ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ - ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Ιστορικό Διήμερο στα χνάρια του ΔΣΕ

Το Σαββατοκύριακο 18 και 19 Μάρτη, στη Βόρεια Εύβοια

Η Οργάνωση Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας της ΚΝΕ σε συνέχεια των επιτυχημένων προηγούμενων Διημέρων της «στα χνάρια του ΔΣΕ» (στο Καρπενήσι και στον Παρνασσό), πραγματοποιεί το 3ο Ιστορικό Διήμερο στις 18 - 19 Μάρτη, αυτή τη φορά στη Βόρεια Εύβοια.

Στην Εύβοια έδρασε το ανεξάρτητο τάγμα Εύβοιας του ΔΣΕ, που είχε τη δική του συμβολή στην τρίχρονη εποποιία του Δημοκρατικού Στρατού. Ταγματάρχης ήταν ο Θύμιος Καψής (Ανάποδος). Πολιτικός Επίτροπος ήταν ο Γιώργος Βλαχούτσικος (Ευβοιώτης).

Ξεκίνησε με 59 μαχητές, που, με εντολή του Αρχηγείου Φθιωτιδο-Φωκίδας της ΙΙ Μεραρχίας του ΔΣΕ, πέρασαν το Νοέμβρη του 1947 από την Πελασγία Φθιώτιδας στο Μαραθιά Εύβοιας. Παρά τις δυσκολίες η μικρή ομάδα αυτών των μαχητών ανέλαβε δράση από την πρώτη στιγμή της εμφάνισής της στο νησί. Σημαντικό κομμάτι του ευβοιώτικου λαού στήριξε έμπρακτα τον ΔΣΕ. Δεν θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά καθώς αυτό το κομμάτι είχε μακροχρόνιους δεσμούς αίματος με το ΚΚΕ και τους αγώνες του λαού μας. Πολλοί εντάχθηκαν στις γραμμές του ΔΣΕ ως μαχητές, ενώ οι κάτοικοι των χωριών ενίσχυαν τους μαχητές με την παράδοση απαραίτητων ειδών, όπως τρόφιμα, ρούχα, ακόμα και ζώα.

Η ηρωική τους στάση, το ηθικό των μαχητών του ΔΣΕ πηγάζουν από την πίστη στο ότι ο τροχός της κοινωνίας θα πάει προς τα μπρος, πως ο καπιταλισμός, το σύστημα δηλαδή που γεννά για τους πολλούς τη φτώχεια, την εξαθλίωση, τους πολέμους ενώ δίνει τα πλούτη και τη χλιδή στους λίγους, θα δώσει τη θέση του σε μια άλλη κοινωνία που θα την επιβάλει ο ίδιος ο λαός. Μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, χωρίς πολέμους, χωρίς φτώχεια, όπου ο άνθρωπος θα αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες για να καλύπτει τις ανάγκες του.

«Από το Διήμερο επιδιώκουμε, λοιπόν, η αλύγιστη στάση στον αγώνα κατά της κοινωνικής αδικίας, για την απελευθέρωση από τα δεσμά του εκμεταλλευτικού συστήματος, να αποτελέσει έμπνευση και δίδαγμα για την πάλη μας στο σήμερα και στο αύριο», σημειώνει σχετικά η ΟΠ Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας της ΚΝΕ.

Το πρόγραμμα του 3ου Ιστορικού Διημέρου
  • Σάββατο 18 Μάρτη:

9.30 π.μ.: Επίσκεψη στο παλιό εργοστάσιο του Σκαλιστήρη, όπου θα γίνει συζήτηση για τον μεγάλο απεργιακό αγώνα των εργατών το 1977. Στον ίδιο χώρο, θα παρουσιαστεί δρώμενο αφιερωμένο στο 8ωρο.

12 το μεσημέρι: Πορεία στο κέντρο της Ιστιαίας που θα καταλήξει στο παλιό αστυνομικό τμήμα όπου εκδηλώθηκε η πρώτη επίθεση του ΔΣΕ στην Εύβοια.

5.30 μ.μ.: Επίσκεψη στο μνημείο του Βλαχούτσικου.

6 μ.μ.: Παιχνίδι «Κυνήγι του Χαμένου Θησαυρού» για μαθητές στη Λίμνη Ευβοίας.

8.30 μ.μ.: Συνεστίαση στον Αγιόκαμπο με κεντρική πολιτική ομιλία από τον Μάκη Μακρή, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ. Επίσης, θα παρουσιαστεί συλλογή ανέκδοτων τραγουδιών της περιοχής από την περίοδο της ένοπλης ταξικής πάλης 1940 - 1949, που επιμελήθηκε η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ.

  • Κυριακή 19 Μάρτη:

10.30 π.μ.: Πεζοπορία στο Δερβένι, στο σημείο που σκοτώθηκε ο Ανάποδος.

