ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
«Βούτυρο στο ψωμί» της κυβέρνησης

Οταν η ΝΔ, από τη θέση της κυβέρνησης, καταθέτει ένα νόμο που επιβάλλει στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα να λειτουργούν με τους κανόνες της αγοράς και τα σπρώχνει στην «αγκαλιά» των επιχειρήσεων και το ΠΑΣΟΚ, από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την ...εγκαλεί για «ατολμία» και «κρατικιστική αντίληψη», αποδεικνύει πως ζητά την προώθηση ακόμα πιο αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων και το μεγάλο κεφάλαιο μπορεί να αισθάνεται υπερήφανο και για τους σοσιαλδημοκράτες πολιτικούς εκφραστές του.

Μια μέρα μετά τη δημοσιοποίηση του νόμου - πλαισίου για την ανώτατη εκπαίδευση από την κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ ανακάλυψε και κατήγγειλε ότι το περιεχόμενό του βάζει ...εμπόδια στην πλήρη μετατροπή των Ιδρυμάτων σε Ανώνυμες Επιχειρήσεις. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ζητώντας τα Ιδρύματα να απαλλαγούν από κάθε «κρατικιστικό έλεγχο», τάχτηκε υπέρ της πολιτικής της πλήρους παράδοσης της ανώτατης εκπαίδευσης στο μεγάλο κεφάλαιο, ώστε κουμάντο μέσα στα πανεπιστήμια να κάνουν οι επιχειρήσεις.

Στηρίζοντας την κατεύθυνση του νόμου που κατέθεσε η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε να δώσει γοργή ώθηση για παραπέρα ενίσχυση της διαδικασίας εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης. Στο πλαίσιο ακριβώς αυτής της επιχείρησης, ζήτησε την πλήρη «αυτοδιοίκηση» και «αυτοτέλεια» των πανεπιστημίων (γι' αυτά λέει και ο νόμος), ώστε να κάνουν κουμάντο οι διοικήσεις τους μαζί με τις επιχειρήσεις. Ετσι, το ΠΑΣΟΚ σπεύδει, για ακόμα μια φορά, να «αλείψει» το «βούτυρο στο ψωμί» της κυβέρνησης, ώστε από κοινού να πετύχουν, εδώ και τώρα, την υποταγή των ΑΕΙ και των ΤΕΙ στις ορέξεις των καπιταλιστών, που θα εξαργυρώνουν τις χορηγίες τους, αγοράζοντας έρευνα και προγράμματα από τα πανεπιστήμια που θα χρηματοδοτούν.

Διευκολύνοντας, μάλιστα, ακόμα περισσότερο τα σχέδια του μεγάλου κεφαλαίου, το ΠΑΣΟΚ προτείνει τα πανεπιστήμια, και γενικότερα η Εκπαίδευση, να διαμορφώσουν τα προγράμματα, τα τμήματα και τα πτυχία τους, ανάλογα με τις «ανάγκες» των επιχειρηματιών κάθε περιφέρειας της χώρας και της τοπικής οικονομικής δραστηριότητας. Με το σύνθημα της «αποκέντρωσης» της Παιδείας και της ένταξης των σπουδών στην τοπική οικονομία, το ΠΑΣΟΚ φιλοδοξεί τα Ιδρύματα να βγάζουν αποφοίτους με υποβαθμισμένες σπουδές, που θα παίξουν το ρόλο του ειδικευμένου φτηνού εργατικού δυναμικού με «καλές» δεξιότητες, που θα στελεχώσει τις επιχειρήσεις. Ο Γ. Παπανδρέου ενισχύοντας αυτήν την πολιτική, το Δεκέμβρη του 2004, μιλώντας στην Κάλυμνο, είχε υποστηρίξει ότι το παιδί στο σχολείο του νησιού θα μπορούσε να μάθει «μαθηματικά και γλώσσα, αλλά και για την τέχνη του σφουγγαριού και τον τουρισμό», συνδέοντας άμεσα την εκπαίδευση με την τοπική οικονομία!

Το ΠΑΣΟΚ, όπως και η κυβέρνηση θέλουν μιαν ανώτατη εκπαίδευση που θα λειτουργεί σαν ιδιωτική και θα έχει ως πρώτο γνώμονα το κέρδος των επιχειρήσεων, αλλά και των πανεπιστημίων. Αλλωστε, βασικά, μ' αυτό το κριτήριο θα αξιολογούνται. Απαλλάσσουν έτσι το κράτος από την ευθύνη να χρηματοδοτεί τα πανεπιστήμια. Μια ευθύνη που θα επωμιστεί η λαϊκή οικογένεια πληρώνοντας πανάκριβα για τις σπουδές των παιδιών της. Σπουδές, που, όσο και να ακριβοπληρωθούν, θα βγάζουν «ειδικευμένους» εργαζόμενους για την ενίσχυση των κερδών της πλουτοκρατίας. Αυτόν τον εφιάλτη, που προωθούν οι «πράσινοι» και «γαλάζιοι» συνεταίροι, πρέπει να ανατρέψει τα λαϊκό κίνημα μέσα από τον αγώνα για ενιαία και αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Παιδεία.

