ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Φλεβάρη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
70 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ

Σαν σήμερα, πριν από 70 χρόνια, στις 23 Φλεβάρη 1943, σε ένα σπίτι, στην οδό Δουκίσσης Πλακεντίας 3, στους Αμπελοκήπους, ιδρύθηκε η Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων, η θρυλική ΕΠΟΝ. Η ίδρυσή της αποφασίστηκε με πρόταση της ΟΚΝΕ στη σύσκεψη αυτή του Φλεβάρη του '43, όπου συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι όλων των οργανώσεων νέων που συμμετείχαν στο Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο Νέων (ΕΑΜΝ, το οποίο είχε ιδρυθεί με πρωτοβουλία της ΟΚΝΕ ένα χρόνο νωρίτερα), εκπρόσωποι και άλλων οργανώσεων νεολαίας, αλλά και προσωπικότητες του πνευματικού κόσμου, όπως ο Κ. Σωτηρίου, η Ρόζα Ιμβριώτη, η Μαρίας Σβώλου κ.ά.

Βασικοί σκοποί της ΕΠΟΝ, όπως διατυπώθηκαν στο άρθρο 3 του Καταστατικού της ήταν:

α) Η εθνική απελευθέρωση, η πλήρης ανεξαρτησία και ακεραιότητα της Ελλάδας με καθημερινό και αδιάκοπο αγώνα.

β) Η υπεράσπιση των συμφερόντων και δικαιωμάτων της νέας γενιάς στη ζωή, στη μόρφωση και στον πολιτισμό.

γ) Η εξολόθρευση του φασισμού τώρα και στο μέλλον και με οποιαδήποτε μορφή και αν παρουσιαστεί. Αυτό σημαίνει ότι το εσωτερικό μας καθεστώς θα πηγάζει από τη λεύτερη εκδήλωση της κυρίαρχης θέλησης του λαού και της νέας γενιάς. Επιπρόσθετα, για τη νέα γενιά αυτό σημαίνει ίσα πολιτικά δικαιώματα για τους νέους και νέες που είναι πάνω από 18 χρόνων, αφού έχουν ενεργητική συμμετοχή στην κοινωνική ζωή.

δ) Ο αγώνας κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου για την κατοχύρωση της ειρήνης, με βάση την αυτοδιάθεση των λαών και νεολαίων και την αδελφική συνεργασία τους.

ε) Η ανοικοδόμηση της χώρας από τα ερείπια του πολέμου και της αξονικής κατοχής προς το συμφέρον και την ευημερία ολόκληρου του πληθυσμού.

Η ΕΠΟΝ έγραψε απαράμιλλες σελίδες ηρωισμού στα χρόνια της Εθνικής Αντίστασης, αλλά και μετά. Από τις γραμμές της πέρασαν 600.000 νέοι και νέες, από τους οποίους ένα μεγάλο ποσοστό εντάχθηκε στον ΕΛΑΣ. Σε 1.300 υπολογίζονται οι ΕΠΟΝίτες αντάρτες που έπεσαν στα πεδία των μαχών, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός αυτών που έπεσαν στις διαδηλώσεις των πόλεων, που εκτελέστηκαν, που πέθαναν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης ή που πιάστηκαν και βασανίστηκαν από τις αρχές κατοχής και τα όργανά τους.

Η ΕΠΟΝ ήταν ο μεγάλος τροφοδότης του αγώνα. Στις πόλεις, στα πανεπιστήμια, στα σχολεία, στα εργοστάσια, στις γειτονιές οι ΕΠΟΝίτες κι οι ΕΠΟΝίτισσες πάλεψαν για το ψωμί και τη λευτεριά, οργάνωσαν λέσχες μάθησης πολιτικής - πολιτιστικής. Εδωσαν από την πρώτη στιγμή τη μάχη κατά της επιστράτευσης, συνέβαλαν στη μάχη κατά της πείνας, πρωτοστάτησαν στις διαδηλώσεις στις πόλεις, στις απεργίες και σε σαμποτάζ κατά του εχθρού, βοήθησαν καθοριστικά στις εκλογές της ΠΕΕΑ (μυστικά τον Απρίλη του 1944), έδωσαν μάχη ενάντια στα ναρκωτικά, που οι Εγγλέζοι ιμπεριαλιστές προσέφεραν «απλόχερα» στην επαναστατημένη νεολαία μετά την απελευθέρωση. Αντίστοιχα, η δράση της ΕΠΟΝ και στα χωριά στάθηκε ένα μεγάλο σχολείο και φανέρωσε πόσες δυνάμεις έχει ο λαός μας, παίζοντας στα χρόνια της μαύρης σκλαβιάς σπουδαίο πολιτιστικό ρόλο. Αξιοσημείωτη εξάλλου είναι και η εκδοτική δραστηριότητα της ΕΠΟΝ με το περιοδικό της, τη «Νεα Γενιά» να κυκλοφορεί από το Μάρτη του 1943 έως τον Οκτώβρη του 1947, αλλά και με δεκάδες άλλα παράνομα περιοδικά και αντιστασιακά έντυπα στην επαρχία.

