ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ
Οργάνωση και αγώνας για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα

Ανακοίνωση της Πανελλαδικής Γραμματείας Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των καθαριστριών του ΕΜΠ
Από τη χτεσινή κινητοποίηση των καθαριστριών του ΕΜΠ
Στο πανηγύρι και την ασυδοσία που κυριαρχούν σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων στην καθαριότητα, αναφέρεται με ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ. Αναδεικνύει τις ευθύνες της κυβέρνησης, το ρόλο διαφόρων «νομικών κορακιών» και του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, ενώ τονίζει την ανάγκη να σπάσουν οι εργαζόμενοι τις ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές, να οργανώσουν και να συντονίσουν τη δράση τους, για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα.

«Το σύνθημα της κυβέρνησης για την απομάκρυνση των δουλεμπόρων - εργολάβων από τα νοσοκομεία, τα πανεπιστήμια και από δεκάδες χώρους του ευρύτερου δημόσιου τομέα (...) αποδείχτηκε φούμαρα, συνοδεύτηκε με μεγαλύτερη ενίσχυσή τους», τονίζει η ανακοίνωση. Ως τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρει τις καθαρίστριες που εργάζονται στο ΕΜΠ και βρίσκονται σε απεργιακό αγώνα απέναντι στην εργοδοσία της «ISS», τονίζοντας την ανάγκη να δυναμώσει η αλληλεγγύη στον αγώνα τους.

Και υπογραμμίζει: «Η κυβέρνηση, αφού πέταξε το τυράκι των απαράδεκτων ατομικών συμβάσεων με τη μορφή του ατομικού εργολάβου, εκβιάζοντας τις εργαζόμενες να επιλέξουν ανάμεσα στις άθλιες εργασιακές σχέσεις των εργολαβικών συνεργείων και των απαράδεκτων και γυμνών από εργασιακά δικαιώματα συμβάσεων ορισμένου χρόνου διετούς διάρκειας, σήμερα σφυρίζει αδιάφορα και κρύβεται πίσω από τις δεσμεύσεις και τις συμφωνίες που έχει συνταχθεί με τη σειρά της.

(...) Σε δεκάδες εργασιακούς χώρους οι καθαρίστριες βρίσκονται απλήρωτες επί μήνες, παράλληλα αντιμετωπίζουν τη συσσωρευμένη απώλεια δικαιωμάτων, χωρίς δώρα γιορτών, επιδόματα, δικαιώματα άδειας, με ευθύ το χτύπημα του δικαιώματος στη μητρότητα. Τα δύο συνεχόμενα περιστατικά εργαζομένων στην καθαριότητα του νοσοκομείου Ηρακλείου, στις οποίες δόθηκε αρνητική απάντηση σε αίτημα άδειας που υπέβαλαν για 6μηνη άδεια μητρότητας αλλά και άδεια μετ' αποδοχών λόγω επικίνδυνης εγκυμοσύνης, αποτελούν αιτία πολέμου για το εργατικό - λαϊκό κίνημα, τα σωματεία καθαριστριών. Οι συγκεκριμένες περιπτώσεις (...) θα πολλαπλασιαστούν, καθώς είναι αποτέλεσμα των απαράδεκτων και αμφίσημων εργασιακών σχέσεων που θέλουν τις καθαρίστριες να βρίσκονται κάτω από διαρκή εκμετάλλευση και ομηρία.

(...) Οι καθαρίστριες να διώξουν τα νομικά κοράκια που μυρίζουν ψητό και μαδάνε το υστέρημά τους, τάζοντας φύκια και μεταξωτές κορδέλες. Το θράσος των αρπαχτικών πατάει πάνω στο χώρο που δίνουν οι δυνάμεις του νέου και του παλιού εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, που αναγάγουν τη νομική διεκδίκηση ως μητέρα των μαχών, σπέρνοντας ψεύτικες ελπίδες.

Εδώ και τώρα πρέπει να οργανωθούν οι καθαρίστριες στα σωματεία τους, να ενώσουν τις δυνάμεις τους απέναντι στην κυβέρνηση, στην εργοδοσία και τις πολιτικές που τις κρατούν κακοπληρωμένες, ευέλικτες, χωρίς εργασιακά δικαιώματα. Να σπάσουν τις ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές που τις κατηγοριοποιούν σε σχολικές καθαρίστριες, καθαρίστριες εργολάβων, καθαρίστριες σε νοσοκομεία, σε παιδικούς σταθμούς, σε υπηρεσίες.

(...) Είναι ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία, για αυξήσεις στους μισθούς, για εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για την ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.

