ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Αιματοκύλισμα και έντονο διπλωματικό παρασκήνιο

Ενώ ο Ασαντ εξήγγειλε αιφνιδίως βουλευτικές εκλογές στις 13 Απρίλη...

Την ευθύνη για το νέο μακελειό με παγιδευμένα αυτοκίνητα στη Δαμασκό ανέλαβε το «Ισλαμικό Κράτος»
Την ευθύνη για το νέο μακελειό με παγιδευμένα αυτοκίνητα στη Δαμασκό ανέλαβε το «Ισλαμικό Κράτος»
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ.--

Περιορισμένες προσδοκίες για την πραγματοποίηση «παύσης εχθροπραξιών» σε ορισμένα από τα εκατοντάδες πεδία σφοδρών συγκρούσεων της Συρίας από το ερχόμενο Σάββατο, 27 Φλεβάρη, δημιούργησαν το περασμένο 24ωρο οι ανακοινώσεις των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ, Τζον Κέρι, και Ρωσίας, Σεργκέι Ιβάνοφ.

Η εξέλιξη δημοσιοποιήθηκε, μερικές ώρες προτού ο Σύρος Πρόεδρος, Μπασάρ Ασαντ, εξαγγείλει (αργά χτες βράδυ) αιφνιδίως βουλευτικές εκλογές στις 13 Απρίλη και μία μέρα μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις που εξαπέλυσαν την Κυριακή για λογαριασμό του «Ισλαμικού Κράτους» βομβιστές στο προάστιο της Δαμασκού Σαγίντα Ζεϊνάμπ της Δαμασκού και στην κεντρική πόλη Χομς, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 120 ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, αναφερόμενος χτες βράδυ στη συμφωνία, υποστήριξε ότι Ρώσοι και Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι θα καθορίσουν από κοινού για ποιες συριακές ένοπλες οργανώσεις θα ισχύσει η εκεχειρία και πρόσθεσε ότι «είναι αναγκαίο» να υπάρξει πρόσβαση για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα.

Από την περιορισμένη «παύση πυρός» σε ορισμένα από τα πολεμικά μέτωπα της Συρίας εξαιρούνται οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους», του «Μετώπου Νούσρα» και άλλων Οργανώσεων που έχουν χαρακτηριστεί τρομοκρατικές από τον ΟΗΕ. Κατά συνέπεια, αυτό σημαίνει ότι από τη «συμφωνία» αυτή θα εξαιρεθούν τα βομβαρδιστικά από τους συνασπισμούς ΗΠΑ - Ρωσίας, τα οποία θα συνεχίσουν κανονικά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις σε περιοχές που θεωρούν πως βρίσκονται υπό τον έλεγχο ισλαμιστών μισθοφόρων και μετά τις 27 Φλεβάρη. Η «λεπτομέρεια» αυτή δημιουργεί επιπρόσθετες αμφιβολίες για την επιτυχία του αμερικανο-ρωσικού σχεδίου. Είναι χαρακτηριστικό πως χτες η λεγόμενη «Υπατη Διαπραγματευτική Επιτροπή», που συγκροτήθηκε στις αρχές Δεκέμβρη στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας από κόμματα και ένοπλες οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης (που στηρίζονται κυρίως από δυτικές και αραβικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις), ανακοίνωσε πως θα στηρίξει την «παύση πυρός». Στη συνέχεια, έθεσε τρεις όρους, καλώντας τη Ρωσία, το Ιράν και τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις να σταματήσουν τις επιθέσεις, να άρουν το μπλόκο στην πρόσβαση ανθρωπιστικών αποστολών και να απελευθερωθούν αιχμάλωτοι που κρατούνται σε φυλακές υπό τον έλεγχο των συριακών αρχών.

Επιπλέον, το Σάββατο ο Σύρος Πρόεδρος, Μπασάρ αλ Ασαντ, είχε υποστηρίξει τη συμμετοχή του σε μία εκεχειρία, θέτοντας ως βασική προϋπόθεση να μην επωφεληθούν από αυτήν τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το «Ισλαμικό Κράτος». Είχε, επίσης, εκφράσει αμφιβολίες για την τελική επιτυχία μιας επιλεκτικής και περιορισμένης «παύσης πυρός».

Η στάση των Κούρδων της Συρίας, που δεν συμμετέχουν στη λεγόμενη «Υπατη Διαπραγματευτική Επιτροπή» της αντιπολίτευσης κατ' απαίτηση της Τουρκίας, δεν έχει αποσαφηνιστεί, εάν δηλαδή θα συμμετάσχουν στην παύση πυρός.

