεται στις εκλογές.

Επιπλέον, ο Κ. Πελετίδης αναφέρθηκε στις επιπτώσεις από την κακοκαιρία αλλά και την αργή διαδικασία των μαζικών εμβολιασμών, επισημαίνοντας τις ευθύνες τόσο της κυβέρνησης όσο των δημοτικών αρχών.

Υπογράμμισε ότι έχει μεγάλη σημασία να επισημαίνουμε τις αιτίες που προκαλούν προβλήματα στον λαό, σε κάθε φυσικό φαινόμενο, πλημμύρες, πυρκαγιές, χιόνια, και δεν είναι άλλες από την προτεραιότητα των κυβερνώντων να μην καλύπτουν τις ανάγκες του λαού αλλά τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων. Εφερε ως παράδειγμα την απελευθέρωση της Ενέργειας, στο πλαίσιο της οποίας βουνά και νησιά γρήγορα και αποτελεσματικά γεμίζουν με ανεμογεννήτριες, ενώ την ίδια ώρα, το ρεύμα στις λαϊκές οικογένειες κόβεται για μέρες στη διάρκεια μιας κακοκαιρίας και οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν είναι σε θέση να το αντιμετωπίσουν εγκαίρως.

Οσον αφορά τους εμβολιασμούς, επισήμανε ότι αιτία των καθυστερήσεων είναι ο ανταγωνισμός των πολυεθνικών, ενώ τα νοσοκομεία και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στενάζουν κάτω από τις σοβαρές ελλείψεις που έχει προκαλέσει η ασκούμενη πολιτική.

Κατέρρευσε μέρος κτιρίου στο πάρκο Δρακόπουλου

Ανακοίνωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αθήνας

Κατάρρευση μέρους κτιρίου στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα επί της συμβολής των οδών 28ης Οκτωβρίου και Σαρανταπόρου, το περασμένο Σάββατο.

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αθήνας, στην οποία επισημαίνει:

«Λίγες μόλις μέρες μετά την πολυδιαφημισμένη εξαγγελία του δημάρχου για την αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων κτιρίων από το δήμο της Αθήνας, σήμερα το πρωί κατέρρευσε ένα τμήμα του κτιρίου της βίλας Δρακόπουλου, διατηρητέου κτιρίου στη συμβολή των οδών Πατησίων και Σαρανταπόρου στα Πατήσια.

Η βίλα και το κτήμα Δρακόπουλου αποτελούν έναν ιστορικό χώρο της Αθήνας. Το πάρκο είναι χαρακτηρισμένος χώρος πρασίνου και τα κτίρια που περιλαμβάνει είναι επίσης χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα. Από τα τέλη της δεκαετίας του '70 ο χώρος ανήκει στον Ελληνικό Ερυθρό Σταύρο και το 2009 ο δήμος Αθηναίων υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με σκοπό να διευκολύνει την εμπορική αξιοποίηση του χώρου από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταύρο.

Παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις κατοίκων και φορέων της περιοχής όλα αυτά τα χρόνια, το πάρκο παραμένει μέχρι σήμερα αναξιοποίητο και τα κτίρια που περιλαμβάνονται στο χώρο παραμένουν εγκαταλελειμμένα και επικίνδυνα, έχουν καεί και αποτελούν καταφύγιο αστέγων της περιοχής. Είναι θέμα τύχης που δεν υπήρξε τραυματισμός κάποιου αστέγου ή διερχόμενου, ενώ ο κίνδυνος να καταρρεύσουν και τα υπόλοιπα τμήματα του κτίσματος είναι υπαρκτός.

Είναι ένα ακόμα παράδειγμα που αποκαλύπτει την επικίνδυνη μεθόδευση ιδιωτικών συμφερόντων που αφήνουν ιστορικά διατηρητέα κτίρια της πόλης μας να καταρρεύσουν, ώστε να γίνει αργότερα εφικτή η άναρχη οικοδόμηση και η εμπορική αξιοποίησή τους.

Η "Λαϊκή Συσπείρωση" Αθήνας καταγγέλλει αυτή την εγκληματική εγκατάλειψη, θα θέσει το ζήτημα στο προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο, διεκδικώντας να περάσει ο χώρος αυτός στα χέρια του δήμου Αθηναίων, με την αγορά ή την απαλλοτρίωσή του, για να αξιοποιηθεί ως πάρκο για τις ανάγκες του λαού της Αθήνας».

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται η υγεία του κρατούμενου απεργού πείνας

Ο κρατούμενος απεργός πείνας Δ. Κουφοντίνας, που διανύει την 47η μέρα απεργίας πείνας (μόνο με νερό), αρνήθηκε χτες να του τοποθετηθεί νέος ορός ενυδάτωσης, μόλις τελείωσε ο προηγούμενος. Οι γιατροί ζήτησαν από την συνήγορό του να πάει σήμερα στη Λαμία για να υπογράψει παρουσία της χαρτί ο απεργός πείνας.

Ο καταδικασμένος 16 φορές ισόβια για τη δράση της «17 Νοέμβρη» έχει τις αισθήσεις του και μπορεί να καταστήσει μόνος του σαφή τη βούλησή του στους γιατρούς. Υπενθυμίζεται ότι σε σχετική ανακοίνωση η ΟΕΝΓΕ (15 Φλεβάρη) ανέφερε ότι σύμφωνα και με την ισχύουσα νομοθεσία περί ιατρικής δεοντολογίας, δεν νοείται ιατρική πράξη χωρίς την εκούσια συναίνεση του έχοντος ικανότητα καταλογισμού ασθενούς και παρά τη θέλησή του και ότι η αναγκαστική σίτιση θεωρείται βασανιστήριο.

Η απεργία του γίνεται γιατί η μεταγωγή του από την αγροτική φυλακή της Κασσαβέτειας Βόλου δεν έγινε προς το Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού, όπως υπαγορεύει η ίδια η διάταξη του άρθρου 3 του Ν.4760/2020, σύμφωνα με την οποία ο κρατούμενος «επαναμετάγεται στο κατάστημα κράτησης από το οποίο αρχικά μετήχθη», αλλά προς την Κλειστή Φυλακή της Λαμίας.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org