ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Φλεβάρη 2021
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
Αποτέλεσμα κυβερνητικών επιλογών τα κλειστά πανεπιστήμια

Συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ για το άνοιγμα των πανεπιστημίων

Τα αναγκαία συγκεκριμένα μέτρα που θα επιτρέψουν στους φοιτητές να συνεχίσουν διά ζώσης τις σπουδές τους και τις ευθύνες της κυβέρνησης για το ότι τα πανεπιστήμια μένουν κλειστά εδώ και τρία εξάμηνα, έθεσε στη διάρκεια συζήτησης σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ προς το υπουργείο Παιδείας ο βουλευτής Γ. Δελής.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ξεκίνησε την παρέμβασή του αναφερόμενος στη χτεσινή εισβολή της αστυνομίας στο ΑΠΘ: «Μπορεί για τους φοιτητές τα πανεπιστήμια να τα κρατάτε κλειστά, για τα ΜΑΤ όμως τα έχετε ορθάνοιχτα. Μπορεί να βιάζεστε να εφαρμόσετε το νόμο της καταστολής που πριν από λίγες μέρες ψηφίσατε, καθόλου όμως δεν βιάζεστε να ανοίξετε τα πανεπιστήμια. Μπορεί να ανάβετε το πράσινο φως στους μεγαλοεπιχειρηματίες του Τουρισμού, αλλά το εαρινό εξάμηνο των πανεπιστημίων το παραπέμπετε στην τηλεκπαίδευση», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε πως από τον περσινό Μάρτη, τα μόνα που έκλεισαν και δεν ξανάνοιξαν είναι τα πανεπιστήμια στη χώρα μας, αναφερόμενος στα όσα συνεπάγεται η συνεχιζόμενη τηλεκπαίδευση για τις πρακτικές, τις κλινικές ασκήσεις, τα εργαστήρια, την αφομοίωση της επιστημονικής γνώσης και σημειώνοντας πως αποκλείονται φοιτητές που δεν διαθέτουν τα μέσα. Η τηλεκπαίδευση τείνει να γίνει παγιωμένη κατάσταση, σημείωσε, καλώντας να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα για να ανοίξουν τα ιδρύματα, όπως αναγκαίο προσωπικό και αίθουσες, αναπλήρωση χαμένων πρακτικών και για να λυθούν άμεσα ζητήματα φοιτητικής μέριμνας.

Παίρνοντας τον λόγο ο υφυπουργός Παιδείας, Αγγ. Συρίγος, σημείωσε πως τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιτρέπουν να ανοίξουν τα πανεπιστήμια διά ζώσης. Χαρακτήρισε αδιανόητο να γίνει πρόσληψη του αναγκαίου εκπαιδευτικού προσωπικού σε διάστημα μερικών μηνών επικαλούμενος τις διαδικασίες και σημείωσε πως γίνονται μόνο οι κλινικές ασκήσεις από φοιτητές του 6ου έτους των ιατρικών σχολών και οι υπόλοιπες θα εξαρτηθούν από τις υγειονομικές συνθήκες.

«Κάθε κυβέρνηση κρίνεται εκ του αποτελέσματος και όχι εκ των προθέσεών της. Το αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής είναι ότι για τρίτο εξάμηνο τα πανεπιστήμια θα μείνουν κλειστά», σχολίασε ο Γ. Δελής. Αναφέρθηκε στις διεκδικήσεις των φοιτητών και ανέδειξε πως το μόνο τμήμα του πανεπιστημίου που σε όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας δεν έπαψε να λειτουργεί κανονικά, είναι οι επιχειρηματικές δραστηριότητες, τα ερευνητικά ινστιτούτα, τα εργαστήρια πιστοποίησης ποιότητας, τα ξενόγλωσσα τμήματα με πανάκριβα δίδακτρα. «Σε μια επίδειξη μάλιστα μέγιστου κυβερνητικού θράσους, ενώ κρατάτε κλειστά τα πανεπιστήμια δεν διστάζετε να νομοθετήσετε και ανώτατα χρονικά όρια στις σπουδές», πρόσθεσε.

