ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΓΙΑ ΤΑ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του ΚΣ της ΚΝΕ

«Κομμουνισμός η νιότη του κόσμου, ΚΝΕ η Οργάνωσή μας». Το σύνθημα αυτό δέσποζε στο γήπεδο του Σπόρτιγκ, το Σάββατο το βράδυ, όπου πραγματοποιήθηκε η μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση με τίτλο: «Τέκνο της ανάγκης κι ώριμο τέκνο της οργής» που διοργάνωσε το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ, προς τιμήν του Α' Συνεδρίου της ΚΝΕ, που πραγματοποιήθηκε στις 18 - 22 Φλεβάρη 1976.

Και ήταν όλοι εκεί, για να τιμήσουν το Α' Συνέδριο, που πριν σαράντα χρόνια επιβεβαίωσε πανηγυρικά την απόφαση του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ για την ίδρυση της ΚΝΕ, στα μαύρα χρόνια της δικτατορίας το 1968, για να ανταμώσουν με ένα σταθμό από την Ιστορία της Οργάνωσης, που βαδίζει για τα 50 χρόνια της. Για να αντλήσουν πείρα για την πάλη σήμερα.

Οι εκατοντάδες ΚΝίτες και ΚΝίτισσες, το πλήθος των φίλων της Οργάνωσης, που γέμιζαν ασφυκτικά το γήπεδο, με τις κόκκινες σημαίες να ανεμίζουν και τα συνθήματα να ηλεκτρίζουν την ατμόσφαιρα. «Αγώνας, γνώση, τόλμη κι αντοχή, εμπρός για ΚΝΕ γερή και μαζική». Η πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, που καταχειροκροτήθηκε με την είσοδό της.

Ξεχωριστή η παρουσία μελών και φίλων του Κόμματος που είχαν παρακολουθήσει τις Εργασίες του Α' Συνεδρίου, όπως επίσης και πολλών από αυτούς που στέριωσαν την ΚΝΕ στη νεολαία της χώρας, από τα μαύρα χρόνια της δικτατορίας μέχρι και σήμερα.

Η εκδήλωση άνοιξε με βίντεο που ετοίμασε η ΚΝΕ, ενώ στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, για την κεντρική ομιλία.

Ανάμεσα σε άλλα σημείωσε:

«Στεκόμαστε με ακλόνητη πεποίθηση και σιγουριά στον αγώνα για τον πιο όμορφο και σπουδαίο στόχο που έχει θέσει η ανθρωπότητα για την εξέλιξή της: την πάλη για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Οτι το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, αλλά ο νέος κόσμος, ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός.

Στεκόμαστε με αίσθημα αυξημένης ευθύνης και απαιτητικότητας από τους εαυτούς μας και συλλογικά αλλά και ατομικά, για την ενίσχυση της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας».

Στη συνέχεια, ο Ν. Αμπατιέλος κάλεσε στο βήμα, για να απευθύνει χαιρετισμό, τον Δημήτρη Γόντικα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος στο Α' Συνέδριο της ΚΝΕ ήταν ο Γραμματέας του ΚΣ. Ολο το γήπεδο σηκώνεται όρθιο και χειροκροτεί. Η συγκίνηση έκδηλη σε νέους και μεγαλύτερους. Ανάμεσα σε άλλα τόνισε:

«Χαιρετίζουμε με ιδιαίτερη ικανοποίηση τη νέα βάρδια του επαναστατικού μας κινήματος και είμαστε βέβαιοι ότι θα ανταποκριθείτε στην αποστολή σας ακόμα καλύτερα από τις προηγούμενες γενιές. Καθώς τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα είναι μπροστά μας, οι ευθύνες μεγαλώνουν.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για κάθε αγωνιστή κι αγωνίστρια που στρατεύεται στην υπόθεση της απελευθέρωσης της εργατικής τάξης από τη μισθωτή σκλαβιά, να ζουν και να αγωνίζονται με την ευγενική φιλοδοξία να φτάσουν έως το τέλος της ζωής τους αλύγιστοι, ατρόμητοι, με ακλόνητη εμπιστοσύνη στο μεγάλο αυτό σκοπό και στη δικαίωσή του».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συναυλία από το συγκρότημα της ΚΝΕ.

