ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Φλεβάρη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Παράδεισος για τους ομίλους ο νέος επενδυτικός νόμος

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωση για το νόμο περί ανάπτυξης, που δημοσιοποίησε προχτές η κυβέρνηση, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της ανεργίας και με τον οποίο ικανοποιούνται μέχρι κεραίας οι αξιώσεις επιχειρηματικών ομίλων, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Παράδεισος για τους ομίλους, κόλαση για τους εργαζόμενους ο νέος επενδυτικός νόμος που φέρνει η συγκυβέρνηση. Το μόνο που πρέπει να περιμένουν οι εργαζόμενοι είναι φοροελαφρύνσεις και πακτωλό επιδοτήσεων για τους ομίλους απ' τη μία και νέα φοροληστεία σε βάρος των λαϊκών εισοδημάτων απ' την άλλη, καταστροφή του περιβάλλοντος, διαδικασίες εξπρές για την ιδιωτικοποίηση των κρατικών φιλέτων, τσάκισμα των όποιων εργατικών δικαιωμάτων έχουν απομείνει.

Ο νέος επενδυτικός νόμος επισφραγίζει την προτεραιότητα της χρηματοδότησης των ομίλων σε βάρος των λαϊκών αναγκών. Οι φοροελαφρύνσεις προς τους ομίλους εκτινάσσονται και μοναδικό αποτέλεσμα για τους εργαζόμενους είναι οι ακόμα σκληρότερες θυσίες, καθώς ο πολλαπλασιασμός της νόμιμης φοροδιαφυγής των μονοπωλιακών ομίλων σε όλους τους τομείς της οικονομίας σημαίνει ακόμα σκληρότερα μέτρα για τους εργαζόμενους. Αποδεικνύεται πως τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού, έσοδα που βασίζονται στη φοροληστεία των λαϊκών στρωμάτων, στο τσάκισμα μισθών, συντάξεων και κοινωνικών παροχών, θα κατευθύνονται στη χρηματοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων.

Σε μια πραγματική "κρίση ειλικρίνειας" το σχέδιο νόμου αποσυνδέει και τυπικά τις επιδοτήσεις από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αντιστοιχίζοντας το γράμμα με την ουσία του νόμου ως κρατική ρύθμιση που στοχεύει στη θωράκιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Αποδεικνύεται πως η καπιταλιστική ανάπτυξη δεν σημαίνει νέες θέσεις εργασίας, πλούτο και ευημερία για τους εργαζόμενους αλλά εντατικοποίηση της εργασίας, φτώχεια και σχετική εξαθλίωση.

Ταυτόχρονα, με πρόσχημα την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, ακόμα και οι υποτυπώδεις τυπικοί όροι πολεοδομικού και περιβαλλοντικού ελέγχου, που έχουν απομείνει, πρακτικά καταργούνται. Η έγκριση της λειτουργίας των επενδύσεων θα γίνεται πρακτικά με ευθύνη του ίδιου του επενδυτή (!!!) με τραγικές συνέπειες στο περιβάλλον και στην υγεία της λαϊκής οικογένειας, ενώ η ανάθεση των ελέγχων υλοποίησης των επενδύσεων σε ιδιωτικές εταιρείες πολλαπλασιάζει την κερδοφορία των ομίλων, επιτρέποντας να καταστρατηγούν ακόμα και τους όποιους τυπικούς όρους των επενδυτικών προγραμμάτων.

Ταυτόχρονα, η συγκυβέρνηση, ακολουθώντας την ίδια πολιτική ιδιωτικοποιήσεων των τελευταίων 20 χρόνων, παραδίδει βορά στην κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων στον τουρισμό και στην αναψυχή ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο της Αττικής (από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο) για 100 χρόνια, οδηγώντας στον αποκλεισμό των λαϊκών στρωμάτων της Αθήνας από τους τελευταίους ελεύθερους χώρους.

Ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να επιτρέψει την παράδοση της "γης και του ύδατος" στους επιχειρηματικούς ομίλους. Η όποια ανάπτυξη μπορεί να φέρει ο καπιταλιστικός δρόμος θα βασίζεται στην εξαθλίωση των εργαζομένων, σε μισθούς πείνας, σε ανύπαρκτα δικαιώματα, στην καταστροφή του περιβάλλοντος. Ο μονόδρομος των εργαζομένων είναι ο δρόμος της αποδέσμευσης απ' την ΕΕ, της μονομερούς διαγραφής του χρέους, της κοινωνικοποίησης των μονοπωλίων».

