ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Αλληλεγγύη και αγώνας η απάντηση σε απολύσεις και τρομοκρατία

Κάλεσμα στους εργαζόμενους να κάνουν κάθε χώρο δουλειάς κέντρο μάχης και αγώνα απευθύνει το ΠΑΜΕ

Να ορθώσουν τείχος αλληλεγγύης και αγώνα απέναντι στις απολύσεις και την εργοδοτική τρομοκρατία καλεί τους εργαζόμενους το ΠΑΜΕ, με αφορμή τα αυξημένα «κρούσματα» που σημειώνονται τις τελευταίες μέρες.

«Τη στιγμή που η ανεργία και η απληρωσιά τσακίζουν κόκαλα, οι επιχειρηματικοί όμιλοι και γνωστοί μεγαλοεργοδότες προχωρούν σε χιλιάδες νέες απολύσεις σε όλους τους κλάδους. Μόνο τις τελευταίες μέρες είχαμε απολύσεις σε Τρόφιμα (εταιρεία "Κανάκης"), Μεταφορές (εταιρεία "Κασουδάκης"), Υγεία ("Ιατρικό Κέντρο Αθηνών", του Αποστολόπουλου) και σε δεκάδες ακόμη εργοστάσια και επιχειρήσεις», αναφέρει το ΠΑΜΕ στην ανακοίνωσή του.

Οπως επισημαίνει, «ενώ ΣΕΒ, εφοπλιστές, τραπεζίτες, ξενοδόχοι και λοιποί μετράνε νέα προνόμια και φοροαπαλλαγές που τους δίνει η κυβέρνηση, την ίδια στιγμή, αξιοποιούν την κατάσταση που διαμορφώνεται από κυβέρνηση - ΕΕ για να επιβάλουν ακόμη χειρότερες εργασιακές συνθήκες στους χώρους δουλειάς.

Οι εργοδότες, μπροστά στη νέα επίθεση που ετοιμάζεται, θέλουν να πνίξουν κάθε φωνή που εναντιώνεται στα σχέδιά τους και παίρνουν μέτρα ενάντια στην οργάνωση της εργατικής τάξης. Θέλουν να προλάβουν την έκφραση της αγανάκτησης και της οργής των εργαζομένων, που σιγοβράζει και διογκώνεται καθημερινά. Γι' αυτό έχουν βάλει στο στόχαστρο κάθε προσπάθεια οργάνωσης των εργαζομένων, το χτύπημα των συνδικάτων και των εργαζομένων που αντιστέκονται».

Απέναντι στα σχέδια των εργοδοτών, το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν αποφασιστική απάντηση: «Κανείς εργαζόμενος μόνος του! Κάθε απόλυση πρέπει να βρει απέναντί της ένα τείχος εργατικής, ταξικής αλληλεγγύης! Κάθε χώρος δουλειάς να γίνει κέντρο μάχης και αγώνα! Κάθε κλάδος να γίνει κέντρο οργάνωσης και έκφρασης της αλληλεγγύης! Να πάρουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για να δυναμώσει η οργάνωση της εργατικής τάξης και να δίνεται άμεση απάντηση στους εργοδότες που απολύουν και τρομοκρατούν», καταλήγει.

Παρεμβάσεις ενάντια σε απολύσεις

Σε αυτό το πλαίσιο, δίπλα στους απολυμένους συνδικαλιστές από την επιχείρηση «Ευρωκλινική» θα βρεθεί, αύριο, Παρασκευή, στις 9 π.μ., στα δικαστήρια στην πρώην Σχολή Ευελπίδων (κτίριο 9), όπου εκδικάζεται η αγωγή που έχουν καταθέσει ενάντια στις απολύσεις, το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Γηροκομείων, Εργαστηρίων, Διαγνωστικών Κέντρων και συναφών χώρων. Το κλαδικό συνδικάτο απευθύνει κάλεσμα στα επιχειρησιακά σωματεία και τους εργαζόμενους του κλάδου.

Υπενθυμίζεται ότι η εργοδοσία προχώρησε τον περασμένο Ιούλη σε απολύσεις εργαζομένων, μεταξύ των οποίων και δύο συνδικαλιστών, εκλεγμένων στη διοίκηση του επιχειρησιακού σωματείου. Οι απολύσεις, μάλιστα, έγιναν λίγες μέρες μετά την κλαδική απεργία της 1ης Ιούλη.

Επίσης αύριο, στις 2 μ.μ., το Σωματείο θα κάνει παράσταση διαμαρτυρίας στο υποκατάστημα του «Ιατρικού Κέντρου» στο Ψυχικό, ενάντια στην απόλυση μιας εργαζόμενης, η οποία είναι και μέλος του Διοικητικού του Συμβουλίου. Η εργοδοσία απασχολούσε την εργαζόμενη με σύμβαση ορισμένου χρόνου, στην οποία όμως η ημερομηνία λήξης ήταν ανοιχτή, δηλαδή χωρίς η ίδια να γνωρίζει πότε λήγει. Η εργαζόμενη ενημερώθηκε τις προηγούμενες μέρες ότι η σύμβασή της θα λήξει στις 28/2. Είχε προηγηθεί, τον περασμένο Δεκέμβρη, η εκλογή της στο Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου.

