Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Φλεβάρη 2016 - αριθ. φύλλου: 12367

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Αδιάσπαστο σύνολο η αντιλαϊκή εσωτερική και εξωτερική πολιτική

Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, το περασμένο Σάββατο στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για το «παράλληλο πρόγραμμα»


ΣΕΛ.  4   -   5
ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΚΚ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
«Οχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο! Εξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο!»

Για τις εξελίξεις στο Αιγαίο και την εμπλοκή του ΝΑΤΟ


ΣΕΛ.  7

Μέτρα που δεν δίνουν διέξοδο στους μικρομεσαίους αγρότες

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σχετικά με τις προτάσεις της κυβέρνησης, που παρουσίασε χτες ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, σημειώνει: Τα μέτρα, που ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση για τη "στήριξη του αγροτικού κόσμου", αποτελούν ελιγμό κάτω από την πίεση του αγροτικού κινήματος. Είναι μέτρα που δεν δίνουν διέξοδο στην επιβίωση των μικρομεσαίων αγροτών.

Αρμόδιο να απαντήσει σε ένα προς ένα τα μέτρα είναι το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, που εκφράζει τις ανάγκες όχι των εύπορων, αλλά των μεσαίων και κατώτερων στρωμάτων των αγροτών.

Κινούνται στην αντιλαϊκή κατεύθυνση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για κατάργηση του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης, δεν ανακουφίζουν από τη φοροεπιδρομή, μέτρα που διευκολύνουν το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς (π.χ. "κατά κύριο επάγγελμα αγρότες").

Το ΚΚΕ καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες να απορρίψουν τις ψευτοβελτιώσεις της, γιατί είναι σε βάρος τους.

  • Με απόφαση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, που συνεδρίασε την Κυριακή, οι μικρομεσαίοι αγρότες παραμένουν στα μπλόκα και απαιτούν από τον πρωθυπουργό, σε συνάντηση μαζί τους, να τοποθετηθεί συγκεκριμένα για καθένα από τα δίκαια αιτήματά τους.

ΣΕΛ.  10   -   11

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ψέματα και αλήθειες

Εχουμε δει και έχουμε ακούσει πολλά προπαγανδιστικά κολπάκια από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Τα «σκισμένα μνημόνια» που καθαρογράφτηκαν και υλοποιούνται μέχρι κεραίας. Τις «κόκκινες γραμμές» και τις αδιαπραγμάτευτες θέσεις, που έγιναν συμφωνία με τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς και τρίτο αντιλαϊκό μνημόνιο, που φόρτωσε με νέα δυσβάσταχτα βάρη το λαό και ταυτόχρονα πρόσφερε ανακούφιση στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Από τις υποσχέσεις για επαναφορά της 13ης σύνταξης και για αυξήσεις στους μισθούς, μέχρι το νέο Ασφαλιστικό - λαιμητόμο που τσακίζει ό,τι είχε απομείνει στους συνταξιούχους και τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά. Οι μάσκες έπεσαν γρήγορα. Το ψέμα ότι μπορεί να υπηρετηθεί η καπιταλιστική ανάκαμψη ταυτόχρονα με τη λαϊκή ευημερία αποκαλύπτεται.

Τι λέει, λοιπόν, τώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ; «Είπαμε στο λαό την αλήθεια. Γι' αυτό μη διαμαρτύρεστε για όσα κάνουμε. Κάναμε εκλογές μετά τη συμφωνία και όσα συμβαίνουν τώρα τα είχαμε συμφωνήσει πριν από τις εκλογές. Μας ψηφίσατε. Αρα, τώρα, τα κεφάλια μέσα». Η θέση αυτή αποτελεί πραγματικά πρόκληση για όσους βιώνουν και θα βιώνουν στο μέλλον τις επιπτώσεις της άγριας αντιλαϊκής επίθεσης που συνεχίζει η σημερινή κυβέρνηση από εκεί που την άφησαν οι προηγούμενοι. Πρόκληση που δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη.

