ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Φλεβάρη 2018
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ «ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ» ΚΑΝΝΑΒΗ
Ξεκίνησε η συζήτηση στην Επιτροπή της Βουλής

Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης

Στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής συζητείται από χτες το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, με τίτλο «Διατάξεις για την Παραγωγή Τελικών Προϊόντων Φαρμακευτικής Κάνναβης» με το οποίο εξασφαλίζονται νέα πεδία κερδοφορίας στους επιχειρηματικούς ομίλους, απελευθερώνει την παραγωγή κάνναβης και προϊόντων της για ιατρικούς σκοπούς, ενώ οι ασάφειες που περιέχει ανοίγει δρόμους για την αποποινικοποίηση της κάνναβης.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου. Οπως διευκρίνισε «η επονομαζόμενη "φαρμακευτική" είναι κάνναβη με περιεκτικότητα στην ψυχοτρόπο ουσία Τετρα-υδρο-κανναβινόλη μεγαλύτερη από 0,02%, δεν διαφέρει σε τίποτα από το κοινό χασίς» και γι' αυτό «υπάγεται στις ναρκωτικές ουσίες του ισχύοντος νομικού πλαισίου, δηλαδή στο νόμο 4139/2013». Πρόσθεσε ακόμα ότι «η νομοθεσία, ανέκαθεν, επέτρεπε τόσο την παραγωγή, όσο και τη διάθεση κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς, προβλέποντας, γι' αυτήν τη διαδικασία, κρατικό μονοπώλιο».

Τώρα, με το νομοσχέδιο «δίνεται η δυνατότητα εξαίρεσης της παραγωγής της κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς από τη διαδικασία του κρατικού μονοπωλίου» και τη μετατρέπει σε ένα «πεδίο κερδοφορίας για επιχειρηματικούς ομίλους», καθώς «στην παρούσα φάση, προέχει η ανάγκη διοχέτευσης των συσσωρευμένων κεφαλαίων σε νέα πεδία δραστηριότητας, που μπορούν να προσφέρουν υψηλή κερδοφορία και αυτό, ακριβώς, υπηρετεί το παρόν σχέδιο νόμου». Εξάλλου, όπως τόνισε, έχει κριθεί ότι η Ελλάδα λόγω των εδαφολογικών και κλιματικών της χαρακτηριστικών προσφέρεται για τέτοια παραγωγή.

Πρόσθεσε ότι «πέρα από το γεγονός ότι στο επίκεντρο είναι το κέρδος, το νομοσχέδιο δημιουργεί βάσιμες υποψίες ότι έρχεται να εξυπηρετήσει και άλλες σκοπιμότητες». Οπως εξήγησε «εύλογα, προκύπτουν ερωτηματικά από την παράγραφο 6 του άρθρου 2Α, όπου ρητά αναφέρει ότι δεν απαιτείται η γνώμη της Επιτροπής Ναρκωτικών για την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης» που αφορά προδιαγραφές, για τη φύλαξη και ασφάλεια των περιοχών καλλιέργειας, των σημείων αποθήκευσης και των μεταποιητικών μονάδων, διαδικασίες παραγωγής, μεταφοράς, τακτικών και έκτακτων ελέγχων «σε αντίθεση με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο - άρθρο 11 του νόμου 4139/2013 -, το οποίο προβλέπει, σαφώς, ότι η λειτουργία των εργοστασίων, που κατεργάζονται προϊόντα και σκευάσματα ναρκωτικών, γίνεται μόνον ύστερα από τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Ναρκωτικών».

Με άλλα λόγια, όπως επισήμανε «είναι φανερό ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να πιάσει "με ένα σμπάρο, δύο τρυγόνια". Στο όνομα της διευκόλυνσης των επενδυτών αίρει εμπόδια και ελαστικοποιεί το συνολικό πλαίσιο, που διέπει τη χρήση του χασίς». Και αυτό όταν «μόλις προχτές η βρετανική εφημερίδα "Guardian", διαπίστωσε ότι η Ολλανδία εξελίσσεται σε ναρκω-κράτος και σημειώνει μάλιστα ότι η πολιτική της ανεκτικότητας απέναντι σε φαινόμενα πώλησης κάνναβης και πορνείας, έχει μετατρέψει τη χώρα σε μείζονα δίοδο που εξυπηρετεί το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και ανθρώπων. Αυτός είναι ο καπιταλισμός. Από αυτό και μόνο παίρνετε μια απάντηση και εσείς αλλά και όσοι υπερασπίζονται τη χαλάρωση της νομοθεσίας για την καλλιέργεια και τη χρήση κάνναβης στην Ελλάδα, γενικά την υιοθέτηση πολιτικών ανοχής, απέναντι στα ναρκωτικά».

