ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Αύξηση στις στρατιωτικές δαπάνες

Ο σοσιαλδημοκράτης Σουλτς ...τάζει «διορθώσεις» της αντιλαϊκής πολιτικής

Η παραπέρα ενίσχυση του γερμανικού στρατού και κατ' επέκταση της παρέμβασης του γερμανικού ιμπεριαλισμού, όπως ανακοινώθηκε με τον πιο επίσημο τρόπο από την υπουργό Αμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάγιεν, στην πρόσφατη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, επικυρώθηκε χτες. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, η Γερμανία θα αυξήσει το μέγεθος των Ενόπλων Δυνάμεών της κατά 5.000 στελέχη, φτάνοντας έως το 2014 τα 198.000 στελέχη. Αυτό περιλαμβάνεται στο πλαίσιο και νέου εξοπλιστικού προγράμματος 130 δισ. ευρώ την επόμενη δεκαετία, που προωθεί και τη ΝΑΤΟική συμφωνία για 2% του ΑΕΠ σε εξοπλισμούς, όπως πιέζει και η νέα αμερικανική κυβέρνηση του Ντ. Τραμπ για όλα τα κράτη - μέλη της λυκοσυμμαχίας (η Γερμανία σήμερα διαθέτει το 1,2% του ΑΕΠ για στρατιωτικές δαπάνες, ενώ θυμίζουμε ότι η Ελλάδα είναι στις πέντε χώρες που πιάνουν αυτό το όριο).

Πρέπει, επίσης, να σημειώσουμε ότι η Γερμανία έστειλε τις προηγούμενες μέρες πάνω από 1.000 στρατιώτες στη Λιθουανία, στο πλαίσιο της ανάπτυξης από το NATO στρατιωτικών μονάδων (4 ταξιαρχίες και τον αντίστοιχο εξοπλισμό) στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, που περιλαμβάνει επίσης τη Ρουμανία, την Πολωνία και τις Βαλτικές χώρες.

Πέραν των 5.000 στρατιωτικών, οι γερμανικές Ενοπλες Δυνάμεις σχεδιάζουν επίσης να προσθέσουν στο έμψυχο δυναμικό τους 1.000 πολιτικούς υπαλλήλους και περίπου 500 έφεδρους.

Η «αριστερή» χειραγώγηση του Σουλτς

Στην ίδια τη Γερμανία και ενόψει των βουλευτικών εκλογών του ερχόμενου Σεπτέμβρη, εντείνεται η ενδοαστική αντιπαράθεση. Μάλιστα, ο σοσιαλδημοκράτης Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, αντικαγκελάριος και ΥΠΕΞ, εμφανίστηκε δήθεν κριτικά στην αύξηση των στρατιωτικών δαπανών. Είπε: «Θα πρέπει να αναρωτηθούμε αν πραγματικά θα καθησυχαστούν οι γείτονες της Γερμανίας, αν μετατραπούμε σε μεγάλη στρατιωτική δύναμη στην Ευρώπη».

Ομως η έμφαση δίνεται στην προσπάθεια του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) και του υποψηφίου για την καγκελαρία, Μάρτιν Σουλτς (πρώην προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου), που επιχειρεί να χειραγωγήσει εργατικά στρώματα με δήθεν «διορθώσεις» στη λεγόμενη «Ατζέντα 2010». Το πακέτο αυτό μεταρρυθμίσεων του επίσης σοσιαλδημοκράτη πρώην καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ, ήταν ο «μπούσουλας» για τη δυναμική ανάπτυξη των προηγούμενων χρόνων για το κεφάλαιο, με το τσάκισμα εργατικών δικαιωμάτων, όπου «πάτησαν» και οι μετέπειτα κυβερνήσεις συνεργασίας με τους Χριστιανοδημοκράτες και την Μέρκελ. Στο πλαίσιο της προσπάθειας που κάνει τώρα το SPD και ο «άφθαρτος» Σουλτς, να αποστασιοποιηθούν από τους Χριστιανοδημοκράτες - και από διάφορους οπορτουνιστές παρουσιάζεται ως «στροφή στα αριστερά» - τάζουν να μειωθούν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Η υπόσχεση αυτή είναι γενικόλογη, «πατώντας» στην εύλογη αντίδραση εργαζομένων. Σήμερα υπολογίζεται ότι στα λεγόμενα «μίνι» τζομπς των 400 ευρώ το μήνα (ποσό κάτω από το όριο της φτώχειας) βρίσκονται κάπου 7 εκατομμύρια εργαζόμενοι. Επίσης, τάζουν περισσότερα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης για ανέργους (ουσιαστικά επιδότησης των εργοδοτών), περισσότερη ...ταξική συνεργασία με «δικαιώματα συναπόφασης για τα συνδικάτα στις μεγάλες επιχειρήσεις», «μέγιστη δυνατή αυτονομία στα ωράρια εργασίας» (δηλαδή συνέχιση της δυνατότητας των εργοδοτών στην ευέλικτη απασχόληση και την αξιοποίηση των δουλεμπορικών που νοικιάζουν εργαζόμενους).

