ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Σήμερα η σύσκεψη σωματείων της Αττικής για την κλιμάκωση της δράσης

Με συλλαλητήρια στη Θεσσαλία συνεχίστηκαν χτες οι κινητοποιήσεις

Από το χτεσινό συλλαλητήριο στη Λάρισα
Από το χτεσινό συλλαλητήριο στη Λάρισα
Σε κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή επίθεση καλεί το ΠΑΜΕ τα σωματεία και τους εργαζόμενους, με ανακοίνωσή του για τα πετυχημένα συλλαλητήρια που οργανώθηκαν την Τρίτη, αλλά και χτες, σε δεκάδες πόλεις.

Σήμερα, Πέμπτη, για τον καλύτερο συντονισμό της δράσης, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί σε σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών της Αττικής στις 6.30 μ.μ., στο «Athens Ledra» (Συγγρού 155), με θέμα την «Οργάνωση της εργατικής αντίστασης απέναντι στην επίθεση της κυβέρνησης, της ΕΕ και των επιχειρηματικών ομίλων».

Κάλεσμα κλιμάκωσης της πάλης, με στόχο μαζική μαχητική απεργιακή απάντηση

Στην ανακοίνωσή του για τα συλλαλητήρια, το ΠΑΜΕ, μεταξύ άλλων, τονίζει τα εξής:

«Με τα μαζικά συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα, δόθηκε η δική μας απάντηση στα μέτρα που συμφώνησε η κυβέρνηση με την ΕΕ και το ΔΝΤ. Μέτρα που έρχονται να προστεθούν σε αυτά που ήδη υλοποιούνται και έχουν επιβαρύνει τη ζωή της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, έχουν οδηγήσει στη φτώχεια και σε απόγνωση χιλιάδες εργαζόμενους και συνταξιούχους.

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ απευθύνει κάλεσμα οργάνωσης και ανόδου των αγώνων, κλιμάκωσης της πάλης με επίκεντρο τους εργασιακούς χώρους σε κάθε κλάδο, με συντονισμό και αλληλεγγύη σε κάθε πόλη και πανελλαδικά. Απευθύνουμε κάλεσμα αγώνα, ενημέρωσης και προετοιμασίας των εργαζομένων μέσα από μαζικές συλλογικές διαδικασίες με γενικές συνελεύσεις, συσκέψεις, συζητήσεις, για να δοθεί μαζική μαχητική απεργιακή απάντηση στη νέα ολομέτωπη επίθεση που εξαπολύουν στη ζωή μας.

Με ένα τρακτέρ προπομπό η χτεσινή κινητοποίηση στην Καρδίτσα
Με ένα τρακτέρ προπομπό η χτεσινή κινητοποίηση στην Καρδίτσα
Για να υπάρξει κλιμάκωση με απεργιακό μέτωπο, οι συνθήκες απαιτούν σκληρή πάλη, απόφαση και θέληση για δράση. Απευθύνουμε κάλεσμα να πολλαπλασιαστούν οι προσπάθειες και η συμμετοχή για να ηττηθεί η γραμμή της ταξικής συνεργασίας και της συναίνεσης στο κίνημα, να απομονωθούν οι άνθρωποι της εργοδοσίας στις γραμμές μας, η γραμμή τους που έχει διαλύσει δικαιώματα και κατακτήσεις.

Χρειάζεται τώρα να δυναμώσει η αγωνιστική δράση από κάθε σωματείο, από κάθε χώρο δουλειάς, με πρωτοβουλίες, η οργάνωση της απάντησης σε παλιά και νέα μέτρα, η αντεπίθεση για δουλειά με δικαιώματα, ζωή με αξιοπρέπεια.

Δε συμβιβαζόμαστε με τη φτώχεια, τη μίζερη ζωή. Δίνουμε μάχη, οργανώνουμε πάλη σε κάθε κλάδο για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, για δικαιώματα στη δουλειά και τη ζωή με βάση την εποχή μας, τον 21ο αιώνα».

