ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
«Εφυγε» ο Γάλλος κομμουνιστής Ζαν Λικ Σαλέ

Συλλυπητήριο μήνυμα έστειλε το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ προς το Επαναστατικό Κόμμα - Κομμουνιστές Γαλλίας για το θάνατο του Ζαν Λικ Σαλέ, ΓΓ του Κόμματος.

Στο μήνυμα σημειώνεται: «Αγαπητοί σύντροφοι, μόλις πληροφορηθήκαμε με μεγάλη μας θλίψη τον αδόκητο θάνατο του συντρόφου Ζαν Λικ Σαλέ, ΓΓ του Επαναστατικού Κόμματος - Κομμουνιστές Γαλλίας. Ο σύντροφος Σαλέ, αφοσιωμένος κομμουνιστής, είχε μεγάλη συμβολή στις προσπάθειες για την ανασύνταξη του κομμουνιστικού κινήματος στη Γαλλία, ενάντια στο ρεύμα του ευρωκομμουνισμού και τη μετάλλαξη του Γαλλικού ΚΚ, την οπορτουνιστική διάβρωση. Σταθερά με τη στάση και τη δράση του διαπαιδαγωγούσε με τα ιδανικά του Μαρξισμού - Λενινισμού, του προλεταριακού διεθνισμού, πρόβαλε την ανάγκη για τη συγκρότηση στη Γαλλία Κομμουνιστικού Κόμματος με επαναστατική στρατηγική. Πρωτοστάτησε στη δημιουργία της Ενωσης των Επαναστατών Κομμουνιστών Γαλλίας και κατόπιν στη δημιουργία του Επαναστατικού Κόμματος - Κομμουνιστές Γαλλίας.

Αγαπητοί σύντροφοι, μεταφέρετε στους συντρόφους και την οικογένεια του συντρόφου τα θερμά συλλυπητήριά μας».


ΒΟΛΙΒΙΑ - ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ
Προβάδισμα στο «Οχι» σε τέταρτη θητεία Μοράλες

ΛΑ ΠΑΖ.--

Δημοψήφισμα για το αν ο Πρόεδρος της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, θα μπορεί να είναι υποψήφιος και για νέα πενταετή θητεία στις εκλογές του 2019, την τέταρτη συνεχόμενη από το 2006, που εκλέχτηκε πρώτη φορά, έγινε την περασμένη Κυριακή. Ο Μοράλες, που είναι ο πρώτος πρόεδρος ιθαγενής της φυλής Αϊμάρα και επικεφαλής της Ομοσπονδίας των καλλιεργητών των φύλλων κόκας (που χρησιμοποιείται παραδοσιακά στη χώρα αυτή), με το δημοψήφισμα ουσιαστικά ζητούσε την αλλαγή του συντάγματος για τη θητεία του ανώτατου αξιώματος της χώρας.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά εκλογικά αποτελέσματα που έδωσε η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή της χώρας, στο περίπου 75% των καταμετρημένων ψήφων στη Βολιβία και 33 χώρες του εξωτερικού, το «Ναι» σε τέταρτη θητεία του Μοράλες συγκέντρωνε το 44,8% και το «Οχι» 55,2%. Η αντιδραστική αντιπολίτευση άρχισε γρήγορα, με τα πρώτα exit polls, τους πανηγυρισμούς, ωστόσο ο αντιπρόεδρος της χώρας, Αλβαρο Γκαρσία Λινέρα, κάλεσε τους πολίτες να περιμένουν με υπομονή τα τελικά αποτελέσματα. Στις κάλπες είχαν προσκληθεί γύρω στα 6,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι.

Ο Μοράλες είχε αναδειχτεί Πρόεδρος το 2005 με 53,7%, το 2009 με 64,2% και το 2014 με 62%, ενώ είχε κερδίσει και τρία δημοψηφίσματα που προκάλεσε η αντιπολίτευση (στο λεγόμενο «Κίνημα για το Σοσιαλισμό» - ΜΑS) την πτώση του Προέδρου. Η πολιτική σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης που εφαρμόζει, μπορεί να άμβλυνε ορισμένα οξυμένα κοινωνικά προβλήματα, ωστόσο δεν άλλαξε την καπιταλιστική βάση της οικονομίας της χώρας. Πάντως, ο Μοράλες σε δήλωσή του υπογράμμισε ότι «ακόμα και αν κερδίσει το "Οχι", ο αγώνας ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό θα συνεχιστεί».


Στις ΗΠΑ ο Κινέζος ΥΠΕΞ

ΠΕΚΙΝΟ.--

Ο Κινέζος ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γι, θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ από σήμερα μέχρι και την Πέμπτη, 25 Φλεβάρη, μετά από πρόσκληση του Αμερικανού ομολόγου του Τζον Κέρι, όπως δήλωσε χτες η εκπρόσωπος του υπουργείου Χούα Τσουνουίνγκ.

