ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24
ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΛΕΓΟΜΕΝΟ «ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ» ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε το Σάββατο στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο «για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου», στο οποίο εμπεριέχεται και το λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα». Με αυτό, η κυβέρνηση επιχειρεί έναν φθηνό επικοινωνιακό αντιπερισπασμό μπροστά στον Αρμαγεδδώνα μέτρων που ετοιμάζει στο Ασφαλιστικό, στο Φορολογικό και αλλού. Θυμίζουμε ότι το «παράλληλο πρόγραμμα» από τη μία περιλαμβάνει μέτρα για τη διαχείριση της ακραίας φτώχειας - κι αυτά με όρους και προϋποθέσεις - ενώ από την άλλη περιέχει διατάξεις που ανοίγουν το δρόμο για μεγαλύτερες αντιλαϊκές ανατροπές. Είναι χαρακτηριστικό, για παράδειγμα, ότι στο νομοσχέδιο προβλέπεται η λειτουργία του νοσοκομείου Θήρας ως Ανώνυμη Εταιρεία, με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ενώ, με τροπολογία που κατατέθηκε, ανοίγει ο δρόμος, για να μεταφερθούν το κόστος και η ευθύνη λειτουργίας των δημόσιων μονάδων Υγείας στους δήμους και τις περιφέρειες, με πολλαπλές συνέπειες για τους εργαζόμενους και το λαό. Το ΚΚΕ ψήφισε «παρών» επί της αρχής του νομοσχεδίου και στη συζήτηση τοποθετήθηκε για ένα προς ένα τα άρθρα, καταθέτοντας μάλιστα και τροπολογίες, τις οποίες η κυβέρνηση δεν έκανε δεκτές. ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ υπερψήφισαν το νομοσχέδιο, ΝΔ, Χρυσή Αυγή και «Ενωση Κεντρώων» ψήφισαν «κατά», ενώ ΠΑΣΟΚ και «Ποτάμι» δήλωσαν «παρών». Ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει σήμερα την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στην Ολομέλεια της Βουλής το Σάββατο, καθώς και σημεία από τις ομιλίες των άλλων πολιτικών αρχηγών, οι οποίες, όπως ήταν αναμενόμενο, επεκτάθηκαν στο Προσφυγικό και σε άλλα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας. Παρουσιάζει, επίσης, σημεία από την παρέμβαση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΚΚΕ, Νίκου Καραθανασόπουλου, που μίλησε το βράδυ της Παρασκευής.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ
Διαμορφώνουν κλίμα συναίνεσης στα βασικά της αντιλαϊκής πολιτικής

Από τη συνεδρίαση της Ολομέλειας το περασμένο Σάββατο

Eurokinissi

Από τη συνεδρίαση της Ολομέλειας το περασμένο Σάββατο
Την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει στο ακέραιο τις επικίνδυνες αποφάσεις της ΕΕ για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών και για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, επανέλαβε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής το Σάββατο.

«Η Ελλάδα πρωτοστατεί και θα συνεχίσει να πρωτοστατεί στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ παραδέχθηκε ότι στις αποφάσεις της Συνόδου υπάρχει αναφορά στον έλεγχο των προσφυγικών ροών, αποσιωπώντας ότι αυτό θα οδηγήσει στον εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα ρίξει το βάρος της, για να εφαρμοστεί η απόφαση για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ. Θέλοντας να εξωραΐσει τους κινδύνους που δημιουργεί αυτή η εξέλιξη για τα κυριαρχικά δικαιώματα, υποστήριξε ότι το ΝΑΤΟ θα επιχειρεί στα τουρκικά χωρικά ύδατα για τον έλεγχο των κυκλωμάτων, όταν είναι γνωστό ότι η λυκοσυμμαχία δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο.

Τέλος, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση θα υλοποιήσει τη συμφωνία του τρίτου μνημονίου, παρουσίασε κι αυτός το «παράλληλο πρόγραμμα» σαν μια προσπάθεια να προστατεύσει «τους αδύναμους».