  • Αντίστοιχα, σε ανακοίνωσή της για το προχτεσινό συλλαλητήριο στην Ομόνοια, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ) χαιρετίζει τα σωματεία των αυτοαπασχολούμενων και τις τοπικές Ενώσεις ΕΒΕ που συμμετείχαν, ενώ για τη συνέχεια καλεί σε «πλατύ άνοιγμα ενημέρωσης και κάλεσμα σε δράση, όλων των συναδέλφων, σε κλάδους και γειτονιές», με «συσκέψεις και γενικές συνελεύσεις παντού, οργανώνοντας την επομένη αποφασιστική απάντηση στα μέτρα και στην κοροϊδία της κυβέρνησης».
Εργάτες και αγρότες στα χτεσινά συλλαλητήρια στη Θεσσαλία

Με τη συμμετοχή εργαζομένων, ανέργων και συνταξιούχων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ και με μικρομεσαίους αγρότες που ήταν στο μπλόκο της Νίκαιας να κάνουν αισθητή την παρουσία τους, πραγματοποιήθηκαν χτες συλλαλητήρια και στις πρωτεύουσες τριών νομών της Θεσσαλίας, σε Λάρισα, Τρίκαλα και Καρδίτσα. Είχε προηγηθεί προχτές βράδυ το συλλαλητήριο στην πλατεία Πανεπιστημίου του Βόλου.

Στη Λάρισα, το συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της πόλης. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Στ. Τσικριτζής, γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας. Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, ο Τ. Τσιαπλές, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, τόνισε: «Να έχουμε καθαρό ότι η επίθεσή τους δεν έχει τέλος, αν δεν βάλουμε τέλος εμείς σε αυτή με τη δύναμη της οργάνωσης, της ενότητας της εργατικής τάξης και με σχέδιο για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και της εκμετάλλευσης». Και υπογράμμισε: «Σ' αυτό το δρόμο του αγώνα, πρέπει να συνεχίσουμε να βαδίζουμε ακόμα πιο συστηματικά με τους μικρομεσαίους αγρότες, που βρεθήκαμε μαζί τους στις 25 μέρες του αγώνα στο μπλόκο της Νίκαιας και σε άλλες περιοχές της χώρας, στα συλλαλητήρια της Λάρισας και στο μπλόκο, που κορυφώθηκαν με το μεγάλο συλλαλητήριο της περασμένης βδομάδας στην Αθήνα, αλλά και με τους αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ που και αυτοί υποφέρουν απ' την ίδια αιτία». Ακολούθησε δυναμική πορεία στο κέντρο της πόλης.

Στα Τρίκαλα, στο συλλαλητήριο στην πλατεία Ρήγα Φεραίου, χαιρέτισε ο Απ. Θωμόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Τρικάλων «Η Ανοιξη», ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Κ. Μανώλης, στέλεχος του ΠΑΜΕ. Μετά τις ομιλίες έγινε πορεία στους κεντρικούς δρόμους των Τρικάλων.

Στην Καρδίτσα, στη συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία, μίλησαν ο Β. Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Καρδίτσας και ο Στ. Σαριδάκης, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, στέλεχος του ΠΑΜΕ. Ακολούθησε πορεία, με προπομπό ένα από τα τρακτέρ που ήταν στο μπλόκο της Νίκαιας.

  • Σήμερα Πέμπτη, συλλαλητήρια πραγματοποιούνται σε Γιάννενα (6.30 μ.μ., Δημαρχείο), Αρτα (6.30 μ.μ., πλατεία Κιλκίς) και Αμφισσα (7 μ.μ., πλατεία Λαού).

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το 30ό Συνέδριό του

Πλούσια συζήτηση αναπτύχθηκε στο 30ό Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Λάρισας (ΕΚΛ), το οποίο πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 19/2.