«Ελπίζουμε η Κίνα και οι ΗΠΑ να κανονίσουν υψηλόβαθμες ανταλλαγές απόψεων και διαλόγους για το 2016, να συζητήσουν την πρακτική (τους) συνεργασία και την αντιμετώπιση ευαίσθητων θεμάτων για την προώθηση βιώσιμης, υγιούς και σταθερής ανάπτυξης των διμερών σχέσεων», πρόσθεσε η ίδια. Η επίσκεψη γίνεται σε μια περίοδο που οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις σε Ασία - Ειρηνικό, με την πρωταγωνιστική «συμβολή» και των δύο χωρών, οι οποίες ειδικά στο «μέτωπο» της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας εντείνουν τις κινήσεις τους, ανάλογα με τα μονοπωλιακά συμφέροντα που καθεμιά τους υπηρετεί.

Στο μεταξύ, τις βαθιές αντιθέσεις αποτυπώνουν και οι διαφορές μεταξύ «εταίρων» όπως οι Ιαπωνία και Νότια Κορέα. Οι δύο χώρες συνεχίζουν να διαφιλονικούν για περιοχές της Ανατολικής Κινεζικής Θάλασσας, μάλιστα το Σαββατοκύριακο η Σεούλ εμφανίστηκε ενοχλημένη, επειδή η ιαπωνική κυβέρνηση επέλεξε να στείλει ανώτερο εκπρόσωπο στις φετινές εκδηλώσεις για τη «Μέρα Τακεσίμα». Πρόκειται για εκδηλώσεις που οργανώνουν από το 2005 οι τοπικές αρχές της περιφέρειας Σιμάνε και σηματοδοτούν την ιαπωνική επιμονή για κατοχύρωση των νησιών Τακεσίμα, που η Νότια Κορέα διεκδικεί ως μέρος της δικής της επικράτειας (στα νοτιοκορεατική είναι γνωστά ως «Ντόκντο»).


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΟΦΙΑ.-- Μνημόνιο Συναντίληψης για διμερή συνεργασία στον τομέα της Ενέργειας υπέγραψαν Κύπρος και Βουλγαρία, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Προέδρου, Ν. Αναστασιάδη, στη Σόφια. Η συμφωνία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ανταλλαγή τεχνογνωσίας, εμπειρίας και πληροφοριών για τις βέλτιστες πρακτικές, ενίσχυση του διμερούς θεσμικού διαλόγου και προώθηση τεχνικής συνεργασίας. Ακόμα, τη σύσταση Κοινής Ομάδας Εργασίας για την εφαρμογή της συμφωνίας, αλλά και ειδικότερα προβλέπεται συνεργασία σε τομείς όπως αναζήτηση, έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων και (πιθανόν) μελλοντικών εξαγωγών. Ανάπτυξη ενεργειακών υποδομών και ενεργειακής αγοράς. Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Οι Ευρωπαίοι, προκειμένου να πραγματοποιήσουν την όποια επέμβαση εναντίον του «Ισλαμικού Κράτος» στη Λιβύη, θα πρέπει να αναμένουν έως ότου μία λιβυκή κυβέρνηση συγκροτημένη και νόμιμη τους απευθύνει το σχετικό αίτημα, δήλωσε προχτές η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, σημειώνοντας ότι η «αποτελεσματική εξουδετέρωση του «Ισλαμικού Κράτους» δεν μπορεί να επιτελεσθεί δίχως να περάσει από μία νόμιμη, και υπεύθυνη για την ίδια της την ασφάλεια, λιβυκή κυβέρνηση». Στο μεταξύ, αποκαλύφθηκε ότι μεταξύ των περίπου 50 νεκρών που προκάλεσαν την Παρασκευή αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές στη Λιβύη βρίσκονταν και δύο Σέρβοι που είχαν απαχθεί από τη σερβική πρεσβεία στην Τρίπολη και κρατούνταν όμηροι από τζιχαντιστές.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Τουλάχιστον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά από επίθεση βομβιστή αυτοκτονίας σε κλινική στην περιοχή Παρβάν, βόρεια της Καμπούλ. Οι «Ταλιμπάν» ανέλαβαν την ευθύνη. Τα πρακτορεία μετέδιδαν ότι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν άμαχοι όταν η αστυνομία άνοιξε πυρ. Στο μεταξύ, σήμερα, αναμένεται νέα συνάντηση Αφγανιστάν, Πακιστάν, ΗΠΑ και Κίνα, με στόχο την επανέναρξη των επαφών μεταξύ αφγανικής κυβέρνησης και «Ταλιμπάν».