ΔΑΣ ΟΑΣΑ
Για την απεργία στα μέσα σταθερής τροχιάς

«Λέμε ναι σε αγώνες με προοπτική, λέμε όχι στον εργοδοτικό, κυβερνητικό, εκφυλιστικό συνδικαλισμό», τονίζει με ανακοίνωσή της η ΔΑΣ ΟΑΣΑ, υπογραμμίζοντας ότι συμμετέχει στις απεργίες στα μέσα σταθερής τροχιάς (μετρό, ηλεκτρικός, τραμ) σήμερα Πέμπτη, την Τετάρτη 1/3 και την Παρασκευή 3/3, με αιτήματα που απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και των λαϊκών οικογενειών και όχι με το πλαίσιο των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών στα ΔΣ των σωματείων εργαζομένων των μέσων αυτών, το οποίο βάζει τους εργαζόμενους να παλεύουν για τα κέρδη των κεφαλαιοκρατών και να τσακώνονται μεταξύ τους.

Υπενθυμίζεται ότι οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες στα σωματεία αυτά κήρυξαν τις απεργίες με αίτημα τη μη εκχώρηση της εμπορικής εκμετάλλευσης σταθμών και χώρων της ΣΤΑΣΥ (η εταιρεία στην οποία υπάγονται τα τρία μέσα) στον ΟΑΣΑ (στον όμιλο του οποίου έτσι κι αλλιώς ανήκει η εταιρεία). Ο λόγος που αντιδρούν είναι γιατί πριν από λίγους μήνες στη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπέγραψαν με τη ΣΤΑΣΥ, είχαν συμφωνήσει να συνδέσουν την αύξηση των εσόδων και των κερδών της εταιρείας με την πρόβλεψη για κάποια αύξηση, γενικά και αόριστα, στους μισθούς.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή της η ΔΑΣ ΟΑΣΑ επισημαίνει τα εξής:

«Ενώ η αντιλαϊκή πολιτική σπάει κόκαλα, ενώ αυξάνονται τα προβλήματα των εργαζομένων σε όλο το σύστημα των αστικών συγκοινωνιών, ενώ οι εργολάβοι κάνουν πάρτι στη φύλαξη, στη συντήρηση, στο "έξυπνο" ηλεκτρονικό εισιτήριο, η συνδικαλιστική πλειοψηφία στη ΣΤΑΣΥ, αντί να αντιπαλεύει όλα αυτά και να ενώνει σε κοινό μέτωπο πάλης τους εργαζόμενους ενάντια στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, αποπροσανατολίζει τις διαθέσεις για αγώνα του κλάδου σε ανούσια αντιπαράθεση και για ξένα προς τους εργαζόμενους συμφέροντα.

Συνάδελφοι, συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις όχι για να διαλέξουμε εργοδότη, όπως μας καλεί η πλειοψηφία, όχι για να αυξηθούν τα έσοδα από την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων και την αφαίμαξη των λαϊκών οικογενειών, των βιοπαλαιστών που χρησιμοποιούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Απεργούμε για κρατική χρηματοδότηση των λειτουργικών αναγκών των ΜΜΜ.

Η λογική "μεγαλύτερα έσοδα - μεγαλύτερος μισθός" είναι τυχοδιωκτισμός, που δυστυχώς για τον κλάδο έχει την υπογραφή και τη σφραγίδα των σωματείων. Το άρθρο 10 της πρόσφατης ΣΣΕ συνδέει άμεσα το μισθό των εργαζομένων με τα έσοδα της ΣΤΑΣΥ. Με αφορμή τροπολογία στο νόμο 3920/2011, σηκώνουν κουρνιαχτό οι πλειοψηφίες των ΔΣ για να καλύψουν τις ευθύνες τους με την υπογραφή της ΣΣΕ. Θέλουν να βάλουν τους εργαζόμενους να παλεύουν για τα κέρδη των εφοπλιστών, των βιομήχανων, των πολυεθνικών ομίλων και να τσακώνονται μεταξύ τους. Να βάλουν πλάτη στα αντεργατικά μέτρα των κυβερνήσεων και να διατηρούν συνθήκες διάσπασης μεταξύ συναδέλφων. Φωνάζουν σήμερα πως κινδυνεύει να ιδιωτικοποιηθεί η ΣΤΑΣΥ, όταν πριν λίγα χρόνια κυνηγούσαν δικαστικά την εξαίρεσή μας από την περικοπή του 13ου και 14ου μισθού ως εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, αφού η εταιρεία είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου.

Τορπιλίζουν καθημερινά το κίνημα με τη στάση τους και τα έργα τους. Σε Δελτίο Τύπου αναφέρουν ως μνημονιακό τον ν. 3920/2011 (και έτσι είναι), αλλά την υπογραφή τους στη ΣΣΕ του ενιαίου μνημονιακού μισθολογίου την έβαλαν.