Για να μη ζούμε με τα ψίχουλα μέσα σε διαρκές άγχος, αλλά να έχουμε δουλειά με δικαιώματα και ζωή με αξιοπρέπεια».

Απεργούν και σήμερα οι καθαρίστριες στο ΕΜΠ

Με ένα τέτοιο αγωνιστικό πλαίσιο, ολοκληρώνουν σήμερα την τρίτη συνεχόμενη 48ωρη απεργία τους οι καθαρίστριες που εργάζονται στο Πολυτεχνείο, μέσω της εργολαβικής εταιρείας «ISS», ενάντια στις μειώσεις μισθών και διεκδικώντας επαναφορά των κομμένων τριετιών και επιδομάτων, πρόσληψη νέων εργαζομένων για την καθαριότητα του Πολυτεχνείου, πλήρες ωράριο για όλους τους εργαζόμενους, μόνιμη δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα.

Σήμερα Παρασκευή, θα προχωρήσουν σε νέα Γενική Συνέλευση για να καθορίσουν την περαιτέρω δράση τους. Επίσης, σήμερα έχουν αποφασίσει να συμμετέχουν στην κινητοποίηση που κάνουν στο υπουργείο Υγείας οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους και στο πλαίσιο συντονισμού της δράσης τους. Το απόγευμα θα πάρουν μέρος στη σύσκεψη σωματείων στην οποία καλεί η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

Χτες, ξεκινώντας από την πύλη του ΕΜΠ στου Ζωγράφου, έκαναν πορεία στη λεωφόρο Παπάγου και ενημερώνοντας για τον αγώνα τους, μοίρασαν ανακοινώσεις της Επιτροπής Αγώνα, αλλά και την παραπάνω ανακοίνωση της Πανελλαδικής Γραμματείας Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ. Στο πλευρό τους βρέθηκαν το κλαδικό Συνδικάτο Καθαριστών - Καθαριστριών Νομού Αττικής, εκπρόσωποι φοιτητικών συλλόγων, του ΠΑΜΕ και η Λαϊκή Επιτροπή Ζωγράφου.

Μετά την πορεία επέστρεψαν στο ΕΜΠ, όπου για άλλη μια φορά απουσίαζαν οι πρυτανικές αρχές...

Σε ετοιμότητα για νέες κινητοποιήσεις οι συνταξιούχοι

Τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για τη συμφωνία της με το κουαρτέτο σχολιάζει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ και προαναγγέλλει πρόγραμμα δράσης των συνταξιουχικών οργανώσεων από την 1η Μάρτη, μπροστά στα νέα αντιλαϊκά μέτρα.

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, νέες μειώσεις στο αφορολόγητο και στις συντάξεις, η Ομοσπονδία υπογραμμίζει: «Γι' αυτά πανηγυρίζει η κυβέρνηση, γιατί αυτό είναι το τίμημα της ανάπτυξης που το κεφάλαιο υπαγορεύει για να αποκτήσει νέα κερδοφορία», φέρνοντας «για εμάς και τα παιδιά μας, που ζουν στη φτώχεια, στην ανεργία, στη μαύρη ανασφάλιστη με μεσαιωνικά ωράρια εργασία και με μεροκάματα πείνας, νέα δυστυχία».

Ειδικότερα για την επίθεση που δρομολογείται στις συντάξεις, υπογραμμίζει πως είναι πλέον καθαρό ότι «η "προσωπική διαφορά" επινοήθηκε για να γίνουν νέες μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, παρότι ακόμα και ο πρωθυπουργός μάς διαβεβαίωσε στην πρόσφατη συνάντησή μας ότι "δεν θα γίνουν μειώσεις στις κύριες συντάξεις"».

Η Ομοσπονδία χαιρετίζει «τα μεγάλα μαχητικά συλλαλητήρια που έγιναν σε όλη τη χώρα» με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ και συμμετοχή και πλήθους συνταξιουχικών οργανώσεων, και καταλήγει: «Οι Συνταξιουχικές Οργανώσεις όλων των Ταμείων με το πρόγραμμα δράσης σε όλη την επικράτεια, που ξεκινά την 1η Μάρτη, θα δώσουν μια ανάλογη απάντηση σε κυβέρνηση - ΕΕ - κεφάλαιο».

ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Νέα κινητοποίηση σήμερα στο υπουργείο Υγείας

Νέα κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας πραγματοποιούν σήμερα, Πέμπτη, στις 13.00, οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία.

Κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση απευθύνει το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», ενώ οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στο νοσοκομείο έχουν αποφασίσει σε Γενική Συνέλευση τη συμμετοχή τους και έχουν ορίσει προσυγκέντρωση στις 12.30 μ.μ. στα Επείγοντα.