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΕΕ - ΕΛΛΑΔΑ
Πέφτουν κι άλλο οι μισθοί αυξάνεται η ανεργία

Το βάθος της καπιταλιστικής κρίσης και τα ζόρια των αστών να τη διαχειριστούν, δείχνουν οι δηλώσεις Ολι Ρεν

Σε κρίση και ανάπτυξη, ο λαός πληρώνει το μάρμαρο της καπιταλιστικής ανταγωνιστικότητας. Αν γίνει ο ίδιος πρωταγωνιστής, μπορεί να σπάσει τον κύκλο των εκβιασμών και των μέτρων
Σε κρίση και ανάπτυξη, ο λαός πληρώνει το μάρμαρο της καπιταλιστικής ανταγωνιστικότητας. Αν γίνει ο ίδιος πρωταγωνιστής, μπορεί να σπάσει τον κύκλο των εκβιασμών και των μέτρων
Η παραπέρα βύθιση του παραγόμενου ΑΕΠ, η απογείωση των ποσοστών της επίσημα καταγεγραμμένης ανεργίας, μαζί και η παραπέρα συρρίκνωση των μισθών για τους εργατοϋπαλλήλους, αποτελούν τους βασικούς άξονες των «χειμερινών προβλέψεων» για την κατάσταση στην ελληνική οικονομία που δημοσιοποίησε χτες η Κομισιόν.

«Σύννεφα» βλέπουν να εξαπλώνονται και στις οικονομίες της ΕΕ, ιδιαίτερα στο λεγόμενο σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης. Ο κοιναγορίτης παράγοντας Ο. Ρεν, στο πλαίσιο παρουσίασης των προβλέψεων, δήλωσε ότι υπάρχουν «απογοητευτικά αντικειμενικά στοιχεία από τα τέλη του περασμένου έτους». Ο ίδιος ανήγγειλε ότι τόσο ο πρόεδρος της ΕΚΤ, όσο και η διευθύντρια του ΔΝΤ, συμφωνούν ότι δεν υπάρχει λόγος αναθεώρησης του ελληνικού προγράμματος.

Να σημειωθεί πως μία προς μία, όλες μαζί, οι προηγούμενες εκτιμήσεις της ΕΕ και των άλλων ιμπεριαλιστικών Οργανισμών αποδείχτηκαν για το σκουπιδοτενεκέ, γεγονός που δείχνει το βάθος της κρίσης και τα διαχειριστικά τους ζόρια. Αρχικά «έβλεπαν» για την Ελλάδα ρυθμούς «ανάπτυξης» από το 2011, στη συνέχεια από 2012 κοκ. Ερχονται τώρα να αναθεωρήσουν προς τα κάτω ακόμη και τις αμέσως προηγούμενες εκτιμήσεις τους, μεταθέτοντας τις προσδοκίες για τους ρυθμούς καπιταλιστικής ανάκαμψης από το 2014.

Οι προβλέψεις στα βασικά μεγέθη

Ειδικότερα:

  • ΑΕΠ: Η κατρακύλα του στην Ελλάδα για το 2013 αναμένεται στο 4,4% σε συνέχεια της πτώσης 6,4% για το 2012. Ρυθμούς αναιμικής ανάκαμψης, μόλις 0,6%, «βλέπουν» για το 2014. Οπως προκύπτει, η σωρευτική βύθιση του ΑΕΠ για την εξαετία 2008-2013 θα πλησιάσει στο 25%. Παραπέρα συρρίκνωση «βλέπουν» στο επίπεδο της μαζικής κατανάλωσης (7,7% το 2013 και 1,4% για το 2014).
  • Επίσημη ανεργία: Θα σπάσει το κοντέρ και για το 2013 θα διαμορφωθεί στο 27%, από 24,7% για το 2012.
  • Μισθοί - μεροκάματα: Η «μεγαλύτερη ευελιξία στις μισθολογικές ρυθμίσεις» θα οδηγήσει σε «μείωση της μισθολογικής δαπάνης ανά εργαζόμενο» σε ποσοστό 7% για το 2013 και ακόμη 2% για το 2014, σε συνέχεια της πτώσης 6% για το 2012.
  • Κρατικό χρέος: Θα συνεχίσει σε ρότα απογείωσης. Από 161,6% του ΑΕΠ για το 2012, θα εκτιναχθεί το 2013 στο 175,6%, δηλαδή κατά 14 ποσοστιαίες μονάδες! Στα ίδια επίπεδα (175,2%) το περιμένουν και για το 2014.
  • Ελλείμματα: Σταθερά ελλειμματικοί προβλέπονται οι κρατικοί προϋπολογισμοί, εξέλιξη που σκοπεύουν να αξιοποιήσουν και για τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα. Για το 2013 αναμένεται στο 4,6% του ΑΕΠ και για το 2014 στο 3,5%.