«Τα πανεπιστήμια μπορούν και μέσα σε αυτές τις συνθήκες να λειτουργήσουν με ασφάλεια», τόνισε, θυμίζοντας πως και μια σειρά από πρυτανικές αρχές έχουν καταθέσει και πολύ πρακτικές προτάσεις για την επανεκκίνηση των σχολών διά ζώσης, τις οποίες η κυβέρνηση αρνείται να υλοποιήσει. Ανέδειξε τα συγκεκριμένα μέτρα για να λειτουργήσουν με ασφάλεια οι σχολές, όπως αξιοποίηση κτιρίων που υπάρχουν στο ΤΑΙΠΕΔ που μπορούν με παρεμβάσεις να αξιοποιηθούν, περισσότερες βάρδιες εργαστηρίων, προσλήψεις καθηγητών και επικουρικού προσωπικού, δωρεάν τεστ.

«Μαγική εικόνα» χαρακτήρισε τα παραπάνω ο υφυπουργός Παιδείας στη δευτερολογία του, επικαλούμενος το τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο και - για μια ακόμα φορά - την επιτροπή ειδικών. Σχολιάζοντας την αναφορά στη λειτουργία των ξενόγλωσσων τμημάτων για φοιτητές εκτός ΕΕ, αναρωτήθηκε «γιατί είναι κακό να έχουν τα πανεπιστήμιά μας εισόδημα από τέτοιες δράσεις;». Σε ό,τι αφορά τις κλινικές ασκήσεις που γίνονται μόνο για τελειοφοίτους της Ιατρικής και όχι τους υπόλοιπους, σημείωσε πως θα εξεταστεί, παραπέμποντας και πάλι στην επιτροπή των ειδικών.

«Θέλουμε να γίνουμε ξανά φοιτητές»

Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΜΑΣ για το εαρινό εξάμηνο. Φοιτητικό συλλαλητήριο την Πέμπτη στην Αθήνα

«Σταματήστε να παίζετε με τις σπουδές μας! Θέλουμε να γίνουμε ξανά φοιτητές!», τονίζει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, μετά την ανακοίνωση από το υπουργείο Παιδείας πως η εκπαιδευτική διαδικασία του εαρινού εξαμήνου θα πραγματοποιηθεί μόνο με τη χρήση μεθόδων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

«Ενα χρόνο τώρα τα πανεπιστήμια παραμένουν κλειστά για τους φοιτητές, η ποιότητα των μαθημάτων έχει υποβαθμιστεί λόγω των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό και υποδομές, οι κλινικές ασκήσεις όλων των ετών, τα εργαστήρια και οι πρακτικές είναι στον "αέρα". Αντί η κυβέρνηση να κάνει πράξη τα δίκαια αιτήματά μας ένα χρόνο τώρα, αντί να εκμεταλλευτεί τον χρόνο που τα πανεπιστήμια έμειναν κλειστά για να πάρει μέτρα για την ασφαλή επαναλειτουργία, το μόνο που έκανε είναι να φέρει με κλειστές σχολές νέο νομοσχέδιο και να δώσει 30 εκατ. ευρώ για πανεπιστημιακή αστυνομία και όχι για τις πραγματικές ανάγκες των φοιτητών», αναφέρει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΜΑΣ.

«Μόνο η κυβέρνηση έχει συμφέρον να παραμείνουν κλειστά τα πανεπιστήμια, για να περνάει νομοσχέδια που κάνουν ακόμα χειρότερους τους όρους σπουδών πίσω από τις πλάτες μας, ελπίζοντας να εξασφαλίσει τις λιγότερες αντιδράσεις, για να μπορεί με "ευκολία" να στήνει μπίζνες στις πλάτες μας», τονίζει μεταξύ άλλων.