Χιλιάδες ανταρτόπαιδα - αετόπουλα έγιναν φωτεινά παραδείγματα για το λαό και τη νεολαία, φωτίζοντας με τα ιδανικά τους το δρόμο της ανειρήνευτης πάλης. Στελέχωσαν τον ΕΛΑΣ και αργότερα το ΔΣΕ, δίνοντας λαμπρό αγώνα και στην κορυφαία φάση της ταξικής πάλης στην ιστορία της πατρίδας μας.

Σήμερα, 70 χρόνια μετά, όλα αυτά αποτελούν πλούτο και παρακαταθήκη για το κίνημα, προσφέρουν υλικό για μελέτη, γνώση της ιστορίας, παραδειγματισμό από τα πάμπολλα ηρωικά παραδείγματα που έχει να επιδείξει η ΕΠΟΝ στην εποχή της.

Οι Αντιστασιακές Οργανώσεις και οι Οργανώσεις της ΚΝΕ τιμούν τη σημερινή επέτειο ίδρυσης της ΕΠΟΝ με δεκάδες εκδηλώσεις σήμερα και αύριο σε όλη τη χώρα.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

-- Σήμερα, Σάββατο, ώρα 10.30 π.μ., η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ) και η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ) διοργανώνουν, για τα 70 χρόνια της ΕΠΟΝ, εκδήλωση τιμής με κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, στο Σύνταγμα. Στην εκδήλωση παίρνουν μέρος αγωνιστές και φίλοι της ΕΑ και της ΕΠΟΝ με τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Αθήνας με τα λάβαρά τους.

-- Επίσης, το ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ), με το πάντα επίκαιρο σύνθημα της ΕΠΟΝ, «Πολεμάμε και τραγουδάμε», σήμερα, Σάββατο 23 Φλεβάρη 2013 και ώρα 5 μ.μ., στο ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ» (Πανεπιστημίου 52), διοργανώνει την καθιερωμένη εκδήλωση τιμής - «το τσάι της ΕΠΟΝ»- για την ίδρυση της ΕΠΟΝ με θέμα «ΕΠΟΝ και Πολιτισμός». Θα υπάρχει πλούσιο πρόγραμμα με αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι, τραγούδι από τον Γ. Σαρρή και τη χορωδία της ΠΕΑΦΕ, απαγγελίες ποιημάτων και τραγούδια αντιστασιακά και άλλα. Θα χαιρετίσουν εκπρόσωποι της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και της ΚΝΕ.

-- Εκδήλωση για την ΕΠΟΝ οργανώνει, σήμερα, στις 10.30 π.μ., στην αίθουσα «Τάκης Τσιόγκας» του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, το παράρτημα Λάρισας της ΠΕΑΣΕ-ΔΣΕ.

-- Η Περιφερειακή Επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ καλεί τους αντιστασιακούς και τους απογόνους και φίλους στη χρονιάτικη συνεστίασή της, που πραγματοποιείται αύριο, Κυριακή, ώρα 1.00 μ.μ., στην ισόγεια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης (Λεωφόρος Β. Γεωργίου Α', αρ. 1 - 3ης Σεπτεμβρίου). Αφιερώνεται στα 70 χρόνια της ΕΠΟΝ. Προσκλήσεις διατίθενται από το παράρτημα Κέντρου Θεσσαλονίκης (Βενιζέλου 50, 6ος όροφος γρ. 601) τηλ. 2310.225.250 (από 10 π.μ. έως 1 μ.μ.).