Της συναίνεσης ...το ανάγνωσμα

Συναινετικός προς την κυβέρνηση εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, τόσο στο Προσφυγικό όσο και στην προώθηση αντιλαϊκών μέτρων για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Χαρακτήρισε «απαραίτητη» την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και αναγνώρισε ότι έγινε «αξιοσημείωτη πρόοδος» στη λειτουργία των «hot spots», εμφανίζοντας ως αναγκαία την τήρηση των δεσμεύσεων της κυβέρνησης προς την ΕΕ. Πρόσθεσε, επίσης, ότι τόσο ο ίδιος, όσο και ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες, «δώσαμε μια μάχη», για να αποτρέψουμε το κλείσιμο συνόρων και πως «κερδίσαμε μόλις λίγες μέρες».

Για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ζήτησε από την κυβέρνηση «ρεαλιστικό σχέδιο εξόδου από την κρίση», ώστε να μη νιώθουν «οι πολίτες ότι κάνουν θυσίες χωρίς αποτέλεσμα». Τέλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν φέρνει επενδύσεις και πως πρωτοβουλίες της προηγούμενης κυβέρνησης τις εμφανίζει σαν δικές της, αναφερόμενος στα ψίχουλα που έδωσε η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ με μέτρα αντίστοιχα με αυτά του «παράλληλου προγράμματος».

Οικουμενική για να 'ρθουν επενδύσεις...

Κοινή εθνική στρατηγική για τη διαχείριση του Προσφυγικού ζήτησε από το βήμα της Βουλής η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηματά, ενώ δήλωσε διαθέσιμη συνολικά για «εθνική συνεννόηση» με την προϋπόθεση ότι «δεν θα λειτουργείτε μονομερώς και όταν τα κάνατε μαντάρα να ζητάτε να βάλουμε πλάτη», γιατί όπως είπε «αυτό δεν λέγεται συνεννόηση, αλλά εκβιασμός».

Για το «παράλληλο πρόγραμμα» είπε ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο, του οποίου «διατάξεις επαναλαμβάνουν παλιότερες δικές μας ρυθμίσεις», δηλαδή της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, χαρακτήρισε το «κοινωνικό σύστημα» της προηγούμενης κυβέρνησης ως «κατάκτηση» που «καλώς τη συνεχίζει» η σημερινή κυβέρνηση, ενώ κατέθεσε την πρόταση πτωχοκομείου για το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα», το οποίο ούτως ή άλλως σκοπεύει να εφαρμόσει η κυβέρνηση.

Τις «ανησυχίες» του κόμματός του, που είναι και ανησυχίες τμημάτων του κεφαλαίου, μετέφερε και αυτή τη φορά στη Βουλή ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, ζητώντας παράλληλα οικουμενική κυβέρνηση, επειδή οι «επενδυτές ζητούν πολιτική σταθερότητα». «Δεν θα έρθει καμία επένδυση εδώ χωρίς μια τέτοια κυβέρνηση», είπε.

Κορόνες για την παρουσία του ΝΑΤΟ

Ο πρόεδρος του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, δεν τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια, ενώ σε ρατσιστικές και εθνικιστικές κορόνες αναλώθηκε ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, Ν. Μιχαλολιάκος, ζητώντας από την κυβέρνηση «να υπάρξει σθεναρή ελληνική απάντηση» στην «απαίτηση των Τούρκων να μην επιχειρήσουν ΝΑΤΟικά πλοία ούτε στα Δωδεκάνησα ούτε στην Κύπρο»! Για την ΕΕ είπε ότι είναι «γίγας με πήλινα πόδια (...) γιατί δεν κάνει τίποτα πέρα από τις εντολές που θα πάρει από τις ΗΠΑ. Αυτό αποδεικνύεται από το εμπάργκο κατά της Ρωσίας»...

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Αδιάσπαστο σύνολο η αντιλαϊκή εσωτερική και εξωτερική πολιτική

Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα το περασμένο Σάββατο, στη Βουλή

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας στο βήμα της Βουλής

Icon

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας στο βήμα της Βουλής
Κάθε φορά που θέλετε να περάσετε ένα νέο πακέτο αντιλαϊκών πολιτικών, εμφανίζετε και ένα επικοινωνιακό, ας το πούμε, πυροτέχνημα, για να παραπλανήσετε το λαό. Αυτό το διάστημα έχετε κάμποσες αντιλαϊκές επιλογές στα σκαριά: Ασφαλιστικό, Φορολογικό, αντιμετώπιση εργατικών αγροτικών κινητοποιήσεων και μαζί με αυτά, ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, Προσφυγικό και Μεταναστευτικό.

