ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Φλεβάρη 2021
Σελ. /28
Τενεκεδάκι...

Μια ακόμα «γεύση» για το ποιος πληρώνει τελικά τη διαχείριση της πανδημίας και της κρίσης από την κυβέρνηση, το κεφάλαιο και τα κόμματά του, ανεξάρτητα από την αναλογία επεκτατικών και περιοριστικών μέτρων στην οικονομική και δημοσιονομική πολιτική, είναι τα στοιχεία που έδωσε η ΑΑΔΕ, σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Σύμφωνα με αυτά, τα «χρέη» που έμειναν απλήρωτα μέσα στο 2020 διαμορφώθηκαν σε 7,1 δισ. ευρώ, με απλήρωτους φόρους πάνω από 5,6 δισ.! Αυτό το «βουνό» των οφειλών, που στην πλειοψηφία τους αφορούν λαϊκά νοικοκυριά, είναι φανερό ότι θα προστεθεί στα υπόλοιπα που βρίσκονται μπροστά, ως αποτέλεσμα και των μέτρων για τη στήριξη του κεφαλαίου, με τα οποία η κυβέρνηση φορτώνει στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα τα σπασμένα της νέας καπιταλιστικής κρίσης. Με άλλα λόγια, οι «διευκολύνσεις» της κυβέρνησης για τους αυτοαπασχολούμενους στην πανδημία δεν κάνουν τίποτα περισσότερο από το να κλωτσάνε το τενεκεδάκι των ασφυκτικών υποχρεώσεων λίγο παρακάτω...

... και ανάσα

Γίνεται επίσης φανερό ότι το γιατρικό δεν βρίσκεται στις «συνταγές» του ΣΥΡΙΖΑ, που ως κυβέρνηση ακολούθησε τα ίδια «ίχνη», γιγαντώνοντας τα χρέη του λαού και τώρα ζητάει έναν νέο γύρο κρατικού δανεισμού και περισσότερα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, που το κράτος θα μετακυλήσει αργά ή γρήγορα στον λαό, είτε μαζεμένα, είτε «με ευκολίες πληρωμής» και περισσότερες δόσεις την επόμενη μέρα. Τι επιβεβαιώνεται λοιπόν; Πως με όλες τις «συνταγές» αστικής διαχείρισης, δεν γίνεται «και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος», να βγαίνουν δηλαδή ταυτόχρονα κερδισμένοι και το κεφάλαιο και ο λαός. Πραγματική «ανάσα» στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα μπορούν να δώσουν μόνο τα μέτρα που διεκδικούν Ομοσπονδίες, Ενώσεις και Σύλλογοι των ΕΒΕ, όπως η γενναία διαγραφή χρεών και μείωση της φορολογίας, η καθιέρωση αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ, η ουσιαστική στήριξη του εισοδήματος. Στον αγώνα για τέτοια μέτρα ανακούφισης, το κεφάλαιο και τα κόμματά του πρέπει να νιώσουν στο σβέρκο τους την «ανάσα» εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων.

«Ψηφιακή» καταστολή

Σύμφωνα με δημοσιεύματα το περασμένο Σαββατοκύριακο, η ΕΥΠ ετοιμάζεται να προμηθευτεί ένα νέο σύστημα για τις υποκλοπές σε κινητά τηλέφωνα, το οποίο, σε αντίθεση με το παλιό και «απαρχαιωμένο» που χρησιμοποιείται έως τώρα, θα μπορεί πλέον να παρακολουθεί και τις συνομιλίες μέσω διαδικτυακών εφαρμογών, όπως το Viber, το WhatsApp και άλλες 1.000 εφαρμογές που χρησιμοποιούν το αντίστοιχο πρωτόκολλο επικοινωνιών (VoIP), όπως και στοιχεία από λογαριασμούς του Facebook. Σύμφωνα επίσης με το δημοσίευμα, μόνο για τις υποθέσεις του λεγόμενου Ποινικού Δικαίου, οι αποφάσεις άρσης του τηλεφωνικού απορρήτου τη διετία 2018 - 2019, διαδοχικά δηλαδή επί των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, δεν ήταν ούτε μία ούτε δύο αλλά... 29.000! Μιλάμε δηλαδή για ένα μαζικό και συστηματικό φακέλωμα δεκάδων χιλιάδων τηλεφωνικών και διαδικτυακών συνομιλιών, κι ενώ ελάχιστα είναι γνωστά για όλες τις υπόλοιπες παρακολουθήσεις, αφού για όσες εμπίπτουν στις λεγόμενες «υποθέσεις τρομοκρατίας» και «εθνικής ασφάλειας» δεν χρειάζονται ούτε το «φύλλο συκής» της έγκρισης από τις δικαστικές αρχές. Ε, αν κανείς προσθέσει σε αυτά και το νομοθετικό πλαίσιο που ενσωματώνει όλο το αντιδραστικό δίκαιο της ΕΕ, με τους «τρομονόμους» και το κυνήγι της «ριζοσπαστικοποίησης», τις συμφωνίες με τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και μηχανισμούς τύπου «Palantir», έχει μια καλή εικόνα για το πώς η κρατική καταστολή, που πάει χέρι χέρι με την ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης, περνάει στην... ψηφιακή της εποχή.