Η κυβέρνηση έκανε δημοψήφισμα τον περασμένο Ιούλη, βάζοντας ένα ψεύτικο και απατηλό δίλημμα: Θέλετε μνημόνιο δικό μας ή μνημόνιο αλά τρόικα; Στην ουσία αυτά τα δύο - υποτίθεται - διαφορετικά μνημόνια ήταν ένα και το αυτό πράγμα, που αποδείχθηκε λίγες μέρες αργότερα με τη νέα συμφωνία - μνημόνιο. Η κυβέρνηση έκανε εκλογές τον περασμένο Σεπτέμβρη. Ομως, πριν από αυτές, είχε προηγηθεί μία εκστρατεία εκβιασμών, φόβου. Η κυβέρνηση αξιοποίησε την απαξίωση των προηγούμενων κυβερνώντων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αξιοποίησε την απογοήτευση που η ίδια καλλιέργησε σε ευρύτερα εργατικά - λαϊκά στρώματα, αξιοποίησε πάνω απ' όλα την κατάσταση υποχώρησης του κινήματος, για την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σημαντική συμβολή.

Και πού είναι τα ψέματα; θα πει κάποιος. Το μεγαλύτερο απ' όλα τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η διαβεβαίωση προς το λαό, ήδη από το 2012, πως μια κυβέρνησή τους μπορεί να υπηρετήσει και το στόχο της ανάκαμψης των κερδών του κεφαλαίου και την υπεράσπιση των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων. Αφησαν τους εργάτες, τους αγρότες, τους συνταξιούχους, τους νέους, τους φτωχούς αυτοαπασχολούμενους να προσδοκούν ανάκαμψη των απωλειών, αποκατάσταση δικαιωμάτων την ίδια ώρα που υπόσχονταν τα πάντα στο κεφάλαιο. Την ίδια στιγμή που χαριεντίζονταν με τον ΣΕΒ, με τους «εταίρους» - εκπροσώπους ιμπεριαλιστικών συμμαχιών, της ΕΕ, των ΗΠΑ, δίνοντας σε όλους αυτούς διαβεβαιώσεις ότι μπορεί να εξασφαλίσουν τα κέρδη τους αλλά και να περάσουν αναίμακτα τις αναδιαρθρώσεις που δεν μπόρεσαν οι προηγούμενοι.

Μπορούμε να φτιάξουμε έναν μακρύ κατάλογο από ψέματα και προπαγανδιστικά κόλπα του ΣΥΡΙΖΑ. Τόσα που να φάν' κι οι κότες. Κι είναι πράγματι δεδομένο ότι αρκετοί από αυτούς που διαμαρτύρονται είναι εξοργισμένοι γιατί νιώθουν εξαπατημένοι. Το ζητούμενο είναι ο λαός να βρει τη δική του αλήθεια. Ούτε να αποδεχτεί ότι έχει εγκρίνει την πολιτική που σήμερα εφαρμόζεται ούτε να θεωρήσει ότι είναι ανέφικτη και ουτοπική η προσδοκία για να μπει τέλος στην αντιλαϊκή επίθεση. Η δική του αλήθεια βρίσκεται στο ότι το στοπ στην αντιλαϊκή επίθεση, η διεκδίκηση ανάκτησης απωλειών, η διεκδίκηση σύγχρονων δικαιωμάτων και αναγκών απαιτούν σύγκρουση με το κεφάλαιο, τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του και την εξουσία του.


ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε Ειδομένη και Πειραιά

Ο κίνδυνος χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να εγκλωβιστούν στη χώρα είναι ορατός ως αποτέλεσμα της πολιτικής της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης στο Μεταναστευτικό. Πολιτική που πλήττει ταυτόχρονα τόσο τα χιλιάδες θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων όσο και το λαό της χώρας μας. Ηδη 5.000 βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη και περίπου 4.000 στον Πειραιά.


ΣΕΛ.  6


ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ
Πορεία έως την Αθήνα για να αναδειχτεί το ζήτημα της ανεργίας

ΣΕΛ.  9
ΕΕΔΥΕ
Καλεί σε μαζική διαμαρτυρία ενάντια στην παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

Την Πέμπτη 25/2, στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας


ΣΕΛ.  7
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Σοβαρή αρνητική εξέλιξη η αποφυλάκιση Ρουπακιά

ΣΕΛ.  15

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