Αυτή τη φορά το πυροτέχνημα λέγεται «παράλληλο πρόγραμμα», το οποίο αξιοποιείτε για να περάσετε την εντύπωση στο λαό ότι δήθεν, μέσα στο δύσκολο και ασφυκτικό κλίμα των δικών σας επιλογών, μπορείτε και παίρνετε και κάποια φιλολαϊκά μέτρα.

Ομως, «άνθρακες ο θησαυρός» για μια ακόμα φορά. Αυτά τα μέτρα είναι διάφορες διευθετήσεις και ρυθμίσεις, οι περισσότερες γραφειοκρατικού τύπου, όπως και οι υπουργοί σας ομολογούν σε συνεντεύξεις τους, οι βουλευτές σας κ.λπ. Πολύ περισσότερο, δεν είναι καν φιλολαϊκές, αλλά φιλο-επιχειρηματικές, που οδηγούν σε παραπέρα ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του συστήματος Υγείας.

Η λειτουργία, για παράδειγμα, του νοσοκομείου της Σαντορίνης με τέτοια κριτήρια το αποδεικνύει. Και όλα αυτά σε περίοδο μάλιστα που η πολιτική σας έχει επιδεινώσει όλη τη ζωή των λαϊκών οικογενειών.

Χρειάζεται αρκετό θράσος να μιλάτε για ανακούφιση, όταν έχετε συμφωνήσει ότι τουλάχιστον μέχρι το 2018, στις ήδη πετσοκομμένες κρατικές δαπάνες για την Υγεία, δεν θα βρεθεί ούτε πεντάρα παραπάνω. Το ίδιο και για τα φάρμακα, ενώ στην Πρόνοια έπεσε μαχαίρι, κόβοντας τη χρηματοδότηση στο 50%.

Για τους ανασφάλιστους βαφτίζετε «το κρέας - ψάρι». Τους «δίνετε το δικαίωμα» να πληρώνουν συμμετοχή, όπως και οι ασφαλισμένοι. Εδώ και αυτοί που δουλεύουν, δεν μπορούν να πληρώνουν για την υγεία τους, για τις εξετάσεις τους, για τα φάρμακά τους, που κόβονται από τον ΕΟΠΥΥ και από τα υπόλοιπα Ταμεία.

Πώς θα πληρώνουν οι άνεργοι, οι εργάτες, οι υπάλληλοι, οι αγρότες και οι επαγγελματίες που φυτοζωούν; Οταν επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι το 22% του πληθυσμού δεν μπορεί να πάει ούτε στις δημόσιες Μονάδες Υγείας λόγω κόστους. Το 25% μειώνει τις δαπάνες για ρεύμα, για φαγητό, για να πληρώσει το αυξημένο κόστος των φαρμάκων. Ενώ, για παράδειγμα, οι καρδιοπαθείς που αναγκάστηκαν να κόψουν τα φάρμακά τους αυξήθηκαν από 13% που ήταν το 2014, στο 16,5% το 2015.

Συνεχίζεται η ίδια μαύρη αντιλαϊκή πολιτική

Αλήθεια, είναι αριστερή - φιλολαϊκή πολιτική να βάζετε τους δήμους και τις περιφέρειες με λεφτά των δημοτών, με επιπλέον δηλαδή τέλη και φόρους, να πληρώνουν για να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, να σιτίσουν και να στεγάσουν τους αγροτικούς γιατρούς;

Να ανοίγετε το νοσοκομείο - επιχείρηση της Σαντορίνης ή σε άλλα νησιά ή περιοχές αύριο, που θα χρηματοδοτείται και από νέα τέλη και φόρους του δήμου;

Αντί να προσλάβετε ειδικευμένους διασώστες για τα ασθενοφόρα των Κέντρων Υγείας, βάζετε υπαλλήλους των ΟΤΑ να τα λειτουργούν, λες και δε θα μεταφέρουν ασθενείς, αλλά κάποιο, οποιοδήποτε προϊόν;

Είναι τόσο «αριστερή» η πολιτική σας, που οδηγήσατε τη Νέα Δημοκρατία σε διαμαρτυρία, μάλιστα, με τη «Μαύρη Βίβλο» που εξέδωσε, γιατί της «κλέψατε» το δικό της πρόγραμμα και γιατί δεν υλοποιείτε τις προηγούμενες διακηρύξεις σας.