Το ΜΑΣ επαναλαμβάνει πως υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για επιστροφή με ασφάλεια στα αμφιθέατρα, κλινικές, πρακτικές και εργαστήρια και καλεί τους φοιτητές μέσα από τους συλλόγους και τον οργανωμένο αγώνα να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.

Κινητοποιήσεις φοιτητικών συλλόγων

«Θέλουν να μπούμε σε ένα πανεπιστήμιο που θα είναι χειρότερο από αυτό που αφήσαμε! - Θέλουμε να ξαναγίνουμε φοιτητές», δηλώνουν φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας που προχωρούν σε πολύμορφες δράσεις για επιστροφή στις σχολές. Στο πλαίσιο αυτό οργανώνουν παρεμβάσεις σε διοικήσεις σχολών και ιδρυμάτων και την Πέμπτη 25 Φλεβάρη, στη 1 το μεσημέρι, καλούν σε συλλαλητήριο στα Προπύλαια.

Παράλληλα οργανώνουν πολύμορφες δραστηριότητες, κεντρικές κινητοποιήσεις και νέο φοιτητικό συλλαλητήριο στις 10 Μάρτη, ημερομηνία συμπλήρωσης ενός χρόνου με κλειστά πανεπιστήμια.

Κινητοποιήσεις για την Ειδική Αγωγή

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποίησε χτες το μεσημέρι ο Σύλλογος Ειδικού Εκπαιδευτικού και Βοηθητικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής, μαζί με εκπροσώπους των ΕΛΜΕ και της Ομοσπονδίας Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας.

Ανέδειξαν ότι αν η κυβέρνηση θέλει πραγματικά να κρατήσει τα Ειδικά Σχολεία ανοιχτά πρέπει να λάβει τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα, προτού η κατάσταση ξεφύγει, με ολέθρια αποτελέσματα για μαθητές, εκπαιδευτικούς και τις οικογένειές τους.

Απαίτησαν: Διενέργεια συχνών και επαναλαμβανόμενων δωρεάν τεστ στους μαθητές και στο προσωπικό των σχολείων. Παροχή του απαραίτητου υγειονομικού υλικού προστασίας (μάσκες, γάντια, ρόμπες) στο προσωπικό και τους μαθητές. Αραίωση του μαθητικού πληθυσμού με εκ περιτροπής διδασκαλία, εύρεση νέων αιθουσών κ.λπ. Αμεση απόφαση αναστολής λειτουργίας με την εμφάνιση κρούσματος. Αναστολή λειτουργίας σχολικών μονάδων σε περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό δείκτη. Τέλος, δήλωσαν ότι στηρίζουν δυναμικά το κάλεσμα για απεργία - αποχή ενάντια στην αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών.

Αντίστοιχη κινητοποίηση έκαναν εκπρόσωποι Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ΕΛΜΕ την περασμένη Παρασκευή στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής. Απαίτησαν να προταχθούν οι εκπαιδευτικοί στους μαζικούς εμβολιασμούς, με προτεραιότητα στα Ειδικά Σχολεία, να διενεργούνται μαζικά, περιοδικά τεστ, σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος, να γίνονται οι αναγκαίες ιχνηλατήσεις, να παρέχεται φροντίδα στους πάσχοντες, να έχουν όλα τα σχολεία νοσηλευτή κ.ά.

Στη συνάντησή τους με την διευθύντρια Εκπαίδευσης έγινε ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα σχέδιο για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση και θα συνεχίσει να μην παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για να μείνουν ανοιχτά τα Ειδικά Σχολεία, έστω και τώρα, με ασφάλεια. Από την πλευρά τους οι εκπαιδευτικοί τόνισαν ότι ο αγώνας για τη διασφάλιση της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών συνεχίζεται, ενώ από τα πρώτα βήματα που θα κάνουν είναι η ενημέρωση και των γονέων, προκειμένου να συντονιστεί ο αγώνας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