ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Φλεβάρη 2021
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Κινητοποίηση την Τετάρτη έξω από την Περιφέρεια ενάντια στη νέα χωματερή

Στις 4 μ.μ., την ώρα που το Περιφερειακό Συμβούλιο θα συζητά τη μελέτη για το νέο αίσχος στη χωματερή

Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση
Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση
Κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση που θα γίνει την Τετάρτη 24 Φλεβάρη, στις 4 το απόγευμα, έξω από τα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής (Λ. Συγγρού 15 - 17) ενάντια στο έγκλημα του ΧΥΤΑ Φυλής, απευθύνει η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Φορέων Δυτικής Αττικής.

Την Τετάρτη, πραγματοποιείται συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, στην οποία η διοίκηση Πατούλη φέρνει για έγκριση μελέτη που προβλέπει την κατασκευή ενός νέου 3ου ΧΥΤΑ στη Φυλή, χωρισμένου σε 3 κύτταρα, που θα σκεπάσει τα υφιστάμενα κύτταρα και θα κάνει πανωσηκώματα.

Ακόμα, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Φορέων Δυτικής Αττικής καλεί Σωματεία, Συλλόγους και φορείς σε διαδικτυακή σύσκεψη των Διοικητικών Συμβουλίων τους την Πέμπτη 25 Φλεβάρη, στις 8.30 μ.μ., για τη συζήτηση και την οργάνωση του αγώνα το επόμενο διάστημα (για συμμετοχή επικοινωνήστε στο email: synt.epitropidytikisattikis@gmail.com).

Ηδη, στο κάλεσμα έχουν ανταποκριθεί: Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Περιφέρειας Αττικής, το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων του δήμου Πετρούπολης και το Σωματείο Εργαζομένων του δήμου Ηλιούπολης, το Σωματείο Εργαζομένων του δήμου Λυκόβρυσης - Πεύκης.

Οπως τονίζει στην ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή:


Eurokinissi

«Την ίδια στιγμή που στη Δυτική Αττική δεν παίρνεται κανένα μέτρο προστασίας στους χώρους δουλειάς για την πανδημία, την ίδια στιγμή που Κέντρα Υγείας υποστελεχώνονται για να στελεχωθεί ο αναγκαίος εμβολιασμός, που το Θριάσιο Νοσοκομείο μετατρέπεται σε νοσοκομείο "μίας νόσου", που οι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής νιώθουν ανοχύρωτοι απέναντι σε φυσικά φαινόμενα αλλά και στον κίνδυνο ενός βιομηχανικού ατυχήματος, κυβέρνηση, Περιφέρεια και δημοτικές αρχές θέλουν να ολοκληρώσουν το έγκλημα στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Την Τετάρτη 24 Φλεβάρη, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής έρχεται για έγκριση η μελέτη που προβλέπει νέο 3ο ΧΥΤΑ Φυλής, χωρισμένο σε 3 κύτταρα που θα σκεπάσει τα υφιστάμενα κύτταρα και πανωσηκώματα. Μάλιστα, για τις ανάγκες της νέας χωματερής θέλουν να δημιουργήσουν ένα νέο "σινικό τείχος" μήκους 1,5 χιλιομέτρου και ύψους 20 μέτρων, ώστε να συγκρατήσει ένα ακόμα βουνό από σκουπίδια. Επιπλέον προβλέπεται η χωροθέτηση του εργοστάσιου καύσης αποβλήτων, που, όπως σκόπιμα διαρρέεται, πρόκειται να εγκατασταθεί στην ευρύτερη περιοχή του Θριάσιου Πεδίου.

Υψώνουμε Τείχος απέναντι στο "Σινικό Τείχος" του σκουπιδαριού που θέλουν να φτιάξουν.

Ο λαός της Δυτικής Αττικής είναι αγανακτισμένος γιατί τόσα χρόνια ακούει κυβερνήσεις - περιφερειακές και δημοτικές αρχές να λένε ότι "ο ΧΥΤΑ κλείνει" και την ίδια στιγμή να συνεχίζει να λειτουργεί και να επεκτείνεται. Μάλιστα, η διοίκηση Πατούλη προκλητικά ονόμασε το 2020 ως "έτος ανακύκλωσης" και τώρα υλοποιεί τον απαράδεκτο σχεδιασμό που προβλέπει νέο ΧΥΤΑ στη Φυλή και εγκατάσταση καύσης αποβλήτων στο Θριάσιο Πεδίο.