Μάλιστα, ο Σουλτς, μιλώντας σε συγκέντρωση στο Μπίλεφελντ, σημείωσε, δήθεν αυτοκριτικά: «Κάναμε λάθη κι εμείς, αλλά δεν αποτελεί ψόγο να αναγνωρίζεις τα λάθη σου και να προσπαθείς να τα διορθώσεις». Πάντως, ο Γερμανικός Σύνδεσμος Εργοδοτών έσπευσε να επισημάνει ότι ο Σουλτς δεν έχει ακόμη όλα τα στοιχεία, ενώ υπερασπίστηκε την «Ατζέντα 2010» ως τα μέτρα που έδωσαν ώθηση στα κέρδη των επιχειρήσεων.

ΙΤΑΛΙΑ
Στα πρόθυρα διάσπασης το Δημοκρατικό Κόμμα

Σε τροχιά έκτακτου συνεδρίου μετά την παραίτηση Ρέντσι

ΡΩΜΗ.--

Ενα βήμα πριν από την οριστική διάσπαση βρίσκεται το κυβερνητικό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) στην Ιταλία, μετά την απόφαση βασικών στελεχών του - όπως όλα δείχνουν - να αποχωρήσουν.

Μετά την παραίτηση που υπέβαλε ο Ματέο Ρέντσι το Σαββατοκύριακο από την ηγεσία του PD, χτες αναμενόταν να συνεδριάσουν τα όργανα που είναι αρμόδια για την προετοιμασία του έκτακτου συνεδρίου, χωρίς όμως τη συμμετοχή π.χ. του πρώην ηγέτη του PD Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι.

Σημειώνουμε ότι ο Ρέντσι παραιτήθηκε μεν, αλλά επιδιώκει την επανεκλογή του, διεκδικώντας ουσιαστικά ένα ξεκαθάρισμα του PD από δυνάμεις που προσεγγίζουν την ικανοποίηση των αναγκών του ιταλικού κεφαλαίου από άλλη... οπτική πλευρά.

Από τη δική τους πλευρά, οι λεγόμενοι «Μπερσάνιανς» (σύμφωνα και με το ρεπορτάζ του πρακτορείου «ΑΝΣΑ») άσκησαν κριτική στον Ρέντσι ότι οδήγησε στην απώλεια «αριστερών» θέσεων του κόμματος, ότι δεν προβληματίστηκε καθόλου μετά την ήττα στο δημοψήφισμα του περασμένου Δεκέμβρη, ότι δεν εισακούει καθόλου τους διαφωνούντες στο εσωτερικό του PD. Στην ομάδα που αποχωρεί από το PD, το «ANSA» περιελάμβανε στο χτεσινό του ρεπορτάζ και τον περιφερειάρχη της Τοσκάνης, Ενρίκο Ρόσι, τον πρώην εκπρόσωπο του κόμματος στη βουλή, Ρομπέρτο Σπεράντσα, αλλά και τον πρώην πρωθυπουργό Μάσιμο Ντ' Αλέμα. Η «πτέρυγα» αυτή προσανατολίζεται στη συγκρότηση «ανεξάρτητης» κοινοβουλευτικής ομάδας, ενώ δηλώνει ότι θα συνεχίσει να στηρίζει το νέο πρωθυπουργό, Πάολο Τζεντιλόνι (επίσης προερχόμενο από το PD). Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, αν γίνονταν σήμερα εκλογές θα έπαιρνε ένα 5% - 8%.

Την ίδια στιγμή, ο περιφερειάρχης της Απουλίας, Μικέλε Εμιλιάνο, επέλεξε να παραμείνει στο κόμμα και να θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του γραμματέα, ως αντίπαλος του Ρέντσι.

Να σημειωθεί ότι τα παραπάνω σημειώνονται στο φόντο ενδοαστικών διεργασιών σε πολλές χώρες της ΕΕ, όπου η δυσκολία ανάκαμψης της καπιταλιστικής κερδοφορίας (σ.σ. και η Ιταλία είναι χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα) επιταχύνει και διεργασίες στο αστικό πολιτικό σύστημα.