Με μοχλό την υποχρηματοδότηση

Γρηγοριάδης Κώστας

Ξεπερνά τη συνήθη ανακολουθία (προεκλογικών) λόγων και έργων η στάση και η τακτική που έχει ακολουθήσει η κυβέρνηση της ΝΔ στην Παιδεία. Το ζήτημα δεν είναι απλά ότι είχε «δεσμευτεί» πως θα αυξήσει στο 5% του ΑΕΠ τις δαπάνες για την Παιδεία και τις κράτησε καθηλωμένες, με πτωτική τάση, γύρω στο 3,5% του ΑΕΠ, ούτε ότι είχε αναγορεύσει ως προμετωπίδα των προεκλογικών εξαγγελιών και «πρώτη προτεραιότητα» την αναβάθμιση της Ανώτατης Εκπαίδευσης και ως κυβέρνηση έχει κάνει πρώτη προτεραιότητα την υποταγή των ΑΕΙ στην «επιχειρηματικότητα». Εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, ακολουθώντας δοκιμασμένες πρακτικές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, συνειδητά επέλεξε την τακτική της υποχρηματοδότησης των Πανεπιστημίων ώστε να εξαναγκαστούν στην αναζήτηση πηγών χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα και είτε να λειτουργήσουν τα ίδια ως επιχειρήσεις είτε να δημιουργηθούν ιδιωτικά ΑΕΙ - επιχειρήσεις. Το στόχο αυτό υπηρετούν τόσο ο αντιδραστικός νόμος - πλαίσιο, όσο και η αναθεώρηση του άρθρου 16. Μάλιστα, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε χτες σαφώς να εννοηθεί ότι η αύξηση των δαπανών για την Παιδεία θα γίνει (μόνο) αν συμμετέχουν και τα ιδιωτικά κεφάλαια. «Στην Ελλάδα οι πόροι για την Ανώτατη Εκπαίδευση είναι αποκλειστικά και μόνο δημόσιοι, ενώ στις άλλες χώρες της Ευρώπης οι πόροι προέρχονται και από τα ιδιωτικά κεφάλαια», είπε χαρακτηριστικά ο Ευ. Αντώναρος, «δείχνοντας» προς τα πού πρέπει να αναζητηθούν οι «νέοι πόροι»...

Ερχονται και τα δίδακτρα!

«Ως προς το οικονομικό σκέλος, το τετραετές ακαδημαϊκό - αναπτυξιακό πρόγραμμα κάθε ΑΕΙ» θα πρέπει, σύμφωνα με το νόμο - πλαίσιο, να εξειδικεύεται και ως προς τον «προγραμματισμό της χρηματοδότησης από άλλες πηγές, εκτός του κρατικού προϋπολογισμού».

Το παραπάνω που αναφέρεται ρητά και κατηγορηματικά στο νόμο - πλαίσιο σημαίνει ότι τα ιδρύματα θα είναι αναγκασμένα να αναζητούν χρηματοδότηση από άλλες πηγές, γιατί προφανώς το κράτος δε θα καλύπτει οικονομικά το σύνολο των αναγκών τους. Αυτές οι άλλες πηγές θα είναι σίγουρα οι επιχειρήσεις, που πρόθυμα θα χρηματοδοτήσουν προγράμματα σπουδών και έρευνας, βάζοντας τους δικούς τους όρους σε αυτά και εξασφαλίζοντας τα οφέλη που θα θελήσουν.

Δεν είναι, όμως, μόνο οι επιχειρήσεις. Η διατύπωση περί «άλλων πηγών» ανοίγει διάπλατα την πόρτα στα ΑΕΙ για την επιβολή διδάκτρων που θα πληρώνουν οι φοιτητές και οι οικογένειές τους. Δηλαδή, αναμένεται οι σπουδές να σημαίνουν πολλαπλάσιο χαράτσι για τις λαϊκές οικογένειες απ' ό,τι σήμερα...

Ποιον βοηθά;

Το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει σαφές με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις θέσεις του για την Παιδεία, που ελάχιστα, αν όχι καθόλου, διαφοροποιούνται απ' αυτές που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, οι οποίες εξάλλου πατάνε σε μια κατάσταση που διαμορφώθηκε στο χώρο από την αντιεκπαιδευτική πολιτική που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Παρά ταύτα, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος, όπου βρεθεί κι όπου σταθεί, επιμένει να καλεί το ΠΑΣΟΚ να αποσαφηνίσει τις ήδη αποσαφηνισμένες θέσεις του. Ετσι και προχτές, σε δήλωσή του για το νόμο - πλαίσιο, κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να πάρει «μια υπεύθυνη και σαφή θέση, σε ποια όχθη βρίσκεται», εκτιμώντας ότι «ηγετικό του στέλεχος (σ.σ. αναφέρεται στον Θ. Πάγκαλο) άνοιξε το κόκκινο χαλί για να περάσουν αυτές οι αντιδραστικές αλλαγές στο νόμο του ασύλου».

Πόσο πιο σαφή θέση να πάρει το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή; Ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου έχει χαρακτηρίσει το άρθρο 16 σαν κατάλοιπο του ...Εμφυλίου και έχει δηλώσει ότι πρέπει να αλλάξει. Και τι προσπαθεί να κάνει ο Αλ. Αλαβάνος, καλλιεργώντας την ψευδή εντύπωση ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει θέση επί του ζητήματος και δεν έχει επιλέξει όχθη; Με τέτοιες δηλώσεις συσκοτίζει, τουλάχιστον, τις βαθιά αντιδραστικές θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την Παιδεία. Ποιον βοηθά κάτι τέτοιο; Πάντως, όχι το φοιτητικό και γενικότερα το λαϊκό κίνημα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