Κύριοι της κυβέρνησης, «τα ράσα δεν κάνουν τον παπά». Η πολιτική σας αποτελεί συνέχεια της μαύρης, αντιλαϊκής πολιτικής που ακολούθησαν οι προηγούμενοι, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Είσαστε άξιοι διαχειριστές των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων. Γι' αυτό, όλοι αυτοί που «τα μιλήσατε και τα συμφωνήσατε» και υπογράψατε το 3ο μνημόνιο, σας κάνουν κριτική να επιταχύνετε την αντιλαϊκή περπατησιά σας.

Αν πραγματικά θέλατε να ασκήσετε μια πολιτική έξω από τις κατευθύνσεις της ΕΕ, των μνημονίων, που θα ανακούφιζε πραγματικά τα λαϊκά στρώματα, θα ψηφίζατε την τροπολογία του ΚΚΕ για τους ανασφάλιστους, που λέει ότι τουλάχιστον αυτοί να έχουν πλήρη ιατρική, φαρμακευτική, νοσηλευτική περίθαλψη, δωρεάν, χωρίς καμία συμμετοχή και πληρωμή.

Θα ψηφίζατε τις τροπολογίες για παροχή δωρεάν γεύματος σε όλους τους μαθητές, για δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε όσους διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, για την κατάργηση του ΕΦΚ, του ΦΠΑ στο πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο για οικιακή χρήση.

Αρκετά πληρώνει ο λαός σε άμεσους και έμμεσους φόρους, εισφορές και διάφορα άλλα. Δεν το κάνετε όμως, γιατί η αγάπη σας για το λαό τέλειωσε εκεί που άρχισε η αγάπη σας για το μεγάλο κεφάλαιο. Και δείχνουν όλα αυτά τα περιορισμένα περιθώρια που έχει και η σημερινή κυβέρνηση να ελιχθεί απέναντι στο λαό, στην προσπάθειά της να υπηρετήσει τις επείγουσες και αδιαπραγμάτευτες για κάθε κυβέρνηση ανάγκες του κεφαλαίου και σε συνθήκες μάλιστα που η οικονομία δυσκολεύεται πολύ να ανακάμψει.

«Καρότο και μαστίγιο» απέναντι στο λαό

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει την τακτική «καρότο και μαστίγιο», για να περάσει την πολιτική της και τα μέτρα της «αξιολόγησης».

Από τη μια μεριά λόγια ευαισθησίας προς το λαό, μέτρα δήθεν ανακούφισης, προσκλήσεις σε προσχηματικούς διαλόγους κι από την άλλη αυταρχισμός, απαγορεύσεις, συκοφαντίες, όπως αυτές που έχετε εκτοξεύσει το τελευταίο διάστημα σωρηδόν σε βάρος των αγροτών στα μπλόκα και σε άλλα τμήματα του λαού μας, που κινητοποιούνται, που αυτή τη στιγμή αγωνίζονται, είναι στο δρόμο, εξαιτίας ακριβώς της πολιτικής σας.

Καλείτε σε διαλόγους - απάτη, την ίδια στιγμή που δε λέτε κουβέντα για τα αιτήματα που σας έχουν θέσει οι αγρότες, όπως για το αφορολόγητο για παράδειγμα στα 12.000 ευρώ, για να έχουν αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως οι εφοπλιστές, ή για να έχουν αύριο φτηνό ρεύμα, όπως οι βιομήχανοι, που είναι τα στοιχειώδη, προκειμένου αυτοί οι άνθρωποι να επιβιώσουν και να μην αφανιστούν.

