ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Φλεβάρη 2003
Σελ. /28
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
«Μικρά» πυρηνικά και βόμβες νετρονίου μελετούν οι ΗΠΑ

Βαθύτερα στην υπηρεσία του τρόμου και του θανάτου βάζει την επιστήμη ο ιμπεριαλισμός

Γρηγοριάδης Κώστας

Την κατασκευή μιας νέας γενιάς πυρηνικών όπλων, που θα είναι σχεδιασμένα για χρήση σε «συμβατικές» πολεμικές επιχειρήσεις, σχεδιάζουν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με έγγραφο του Πενταγώνου που διέρρευσε και δόθηκε στη δημοσιότητα από την Ομάδα Μελέτης Λος Αλαμος, μια αμερικανική οργάνωση παρακολούθησης των εξελίξεων γύρω από τα πυρηνικά όπλα. Η κατασκευή τέτοιων όπλων σημαίνει αυτομάτως ότι οι ΗΠΑ εγκαταλείπουν τις διεθνείς συμφωνίες για την κατάργηση της κούρσας των εξοπλισμών, που αυτή τη στιγμή αποτελούν δεσμευτικό νόμο στη χώρα αυτή.

Το έγγραφο, η αυθεντικότητα του οποίου επιβεβαιώθηκε από κυβερνητικούς αξιωματούχους των ΗΠΑ, αποκαλύπτει ότι σχεδιάζεται σχετική συνάντηση υψηλόβαθμων αξιωματικών των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων με πυρηνικούς επιστήμονες, στη Στρατηγική Διοίκηση των ΗΠΑ, στην Ομαχα της Νεμπράσκα, τη βδομάδα που αρχίζει στις 4 του Αυγούστου 2003. Τα όπλα που τα γεράκια του Πενταγώνου θα ζητήσουν από τους επιστήμονες θα είναι σχεδιασμένα να εκρήγνυνται αφού διαπεράσουν την οχύρωση υπόγειων καταφυγίων, έχοντας ισχύ 5 κιλοτόνων TNT (το ένα τρίτο της ισχύος της βόμβας που κατέστρεψε τη Χιροσίμα).

Οι στρατιωτικοί των ΗΠΑ που προωθούν την κατασκευή τέτοιων όπλων υποστηρίζουν, ότι θα είναι καλύτερα αποτρεπτικά απέναντι σε ανυπάκουα κράτη, γιατί, όπως τονίζουν, οι ΗΠΑ θα είναι πιο πρόθυμες να τα χρησιμοποιήσουν σε σύγκριση με τα υπάρχοντα πυρηνικά όπλα, που έχουν ισχύ εκατοντάδων κιλοτόνων το καθένα. Προφανώς, για να γίνει χειροπιαστή αυτή η προθυμία, θα πρέπει να γίνει κάποια «επίδειξη» και δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς σαν πεδίο επίδειξης μια χώρα του «άξονα του κακού» στην Ασία, το γεωγραφικό αντίποδα των ΗΠΑ.

Ομως, στην ημερήσια διάταξη της σύσκεψης του Αυγούστου θα είναι και τα «όπλα αυξημένης ραδιενέργειας», δηλαδή οι βόμβες νετρονίου, που σκοτώνουν τους ανθρώπους και τα ζώα, αλλά δεν καταστρέφουν τα κτίρια. Αυτά τα πιο απάνθρωπα μεταξύ των όπλων, που είχε καταφέρει να σταματήσει η σοσιαλιστική κοινότητα και το παγκόσμιο φιλειρηνικό κίνημα πριν από δυο δεκαετίες, επανέρχονται στην υφήλιο του σήμερα, η οποία κινδυνεύει να πνιγεί από την πολλή «κοσμογονία», που έφεραν οι ανατροπές στις σοσιαλιστικές χώρες.