Σε κάθε περίπτωση, οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ - Ρωσίας ανακοίνωσαν ότι οι πλευρές που θα υιοθετήσουν τη συμφωνία «παύσης πυρός» θα πρέπει να το πράξουν μέχρι την Παρασκευή. Στο πλαίσιο της ίδιας συμφωνίας, ανακοίνωσαν τη συγκρότηση μίας επιτροπής ελέγχου της παύσης πυρός και τη δημιουργία «κόκκινης» τηλεφωνικής γραμμής.

Στο μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, φάνηκε να υπαναχωρεί από τις πιέσεις που ασκεί η Αγκυρα το τελευταίο διάστημα για την εξαπόλυση χερσαίας επέμβασης στο συριακό έδαφος με πρόσχημα τη δημιουργία «ασφαλούς ζώνης», δηλώνοντας ότι μία χερσαία επέμβαση από τη Σ. Αραβία και την Τουρκία «δεν ήταν ποτέ στην ατζέντα», ότι πρόκειται για «προπαγάνδα και παραπληροφόρηση» και ότι μία τέτοια επιχείρηση θα πρέπει να γίνει «με τη συμμετοχή όλων των μελών της διεθνούς συμμαχίας κατά του Ισλαμικού Κράτους». Ο Τσαβούσογλου, πάντως, σήμερα, μεταβαίνει στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, όπου θα συναντήσει μεταξύ άλλων τον Σαουδάραβα ομόλογό του, συζητώντας τις εξελίξεις και τα ιμπεριαλιστικά σχέδια αμφοτέρων χωρών στη Συρία.

Χτες, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, συνέχισε τις επαφές με μονάρχες του Περσικού Κόλπου. Ετσι, μετά από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Παρασκευή με τον Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν, χτες επικοινώνησε και με τον εμίρη του Κατάρ Σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ-Θάνι (που επίσης επιδιώκει λυσσαλέα την ανατροπή του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ). Ανακοίνωση του Κρεμλίνου ανέφερε ότι οι δύο πλευρές «συμφώνησαν να εντείνουν τις διμερείς επαφές» σε διάφορα επίπεδα «για να διευκολύνουν την επίλυση της συριακής σύρραξης».

Τέλος, χτες ανακοινώθηκε πως απελευθερώθηκαν και οι τελευταίοι 40 Ασσύριοι Χριστιανοί που είχαν αιχμαλωτιστεί μαζί με άλλους 200, πέρσι, από τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία, έναντι λύτρων ύψους αρκετών εκατομμυρίων δολαρίων.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Σχέδια για την «ασφάλεια» και ανησυχίες για την οικονομία

ΑΓΚΥΡΑ.--

Την έντονη ανησυχία τους για την τουρκική οικονομία εκφράζει η σημαντικότερη εργοδοτική οργάνωση της Τουρκίας TUSIAD, επισημαίνοντας συνολικά ότι «πλέον κόπηκαν στη μέση οι ρυθμοί ανάπτυξης των αναπτυσσόμενων χωρών, που πέρυσι γνώρισαν μεγάλες εκροές κεφαλαίων». Οπως σημειώθηκε στην παρουσίαση σχετικής έκθεσης, «υπάρχουν πολλές αναπτυσσόμενες χώρες που εγκλωβίστηκαν σε έναν κύκλο υψηλότερου χρέους του ιδιωτικού τομέα και χαμηλότερης καταναλωτικής ζήτησης». Ακόμα, υπογραμμίστηκε ότι «δεν υπάρχει ασφαλής παράδεισος στον κόσμο σήμερα» και ειδικός προβληματισμός εκφράστηκε για τις συνέπειες της επιδείνωσης των σχέσεων με τη Ρωσία, που αποτελούσε έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Τουρκίας.

Επιπλέον, παρά τις προσδοκίες ότι η ανάπτυξη για το 2015 θα «κλείσει» στο 4%, την ανησυχία μεγαλώνει η περιορισμένη αύξηση των επενδύσεων, αλλά και ότι η πορεία των εξαγωγών επέδρασε αρνητικά στην εξέλιξη του ΑΕΠ το 2015. Οι όποιοι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης συνεχίζονται, μειώνονται σταθερά από το 2011 και βασίζονται κύρια στην εγχώρια ζήτηση, κάτι που προβληματίζει το μεγάλο κεφάλαιο και υποστηρίζει ότι μια τέτοια τάση «δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι βιώσιμη».