«Δεν θα μείνουμε όμηροι των εργολάβων και της κυβέρνησης!», τονίζει στην ανακοίνωσή του το Σωματείο. Καλεί σε κλιμάκωση του αγώνα από κοινού με άλλα σωματεία δημόσιων νοσοκομείων, τις Επιτροπές Αγώνα και τα κλαδικά σωματεία των εργαζομένων στην καθαριότητα.

Τα αιτήματά του έχουν ως εξής: Εξω οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία. Καμία απόλυση - μονιμοποίηση των συναδέλφων εργολαβικών, επικουρικών κ.λπ. - μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων με βάση τις σημερινές ανάγκες. Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Καμία ανοχή στην απλήρωτη δουλειά - Να πληρωθούν εδώ και τώρα όλα τα δεδουλευμένα.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ
Απεργία και πανελλαδική κινητοποίηση στις 2 Μάρτη

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), κλιμακώνοντας τη δράση της ενάντια στο αντιασφαλιστικό νόμο, προκηρύσσει απεργία την Πέμπτη 2 Μάρτη και πανελλαδική κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας, στις 13.00. Καλεί τις Ενώσεις των νοσοκομειακών γιατρών να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την οργάνωση και την επιτυχία της απεργίας.

Κεντρικά αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών είναι: Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Αποκλειστικά δημόσια, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση. Αμεση καταβολή των οφειλών του κράτους. Πλήρης κάλυψη από το κράτος των κλεμμένων αποθεματικών των Ταμείων. Αμεση αποδέσμευση από το χρηματιστήριο. Ενταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά. Αμεση λήψη μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης του επαγγελματικού κινδύνου, προστασίας της υγείας και ασφάλειας των υγειονομικών. Αποκατάσταση των μισθολογικών και ασφαλιστικών απωλειών. Μείωση των εισφορών για τον κλάδο της σύνταξης. Ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, με αποκλειστική χρηματοδότηση από το κράτος. Κατάργηση των εισφορών των ασφαλισμένων στον κλάδο Υγείας.

Η ΟΕΝΓΕ επισημαίνει ότι ο νόμος Κατρούγκαλου μειώνει τις συντάξεις και επιβάλλει νέες αυξήσεις στις ασφαλιστικές. Μεταξύ άλλων, τονίζει ότι όποιος επιθυμεί να θεμελιώσει δικαίωμα και για δεύτερη ανταποδοτική σύνταξη ή να συνεχίσει την ασφάλισή του και σε δεύτερο φορέα ασφάλισης, επιβαρύνεται και με την εργοδοτική εισφορά. Επιπλέον, ολοκληρώνεται η κλοπή των αποθεματικών του ΤΣΑΥ, μετά το τζογάρισμα στο χρηματιστήριο, τα ομόλογα και το κούρεμα του PSI. Σημειώνει, τέλος, ότι η ενοποίηση των Ταμείων θα έχει ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των παροχών Υγείας και Πρόνοιας και την εξίσωση προς τα κάτω.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΗ
Συνεχίζουν με απεργία τη μάχη για κλαδική ΣΣΕ

Με 24ωρη απεργία την Τετάρτη 1/3 συνεχίζουν οι εργαζόμενοι στη ναυπηγοεπισκευή τη μάχη για την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ). Την απεργία έχουν προκηρύξει τα παραρτήματα Πειραιά και Ελευσίνας του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας και το Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών. Στο πλαίσιο της απεργιακής κινητοποίησης θα γίνει συγκέντρωση στις 9.30 π.μ., στην πύλη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης στο Πέραμα.

Η απεργία αποτελεί το επόμενο βήμα των σωματείων μετά τις προειδοποιητικές στάσεις εργασίας και τις συγκεντρώσεις που έγιναν σε μια σειρά χώρους δουλειάς. «Η καθολική μας συμμετοχή στις στάσεις εργασίας που πραγματοποιήθηκαν σε όλους τους χώρους δουλειάς έδωσαν το πρώτο μήνυμα σε εργοδοσία και κυβέρνηση. Εδωσαν το μήνυμα ότι το σύνολο των εργαζόμενων έχει κάνει δικό του το αίτημα για την υπογραφή της ΣΣΕ με βάση τις τελευταίες υποχρεωτικές (2009-2010)», αναφέρουν τα σωματεία και καλούν τους εργαζόμενους να κάνουν το επόμενο βήμα, συμμετέχοντας μαζικά στην απεργία.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org