Δεν πρόκειται για απλές απειλές. Ο Πάτρικ Γκάρετ, στρατιωτικός αναλυτής, σημειώνει: «Το γεγονός ότι πρόκειται να καθίσουν να συζητήσουν για θέματα αξιοπιστίας και τι χρειάζεται να γίνει για την παραγωγή, δοκιμή και οδήγηση (σ.σ. των όπλων), σημαίνει ότι αυτοί οι άνθρωποι μιλάνε σοβαρά για την ανάπτυξη αυτών των πραγμάτων και μάλιστα πολύ σύντομα». Και αναφερόμενος στις μακροπρόθεσμες συνέπειες της ραδιενεργού ρύπανσης του στόχου προσθέτει: «Δε νομίζω ότι αυτοί οι άνθρωποι καταλαβαίνουν πως οποιαδήποτε χρήση πυρηνικού όπλου είναι κακή χρήση».

Τα βαποράκια που πλασάρουν στη χώρα μας τις νεοταξίτικες δικαιολογίες για την πλημμυρίδα επιθετικών μέτρων κατά των λαών θα βιαστούν να αναπαραγάγουν τα περί επικίνδυνων και απειλητικών κρατών τύπου Ιράκ και ΛΔ Κορέας, που κάνουν απαραίτητη την κατασκευή των νέων πυρηνικών όπλων. Ομως, το περιοδικό «Νιου Σάιεντιστ» («Νέος Επιστήμονας») έχει δημοσιεύσει ήδη από τον Οκτώβρη του 2000, δηλαδή πριν από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης του Σεπτέμβρη 2001, ότι το υπουργείο «Αμυνας» των ΗΠΑ παρήγγειλε μελέτη για το εφικτό των χαμηλής ισχύος πυρηνικών όπλων. Η παραγγελία αυτή είχε ανατρέψει μια απαγόρευση έρευνας για την ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων, που ίσχυε από το 1993. Το Νοέμβρη του 2002, το ίδιο περιοδικό ανέφερε ότι εκχωρήθηκαν άλλα 15 εκατομμύρια δολάρια για την έρευνα κατασκευής ενός πυρηνικού όπλου για την καταστροφή καταφυγίων, με το όνομα «Ισχυρός Πυρηνικός Διατρητής Εδάφους».

Αυτός είναι ο ιμπεριαλισμός. Αποκρουστικός και βαθιά αντιανθρώπινος. Καλύτερος δεν μπορεί να γίνει. Μπορεί, όμως, να γίνει πολύ χειρότερος. Γι' αυτό πρέπει να ανατραπεί. Προτού να είναι πολύ αργά...


Επιμέλεια:
Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ
Πηγές: yahoo.com, newscientist.com

Μυστική οδηγία Μπους και για κυβερνοεπιθέσεις

Μυστική οδηγία, που επιτρέπει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να αναπτύξει πλαίσιο για την εξαπόλυση κυβερνοεπιθέσεων ενάντια σε υπολογιστικά συστήματα ξένων χωρών, εξέδωσε ο Πρόεδρος Μπους, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, που επικαλείται το πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρες.

Επίσημα, οι ΗΠΑ δεν έχουν πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα καμιά μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπίθεση, αλλά, σύμφωνα με τη διαφαινόμενη στρατηγική στον τομέα της κυβερνητικής, το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ θα έχει δικαίωμα να διεξάγει κυβερνοπόλεμο, αν η χώρα δεχτεί επίθεση. Η απόσταση από τις προληπτικές επιθέσεις δεν είναι μεγάλη.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η απόφαση Μπους δείχνει την επιθυμία της κυβέρνησής του να αναζητήσει καινούριες μορφές πολέμου! Η εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ», που πρώτη έκανε γνωστή την υπογραφή της προεδρικής οδηγίας, υποστηρίζει ότι το Πεντάγωνο έχει επιταχύνει τη διαδικασία παραγωγής κυβερνοόπλων, οραματιζόμενη τη μέρα που οι στρατιώτες της θα κάθονται πίσω από τερματικά και θα εισβάλουν αθόρυβα στα ξένα δίκτυα, για να διακόψουν τη λειτουργία ραντάρ, να καταστρέψουν εγκαταστάσεις παραγωγής και διανομής ηλεκτρικού ρεύματος και το σύστημα των τηλεπικοινωνιών. Μέχρι τώρα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δε διέθετε το κανονιστικό πλαίσιο για τις περιστάσεις, κάτω από τις οποίες θα εξαπολύονται αυτές οι επιθέσεις, ποιος θα δίνει την εντολή και θα καθορίζει τους στόχους.