Η ανησυχία του τουρκικού κεφαλαίου για την καπιταλιστική ανάπτυξη στη χώρα δεν μπορεί παρά να είναι άρρηκτα δεμένη με τους τόνους που υψώνει διαρκώς η τουρκική κυβέρνηση, διαμηνύοντας ότι δε θα κάνει «λάθη» όπως αυτά που έγιναν όταν έμεινε εκτός της επιχείρησης στο Ιράκ, το 2003, δεν θα επιτρέψει ανακατατάξεις που απειλούν τη θέση και τα συμφέροντα της τουρκικής πλουτοκρατίας.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει ένα νέο αντιτρομοκρατικό «σχέδιο δράσης» στο εσωτερικό της χώρας. Ο πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, εξήγησε μεταξύ άλλων ότι ο αριθμός των δυνάμεων «τάξης» θα αυξηθεί και η παρουσία τους θα είναι «πιο εμφανής» κατά τη διάρκεια των αποστολών τους.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Βολκάν Μποζκίρ, παίρνοντας τη σκυτάλη των επικρίσεων σε βάρος «εταίρων» της χώρας του, κατηγόρησε την ευρωβουλευτή Κάτι Πίρι (και εισηγήτρια της έκθεσης συμπερασμάτων για την Τουρκία) επειδή σε επίσκεψη που έκανε στο Ντιγιάρμπακιρ «πέρασε τη μέρα με υποστηρικτές του ΡΚΚ» και δε χαρακτήρισε το ΡΚΚ «τρομοκρατική οργάνωση». «Αν επιμείνει σε αυτή την προσέγγιση, θα είναι πολύ δύσκολο να βρει άλλους συνομιλητές εκτός από τις οργανώσεις που επισκέφτηκε στο Ντιγιάρμπακιρ... Δε θα ξεχάσουμε εκείνους που στέκονται στο πλευρό μας στο ζωτικό αγώνα (κατά των τρομοκρατών), όπως και αυτούς που στέκονται στο πλευρό του PKK», είπε.

ΙΣΡΑΗΛ
Ακόμη ένας 15χρονος Παλαιστίνιος δολοφονημένος

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Το πιο πρόσφατο θύμα στη μαύρη λίστα των δολοφονιών Παλαιστινίων που διαπράττουν οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις έγινε την Κυριακή ένας 15χρονος έφηβος.Ο Κουσάι Ντιάμπ Αμπου αλ Ρουμπ έπεσε νεκρός από τουλάχιστον 10 σφαίρες που έριξε εναντίον του Ισραηλινός στρατιώτης, επειδή θεώρησε πως σχεδίαζε να του επιτεθεί την Κυριακή με μαχαίρι, σε φυλάκιο, κοντά στη Ναμπλούς της Δυτικής Οχθης.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, το αγόρι έφερε σοβαρά τραύματα στο κεφάλι και άλλα ζωτικά όργανα και ξεψύχησε προτού μεταφερθεί σε νοσοκομείο.

Η εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη, συζητήθηκε την Κυριακή στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας, Αμάν, ανάμεσα στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι και τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Μαχμούτ Αμπάς. Ο τελευταίος απαίτησε να σταματήσει η επιθετικότητα των κατοχικών αρχών, να επιστραφούν άμεσα οι σοροί Παλαιστινίων - θυμάτων πυρών από τις ισραηλινές δυνάμεις και να γίνει παρέμβαση για την άμεση απελευθέρωση του Παλαιστίνιου νεαρού δημοσιογράφου Μοχάμεντ αλ Κικ, που πραγματοποιεί απεργία πείνας από τις 25 Νοέμβρη (επί 90 μέρες!) σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την άδικη σύλληψη και φυλάκισή του στο πλαίσιο της λεγόμενης «διοικητικής κράτησης» που επιβάλλουν οι κατοχικές αρχές, προκειμένου να φυλακίσουν επ' αόριστον όσους θεωρούν «ύποπτους», χωρίς απαγγελία κατηγοριών ή δίκη. Επίσης, ο Πρόεδρος Αμπάς δήλωσε πως θα συνεχίσει να πιέζει για την πραγματοποίηση διεθνούς ειρηνευτικής συνδιάσκεψης για το Μεσανατολικό...

Ο Αμερικανός υπουργός, από την πλευρά του, αρκέστηκε να επαναβεβαιώσει για την υποστήριξη των ΗΠΑ σε μία λύση δύο ανεξάρτητων κρατών και άσκησε πιέσεις για «αποκλιμάκωση της έντασης σε Ιερουσαλήμ και Δυτική Οχθη», εξισώνοντας για πολλοστή φορά τους θύτες με τα θύματα.

Εν μέσω αυτών των εξελίξεων, ο γενικός γραμματέας και η γραμματεία της Ενωσης Παλαιστινίων Εκπαιδευτικών, που απεργεί εδώ και μέρες, διεκδικώντας μεταξύ άλλων αξιοπρεπείς μισθούς αλλά και δεδουλευμένα αρκετών μηνών, υπέβαλαν χτες τις παραιτήσεις τους στην Κεντρική Επιτροπή της «Φατάχ», ασκώντας πιέσεις για την άμεση επίλυση των αιτημάτων τους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