Από την πλευρά των αστικών κομμάτων εκφράστηκαν επιφυλάξεις όχι για την ουσία, αλλά στα διαδικαστικά, όπως για παράδειγμα η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που «βρήκαν» το νομοσχέδιο «πρόχειρο».

ΔΑΣ ΟΤΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Κριτική στους δήθεν υπερασπιστές της Προσχολικής Αγωγής

Κριτική στην ΠΟΕ - ΟΤΑ, την ΚΕΔΕ και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Βρεφονηπιαγωγών (ΠΑΣΥΒΝ) για τη στάση τους γύρω από το θέμα των παιδικών σταθμών ασκεί η ΔΑΣ ΟΤΑ Κέρκυρας, σημειώνοντας σε σχετική ανακοίνωση ότι «καλούν σε "αγώνα" (!) της πιο θολής "υπεράσπισης" της Προσχολικής Αγωγής, για τη διαφύλαξη της λειτουργίας των παιδικών σταθμών».

Και συνεχίζει η ανακοίνωση:

«Ομως:

-- Ο ΠΑΣΥΒΝ για το κυρίαρχο ζήτημα της καθολικά δημόσιας και δωρεάν Προσχολικής Αγωγής (0-6 χρόνων) με ευθύνη της χρηματοδότησης απ' το κράτος δεν λέει λέξη, ούτε καν ακόμη σε επίπεδο διακήρυξης και για τα μάτια του κόσμου.

Υψώνουν συνειδητά με την πλειοψηφία της ηγεσίας της ΠΟΕ - ΟΤΑ τα τείχη του συντεχνιασμού, που προδίδουν στάση του πιο απόλυτα ξεφωνημένου κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού. Παρασύρουν τους εργαζόμενους του κλάδου σε "αγώνα", που ουσιαστικά νομιμοποιεί την υφιστάμενη κατάσταση της υποβάθμισης των δημόσιων δομών και στρώνει το χαλί στην κυβέρνηση να υλοποιήσει τους σχεδιασμούς για παραπέρα γενικευμένη συρρίκνωση των δομών (παιδικοί σταθμοί - νηπιαγωγεία), με ακόμη περισσότερη εμπορευματοποιημένη λειτουργία και ιδιωτικοποιήσεις.

-- Για την ιδιωτική επιχειρηματικότητα στον κλάδο που τσακίζει κόκαλα... δεν λένε λέξη!

-- Για την άνευ ορίων εκμετάλλευση τύπου σύγχρονης γαλέρας που υφίστανται οι εργαζόμενοι συνάδελφοί τους στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς... δεν λένε λέξη!

-- Για την Προσχολική Αγωγή που δεν νοείται να είναι εμπόρευμα για να δίνεται στους γονείς των παιδιών με κουπόνια και Voucher (ΕΣΠΑ) της ΕΕ... δεν λένε λέξη!

-- Για την ενιαία Προσχολική Αγωγή - Εκπαίδευση που οφείλει να "υποτάσσεται" και να υπηρετεί τις ανάγκες όλων των παιδιών των λαϊκών οικογενειών χωρίς εξαιρέσεις και περιορισμούς και να τις υπηρετεί με ενιαίο παιδαγωγικό επιστημονικό πρόγραμμα αγωγής με αποκλειστική ευθύνη του κράτους και του υπουργείου Παιδείας... δεν λένε λέξη!

-- Για τα τροφεία που επέβαλλαν διαχρονικά οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και συνεχίζει να διατηρεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ (...αλλά οι ΣΥΡΙΖΑίοι ήταν κατά, όπως κατά ήταν και στα μνημόνια!), μαζί με τους δημάρχους της ΚΕΔΕ... δεν λένε λέξη!