Προς το χειρότερο όμως αναθεωρούν τις προηγούμενες εκτιμήσεις τους και για τις εξελίξεις στα κράτη της ΕΕ. Το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη των 17 κρατών μελών αναμένεται με πτώση 0,3% για το 2013 και με ανάκαμψη 1,4% το 2014. Στην ΕΕ των 27 αναμένεται σχεδόν στάσιμο (0,1% για το 2013) και με ανάκαμψη 1,6% για το 2014.

ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΟΖ
Επιμένει στις προκλήσεις η Αγκυρα

Ανακοίνωση με την οποία εμμένει στην αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας επί των θαλάσσιων περιοχών που θέλει να ερευνήσει για υδρογονάνθρακες εξέδωσε, χτες, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας στη ρηματική διακοίνωση της Ελλάδας στον ΟΗΕ. Η ανακοίνωση επιβεβαιώνει την πρόθεση της Τουρκίας να αξιοποιήσει την απειλή των ερευνών για να επισπεύσει γενικότερες διευθετήσεις στην περιοχή, αναφορικά με τη συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην περιοχή του Καστελόριζου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, οι ισχυρισμοί της Ελλάδας, που ζητάει να κηρυχτούν άκυρες οι εντολές για έρευνα στις συγκεκριμένες περιοχές, «δεν έχουν κάποια βάση στο Διεθνές Δίκαιο» και από τουρκικής πλευράς «θα πραγματοποιηθούν ανάλογα βήματα και στο επίπεδο των Ηνωμένων Εθνών». Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας επιμένει προκλητικά ότι οι άδειες που έδωσε από το 2007 μέχρι τώρα στην κρατική εταιρεία πετρελαίου (ΤΡΑΟ) είναι «εντός των ορίων της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο και υπάρχουν κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας για έρευνα και εξόρυξη φυσικών πηγών στους τομείς αυτούς».

ΤΡΟΪΚΑ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Από Δευτέρα οι συνεννοήσεις

Ενόψει της νέας επίσκεψης της τρόικας στις αρχές Μάρτη στην Ελλάδα, για την αξιολόγηση του δανειακού προγράμματος, η κυβέρνηση τρέχει να προλάβει τα «προαπαιτούμενα» για τη δόση του Μάρτη. Θα προηγηθεί η επίσκεψη του «τεχνικού» κλιμακίου των ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ, το οποίο προβλέπεται να έλθει μέσα στο Σαββατοκύριακο και να ξεκινήσει τις επαφές του την ερχόμενη Δευτέρα. Τα προς εξέταση «προαπαιτούμενα», αφορούν την απομάκρυνση - απόλυση 25.000 υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα μέσα στο 2013 και 150.000 ως το 2015. Επίσης, την πορεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2013, τις ιδιωτικοποιήσεις κ.ά. Η θετική αξιολόγηση όλων αυτών των πλευρών του προγράμματος, κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να εγκριθεί η δόση για το μήνα Μάρτη ύψους 2,8 δισ. ευρώ, αλλά και η δόση των 6 δισ. ευρώ του β' τριμήνου του τρέχοντος έτους. Στη χτεσινή του συνεδρίαση, το Euro Working Group ενέκρινε τη χορήγηση της δόσης του Φλεβάρη, ύψους των 2,8 δισ. ευρώ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