Το γεγονός ότι δε λέτε απολύτως τίποτα πάνω σε όλα αυτά, ότι δεν αποσύρετε την αντιασφαλιστική σας πρόταση - έκτρωμα, το γεγονός ότι έχετε κάνει σημαία το ζήτημα του «κατά κύριο επάγγελμα» αγρότη, που είναι το εργαλείο για να πεταχτούν, εκτός των άλλων, εκτός παραγωγής οι μικροί και μεσαίοι αγρότες και να συγκεντρωθεί η γη και η παραγωγή σε λίγες μεγάλες, καπιταλιστικές επιχειρήσεις, δείχνει τι και ποιους υπηρετείτε.

Μιλάτε για βελτιώσεις στο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό και ουσιαστικά το μόνο που αλλάζετε είναι η μεταβατικότητα των μέτρων, δηλαδή το αν αυτά θα υλοποιηθούν σε 1, σε 2 ή σε 3 χρόνια.

Σας το ξαναλέμε για μια ακόμη φορά, όπως το φωνάζει όλος ο κόσμος και οι εργάτες και οι υπάλληλοι και οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μισθωτοί, οι άλλοι επιστήμονες, οι αγρότες που είναι στο δρόμο: Το αντιασφαλιστικό σχέδιο είναι λαιμητόμος.

Ο λαός έχει πλέον πλούσια πείρα

Οι αγώνες που έγιναν, είναι μόνο η αρχή, έχουμε δρόμο ακόμα μπροστά μας. Και οι εργαζόμενοι θα κλιμακώσουν την πάλη τους και με 48ωρη πανελλαδική απεργία, όταν έρθει, αν έρθει στη Βουλή και αν χρειαστεί και με άλλες μορφές, για να το διεκδικήσουν.

Ο λαός έχει πλέον πλούσια, πολύτιμη πείρα και μπορεί να καταλάβει ότι αυτά που του λέτε, ότι δήθεν «η αξιολόγηση είναι ο τελευταίος κάβος και μετά υπάρχει φως στον ορίζοντα», ακριβώς δηλαδή ό,τι του έλεγαν κι οι προηγούμενες κυβερνήσεις, είναι μόνο αέρας κοπανιστός.

Κάθε «αξιολόγηση» θα συνοδεύεται και με νέα σκληρότερα μέτρα, μέτρα μόνιμα, όχι προσωρινά, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η συζήτηση για τα μέτρα που χρειάζονται την αμέσως επόμενη περίοδο. Εργασιακά, δημοσιονομικά μέτρα, για να υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018 και πάει λέγοντας.

Την ίδια στιγμή, προχωράτε σε ιδιωτικοποιήσεις στρατηγικών τομέων της οικονομίας. Προχτές ήμουν στη ΛΑΡΚΟ, μια από τις ναυαρχίδες του ορυκτού πλούτου μας.

Σας προειδοποιούμε: Μην τολμήσετε να πειράξετε τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, με απειλές για μειώσεις προσωπικού, ξεκινώντας δήθεν από τους εργολαβικούς πρώτα, τη στιγμή που πρέπει να γίνουν και νέες προσλήψεις. Μην τολμήσετε να πειράξετε δικαιώματα, εισοδήματα κατακτημένα με ποταμούς αίματος και θυσιών πολύχρονων αγώνων.

Δεν μπορείτε να κρύβεστε πίσω από αναφορές ότι η παγκόσμια οικονομία αγκομαχά, ότι οι εκτιμήσεις μιλάνε για την πιθανότητα νέας, πιθανόν πιο βαθιάς και συγχρονισμένης κρίσης, σε μια περίοδο που οι ανταγωνισμοί ανάμεσα σε ισχυρές καπιταλιστικές οικονομίες οξύνονται επικίνδυνα.

Ολα τα παραπάνω, που ισχύουν βεβαίως, επιβεβαιώνουν την ανάγκη ο αγώνας του λαού να στρέψει τα πυρά του στο βασικό αντίπαλο, που είναι η ίδια η οικονομία και η εξουσία του κεφαλαίου, οι ιμπεριαλιστικές ενώσεις, όπως η ΕΕ, οι κυβερνήσεις και τα κόμματα που υπηρετούν αυτόν το δρόμο, ο οποίος εν έτει 2016 όχι μόνο δεν μπορεί να εξασφαλίσει τα στοιχειώδη για μια αξιοπρεπή ζωή, αλλά στέλνει τους εργαζόμενους στη δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα, για ένα επίδομα των 384 ευρώ.

