ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΚΚ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Για τις εξελίξεις στο Αιγαίο και την εμπλοκή του ΝΑΤΟ

«Οχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο! Εξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο!»

Μπροστά στις επικίνδυνες για τους λαούς εξελίξεις που διαδραματίζονται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ακόμη μεγαλύτερη σημασία αποκτά η κοινή στάση των Κομμουνιστικών Κομμάτων ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους.

Πρόσφατα, στην Τουρκία πραγματοποιήθηκε επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, η οποία συζήτησε με αντιπροσωπεία του ΚΚ Τουρκία τις εξελίξεις στην περιοχή, την κατάσταση σε Ελλάδα και Τουρκία, τα καθήκοντα και τις εμπειρίες των κομμουνιστών στις δύο χώρες. Τα δύο ΚΚ αποφάσισαν να προχωρήσουν σε Κοινή Ανακοίνωση για τις εξελίξεις στο Αιγαίο και την εμπλοκή του ΝΑΤΟ, με το πρόσχημα της μετανάστευσης.

Αναλυτικά, η Κοινή Ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Οχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο! Εξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο!

Η συνεχιζόμενη εδώ και 5 χρόνια ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, Τουρκίας, Ισραήλ και των μοναρχιών του Κόλπου στη Συρία, που έχει οδηγήσει στο θάνατο εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και στην προσφυγιά, στην εξαθλίωση εκατομμύρια άλλους, περνά σε μια νέα φάση όξυνσης. Αυτή της πιο φανερής εμπλοκής του ΝΑΤΟ και της προετοιμασίας πιθανών χερσαίων επιχειρήσεων.

Γίνεται φανερό πως η στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας, σε συνεννόηση με τη συριακή κυβέρνηση, άλλαξε τα δεδομένα σε στρατιωτικό επίπεδο, γι' αυτό και το ΝΑΤΟ διευρύνει την παρουσία του στην περιοχή, μεταξύ άλλων μεταφέροντας μια ναυτική αρμάδα στο Αιγαίο, με πρόσχημα τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών.

Αυτοί που δημιούργησαν το δράμα εκατομμυρίων ανθρώπων που ξεριζώθηκαν από τις εστίες τους, τώρα το επικαλούνται για να ενισχύσουν τη στρατιωτική παρουσία τους στην περιοχή. Ωστόσο, είναι πασίγνωστο πως οι αστικές τάξεις, οι πολιτικοί εκπρόσωποί τους, οι ιμπεριαλιστικές συμμαχίες τους, όπως είναι το ΝΑΤΟ κι η ΕΕ, δεν έχουν καμία ευαισθησία για τους λαούς και το δράμα που περνάνε. Είναι υποκριτές! Πίσω από τα προσχήματά τους βρίσκεται η διαπάλη με την καπιταλιστική Ρωσία, για την υπεράσπιση των συμφερόντων των δικών τους μονοπωλιακών ομίλων, την εξασφάλιση γεωστρατηγικών θέσεων, τον έλεγχο ενεργειακών πηγών, των δρόμων μεταφοράς τους, των μεριδίων των αγορών, καθώς και την αναδιάρθρωση και την ενίσχυση της κυριαρχίας του κεφαλαίου στην περιοχή.

Τα ΚΚ σε Ελλάδα και Τουρκία καταγγέλλουμε στους εργαζόμενους των δύο χωρών αυτές τις επικίνδυνες εξελίξεις στη Συρία, το ρόλο των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, τη στάση των κυβερνήσεων της Τουρκίας και της Ελλάδας.

Τονίζουμε πως είναι επιτακτική ανάγκη οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα να συνειδητοποιήσουν τον πόλεμο των συμφερόντων των μονοπωλίων, που διεξάγεται με πολιτικούς, οικονομικούς και στρατιωτικούς όρους, αιματοκυλώντας τους λαούς.

Σημειώνουμε πως η συμμετοχή των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ στρέφεται κατά των δύο λαών και της ειρηνικής συμβίωσης, αφού το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα των δύο χωρών, επιδιώκει να παίξει το ρόλο του επιδιαιτητή στις σχέσεις των δύο χωρών και ταυτόχρονα είναι το "οπλισμένο χέρι" του ευρω-αμερικάνικου ιμπεριαλισμού κατά άλλων λαών.

Καλούμε σε λαϊκή ετοιμότητα για να αποτρέψουμε την εμπλοκή των χωρών μας σε νέα ιμπεριαλιστικά μακελειά, τόσο σε πιθανά σενάρια που θα φέρνουν σε αντιπαράθεση τους λαούς μας για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, όσο και με τη συμμετοχή των χωρών μας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια που θα στρέφονται ενάντια σε άλλους λαούς.

Εξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο! Οχι στη μετατροπή του Αιγαίου σε ΝΑΤΟικό "ορμητήριο".

Οχι στην υποκρισία της ιμπεριαλιστικής ΕΕ!

Οχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο!

Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας

Κομμουνιστικό Κόμμα, Τουρκία».

ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
Ρόλο «επιδιαιτητή» αναγνωρίζει ανοιχτά στο ΝΑΤΟ η συγκυβέρνηση

Επιμένει η κυβέρνηση να «κουκουλώνει» τον επικίνδυνο χαρακτήρα της ΝΑΤΟικής εμπλοκής στο Αιγαίο. Εμπλοκή που προσλαμβάνει ακόμα πιο επικίνδυνα χαρακτηριστικά, εφόσον όλα δείχνουν ότι η Αγκυρα αξιοποιεί το ΝΑΤΟικό καπέλο, για να θέσει ξανά στο τραπέζι όλο το πακέτο των διεκδικήσεών της στο αρχιπέλαγος. Η δε κυβέρνηση αναγνωρίζει στη λυκοσυμμαχία ρόλο θεματοφύλακα των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων...

Συγκεκριμένα, μιλώντας ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Δ. Βίτσας, στην εφημερίδα «Επένδυση», για να δικαιολογήσει το αίτημα της κυβέρνησης για ανάπτυξη ΝΑΤΟικών πλοίων στο Αιγαίο στο όνομα της ανάσχεσης των προσφυγικών ροών, υποστήριξε: «H πολιτική που ασκεί μια κυβέρνηση, δεν ξεδιπλώνεται σε κενό χώρο και χρόνο (...) Είμαστε υποχρεωμένοι να λαμβάνουμε υπόψη τις συνθήκες και τους συσχετισμούς (...) το περιβάλλον μέσα στο οποίο βρισκόμαστε. Ενα περιβάλλον με πολεμικές συγκρούσεις οι επιπτώσεις των οποίων αποτυπώνονται και στις ευρωπαϊκές χώρες, με πρώτη την Ελλάδα, υπό τη μορφή προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών». «Ξεχνάει», βέβαια, ο Δ. Βίτσας ότι η συγκυβέρνηση φέρνει στο Αιγαίο ακριβώς τους πρωταγωνιστές αυτών των «συγκρούσεων» και με αναβαθμισμένο ρόλο, εμπλέκοντας βαθύτερα το λαό και τη χώρα σε αυτό το «περιβάλλον» των ΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών.

Συνέχισε: «Η παρουσία του ΝΑΤΟ στον θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου δεν είναι κάτι καινούργιο. Ας επικεντρώσουμε όμως στη συγκεκριμένη αποστολή για την οποία γίνεται λόγος. Είναι δεδομένο ότι η Ελλάδα συμμετέχει στη διαμόρφωση του επιχειρησιακού σχεδίου. Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι αποφάσεις στο ΝΑΤΟ λαμβάνονται με ομοφωνία, ούτε καν κατά πλειοψηφία (...) Ολες οι αποφάσεις λαμβάνονται με τη δική μας συμμετοχή».

Παραπέρα, μπροστά και στις τουρκικές διεκδικήσεις, απέδωσε στη λυκοσυμμαχία χαρακτηριστικά... επιδιαιτητή και «προστάτη» των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων: «Εμείς είμαστε αυτοί που πάντα θέλαμε το ΝΑΤΟ να βλέπει "ιδίοις όμμασι" τη συμπεριφορά της γείτονος χώρας». «Μάλιστα», πρόσθεσε, «αν η Τουρκία επιχειρήσει να εγγράψει υποθήκες στο βιβλίο των διεκδικήσεών της στο Αιγαίο, εκμεταλλευόμενη τη συγκεκριμένη ΝΑΤΟική επιχείρηση, νομίζω ότι θα εκτεθεί ακόμα περισσότερο, σε μια περίοδο μάλιστα που ενέχεται σε μεγάλο βαθμό με αυτό που αποκαλείται προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές προς τη Δύση μέσω Ελλάδας».

Η Αγκυρα βάζει στο ΝΑΤΟικό τραπέζι όλο το γκριζάρισμα του Αιγαίου

Την ίδια στιγμή, βέβαια, κι ενώ «τρέχουν» στη Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, οι διαβουλεύσεις για την οριστικοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου της δύναμης που θα αναπτύξει η λυκοσυμμαχία στο Αιγαίο (σε πρώτη φάση τα 5 πλοία της ΝΑΤΟικής μόνιμης ναυτικής δύναμης SNMG2, 4 φρεγάτες και 1 δεξαμενόπλοιο), πληροφορίες αναφέρουν ότι η Αγκυρα εγείρει εκεί, διά του μόνιμου αντιπροσώπου της, πολλαπλά ζητήματα.