Στο Συνέδριο ψηφίστηκαν ο διοικητικός απολογισμός του 2016, ο προγραμματισμός δράσης, ο ισολογισμός και ο προϋπολογισμός του 2017 και εγκρίθηκαν διάφορα ψηφίσματα. Εκλέχτηκε Εφορευτική Επιτροπή, η οποία ανακοίνωσε ότι οι εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου, Εξελεγκτικής Επιτροπής και αντιπροσώπων στη ΓΣΕΕ θα γίνουν στα γραφεία του ΕΚΛ στις 1 και 2 Μάρτη.

Σε ό,τι αφορά τον απολογισμό δράσης, εισηγητικά αλλά και στη συζήτηση, επισημάνθηκε ότι το ΕΚΛ, συσπειρωμένο στο ΠΑΜΕ και με βάση τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων που κινούνται σε ταξική - διεκδικητική κατεύθυνση, δούλεψε για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος στην περιοχή, ώστε αυτό να αποκτά όλο και πιο σαφή αντικαπιταλιστικό προσανατολισμό, μαζικότητα και αποτελεσματικότητα.

Στα τρία χρόνια από το προηγούμενο συνέδριο είχε πολύμορφη δράση για όλα τα προβλήματα των εργαζομένων, οργάνωσε πολλές τοπικές και γενικές απεργίες, συγκεντρώσεις, πικετοφορίες κ.λπ. Ανέπτυξε ιδιαίτερη δράση για την ανεργία - μεγάλη επιτυχία είχε το πανθεσσαλικό συλλαλητήριο στις 21/11/2016 - και την ταξική αλληλεγγύη, ενώ πήρε πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη της κοινής δράσης και της συμμαχίας κυρίως με τους μικρομεσαίους αγρότες, τόσο στις περιόδους των αγροτικών μπλόκων, όσο και σε άλλες αγωνιστικές δράσεις. Στην ίδια περίοδο έγιναν πολλές δίκες και υπήρξαν καταδίκες συνδικαλιστών του ΕΚΛ και σωματείων της δύναμής του για συνδικαλιστική δράση, μετά από μηνύσεις εργοδοτών («Αρωγή», «Ολυμπος», «Πράκτικερ» κ.ά.), καθώς και της Αστυνομίας.

Για τον προγραμματισμό δράσης, αποφασίστηκε, με αφετηρία το χτεσινό συλλαλητήριο, να συνεχιστεί η οργάνωση της συζήτησης σε Διοικητικά Συμβούλια, Γενικές Συνελεύσεις και χώρους δουλειάς, να συνεχιστεί η πάλη για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, με βάση το πλαίσιο αιτημάτων που συνυπέγραψε το ΕΚΛ με άλλες 530 συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα, αλλά και για όλο το διεκδικητικό πλαίσιο που αποφασίστηκε στο συνέδριο, κατά σωματείο, κλάδο και τόπο δουλειάς.

Μεταξύ άλλων, ιεραρχήθηκε η πάλη για: Πλήρη και σταθερή εργασία, προστασία των ανέργων. Τα προβλήματα σε Υγεία - Πρόνοια και το αντιασφαλιστικό νομοθετικό πλαίσιο. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Παιδεία, κάλυψη αναγκών σε σχολεία, εκπαιδευτικούς. Υπεράσπιση του δικαιώματος του συνδικαλισμού, της απεργίας, ενάντια στην εργοδοτική και κρατική τρομοκρατία, στις διώξεις συνδικαλιστών και άλλων εργαζομένων.

Αποφασίστηκαν επίσης: Συντονισμός δράσης των σωματείων με πολλούς νέους εργαζόμενους, καθώς και προετοιμασία της δράσης σωματείων με πολλές εργαζόμενες γυναίκες, ενόψει της 8ης Μάρτη. Προετοιμασία για την Εργατική Πρωτομαγιά. Δράση για την προώθηση της κοινωνικής συμμαχίας και της κοινής πάλης εργαζομένων, μικρομεσαίων αγροτών και αυτοαπασχολούμενων.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