-- Τα παραρτήματα της Αργυρούπολης και Ελληνικού της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, αύριο, Κυριακή, στις 6.30 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης» (Κύπρου 68, πλ Δημαρχείου - Αργυρούπολη), διοργανώνουν πολιτιστική εκδήλωση με καλλιτεχνικό πρόγραμμα προς τιμήν των 70 χρόνων της ΕΠΟΝ.

Εκδηλώσεις και δράσεις των Οργανώσεων της ΚΝΕ

Εκδηλώσεις αφιερωμένες στα 70 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ διοργανώνουν Οργανώσεις της ΚΝΕ σε όλη τη χώρα σήμερα και αύριο:

Σήμερα, Σάββατο

-- Στους Αμπελόκηπους, στο «Σπίτι της ΕΠΟΝ», στις 6 μ.μ. Ομιλήτρια η Χριστίνα Μπεκιάρη, στέλεχος του ΚΚΕ.

-- Στο «Κάστρο του Υμηττού», στις 6 μ.μ. Ομιλήτρια η Ελένη Καρανικόλα, στέλεχος του ΚΚΕ.

-- Στην Καλλιθέα, στο Δημαρχείο (αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου) στις 6 μ.μ.

-- Στο Λαύριο, στο Εργατικό Κέντρο, στις 11.30 π.μ. Ομιλητής ο Ανδρέας Μέντης, μέλος του Παραρτήματος ΠΕΑΕ - ΔΣΕ.

-- Στο Μαρούσι, στο Δημαρχείο (Βασ. Σοφίας 9), στις 6.30 μ.μ.

-- Στην Πάτρα, στο Συνεδριακό Κέντρο του ΤΕΙ, στις 7 μ.μ. Ομιλητής ο Γιώργος Σιδέρης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Στον Πύργο, στο ΤΕΙ, στις 6 μ.μ. Ομιλητής ο Χρήστος Γιάνναρος, γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηλείας του ΚΚΕ.

-- Στην Τρίπολη, στα δικαστήρια, στις 6 μ.μ. Ομιλήτρια η Ειρήνη Σιλέλα, γραμματέας του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αρκαδίας της ΚΝΕ.

-- Στο Ναύπλιο, στο πανεπιστήμιο, στις 7 μ.μ. Ομιλήτρια η Ευαγγελία Σταματέλου, στέλεχος της ΚΝΕ.

Αύριο, Κυριακή

-- Στην Αργυρούπολη, στην αίθουσα «Μίκης Θεοδωράκης» του Δημαρχείου, στις 6.30 μ.μ. Ομιλητής ο Πασχάλης Καγιάννης, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ.

-- Στην Τούμπα Θεσσαλονίκης, στην οδό Φίλωνος και Τυρολόης, στις 10 π.μ. δραστηριότητες της ΚΝΕ για μικρά παιδιά και νέους γονείς αφιερωμένες στην ΕΠΟΝ και τα Αετόπουλα.

Ιστορικοί περίπατοι
  • Σήμερα, Σάββατο:

-- Στη Θεσσαλονίκη, στις 11.30 π.μ., στην πλατεία Τερψιθέας (Ανω Πόλη).

-- Στα Γιάννενα, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

-- Στην Αρτα, στις 7 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Κρόνος»

-- Στο Αγρίνιο, στις 3 μ.μ., στον παλαιό σταθμό τρένων.

  • Αύριο, Κυριακή:

-- Στην Ξάνθη, στις 11.30 π.μ. στην κεντρική πλατεία.

--Στην Κοζάνη, στις 6.30 μ.μ.

-- Στην Κέρκυρα, στις 10.30 μ.μ., στην πλατεία Δημαρχείου.

Στα Τρίκαλα

Εκδήλωση για τα 70 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ, οργανώνει, σήμερα Σάββατο, στις 7 μ.μ., στο Δημαρχείο Τρικάλων (αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου), η Νομαρχιακή Επιτροπή Τρικάλων του ΚΚΕ. Θα μιλήσει ο Αχιλλέας Κανταρτζής, μέλος της ΚΕ και γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, με θέμα «Ο ρόλος του φασισμού, ιστορικά και σήμερα - Η αντιμετώπισή του».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