ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Φλεβάρη 2002
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ»
Συνεχίζεται ο εμπαιγμός στους μικρομεσαίους

Κλείσιμο των φορολογικών υποθέσεων 1993 - 2001 στη λογική «πληρώστε και σώστε», ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Οικονομίας, προσπαθώντας να κατευνάσει τις αντιδράσεις για τον τεκμαρτό ΦΠΑ

Με στόχο να κατευνάσει τις αντιδράσεις των μικρών και μεσαίων επιχειρηματιών, αλλά χωρίς να αλλάξει ούτε κατά κεραία την ουσία των πρόσφατων μέτρων για τον τεκμαρτό προσδιορισμό πάνω στο ΦΠΑ και στο εισόδημα, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης, εξήγγειλε χτες τις διαδικασίες περαίωσης όλων των φορολογικών υποθέσεων της περιόδου 1993- 2001. Η ουσία βρίσκεται στο γεγονός ότι η επιλεκτική σε βάρος των μικρών επιχειρήσεων εφαρμογή της λεγόμενης «συνάφειας» παραμένει αναλλοίωτη και τα νέα χαράτσια που προκύπτουν από τα «αντικειμενικά» κριτήρια θα πληρωθούν στο ακέραιο και σύμφωνα με τις αρχικές αποφάσεις της κυβέρνησης.

Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις αντιδράσεις ο Ν. Χριστοδουλάκης ανακοίνωσε χτες το οριστικό κλείσιμο των φορολογικών υποθέσεων, με τους εξής όρους και προϋποθέσεις::

  • Για την τριετία 1999- 2001 η «ουσιαστική περαίωση» των φορολογικών υποθέσεων θα γίνει με την προϋπόθεση ότι οι επιχειρήσεις θα υποβάλουν, σύμφωνα με τις αρχικές αποφάσεις της κυβέρνησης, τις δηλώσεις «συνάφειας» για τον τεκμαρτό ΦΠΑ και το εισόδημα. Είναι φανερό ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως κυβερνητική υπαναχώρηση. Επιπλέον, σύμφωνα με τις χτεσινές γενικές εξαγγελίες θα διενεργηθεί δειγματοληπτικός επανέλεγχος σε όσες επιχειρήσεις «έχουν υποπέσει σε ουσιαστικές παραβάσεις». Οι όποιες κυβερνητικές εξαγγελίες πρέπει να πάρουν σάρκα και οστά και να εξειδικευτούν με συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση, καθώς με βάση το ισχύον καθεστώς ακόμη και οι επιχειρήσεις που θα υπακούσουν στα κυβερνητικά κελεύσματα είναι πιθανόν να βρεθούν αντιμέτωπες και με πρόσθετους φορολογικούς ελέγχους.
  • Οι παλαιότερες υποθέσεις (1993-1998) θα κλείσουν με παρόμοια διαδικασία που θα εξειδικευτεί μέχρι το τέλος του Μάρτη. Σύμφωνα με τις χτεσινές ανακοινώσεις το μέτρο αφορά τις εμπορικές επιχειρήσεις που έχουν σε κάθε χρήση ακαθάριστα έσοδα μέχρι 50 εκατ. δρχ. και τους μικρούς επαγγελματίες. Προϋπόθεση για το οριστικό κλείσιμο είναι να μην έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη ανεπίσημων βιβλίων και στοιχείων, η έκδοση ή χρήση πλαστών και εικονικών στοιχείων καθώς και να μην έχει υπάρξει απώλεια των βιβλίων και των στοιχείων.

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση κινείται σε μια καθαρά εισπρακτική λογική του «πληρώστε και σώστε» προκειμένου να καλύψει απώλειες εσόδων εκατοντάδων δισ. δραχμών από τα μέτρα φοροελάφρυνσης του μεγάλου κεφαλαίου. Σε κάθε περίπτωση γενικεύονται τα μέτρα αντικειμενικού προσδιορισμού πάνω στο εισόδημα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις από την 1/1/2003, οι τακτικοί φορολογικοί έλεγχοι θα διενεργούνται στις τρεις τελευταίες χρήσεις αλλά εφόσον διαπιστώνονται «ουσιαστικές παραβάσεις» θα ελέγχονται ακόμα δύο χρήσεις, δηλαδή ο έλεγχος δε θα επεκτείνεται πέρα από τα 5 χρόνια.

ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Σκαρφάλωσε» στο 4,8% ο ευρωτιμάριθμος

Με γοργούς ρυθμούς αυξάνεται στην Ελλάδα ο εναρμονισμένος - με τις άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ - τιμάριθμος. Αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της ΕΣΥΕ που δόθηκαν στη δημοσιότητα και σκιαγραφούν - με τον δικό τους τρόπο - την ταχύτερη άνοδο του κόστους ζωής στην Ελλάδα σε σχέση με τις άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα (που καταρτίζεται με βάση το ενιαίο μοντέλο της Eurostat για τον υπολογισμό μεταβολής του κόστους ζωής στις χώρες-μέλη της ΕΕ) αυξήθηκε το Γενάρη του 2002 συγκριτικά με το Γενάρη του 2001 κατά 4,8%, έναντι αύξησης 3,8% την αντίστοιχη περίοδο Γενάρης 2001 προς Γενάρη 2000. Παρατηρείται δηλαδή μια επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης των τιμών κατά 1 ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα.