Αυτός ο σχεδιασμός είναι αποτέλεσμα κεντρικής συμφωνίας Πατούλη - Δούρου, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν ξεχνάμε ότι η διοίκηση Δούρου τον ψήφισε λίγες μέρες πριν παραδώσει στη διοίκηση Πατούλη.

Δεν ξεχνάμε ότι η διοίκηση Πατούλη τον έφερε για επικύρωση στο Περιφερειακό Συμβούλιο και πέρασε με τη σύμφωνη γνώμη των παρατάξεων Δούρου και Τζήμερου.

Δεν ξεχνάμε ότι όλα αυτά έγιναν με τη στήριξη ή την ένοχη σιωπή των δημοτικών αρχών της Δυτικής Αττικής και ιδιαίτερα των δημοτικών αρχών Φυλής και Ασπροπύργου, που παίζουν "στα ζάρια" των αντισταθμιστικών την υγεία μας και τις ζωές μας».

Οι διεκδικήσεις

Η Συντονιστική Επιτροπή διεκδικεί:

-- Να παρθεί πίσω η απόφαση για δημιουργία νέου ΧΥΤΑ και για εγκατάσταση μονάδας καύσης απορριμμάτων στη Φυλή. Να κλείσει τώρα ο ΧΥΤΑ Φυλής. Να αποκατασταθούν ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή, να μετεγκατασταθεί σε ασφαλή θέση ο αποτεφρωτήρας, να εκπονηθεί ολοκληρωμένη επιδημιολογική μελέτη χωρίς καθυστερήσεις. Να απαγορευθεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή. Καμία σκέψη για καύση των απορριμμάτων.

-- Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας του συνόλου σχεδόν των εγκαταστάσεων του ΕΔΣΝΑ. Οχι στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης που συνεπάγεται αυτή.

-- Με αξιοποίηση όλων των σύγχρονων δυνατοτήτων, να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στην ανακύκλωση και στη διαλογή στην πηγή.

-- Να καθοριστούν κριτήρια καταλληλότητας για την κατανομή των εγκαταστάσεων επεξεργασίας και των χώρων τελικής διάθεσης των απορριμμάτων, με βάση τις σημερινές επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες, την ικανότητα της κάθε υποψήφιας περιοχής, με προτεραιότητα την προστασία της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος.

-- Να μη μετατοπιστούν τα βάρη στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Να πληρώσει το κεφάλαιο με πρόσθετη φορολογία.

-- Να διασφαλιστούν απόλυτα όλοι οι εργαζόμενοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να τηρούνται και να επεκταθούν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος.


«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Διαδικτυακή εκδήλωση σήμερα για την απαράδεκτη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων επέκτασης της χωματερής

Διαδικτυακή εκδήλωση - συζήτηση οργανώνει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αττικής σήμερα Τρίτη, στις 7 μ.μ., με θέμα την απαράδεκτη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την εγκληματική επέκταση της χωματερής στη Φυλή, που έρχεται να ψηφιστεί στην τηλεσυνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου αύριο Τετάρτη 24 Φλεβάρη.

Θα γίνουν παρεμβάσεις από εκλεγμένους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Περιφερειακό Συμβούλιο, σε δήμους της Αττικής και στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ).

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από το «902.gr».

Σημειώνεται πως μπορείτε να υποβάλετε ερωτήσεις στο e-mail της «Λαϊκής Συσπείρωσης» (lspa@patt.gov.gr) μέχρι την έναρξη της εκδήλωσης.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αττικής, από την περασμένη Παρασκευή με ανακοίνωσή της, έχει ζητήσει «να αποσυρθεί από την ημερήσια διάταξη του Περιφερειακού Συμβουλίου και να συζητηθεί σε μονοθεματική (ακόμα και έκτακτη) συνεδρίαση ο νέος ΧΥΤΑ Φυλής, το σύνολο των εγκαταστάσεων στην ΟΕΔΑ Δυτικής Αττικής αλλά και γενικότερα η διαχείριση απορριμμάτων, ώστε να μπορέσουν να εκφράσουν την άποψή τους φορείς και σωματεία όχι μόνο της περιοχής αλλά ολόκληρης της Αττικής».