Η εμπλοκή του ΝΑΤΟ οξύνει το Προσφυγικό

Κανένας επικοινωνιακός αντιπερισπασμός δεν μπορεί να κρύψει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κλιμακώνει την επίθεση σε βάρος του λαού σε όλα τα μέτωπα. Και στο μέτωπο της εσωτερικής πολιτικής. Και στο μέτωπο της ονομαζόμενης εξωτερικής πολιτικής.

Συνεχίζει την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σε όλα τα επίπεδα. Κι είναι πολύ σημαντικό σήμερα να αντιληφθεί ο λαός μας ότι αποτελεί ενιαίο κι αδιάσπαστο σύνολο και η εσωτερική και η εξωτερική πολιτική, το ένα αποτελεί συνέχεια του άλλου.

Μια κυβέρνηση η οποία υπηρετεί τα συμφέροντα, τα κέρδη του κεφαλαίου, που παίρνει μέτρα σε βάρος του δικού της λαού, θυσιάζοντας τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, είναι απόλυτα λογικό κι επόμενο να συμμετέχει και σε επεμβάσεις και σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους, σε τυχοδιωκτισμούς, με όποιο πρόσχημα κι αν εξαπολύονται, σε βάρος άλλων λαών.

Το λέμε αυτό, γιατί με πρόσχημα το Προσφυγικό ετοιμάζεται ο νέος γύρος επεμβάσεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Και η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες που αποδέχτηκε την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Γιατί αυτή η εμπλοκή όχι μόνο δε λύνει το προσφυγικό, μεταναστευτικό πρόβλημα, αλλά αντίθετα το οξύνει.

Η ανάμειξη του ΝΑΤΟ ενισχύει τη στρατιωτική δράση και τις ενέργειες της Τουρκίας και στη Βόρεια Συρία. Οδηγεί στην κλιμάκωση του πολέμου κι άρα σε περισσότερους ξεριζωμένους και περισσότερους πρόσφυγες. Είναι τόσο απλό!

Η εμπλοκή του ΝΑΤΟ οξύνει τους ανταγωνισμούς ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία, που εκδηλώνονται και με τη συγκέντρωση πολεμικών μέσων στην περιοχή και φυσικά μεγαλώνει τους κινδύνους από μια τέτοια αντιπαράθεση.

Και οπωσδήποτε, αποθρασύνει, ενισχύει την τουρκική επιθετικότητα, την προκλητικότητα, σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, αφού ως γνωστόν το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο.

Σοβαρότατες οι ευθύνες της κυβέρνησης

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ φέρει σοβαρότατες ευθύνες για την εξέλιξη αυτού του προβλήματος. Παρ' όλα τα λόγια συμπάθειας προς τους πρόσφυγες, συμμετέχει ενεργά στους σχεδιασμούς αυτούς για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό της ΕΕ, ψήφισε και πανηγύρισε για αποφάσεις που οδηγούν σε μαζικό εγκλωβισμό προσφύγων - μεταναστών στην Ελλάδα και στο ανοιγοκλείσιμο της κάνουλας, σύμφωνα με τις ανάγκες μόνο του μεγάλου κεφαλαίου της Ευρώπης σε φτηνά εργατικά χέρια.

Αυτές τις ανάγκες εξυπηρετεί το πρόγραμμα μετεγκατάστασης ενός μηδαμινού αριθμού προσφύγων από Ελλάδα, Ιταλία σε άλλα κράτη - μέλη και τα «hot spots» διαλογής των συγκεκριμένων προσφύγων.

Οι αντιθέσεις μεταξύ κρατών - μελών και για τη διαχείριση του Προσφυγικού - Μεταναστευτικού, που έχουν οξυνθεί το τελευταίο διάστημα με κλείσιμο συνόρων, Σένγκεν κ.λπ., οφείλονται στο διαφορετικό επίπεδο ανάπτυξης και διάρθρωσης της οικονομίας μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό σε επαγρύπνηση, σε πάλη ενάντια σε αυτά τα σχέδια στην περιοχή:

-- Ενάντια στο ΝΑΤΟ και οποιαδήποτε συμμετοχή της Ελλάδας σε επεμβάσεις και πολέμους.