Αναβάθμιση

«Η Ελλάδα έχει επίσης αποκτήσει στρατηγική σημασία για τις ΗΠΑ στο πλαίσιο του μεγάλου ανταγωνισμού. Σε μαρτυρία του Κογκρέσου τον Ιούνη του 2018, ο τότε Αμερικανός βοηθός υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι οι ΗΠΑ "καλλιεργούσαν την Ελλάδα ως άγκυρα σταθερότητας", ως μέρος μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής για την ενίσχυση της παρουσίας τους στην περιοχή και την αντιμετώπιση της επιρροής της Κίνας και της Ρωσίας». Η παραπάνω αναφορά σε άρθρο στο «Atlantic Council», γνωστή ευρωατλαντική «δεξαμενή σκέψης», μαζί με μια σειρά από στοιχεία που παρατίθενται και αναδεικνύουν το «πανόραμα» της ελληνικής εμπλοκής στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ είναι εξόχως αποκαλυπτικά για τον αναβαθμισμένο ρόλο της χώρας στην προώθηση του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδιασμού, με «πυξίδα» τα συμφέροντα της αστικής τάξης. Η αναβάθμιση αυτή όχι μόνο δεν εγγυάται την προστασία του ελληνικού λαού από κινδύνους και περιπέτειες, όπως προπαγανδίζεται από όλα τα αστικά κόμματα, αλλά τους πολλαπλασιάζει αφού η χώρα μας μπαίνει ολοένα και περισσότερο στο κάδρο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, μετατρέπεται σε μαγνήτη και στόχο. Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν την ανάγκη να δυναμώσει η πάλη ενάντια στην πολιτική που από τη μια ματώνει καθημερινά το λαό, φορτώνοντας στην πλάτη του τα σπασμένα της κρίσης, και από την άλλη εμπλέκει τη χώρα και το λαό μας σε θανάσιμες περιπέτειες.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1440 Ο Ιωάννης Γουτεμβέργιος παρουσιάζει την εφεύρεσή του: Την τυπογραφία.

1918 Μέρα του Κόκκινου Στρατού.

1943 Ιδρύεται η Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων (ΕΠΟΝ).

1944 Εκτελείται ο Κώστας Γαμβέτας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

1944 Τμήμα του Μηχανικού του ΕΛΑΣ Νότιου Ολύμπου ανατινάζει την ταχεία γερμανική αμαξοστοιχία αρ. 53 με αποτέλεσμα το θάνατο 450 Γερμανών, εκ των οποίων το 1/3 ήταν αξιωματικοί.

1948 Τμήματα του ΔΣΕ Πελοποννήσου μπαίνουν στο Γύθειο και απελευθερώνουν από τις φυλακές 25 πολιτικούς κρατούμενους.

1966 Πραγματοποιείται η πρώτη δοκιμαστική τηλεοπτική εκπομπή του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ).

1983 Το μικρό επιβατηγό οχηματαγωγό «Χρυσή Αυγή», της εταιρείας Πολέμη, ναυαγεί μεταξύ Εύβοιας και Ανδρου. Οι 24 από τους 37 επιβάτες και μέλη του πληρώματος χάνουν τη ζωή τους.

...και σαν χτες

1512 Πεθαίνει ο Φλωρεντιανός θαλασσοπόρος Αμέριγκο Βεσπούτσι.