-- Για το αίσχος των ελαστικών σχέσεων εργασίας και τις συμβάσεις κάθε είδους και μορφής, που κοντεύει να ξεπεράσει το 50% στο παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό, καθώς και την απλήρωτη και "μετ' εμποδίων" πληρωμή... δεν λένε λέξη!

-- Για τους υποκατώτατους μισθούς σε βρεφονηπιοκόμους και βοηθητικό προσωπικό της "κοινωφελούς εργασίας" κ.λπ. κ.λπ., που επέβαλλε η ΕΕ με τις κυβερνήσεις που εφαρμόζουν... δεν λένε λέξη!

-- Για την κρατική χρηματοδότηση που τείνει να έχει συρρικνωθεί πάνω από 60%... δεν λένε λέξη!

-- Για το πρόγραμμα ΕΣΠΑ (...λεφτά του άγρια φορολογημένου και χαρατσωμένου λαού μας είναι κι αυτά) που αντί η κυβέρνηση να τα χορηγεί εξολοκλήρου στις δημόσιες δομές, στήνει καθ' υπόδειξη της ΕΕ εταιρείες (ΕΕΤΑΑ, ΜΚΟ κ.λπ.) για να τα ξεκοκαλίζουν οι ιδιώτες επιχειρηματίες των ιδιωτικών σταθμών, κάθε χρόνο όλο και περισσότερο... επίσης δεν λένε λέξη! (...)

Για πολλά - πολλά ακόμα επίμαχα ζητήματα, δεν λένε λέξη!

(Και ειδικά η ΠΟΕ - ΟΤΑ που συνεχώς "κόπτεται" για την τύχη των συμβασιούχων, αλλά δεν λέει λέξη για τη μονιμοποίησή τους ή που όταν κάνει ότι δεν τους βλέπει, επειδή δεν τους θέλει ως μέλη των πρωτοβάθμιων σωματείων ΟΤΑ και στην Ομοσπονδία).

(...) Είναι όμως από κοινού λαλίστατοι (ΠΟΕ - ΟΤΑ - ΠΑΣΥΒΝ - ΚΕΔΕ) στον αποπροσανατολισμό, στην καλλιέργεια συντεχνιακών αντανακλαστικών και στην εμπέδωση κλίματος ανθρωποφαγίας των κλάδων βρεφονηπιοκόμων και νηπιαγωγών.

Λες και ο ένας κλάδος είναι εχθρός του άλλου ή ότι δεν βιώνουν και οι δυο κλάδοι τα κοινά αδιέξοδα των πολιτικών της υποβάθμισης, της συρρίκνωσης μισθών - δικαιωμάτων, της ανεργίας, της εντατικοποίησης και της ανασφάλειας», τονίζει μεταξύ άλλων η ΔΑΣ ΟΤΑ Κέρκυρας, καλώντας τους εργαζόμενους να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

Ξαναπλημμύρισαν τα παράλια της Λάρισας

Από τις προχτεσινές πλημμύρες
Από τις προχτεσινές πλημμύρες
Για δεύτερη φορά μέσα σε δέκα μέρες τα παράλια της Λάρισας πνίγηκαν, προχτές βράδυ, από τη βροχή. Τα ρέματα ξανακατέβασαν νερά πλημμυρίζοντας σπίτια και μαγαζιά, ενώ οι παραλιακοί δρόμοι στον Αγιόκαμπο έγιναν απροσπέλαστοι.

Να σημειώσουμε ότι στη διάρκεια των προηγούμενων πλημμυρών, τις πλημμυρόπληκτες περιοχές στα παράλια του νομού Λάρισας επισκέφτηκαν οι Τάσος Τσιαπλές και Γιάννης Κασίδας, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Περιφέρειας Θεσσαλίας και Δήμου Αγιάς, αντίστοιχα, οι οποίοι, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους σε όσους έπαθαν ζημιές, τόνισαν ότι ευθύνες έχουν οι κυβερνήσεις και οι Τοπικές Διοικήσεις που αφήνουν την περιοχή απροστάτευτη από τις πλημμύρες. Ταυτόχρονα, κάλεσαν τους κατοίκους ν' αγωνιστούν για:

-- Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων να καταγραφούν και να αποκατασταθούν οι ζημιές, να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις στο 100% των καταστροφών.