  • Αύριο, στο 4σέλιδο ένθετο «Νεολαία», ο «Ριζοσπάστης» θα φιλοξενήσει αναλυτικό ρεπορτάζ από την εκδήλωση.
Αντιπροσωπεία της ΚΝΕ στη 12η Συνάντηση Ευρωπαϊκών Κομμουνιστικών Νεολαιών

Το σήμα της 12ης Συνάντησης Ευρωπαϊκών Κομμουνιστικών Νεολαιών
Το σήμα της 12ης Συνάντησης Ευρωπαϊκών Κομμουνιστικών Νεολαιών
Στη Ρώμη, στις 27 και 28 Φλεβάρη 2016, θα πραγματοποιηθεί η 12η Συνάντηση Ευρωπαϊκών Κομμουνιστικών Νεολαιών που φέτος φιλοξενείται από το Μέτωπο Κομμουνιστικής Νεολαίας - Ιταλία (FGC), Νεολαία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιταλίας.

Το θέμα της Συνάντησης είναι «Η πάλη και ο ρόλος της Κομμουνιστικής Νεολαίας στο επαναστατικό κίνημα, ενάντια στην εξουσία των μονοπωλίων και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις. Ενωμένοι και οργανωμένοι για το σοσιαλιστικό μέλλον».

Στο πλαίσιο της Συνάντησης θα διεξαχθεί επίσης θεματικό σεμινάριο, με κεντρικό θέμα τη μετανάστευση και την προσφυγιά και τίτλο: «Η πάλη μας ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα που γεννά πολέμους, προσφυγιά, μετανάστευση. Ανταλλαγή πείρας από τη δράση μας ενάντια στην πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων για το προσφυγικό ζήτημα, ενάντια στα μονοπώλια που εκμεταλλεύονται τους μετανάστες ως φθηνή εργατική δύναμη, ενάντια στα ιμπεριαλιστικά προσχήματα για νέες στρατιωτικές επεμβάσεις και έντασης του κλίματος ξενοφοβίας, ρατσισμού, φασισμού και των μέτρων καταστολής στην Ευρώπη».

Η KNE θα εκπροσωπηθεί από τους Αρη Ευαγγελίδη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, και Νίκο Ζαχαρόπουλο, μέλος του ΚΣ και υπεύθυνο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του ΚΣ.

Τη συμμετοχή τους στη Συνάντηση έχουν μέχρι στιγμής επιβεβαιώσει τουλάχιστον 13 Κομμουνιστικές Νεολαίες. Η ΚΝΕ, μάλιστα, προετοίμασε ειδική Διεθνή Εκδοση του «Οδηγητή» (στα αγγλικά) για την καλύτερη ενημέρωση των αντιπροσώπων των Κομμουνιστικών Νεολαιών, για τη ζωή της νεολαίας στην Ελλάδα, τις βασικές πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας, τις θέσεις και τη δράση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Οι Συναντήσεις Ευρωπαϊκών Κομμουνιστικών Νεολαιών, οι οποίες ξεκίνησαν πριν από σχεδόν 15 χρόνια με πρωτοβουλία της ΚΝΕ, έχουν πλέον κατοχυρωθεί σαν σημαντικός χώρος ανταλλαγής πείρας και σκέψεων από τη δραστηριότητα των ΚΝ στις χώρες τους. Εχουν μεγάλη σημασία, συμβάλλουν στην ισχυροποίηση του αγώνα σε κάθε χώρα, στην κοινή δράση των ΚΝ σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενάντια στο εκμεταλλευτικό σύστημα, στην ΕΕ, στα κόμματα του κεφαλαίου και τις κυβερνήσεις τους. Είναι χαρακτηριστική η πείρα από την προηγούμενη 11η Συνάντηση στη Φρανκφούρτη, κατά την οποία συζητήθηκαν, σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν κοινές δράσεις Κομμουνιστικών Νεολαιών της Ευρώπης για τα 70 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, με εκδηλώσεις σε δεκάδες πόλεις σε όλη την ήπειρο και κοινή ιστοσελίδα που τις πρόβαλλε.