12 το μεσημέρι: Εκδήλωση τιμής στο μνημείο του Ανάποδου, όπου θα μιλήσει ο Δημήτρης Λιάσκος, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας της ΚΝΕ.

Το Διήμερο θα κλείσει με γλέντι το μεσημέρι της Κυριακής στο χωριό Προκόπι.

Για δηλώσεις συμμετοχής στο Διήμερο, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 6976.835.185. Εχει προβλεφθεί διανυκτέρευση το βράδυ του Σαββάτου σε ξενοδοχείο της περιοχής. Αναχωρήσεις για το Διήμερο έχουν οριστεί για το Σάββατο 18 Μάρτη, στις 8 π.μ. από τη Χαλκίδα και στις 7 π.μ. από τη Λαμία.

ΣΤΕΚΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Δυο επίκαιρα μονόπρακτα του Μπρεχτ από νέους ηθοποιούς

Αύριο Παρασκευή, στις 6.30 μ.μ., στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ (Τροίας 36, Βικτώρια) «ανεβαίνει» μια θεατρική παράσταση φτιαγμένη από νέους ηθοποιούς. Πρόκειται για μια σύνθεση των δύο μονόπρακτων του σπουδαίου κομμουνιστή δημιουργού Μπέρτολτ Μπρεχτ «Πόσο κοστίζει το σίδερο» και «Ντάνσεν». Τα δύο έργα αναφέρονται στο Σύμφωνο του Μονάχου, με το οποίο παραδόθηκε στη χιτλερική Γερμανία η Τσεχοσλοβακία, γεγονός που έφερε ακόμη πιο κοντά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς και στην πασιφιστική στάση χωρών όπως η Δανία και η Σουηδία, που ουσιαστικά ενθάρρυνε τη ναζιστική απειλή. Ο Μπρεχτ χρησιμοποιεί την εξής αλληγορία: Παρουσιάζει τους πρωταγωνιστές της περιόδου (Αγγλία, Γαλλία, Τσεχοσλοβακία κ.ά. χώρες που ενεπλάκησαν πιο ενεργά στον πόλεμο) σαν καταστηματάρχες και εμπόρους όπου ο καθένας νοιάζεται αποκλειστικά για το κέρδος του. Ο «Πελάτης» (Χίτλερ) προσεγγίζει τα επίδοξα θύματά του πρώτα με υποτιθέμενες αποδείξεις συγγένειας και παράλληλα εξασφαλίζοντας τη συνεργασιμότητά τους με «σύμφωνα φιλίας». Ο καθένας από τους εμπόρους (γειτονικές χώρες) υποκύπτουν στους εκβιασμούς του «Πελάτη»... Ξεχωριστά αναδεικνύεται ο ρόλος της Αγγλίας και της Γαλλίας που, με τη λογική της «μη επέμβασης», συνέβαλαν ώστε να στρέψουν το μέτωπο του πολέμου ανατολικά, προς τη Σοβιετική Ενωση.

Η ανάπτυξη της υπόθεσης του έργου επιβεβαιώνει ότι ο φασισμός είναι μια εκδοχή του καπιταλισμού, που ισχυροποιείται όταν το αστικό σύστημα τον έχει ανάγκη. Αποτελεί αποδεδειγμένα το «μακρύ χέρι του συστήματος», που δείχνει τα δόντια του όταν αδυνατεί να διαχειριστεί με άλλους τρόπους την πολιτική και οικονομική κρίση του. Γι' αυτό και η αντίδραση των αστικών πολιτικών δυνάμεων που τάσσονται δήθεν απέναντί του είναι πάντα υποκριτική. Εχουν ανάγκη το φασισμό, για να χτυπήσουν το φόβο και τρόμο τους: την κόκκινη σημαία. Αυτή που και ο «Ξένος» στα δύο μονόπρακτα του Μπρεχτ νιώθει ασφυξία και μόνο στην υποψία της όψης της. Αυτή και σήμερα είναι η μόνη που μπορεί να συντρίψει το σύστημα που γεννά το φασισμό και τον πόλεμο.