Από τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΣΥΕ προκύπτει ότι το χορό της ακρίβειας στην αγορά - που συνέβαλαν στην αναζωπύρωση του ευρωτιμάριθμου - σέρνουν τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία, τη μεγαλύτερη συμβολή στην αύξηση του ευρωτιμάριθμου - στο δωδεκάμηνο Γενάρης 2001/2002 - είχαν:

  • Τα είδη διατροφής και μη αλκοολούχα ποτά, που εμφανίζουν αύξηση 12,5%, έναντι αύξησης μόλις 2,1% το προηγούμενο δωδεκάμηνο.
  • Τα αλκοολούχα ποτά και καπνός, με ρυθμό αύξησης 5,9%, αντί 5,6% πέρσι.
  • Τα είδη ρουχισμού και παπουτσιών, που ακρίβυναν 4,9%, από 2,3% πέρσι.
  • Οι υπηρεσίες που προσφέρουν τα ξενοδοχεία-καφεστιατόρια ανατιμήθηκαν 3,8% (όσο ο γενικός δείκτης). Ακολουθούν με μικρότερες αυξήσεις οι άλλες ομάδες εμπορευμάτων και υπηρεσιών.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο στόχος που είχε τεθεί με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ το 1992 και επαναβεβαιώθηκε με το Σύμφωνο Σταθερότητας και άλλα ντοκουμέντα των ηγετών της ΕΕ, ήταν η σταθερότητα τιμών και η διατήρηση του τιμαρίθμου στις χώρες-μέλη της ΕΕ στο 2%. Ο στόχος αυτός παραβιάστηκε από την Ελλάδα πέρσι, και όχι μόνο. Στην Ελλάδα, το 2001, ο ευρωτιμάριθμος έκλεισε στο 3,7% και όπως όλα δείχνουν ο στόχος θα παραβιαστεί και φέτος, αφού κανείς δε μιλά για ρυθμό αύξησης των τιμών μικρότερο του 3%. Η υπέρβαση του στόχου για τον ευρωτιμάριθμο το 2001 - καθώς και η σχεδόν βέβαια υπέρβαση το 2002 - στην πράξη σημαίνει ότι αντί για σύγκλιση, έχουμε παραπέρα απόκλιση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων εργαζομένων σε σχέση με τους εργαζόμενους στις άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ.

Δε βρέθηκε πετρέλαιο στην Ηπειρο

Τελικά, δε βρέθηκε πετρέλαιο στην Ηπειρο, ανακοινώνει η «Enterprise Oil», που πραγματοποίησε ερευνητική γεώτρηση. Σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι ολοκλήρωσε τις ερευνητικές της εργασίες στο χώρο γεώτρησης Δήμητρα 1, έχοντας φθάσει σε τελικό βάθος 3.996 μέτρων. Κοιτάσματα πετρελαίου δε βρέθηκαν στο βάθος αυτό, ενώ γεωλογικές και τεχνικές δυσχέρειες κατέστησαν αδύνατη την περαιτέρω γεωτρητική εργασία. Τα στοιχεία που συλλέχτηκαν από τη γεώτρηση θα αναλυθούν προκειμένου να να αξιολογηθεί η πιθανότητα ύπαρξης υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ
Χειροκροτούν και αξιώνουν οι εμποροβιομήχανοι

«Θετικό βήμα» χαρακτήρισαν τα φοροεισπρακτικά μέτρα - εμπαιγμό στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι εμποροβιομήχανοι, βάζοντας πλάτη στην κυβερνητική πολιτική. Η διοίκηση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) σε χτεσινή ανακοίνωση δεν περιορίζεται μόνο στο να χαρακτηρίσει «θετικό βήμα» τα νέα φοροεισπρακτικά - φιλομονοπωλιακά μέτρα που ετοιμάζεται να θεσπίσει η κυβέρνηση. Φτάνει στο σημείο να κάνει λόγο «για απόφαση που θα συμβάλει στον εξοβελισμό από την αγορά του κλίματος έλλειψης εμπιστοσύνης» και για «στενότερη συνεργασία μεταξύ επιχειρηματιών και κυβέρνησης».

Οι εμποροβιομήχανοι βρήκαν την ευκαιρία να επαναφέρουν στο προσκήνιο «το βασικό αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου» και να αξιώσουν ακόμη μεγαλύτερη «μείωση των φόρων που επιβαρύνουν την επιχειρηματική δραστηριότητα». Ετσι, εκφράζοντας την ασυδοσία τους, ζητούν μείωση του συντελεστή φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων κατά 10 ολόκληρες μονάδες ήτοι από 35% σήμερα στο 25%. Προκειμένου να ρίξουν στάχτη στα μάτια, κάνουν λόγο για «γενναία αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 3,5 εκατ. δρχ.», ενώ μεταξύ άλλων ζητούν σταδιακή μείωση του ανώτατου συντελεστή φορολογίας φυσικών προσώπων από 42,5% σε 30%.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