1788 Γεννιέται ο Γερμανός φιλόσοφος Αρτούρ Σοπενχάουερ, γνωστός για τον αθεϊστικό πεσιμισμό του και τη μεταφυσική ανάλυση της βούλησης.

1821 Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης (αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας) περνά τα σύνορα της Ρωσίας με την οθωμανική αυτοκρατορία κηρύσσοντας στη Μολδαβία την ελληνική αστική εθνικοαπελευθερωτική επανάσταση του 1821.

1857 Γεννιέται ο Γερμανός φυσικός Χάινριχ Ρούντολφ Χερτζ, που ασχολήθηκε κυρίως με την εκπομπή και λήψη ραδιοκυμάτων.

1921 Συγκροτείται με πρόταση του Β. Ι. Λένιν η Κρατική Επιτροπή Σχεδίου (η ΓΚΟΣΠΛΑΝ).

1921 Στη Διάσκεψη των σοσιαλιστικών κομμάτων 11 χωρών στη Βιέννη (22 - 27/2/1921) ιδρύεται η Διεθνής Εργατική Ενωση των σοσιαλιστικών κομμάτων (γνωστή και ως 2½ Διεθνής). Το 1923, σε μια προσπάθεια δημιουργίας ισχυρού σοσιαλδημοκρατικού πόλου - αντίβαρου στην 3η Κομμουνιστική Διεθνή, θα ενωθεί με την ανασυγκροτημένη 2η Διεθνή συγκροτώντας τη Σοσιαλιστική Διεθνή.

1943 Στην κατεχόμενη από τους Γερμανούς Αθήνα, με μπροστάρισσα την Ενιαία Μαθητική Νεολαία (που μια μέρα μετά συμμετείχε στην ίδρυση της ΕΠΟΝ), ξεκινά η απεργία των μαθητών με αίτημα να μην επιστρατευτούν οι γονείς και τα αδέλφια τους από τις δυνάμεις κατοχής, που επιδίωκαν, με κάθε μέσο, να εξασφαλίσουν εργατικά χέρια για τα εργοστάσιά τους στη Γερμανία, με σκοπό να ενισχύσουν το μέτωπο κατά της Σοβιετικής Ενωσης. Η αποχή των μαθητών πέτυχε 100% και συνεχίστηκε και τις επόμενες μέρες.

1948 Η εργατική τάξη της Τσεχοσλοβακίας με τους συμμάχους της μετατρέπουν την κρίση που δημιουργήθηκε, με αφορμή την αποχώρηση των αστών από την κυβέρνηση και το Εθνικό Μέτωπο, σε πάλη για το πέρασμα στο σοσιαλισμό.

1949 Δολοφονείται στα κρατητήρια της Γενικής Ασφάλειας Αθήνας ο Μήτσος Παπαρήγας, πρώην μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και γγ της ΓΣΕΕ.

1949 Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ παίρνει απόφαση για τη μαζική στρατολόγηση ναυτεργατών στον ΔΣΕ. Στο σχετικό κάλεσμα θα ανταποκριθούν 420 κομμουνιστές ναυτεργάτες.

1956 Πεθαίνει ο νομικός και πολιτικός Αλέξανδρος Σβώλος.

1959 Πεθαίνει ο Ντμίτρι Μανουίλσκι, ηγετικό στέλεχος του Κόμματος των Μπολσεβίκων, μέλος του Προεδρείου της ΚΕ της Κομμουνιστικής Διεθνούς (ΚΔ) και ένας από τους Γραμματείς της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΔ στα χρόνια 1928 - 1943.

1961 Το Πανεπιστήμιο της Φιλίας των Λαών στη Μόσχα ονοματίζεται «Πατρίς Λουμούμπα», προς τιμήν του Κονγκολέζου αγωνιστή που πάλεψε για την ανεξαρτησία της χώρας του από τον βελγικό ιμπεριαλισμό.

1973 Πεθαίνει η ηθοποιός Κατίνα Παξινού.

2014 Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Β. Γιανουκόβιτς, εγκαταλείπει τη χώρα εν μέσω αναταραχών, που επικεντρώθηκαν στην πλατεία Μεϊντάν του Κιέβου και στις οποίες πρωταγωνίστησαν πολιτικές δυνάμεις προσκείμενες στον ευρωενωσιακό και αμερικανικό ιμπεριαλισμό, καθώς και του νεοναζιστικού μορφώματος του «Δεξιού Τομέα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