Για την άδεια εισόδου της Μητρόπολης στα σχολεία

Στην καταγγελία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γ. Σεφέρης» για την άδεια εισόδου που δίνεται στην Ι. Μητρόπολη Ν. Ιωνίας και Φιλαδέλφειας για επισκέψεις στα σχολεία και παρουσία στο μάθημα των Θρησκευτικών, καθώς και στα δημοσιεύματα που ανέδειξαν το θέμα απαντά το υπουργείο Παιδείας. Το υπουργείο σημειώνει πως χτες απέστειλε στις σχολικές μονάδες όλης της χώρας διευκρινιστική εγκύκλιο σχετική με τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις έγκρισης των εκπαιδευτικών επισκέψεων, προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοια περιστατικά.

Το υπουργείο επιχειρεί να ρίξει τις ευθύνες αποκλειστικά στον πρώην υπουργό Παιδείας Α. Λοβέρδο, λέγοντας ότι αυτός είχε δώσει τη σχετική άδεια πριν από τις εκλογές του Γενάρη 2015, πριν αναλάβει η σημερινή κυβέρνηση και λέει ότι η άδεια δεν ισχύει για τη φετινή χρονιά. Ωστόσο, το σχετικό έγγραφο έφτασε στα σχολεία το Φλεβάρη του 2015 - επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή - και με βάση αυτό, σύμφωνα με εκπροσώπους του Συλλόγου «Γ. Σεφέρης», συγκλήθηκαν και το τελευταίο διάστημα συνεδριάσεις συλλόγων διδασκόντων, προκειμένου να δοθεί έγκριση παρουσίας της Μητρόπολης στα σχολεία!

Παράλληλα, το υπουργείο Παιδείας στο ίδιο πνεύμα με το έγγραφο της άδειας που αποποιείται σημειώνει πως «οι επισκέψεις του Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ σε σχολικές μονάδες της Μητρόπολής του έγιναν με τη σύμφωνη γνώμη Διευθυντών σχολικών μονάδων και με αποκλειστική τους ευθύνη. Αλλωστε, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις η έγκριση εισόδου τρίτων προσώπων σε σχολική μονάδα έγκειται στην ευθύνη του Διευθυντή και του Συλλόγου Διδασκόντων», ρίχνοντας έτσι το μπαλάκι στα ίδια τα σχολεία, χωρίς να αντιτίθεται επί της ουσίας στην παρακολούθηση του μαθήματος των θρησκευτικών από εκπροσώπους της Μητρόπολης.

ΠΑΤΡΑ
Εκδήλωση για τη μάχη του Στάλινγκραντ

Οι Τομεακές Οργανώσεις ΑΕΙ και ΤΕΙ Πάτρας της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδήλωση - αφιέρωμα στη Μάχη του Στάλινγκραντ, σήμερα Τρίτη, στις 6.30 μ.μ., στην Αγορά Αργύρη (Ζαΐμη & Αγίου Ανδρέου) στην Πάτρα. Η εκδήλωση περιλαμβάνει παρουσίαση του βιβλίου «Μέρες και νύχτες στις φλόγες του Στάλινγκραντ» του Κονσταντίν Μ. Σιμόνοφ και ομιλία από την Μαρίνα Λαβράνου, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ καθώς και φωτογραφικό αφιέρωμα και προβολή βίντεο για τη μάχη του Στάλινγκραντ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