Είναι δυνατή η υποβολή ψεύτικων αναμνήσεων

Θυμάστε εκείνη την υπέροχη μέρα που σας αγκάλιασε ο Μπαγκς Μπάνι στην Ντίσνεϊλαντ; Περισσότεροι από το ένα τρίτο όσων ρωτήθηκαν στο πλαίσιο μελέτης του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια - Ιρβιν, ανακάλεσαν στη μνήμη τους αυτή τη σκηνή που υποτίθεται ότι έζησαν κατά την επίσκεψή τους στην Ντίσνεϊλαντ, έστω και αν μια τέτοια συνάντηση με υπάλληλο του πάρκου αναψυχής που θα ήταν ντυμένος με το κοστούμι του Μπαγκς Μπάνι είναι αδύνατη, αφού αυτός ο χαρακτήρας κινουμένων σχεδίων ανήκει σε άλλη εταιρία και όχι στην Ντίσνεϊ. Η ερώτηση έγινε αφού πρώτα ο ψυχολόγος ερευνητής είχε υποβάλει την ψεύτικη ανάμνηση στους ερωτώμενους.

Αλλη έρευνα, αυτή τη φορά του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, έδειξε ότι μερικές φορές οι ψεύτικες αναμνήσεις είναι τόσο ισχυρές, ώστε π.χ. οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι απήχθησαν από εξωγήινους, δείχνουν να τις «θυμούνται» το ίδιο έντονα, όπως θυμούνται τις αληθινές αναμνήσεις τους τα θύματα της εγκληματικής βίας ή του πολέμου.

Οι έρευνες αυτές δείχνουν ότι οι αστυνομικοί και οι ανακριτές είναι δυνατό να εμφυτεύσουν μέσω της υποβολής, ψεύτικες αναμνήσεις στους ανακρινόμενους. Σύμφωνα με την ψυχολόγο Ελίζαμπεθ Λόφτους, μερικοί άνθρωποι είναι τόσο ευάλωτοι στην υποβολή, που μπορεί να πειστούν ότι είναι ένοχοι εγκλημάτων που δεν έχουν διαπράξει. Στις ανακρίσεις, λέει, «ένα μεγάλο μέρος από αυτό που συμβαίνει - άθελα - είναι μόλυνση (σ.σ. των αναμνήσεων)». Μερικές φορές και ηθελημένα, θα προσθέταμε εμείς.

Το κλειδί της υποβολής, είναι να προστεθούν στοιχεία αφής, γεύσης, ακοής και όσφρησης στην ιστορία που εμφυτεύεται. Στη μελέτη με τον Μπαγκς Μπάνι, η Λόφτους συνομίλησε, πριν την κρίσιμη ερώτηση, για την παιδική ηλικία των ερωτώμενων και τους ρώτησε όχι μόνο αν είχαν δει ποτέ κάποιον ντυμένο σαν Μπαγκς Μπάνι, αλλά αν τον είχαν αγκαλιάσει, αν είχαν νιώσει την αίσθηση της γούνας του κι αν είχαν πιάσει τα βελουδένια αυτιά του. Σε άλλη περίπτωση, η Λόφτους είχε πείσει το 15% όσων συμμετείχαν στην έρευνα ότι είχαν φιλήσει βάτραχο. «Είναι οι λεπτομέρειες από τις αισθήσεις που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να ξεχωρίζουν τις αναμνήσεις τους. Αν διαποτίσεις την ιστορία μ' αυτές, θα διακόψεις αυτή τη διαδικασία ανάκλησης από τη μνήμη».

Εχετε το νου σας...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