-- Ενάντια στην ΕΕ και τους μηχανισμούς της, είτε λέγονται Σένγκεν, είτε Frontex, είτε Κανονισμός Δουβλίνου.

-- Για απευθείας μεταφορά των προσφύγων - μεταναστών από τις χώρες πρώτης υποδοχής και τα νησιά στα κράτη τελικού προορισμού τους, σε αντίθεση με τα «hot spots» ή κέντρα μετεγκατάστασης διαλογής και στην ουσία εγκλωβισμού τους εδώ.

-- Για ανθρώπινους και αξιοπρεπείς χώρους προσωρινής φιλοξενίας, με ευθύνη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και χωρίς την παρουσία των ΜΚΟ.

Για τους κατοίκους της Ποντοκώμης

Και μιας και η κουβέντα είναι για τους πρόσφυγες, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους Ελληνες πρόσφυγες μέσα στην ίδια τους τη χώρα. Με πόνο ψυχής μού έλεγαν οι κάτοικοι της Ποντοκώμης του νομού Κοζάνης, όπως και άλλων κοινοτήτων, της Μαυροπηγής, του Κομάνου, άλλων χωριών εκεί, που οδηγούνται σε υποχρεωτική μετεγκατάσταση, χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί και τα στοιχειώδη ακόμα σε υποδομές, έτσι ώστε να διατηρηθούν τα χωριά τους.

Ποντιακής καταγωγής στην πλειοψηφία τους, οι κάτοικοι αυτοί ρίζωσαν μετά την προσφυγιά της δεκαετίας του '20 εκεί, σε αυτά τα μέρη και τώρα πάλι ξεσπιτώνονται, χωρίς να εξασφαλίζονται, ξαναλέω, τουλάχιστον οι απαραίτητες προϋποθέσεις για τη ζωή των χωριών τους, που έφτιαξαν με πολύ πόνο και ιδρώτα.

Πρέπει να παρθούν και γι' αυτό και γι' άλλα προβλήματα συγκεκριμένα μέτρα και βεβαίως θα σας καταθέσουμε και ξεχωριστές κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις μας το επόμενο διάστημα. Ετσι κι αλλιώς, στο δρόμο της πάλης για ανατροπή του συστήματος που προκαλεί πολέμους και φτώχεια, πρόσφυγες και μετανάστες, βρίσκεται η λύση για το λαό και τη χώρα.

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
«Ανθρακες ο θησαυρός» του «παράλληλου προγράμματος»

«Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο που συζητάμε είναι ενταγμένο στην αντιλαϊκή πολιτική, είναι ενταγμένο στη λογική και την πολιτική των μνημονίων», τόνισε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής το βράδυ της Παρασκευής. Υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει ούτε μια διάταξη στο νομοσχέδιο που παίρνει από τους εφοπλιστές, τους τραπεζίτες και τους βιομήχανους για να δώσει στο λαό.

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος επισήμανε ότι το νομοσχέδιο περιορίζει την κρατική χρηματοδότηση στον τομέα της Υγείας και ενισχύει την εμπορευματοποίησή της. Με τη φράση «άνθρακες ο θησαυρός» σχολίασε τη διάταξη για την υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση με υπουργική απόφαση θα βάλει όρους και προϋποθέσεις, ενώ πρόσθεσε, ότι κυβέρνηση και ΝΔ τσακώνονται για το ποιος θα μοιράσει τη φτώχεια στο λαό.

Παρουσιάζοντας τη θέση του ΚΚΕ, ανέφερε ότι πρέπει να υπάρχει παροχή υπηρεσιών Υγείας δημόσια και αναβαθμισμένη για όλο το λαό, χωρίς προϋποθέσεις. Οπως εξήγησε, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να καταργηθούν εδώ και τώρα οι εισφορές για την Υγεία, να χρηματοδοτείται η Υγεία μέσα από τις κρατικές δαπάνες αποκλειστικά και παράλληλα να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα είτε ιδιωτική, είτε δημόσια στον τομέα της Υγείας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