Θυμίζει πως έχει ζητήσει 12 φορές να γίνει συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, μόνο στη διάρκεια της διοίκησης Πατούλη, και επισημαίνει ανάμεσα σε άλλα: «Σε όλα τα αιτήματά μας η απάντηση ήταν ότι θα συζητιόταν σε επόμενο μονοθεματικό Συμβούλιο. Ολο αυτό το χρονικό διάστημα κι άλλες παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου έχουν ζητήσει να συζητηθεί το θέμα. Ο περιφερειάρχης δεσμεύτηκε ότι σε λιγότερο του ενός μηνός θα έφερνε το θέμα σε μονοθεματική συνεδρίαση (...) Το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι ίσως η πιο σημαντική αρμοδιότητα από αυτές που ασκεί η Περιφέρεια Αττικής. Η διοίκηση, εν μέσω πανδημίας και ολικού lockdown, προσπαθεί να περάσει σαν τον κλέφτη ένα τόσο σοβαρό θέμα σαν μια απλή Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Γι' αυτόν το λόγο ζητάμε να αποσυρθεί σαν θέμα της ημερήσιας διάταξης και να οριστεί μονοθεματική συνεδρίαση, ακόμη και έκτακτη του Περιφερειακού Συμβουλίου, ώστε να μπορέσουν να εκφράσουν την άποψή τους φορείς και σωματεία όχι μόνο της περιοχής αλλά ολόκληρης της Αττικής».


ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για την άμεση ανανέωση και μετατροπή σε αορίστου των συμβάσεων 36.500 εργαζομένων «κοινωφελούς εργασίας»

Παρέμβαση με επιστολή της στον επίτροπο Εργασίας και Κοινωνικών Δικαιωμάτων της ΕΕ, N. Σμιτ, και με γραπτή Ερώτησή της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πραγματοποίησε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, απαιτώντας την άμεση ανανέωση των συμβάσεων των 36.500 εργαζομένων του προγράμματος του ΟΑΕΔ για την «κοινωφελή εργασία», με τη μετατροπή τους σε αορίστου χρόνου, και την κατάργηση των μέτρων της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων, που ανακυκλώνουν την ανεργία.

Στην επιστολή τους οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, σημειώνουν:

«Αυτήν την περίοδο λήγει η σύμβαση 36.500 εργαζομένων του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας 2020 του ΟΑΕΔ στους δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας, στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας (ΚΚΠΠ) και σε άλλους φορείς, οι οποίοι εργαζόμενοι συνέβαλαν αποφασιστικά στην ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών και στην εξυπηρέτηση των πολιτών, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες των φορέων.

Οι εργαζόμενοι μετά από 8 μήνες εργασίας στο πρόγραμμα πρόκειται να μείνουν άνεργοι, όπως και οι χιλιάδες εργαζόμενοι των αντίστοιχων προγραμμάτων των προηγούμενων ετών, την ώρα που η ανεργία, εν μέσω οικονομικής κρίσης και της πανδημίας που την επιτάχυνε, έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις.

Εχοντας υπόψη τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό στους ΟΤΑ, στις Περιφέρειες και στους φορείς, θέτουμε το αίτημα των 36.500 αυτών εργαζομένων για παράταση του Κοινωφελούς Προγράμματος μέχρι τουλάχιστον το τέλος του τρέχοντος έτους, 2021, και τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Οι υπηρεσίες αυτές έχουν ανάγκη από προσωπικό με εργασιακή εμπειρία, δεν πρέπει να απογυμνωθούν εντείνοντας ακόμα περισσότερο τις μεγάλες ελλείψεις, καθώς έχει ανακοινωθεί ότι δεν θα υπάρξει ανάλογο πρόγραμμα μέσα στο 2021, στο οποίο μάλιστα το προσωπικό αυτό δεν θα είχε δικαίωμα συμμετοχής. Είναι ανάγκη να καταργηθούν άμεσα οι αντεργατικές διατάξεις που ανακυκλώνουν την ανεργία και έχουν θεσπίσει οι κυβερνήσεις με Οδηγίες της ΕΕ ώστε να αποφεύγονται οι 3 διαδοχικές συμβάσεις, που δίνουν δικαίωμα για μονιμοποίηση των υπαλλήλων σε αυτές τις υπηρεσίες, όπως έγινε και σε άλλες περιπτώσεις εργαζομένων. Το ίδιο θα πρέπει να γίνει και στην περίπτωση των εργαζομένων κοινωφελούς εργασίας, που η μαζική πλειοψηφία των 36.500 εργαζομένων συνεχίζει να εργάζεται πλήρες ωράριο, παρά τις συνθήκες της πανδημίας, προσφέροντας αδιάλειπτα τις υπηρεσίες τους.

Καθώς το πρόγραμμα είναι στο πλαίσιο ταμείων της ΕΕ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ταμείο Συνοχής και Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) ζητούμε άμεσα την παράταση της σύμβασης μέχρι το τέλος του 2021 και παράλληλα τη μετατροπή της σε αορίστου χρόνου, συμβάλλοντας στη βέλτιστη λειτουργία των φορέων και εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