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Εκκληση για μαζική προσέλευση στις κάλπες της 26ης του μήνα απηύθυναν χτες οι πρώην Πρόεδροι του Ιράν Μοχαμάντ Χαταμί και Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί, ζητώντας να προτιμηθούν μεταρρυθμιστές υποψήφιοι βουλευτές, ώστε να «φράξουν το δρόμο στους εξτρεμιστές». Η έκκληση των δύο πρώην Προέδρων έγινε ενόψει των εκλογών που διεξάγονται την Παρασκευή, αφενός για την ανανέωση της 290μελούς Βουλής, και αφετέρου για τη «συνέλευση των Εμπειρογνωμόνων» (στο οποίο είναι υποψήφιοι οι δύο πρώην αξιωματούχοι) που συγκαλείται για μία εβδομάδα κάθε χρόνο και αποτελείται από 86 «ενάρετους και πολυμαθείς» κληρικούς που εκλέγονται από το λαό κάθε οκτώ χρόνια.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Τουλάχιστον 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν στη διάρκεια κινητοποιήσεων μελών της κάστας «Τζατ» και συμπλοκών με την αστυνομία. Οι διαδηλωτές είχαν καταλάβει περιοχές γύρω από το κανάλι «Μουνάκ» από το οποίο υδροδοτείται η πρωτεύουσα της χώρας και η κυβέρνηση εμφανιζόταν να ανησυχεί για την ύδρευση σχεδόν 10 εκατομμυρίων ανθρώπων. Σε μια παράλληλη εξέλιξη, αντάρτες σκότωσαν 5 στρατιωτικούς και έναν άμαχο, κατά την επίθεση εναντίον αυτοκινητοπομπής του στρατού και πριν ταμπουρωθούν σε κέντρο εκπαίδευσης, στην περιοχή Σριναγκάρ του Κασμίρ.

ΣΟΥΒΑ.- Τουλάχιστον 20 νεκρούς άφησε πίσω του ο κυκλώνας Γουίνστον που «χτύπησε» το Σαββατοκύριακο τα νησιά Φιτζι στον Ειρηνικό, με χαρακτηριστικά όπως άνεμοι με ταχύτητα πάνω από 320 χλμ./ώρα, τροπικές καταιγίδες και κύματα ύψους πάνω από 12 μέτρα.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Οι τιμές του αργού πιθανόν να παραμείνουν χαμηλές για μεγαλύτερο διάστημα από το αναμενόμενο, δήλωσε χτες η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ, προτρέποντας τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες του Κόλπου να μειώσουν τις δαπάνες και να ενισχύσουν τα έσοδά τους μέσω νέων φόρων. Παράλληλα, εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) προέβλεψε ότι η ισορροπία στην αγορά πετρελαίου θα αρχίσει να αποκαθίσταται το 2017 λόγω βραχύβιας μείωσης της αμερικανικής παραγωγής, τονίζοντας ωστόσο ότι η βελτίωση αποδοτικότητας θα οδηγήσει την αμερικανική παραγωγή σε νέα υψηλά επίπεδα έως τις αρχές της επόμενης δεκαετίας.

ΜΙΣΙΓΚΑΝ.-- Τον 45χρονο ταξιτζή Τζέισον Ντάλτον, που δούλευε για λογαριασμό της εταιρείας UBER κρατούν και ανακρίνουν οι αρχές του Μίσιγκαν στις ΗΠΑ μετά το μπαράζ ένοπλων επιθέσεων που σημειώθηκε το Σάββατο σε διάφορα σημεία της πόλης, με αποτέλεσμα το θάνατο έξι ατόμων και τον τραυματισμό άλλων τριών.

ΡΙΑΝΤ.- Σε ειδικό ποινικό δικαστήριο ανακοινώθηκαν κατηγορίες για κατασκοπεία υπέρ του Ιράν σε βάρος 32 συλληφθέντων, εκ των οποίων οι 30 είναι μέλη της σιιτικής μουσουλμανικής μειονότητας στη Σαουδική Αραβία. Στις κατηγορίες συμπεριλαμβάνεται η συγκρότηση κατασκοπευτικής ομάδας με πράκτορες του Ιράν, αλλά και η διάθεση ευαίσθητων αμυντικών πληροφοριών, προκειμένου να διαταραχθούν τα οικονομικά συμφέροντα της Σαουδικής Αραβίας, αλλά και να υπονομευθεί η κοινωνική συνοχή του βασιλείου, μέσω του ξεσπάσματος ακραίας βίας.

ΡΑΜΠΑΤ.-- Οι μαροκινές αρχές ανακοίνωσαν τη διάλυση 10μελούς τρομοκρατικού «πυρήνα» τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» που σχεδίαζαν βομβιστικές επιθέσεις σε εμπορικό κέντρο και πολυτελές ξενοδοχείο της Καζαμπλάνκα.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Αθικτη βρέθηκε το Σάββατο συσκευή που περιείχε επικίνδυνο, ραδιενεργό υλικό κοντά σε πρατήριο καυσίμων στα προάστια της Βασόρας στο νότιο Ιράκ, η οποία είχε κλαπεί από τον περασμένο Νοέμβρη, προκαλώντας ανησυχίες μην τυχόν έπεφτε στα χέρια τζιχαντιστών για την κατασκευή «βρώμικης» ραδιενεργού βόμβας.

ΚΑΜΠΑΛΑ.-- Η επανεκλογή του προέδρου της Ουγκάντας, Γιοβέρι Μουσεβένι δεν σταμάτησε την ένταση και τις διαδηλώσεις, αλλά ούτε και τη νέα σύλληψη, χτες, του αρχηγού αντιπολιτευόμενου κόμματος που ήταν επίσης υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της Πέμπτης, Κίτζα Μπεσίγκε.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org