NASA
Εντόπισε σύστημα 7 εξωπλανητών

Καλλιτεχνική απεικόνιση από την ΝΑSA του συστήματος των 7 εξωπλανητών

NASA/JPL-Caltech

Καλλιτεχνική απεικόνιση από την ΝΑSA του συστήματος των 7 εξωπλανητών
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση της ΝASA, το διαστημικό τηλεσκόπιο «Spitzer» εντόπισε σύστημα επτά εξωπλανητών, σε απόσταση 40 ετών φωτός στον αστερισμό του Υδροχόου, εκ των οποίων τρεις «μπορεί» να διαθέτουν ωκεανούς στην επιφάνειά τους, έχοντας μέγεθος, μάζα και πυκνότητα παρόμοια με της Γης. Οπως ανακοίνωσαν χτες επιστήμονες, οι επτά εξωπλανήτες (Trappist-1b, c, d, e, f, g και h) βρίσκονται γύρω από ένα άστρο - νάνο με την ονομασία Τrappist-1, που έχει μέγεθος 7% και φωτεινότητα στο 0,05% του δικού μας Ηλιου. Από τους επτά, οι έξι βρίσκονται σε ζώνη που θα μπορούσε να φιλοξενεί ζωή, με θερμοκρασίες που θυμίζουν εκείνες σε Γη και Αφροδίτη και κυμαίνονται από 0 έως 100 βαθμούς Κελσίου.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΣΛΟ.-- «Η μυστηριώδης αύξηση» ραδιενέργειας που παρατηρήθηκε πριν λίγες μέρες βορείως της Νορβηγίας και σε περιοχές άλλων βορειοευρωπαϊκών χωρών, φαίνεται τελικά πως οφείλεται σε «μικρή διαρροή ραδιενεργού ιωδίου 131», που σημειώθηκε σε πυρηνικό αντιδραστήρα του Ιδρύματος Τεχνολογίας της Ενέργειας της Νορβηγίας, που απέχει 112 χλμ. από την πρωτεύουσα της χώρας, Οσλο. Σε ανακοίνωση της Νορβηγικής Αρχής Προστασίας Ραδιενέργειας (NRPA), σημειώνεται ότι η διαρροή στον αντιδραστήρα Χάλντεν (που φτιάχτηκε το 1958) «δεν αναμένεται να προκαλέσει βλάβη στην υγεία ανθρώπων και περιβάλλοντος». Η είδηση συνδέθηκε επίσης με φήμες για «μυστική» ρωσική πυρηνική δοκιμή.

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.-- Το Ανώτατο Δικαστήριο της Νότιας Αφρικής έκρινε «άκυρη και αντισυνταγματική» την απόφαση της κυβέρνησης να αποσυρθεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο χωρίς να συμβουλευτεί πρώτα το κοινοβούλιο.

ΣΑΝΑΑ.-- Επίθεση Σιιτών Χούτι με ρουκέτα στο λιμάνι Μόκχα της Ερυθράς Θάλασσας στην Υεμένη είχε χτες ως αποτέλεσμα το θάνατο του υπαρχηγού του στρατού της χώρας, στρατηγού Αχμεντ Σείφ αλ Γιαφίε.

ΙΣΡΑΗΛ
Εμπόδισε την είσοδο ευρωβουλευτών στη Λωρίδα της Γάζας

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Την είσοδο πέντε ευρωβουλευτών στη Λωρίδα της Γάζας από την Επιτροπή για τις σχέσεις με την Παλαιστίνη που ήθελαν να εκτιμήσουν την κατάσταση ανοικοδόμησης της περιοχής εμπόδισαν, χτες, οι ισραηλινές κατοχικές αρχές, κάνοντας εξαίρεση μόνο για μία σύντομη επίσκεψη του επικεφαλής της Επιτροπής Προϋπολογισμού του Ευρωκοινοβουλίου.

Οι ευρωβουλευτές έκαναν έκκληση για άρση του δεκαετούς ισραηλινού εγκληματικού εμπάργκο σε βάρος των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας.

Παράλληλα, χτες, ο Αραβικός Σύνδεσμος κατήγγειλε την «απουσία δικαιοσύνης» και το ρατσισμό των ισραηλινών κατοχικών αρχών με αφορμή την προχτεσινή καταδίκη σε 18μηνη φυλάκιση του Ισραηλινού στρατιώτη Ελόρ Αζαρία για το θάνατο νεαρού Παλαιστίνιου που φερόταν δράστης απόπειρας επίθεσης, ενώ το θύμα κειτόταν ανήμπορο στο έδαφος. Ο Αραβικός Σύνδεσμος σημείωσε ακόμη πως η δικαστική απόφαση «αποκαλύπτει το εύρος της περιφρόνησης των Ισραηλινών για το παλαιστινιακό αίμα».

Τέλος, χτες, οι ισραηλινές κατοχικές αρχές οδήγησαν στη στεριά πέντε νεαρούς Παλαιστίνιους ψαράδες ανοιχτά της Λωρίδας της Γάζας, τους συνέλαβαν και στη διάρκεια της σύλληψης τραυμάτισαν σοβαρά τον έναν από αυτούς, με σφαίρα στη μέση. Το θύμα νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Γάζας σε κρίσιμη κατάσταση.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org