Η δουλειά για αυτή την παραγωγή βασίστηκε στην επικαιρότητα, στις ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις που βλέπουμε να εντείνονται το τελευταίο διάστημα, στο πλαίσιο των ανταγωνισμών του κεφαλαίου για το ξεπέρασμα της καπιταλιστικής κρίσης που το ίδιο δημιούργησε. Οι εξελίξεις διεθνώς αλλά και στη χώρα μας έδωσαν την ώθηση για ενασχόληση με τα συγκεκριμένα μονόπρακτα. Η προσπάθεια για ερμηνεία των ιστορικών στοιχείων με σκοπό να βγάλουμε συμπεράσματα στο σήμερα, σε συνδυασμό με τις συμμαχίες και τους ανταγωνισμούς που διαμορφώνονται αυτή τη στιγμή για μια σειρά επενδυτικά πεδία στην περιοχή της Μεσογείου και τριγύρω - αλλά όχι μόνο - καθιστούν επίκαιρη τη θεατρική αυτή σύνθεση. Η μελέτη της περιόδου πριν το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο συμβάλλει στη βαθύτερη κατανόηση των εξελίξεων σήμερα και στη συζήτηση γύρω από το ενδεχόμενο ξεσπάσματος γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου, όχι στη βάση της καλλιέργειας φόβου, αλλά με αγωνιστική διάθεση, για να δυναμώσουμε αποφασιστικά την πάλη ενάντια στην αιτία που γεννά τον πόλεμο, την κρίση, στο εκμεταλλευτικό σύστημα του καπιταλισμού.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Καούκη Γεωργία.

Παίζουν: Αλυσανδράτου Δανάη, Βεχλίδης Νίκος, Γουγής Αντώνης, Καπετάνου Ελίνα, Κοντορίζος Σπύρος, Λιόλιος Δημήτρης, Μυστακέλης Κυριάκος.

  • Με την παραπάνω παράσταση ολοκληρώνονται οι εκδηλώσεις στο Στέκι της ΚΝΕ για το Φλεβάρη, καθώς η συναυλία με θεατρικά τραγούδια του Μπρεχτ που ήταν προγραμματισμένη για την Τρίτη 28/2, αναβάλλεται για τεχνικούς λόγους και θα μετατεθεί σε νέα ημερομηνία που θα ανακοινωθεί σύντομα.
Μαθητική γιορτή στα Γιάννενα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στα Γιάννενα το School Art Festival. Οι μαθητές από σχολεία της πόλης διοργάνωσαν τη δική τους γιορτή, όπου εκφράστηκαν μέσα από τη μουσική, το χορό, την ποίηση και τη ζωγραφική.

Ολο το προηγούμενο διάστημα, οι μαθητές συζήτησαν μέσα στα σχολεία τους, σε κάθε τάξη και πήραν αποφάσεις για την πρωτοβουλία να διοργανώσουν το School Art Festival.

Μαθήτρια εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Ιωαννίνων απηύθυνε χαιρετισμό και αναφέρθηκε στην προσπάθειά τους όλο το προηγούμενο διάστημα να οργανώσουν τη δική τους γιορτή, με συζήτηση και αποφάσεις μέσα από τα μαθητικά τους όργανα, προκειμένου να είναι μια γιορτή από τους μαθητές για τους ίδιους τους μαθητές. Αναφέρθηκε όμως και στα εμπόδια του συνάντησαν από την πλευρά των υπευθύνων Παιδείας και διευθυντών, οι οποίοι δεν παραχώρησαν χώρο για την εκδήλωση, με την αιτιολογία ότι δεν είναι θεσμοθετημένο όργανο η Συντονιστική Επιτροπή των μαθητών. Η μαθήτρια στο χαιρετισμό της ανέφερε ότι τη νομιμοποίησή τους την έχουν κατακτήσει μέσα από τους αγώνες όλου του προηγούμενου διαστήματος, από τους αγώνες των μαθητών που δεν δέχονται το σχολείο που τους ετοιμάζουν και που είναι οι ίδιοι μαθητές που έδειξαν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στα προσφυγόπουλα, συλλέγοντας σχολικά είδη και τα οποία τους παραδώσανε. Από την άλλη, ευχαρίστησε εκ μέρους των μαθητών τους γονείς, εργαζόμενους, ανέργους και συνταξιούχους, που με χαρά τούς παραχώρησαν την αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, βοηθώντας τους στην πρωτοβουλία τους αυτή. Κλείνοντας τόνισε την ανάγκη για οργάνωση σε κάθε σχολείο, για να παλέψουν όλοι οι μαθητές σαν μια γροθιά για το μέλλον και τη ζωή που τους αξίζει.

Στο χώρο υπήρχε έκθεση φωτογραφίας με θέμα τη μετανάστευση και την προσφυγιά, καθώς και φωτογραφίες που έβγαλαν οι μαθητές από την παράδοση σχολικών ειδών στα προσφυγόπουλα την προηγούμενη βδομάδα. Επίσης, οι μαθητές έστησαν τα καβαλέτα τους και ζωγράφισαν. Στη σκηνή ανέβηκαν μαθητές που απήγγειλαν ποιήματα και στη συνέχεια τη σκυτάλη πήραν μουσικά μαθητικά σχήματα για να εκφραστούν μέσα από το τραγούδι. Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με χορό dubstep από μαθητή και έκλεισε με μουσικό πάρτι.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org