Η κατάσταση για να αλλάξει χρειάζεται αγώνες κοινούς, με αιτήματα που ενώνουν τους εργαζόμενους».

Σε αυτήν τη βάση, η ΔΑΣ ΟΑΣΑ καλεί σε συσπείρωση με το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ, για: «Δημιουργία ενιαίου κρατικού φορέα με συμπληρωματικά τα μέσα μεταξύ τους και όχι ανταγωνιστικά. Κρατική χρηματοδότηση 100% των λειτουργικών αναγκών. Ανάπτυξη - επέκταση του δικτύου σε όλο το Νομό Αττικής. Μείωση της τιμής των εισιτηρίων κατά 50%. Φτηνή, συχνή, αξιόπιστη συγκοινωνία για τις ανάγκες μετακίνησης του λαού και όχι για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Κάλυψη των απωλειών που έχουμε υποστεί στα χρόνια της κρίσης. Μισθούς και δικαιώματα με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ ΑΒΕΕ»
Κινητοποίηση στη Βέροια

Συγκέντρωση σε κατάστημα της επιχείρησης στη Βέροια και πορεία στους δρόμους της πόλης πραγματοποίησαν την Τρίτη οι απλήρωτοι εργαζόμενοι της επιχείρησης «Καρυπίδης», με πρωτοβουλία του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ημαθίας - Πέλλας. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν πληρωμή των δεδουλευμένων, διατήρηση των θέσεων εργασίας και μέτρα προστασίας των οικογενειών τους.

Μετά τη συγκέντρωση, κατευθύνθηκαν στη ΔΕΗ, όπου και κατέθεσαν υπόμνημα με το οποίο ζητούν να μη γίνει καμία διακοπή ρεύματος, μείωση 30% στο τιμολόγιο της ΔΕΗ, να διαγραφούν ή να παγώσουν τα χρέη προς τη ΔΕΗ.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε ο δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Βέροιας, Γ. Μελιόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε και στις σχετικές παρεμβάσεις του στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Αποκριάτικες γιορτές

-- Το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας πραγματοποιεί παιδική αποκριάτικη γιορτή αύριο, Παρασκευή, στις 17.30, στην αίθουσά του.

-- Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσπρωτίας και τα Λαϊκά Φροντιστήρια διοργανώνουν αποκριάτικο γλέντι το Σάββατο 25/2, στις 18.00, στο Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας.

-- Αποκριάτικη γιορτή διοργανώνει ο Σύλλογος Γυναικών Μανταμάδου Λέσβου (μέλος της ΟΓΕ) το Σάββατο 25/2, στις 18.00, στη «Μηχανή τ' Αγιού».

Συνελεύσεις και αρχαιρεσίες

ΚΛΑΔΙΚΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ: Συνεχίζονται σήμερα οι εκλογές στο κλαδικό Σωματείο Ενέργειας. Οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν (07.00 - 20.00), στα γραφεία του Σωματείου (Αριστοτέλους 11-15, 5ος όροφος).

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΔΕΚΟ: Την ετήσια απολογιστική Γενική Συνέλευση του περιφερειακού τμήματός του στην Αθήνα πραγματοποιεί ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ και Τραπεζών, σήμερα, στις 10.30 π.μ., στην αίθουσα της Πανηπειρωτικής (Κλεισθένους 15, Αθήνα, πίσω από το Δημαρχείο Αθήνας).

ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΣ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ: Σε εκλογές προχωρά το Συνδικάτο Επισιτιστικών και Τουριστικών Επαγγελμάτων Λέσβου. Οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν σήμερα, Πέμπτη (14.00 - 21.00), αύριο Παρασκευή 24/2 (12.00 - 20.00) και την Τρίτη 28/2 (12.00 - 20.00), στο Εργατικό Κέντρο (Βαλαωρίτου και Δαβάκη).

ΛΟΓΙΣΤΕΣ
Νέα ημερομηνία για τη σύσκεψη

Αναβάλλεται, λόγω της απεργίας στα μέσα σταθερής τροχιάς, η προγραμματισμένη για σήμερα σύσκεψη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (ΠΟΛ) και της Ενωσης Λογιστών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ). Η σύσκεψη θα γίνει την Πέμπτη 2 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα «Ν. Σουκατζίδης» της ΕΛΕΠΑ (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος), με θέμα το νέο ασφαλιστικό νόμο, τις αλλαγές στην Ασφάλιση, τις εργασιακές σχέσεις, τα «μπλοκάκια» και την απάντηση που πρέπει να δώσουν οι εργαζόμενοι.

ΕΚ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Προτείνει απεργία για σκουπίδια και νοσοκομείο

Σε σύσκεψη αύριο Παρασκευή, στην αίθουσα συνελεύσεών του, στις 7.30 μ.μ., καλεί τα σωματεία στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και τους φορείς του νησιού το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ζακύνθου (ΕΚΖ), «για να συζητήσουμε και να αναλάβουμε δράση κλιμακώνοντας με 24ωρη παν-ζακυνθινή απεργία για το σοβαρότατο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τα σκουπίδια και το Νοσοκομείο Ζακύνθου».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org