Ειδικότερα, επιχειρεί να επιβάλει την εξαίρεση των Δωδεκανήσων από την ανάπτυξη εκεί στρατιωτικών μέσων, επαναπροβάλλοντας τον ισχυρισμό της ότι είναι αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη. Σημειωτέον, επ' αυτού ο Ελληνας υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, επικαλούμενος ως «διασφάλιση» το ΝΑΤΟικό καπέλο, διαβεβαίωνε τις προηγούμενες μέρες ότι στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ όπου αποφασίστηκε η ΝΑΤΟική εμπλοκή, καταλήχτηκε τα ΝΑΤΟικά πλοία να ελέγχουν και τα Δωδεκάνησα...

Ταυτόχρονα, η τουρκική κυβέρνηση αρνείται την επιστροφή μεταναστών στο έδαφός της. Θυμίζουμε επ' αυτού τις διαβεβαιώσεις της ελληνικής κυβέρνησης ότι στο ΝΑΤΟ αποφασίστηκε πως όποιος πρόσφυγας ξεκινούσε από τα τουρκικά παράλια και διασωζόταν στη θάλασσα, στα ελληνικά, στα τουρκικά ή στα διεθνή ύδατα, σε επιχείρηση συντονιζόμενη υπό ΝΑΤΟικούς, θα επιστρεφόταν στην Τουρκία.

Τέλος, η Αγκυρα δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα της Ελλάδας να ασκεί δικαιώματα Ερευνας και Διάσωσης σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών και ξαναθέτει θέμα για την τερματική περιοχή του αεροδρομίου της Λήμνου.

Ολα αυτά, φυσικά, προφανώς δεν εκδηλώνονται «σε κενό χώρο και χρόνο», που λέει και ο Δ. Βίτσας, καθώς η λυκοσυμμαχία, την ενεργό στρατιωτική εμπλοκή της οποίας στο Αιγαίο ζήτησε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, είναι γνωστό ότι δεν αναγνωρίζει σύνορα μεταξύ των κρατών - μελών της και χαρακτηρίζει το συστηματικό γκριζάρισμα του Αιγαίου «διμερή διαφορά»...

Νέα σωρεία παραβάσεων και παραβιάσεων

Στο μεταξύ, στον απόηχο των παζαριών για τη ΝΑΤΟική εμπλοκή στο Αιγαίο, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία προχώρησε και χτες σε σωρεία παραβάσεων και παραβιάσεων ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Συγκεκριμένα, 8 τουρκικά αεροσκάφη, τα δύο οπλισμένα, προχώρησαν σε 5 παραβάσεις και 36 παραβιάσεις, ενώ καταγράφηκαν και 2 εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν να τα αναχαιτίσουν...

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Σε Αίγυπτο και Κύπρο

Για την Αίγυπτο αναχωρεί σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, όπου θα έχει επαφές με την αιγυπτιακή ηγεσία. Συγκεκριμένα, αύριο συναντηθεί με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, A. Φ. αλ Σίσι και στη συνέχεια με τον πρωθυπουργό, Σ. Ισμαήλ, ενώ θα ακολουθήσει συνάντηση του Ελληνα ΥΠΕΞ με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σ. Σούκρι.

Σε συνέχεια της επίσκεψης στην Αίγυπτο, ο Ν. Κοτζιάς θα μεταβεί απευθείας στην Κύπρο, όπου την Παρασκευή θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη των Μεσογειακών Κρατών της ΕΕ (MED Group).

ΕΕΔΥΕ
Καλεί σε μαζική διαμαρτυρία ενάντια στην παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

Την Πέμπτη 25/2, στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας

Μαζική διαμαρτυρία στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας διοργανώνει η ΕΕΔΥΕ, την Πέμπτη 25/2, στις 6 μ.μ., ενάντια στην παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, απαιτώντας να μην υπάρξει καμία συμμετοχή της Ελλάδας και να κλείσουν τώρα οι ευρωατλαντικές βάσεις.

Η ΕΕΔΥΕ καλεί, με ανακοίνωσή της, τις Επιτροπές Ειρήνης, τους φορείς του λαϊκού κινήματος, τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, τους νέους και τις νέες, να δώσουν το αγωνιστικό τους «παρών», καταδικάζοντας αποφασιστικά την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

  • Κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση απευθύνουν επίσης η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) και η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ).
Κινητοποίηση και στην Κρήτη

Την ίδια μέρα, Πέμπτη 25/2, οι Επιτροπές Ειρήνης της Κρήτης καλούν σε μαζική παγκρήτια διαμαρτυρία με το ίδιο περιεχόμενο, στο Πεδίο Βολής Κρήτης, στις 6 μ.μ.,



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