-- Να ξεκινήσουν άμεσα οι μελέτες και η υλοποίηση όλων των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων τόσο στην παραλιακή ζώνη Αγιοκάμπου, όσο και στον Πηνειό, στους παραποτάμους, χειμάρρους και ρέματα, να γίνουν άμεσα οι επεμβάσεις για τη διευθέτησή τους κύρια μέσα και γύρω από κατοικημένες περιοχές, στα σημεία που το πλάτος τους μειώνεται αισθητά.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ
Νόμιμοι οι ... ουρανοξύστες για λόγους δημοσίου συμφέροντος

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, με τη γνωμοδότησή της (29/2018), επεξεργάστηκε νομοπαρασκευαστικά το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την «έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγίου Κοσμά Περιφέρειας Αττικής» και αποφάνθηκε ότι δεν προσκρούει σε συνταγματικές και νομοθετικές διατάξεις, ενώ έκανε νομοτεχνικού περιεχομένου παρατηρήσεις. Οι δικαστές μεταξύ άλλων σημειώνουν ότι οι προβλεπόμενες κατασκευές είναι σύμφωνες με το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας.

Αναλυτικότερα, οι σύμβουλοι Επικρατείας, αναφορικά με τους προβλεπόμενους ουρανοξύστες οι οποίοι πρόκειται να κατασκευαστούν, επισημαίνουν ότι «οι παρεκκλίσεις από τις πάγιες πολεοδομικές διατάξεις ως προς τους όρους δόμησης και τη δυνατότητα κατασκευής υψηλών κτιρίων δικαιολογούνται για την εξυπηρέτηση σκοπού δημοσίου συμφέροντος ("έντονου" κατά τη διατύπωση του νόμου 4062/2012)».

Σε άλλο σημείο της επίμαχης γνωμοδότησης αναφέρεται ότι «με την ανέγερση υψηλών κτιρίων βελτιώνεται η ποιότητα ζωής λόγω της μείωσης της κάλυψης, της αύξησης ελεύθερου χώρου και πρασίνου και τη βελτίωση του φωτισμού και ηλιασμού» και κατά συνέπεια είναι νόμιμες οι σχετικές διατάξεις του σχεδίου διατάγματος. Επίσης, νόμιμες είναι και οι προβλεπόμενες «ήπιες επεμβάσεις στην ακτή, η αναβάθμιση της παραλίας και η δυνατότητα κατασκευής ενυδρείου, σε συνδυασμό άλλωστε και με την ευρύτερη ανάπλαση του Φαληρικού όρμου που έχει εγκριθεί».

Πυροβόλησε με καραμπίνα εναντίον μεταναστών

Τέσσερα άτομα πιάστηκαν προχτές στη Μόρια της Λέσβου, μετά από περιστατικό με πυροβολισμούς σε βάρος τριών μεταναστών. Συγκεκριμένα, τρεις μετανάστες 21, 23 και 24 χρόνων κατήγγειλαν στις αρχές ότι 55χρονος τους πλησίασε, τους επιτέθηκε με ξύλο και μετά πυροβόλησε με κυνηγετικό όπλο στον αέρα.

Οι μετανάστες είπαν ότι περνούσαν απλά έξω από το κτήμα, όταν ο 55χρονος άρχισε να τους πυροβολεί. Από τον ημεδαπό κατασχέθηκαν τέσσερα αδήλωτα κυνηγετικά όπλα με 156 φυσίγγια και ένα πιστόλι που το κατείχε χωρίς άδεια με δέκα σφαίρες των εννέα mm. Ο 55χρονος παραπέμφθηκε για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων και απόπειρα πρόκλησης σωματικών βλαβών και οι τρεις αλλοδαποί για απόπειρα ζωοκλοπής. Ο εισαγγελέας παρέπεμψε τον 55χρονο να δικαστεί τον Απρίλη του 2019.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org