ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Φλεβάρη 2018
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Σήμερα η μεγάλη εκδήλωση της ΚΝΕ για τη θρυλική ΕΠΟΝ

Στις 7 μ.μ., στον Περισσό. Θα μιλήσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος

Σήμερα Παρασκευή, στις 7 μ.μ., στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, η ΚΝΕ τιμά τη θρυλική ΕΠΟΝ, 75 χρόνια μετά την ίδρυσή της, με μια μεγάλη εκδήλωση που διοργανώνει η Οργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ.

Θα μιλήσει ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

Θα ακολουθήσει αφιέρωμα στο αντάρτικο τραγούδι από το Μουσικό Σύνολο «Ρωμιοσύνη».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα προβληθεί σπάνιο και εξαιρετικό κινηματογραφικό υλικό που παραχώρησε για την εκδήλωση ο πολυβραβευμένος διευθυντής φωτογραφίας Νίκος Καβουκίδης και προέρχεται από το ντοκιμαντέρ του «Μνήμες», δείχνοντας στιγμές από την απελευθέρωση της Αθήνας από τους ναζί, τον εορτασμό των 26 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ στην Αθήνα και στον Πειραιά, τις πρώτες μέρες της ταξικής αναμέτρησης του Δεκέμβρη του 1944, τη συγκέντρωση του ΕΑΜ για τα 4 χρόνια από την ίδρυσή του στο Παναθηναϊκό Στάδιο με ομιλία του Νίκου Ζαχαριάδη.

Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Αλλες εκδηλώσεις για την ΕΠΟΝ

Η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, με αφορμή τα 75 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ επίσης, διοργανώνει δύο ιστορικούς περιπάτους στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Οι μαθητικές Οργανώσεις της Κεντροανατολικής Θεσσαλονίκης θα ξεκινήσουν τον ιστορικό τους περίπατο την Κυριακή 25/2 στις 11 π.μ. από τον Ταξιάρχη της Ανω Πόλης. Οι μαθητικές Οργανώσεις της Δυτικής Θεσσαλονίκης θα ξεκινήσουν τον ιστορικό τους περίπατο την Κυριακή 4/3 στις 11 π.μ. από το πρώην Στρατόπεδο «Παύλου Μελά».

Το Παράρτημα Λάρισας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ καλεί σε εκδήλωση σήμερα Παρασκευή, στις 10.30 π.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λάρισας (Παπακυριαζή 44).

Οι Κομματικές Οργανώσεις Ζωγράφου του ΚΚΕ, οι Μαθητικές ΟΒ Ζωγράφου της ΚΝΕ και το Παράρτημα Ζωγράφου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν εκδήλωση - αφιέρωμα στην ΕΠΟΝ την Κυριακή 25 Φλεβάρη, στις 6 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Ζωγράφου (Ανακρέοντος 60).

Το Παράρτημα Βύρωνα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνει «ΕΠΟΝίτικο» γλέντι την Κυριακή 25 Φλεβάρη, στις 6 μ.μ., στα γραφεία του (Κορυτσάς 2 και Κωνσταντιλιέρη).

Μάθημα ανθρωπιάς για τους μαθητές

«Η αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό είναι μάθημα ανθρωπιάς για τους μαθητές μας», δηλώνει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης», με αφορμή τη στοχοποίηση, τις προηγούμενες μέρες, αναπληρώτριας εκπαιδευτικού Θεατρικής Αγωγής για την πρωτοβουλία της να αξιοποιήσει στο μάθημά της την υπόθεση της 16χρονης Παλαιστίνιας Αχέντ Ταμίμι. Η εκπαιδευτικός στοχοποιήθηκε από μεμονωμένο γονέα και ζητήθηκαν εξηγήσεις από την υπηρεσία, όμως η προσπάθεια τρομοκράτησης δεν πέρασε.

Οπως αναφέρει μεταξύ άλλων η ΑΣΕ, στο ψηφοδέλτιο της οποίας συμμετέχει η εκπαιδευτικός, «ο αγώνας ενάντια στην αδικία του κράτους του Ισραήλ, που έχει περιορίσει τον Παλαιστινιακό λαό στο 12% της γης του και αυτό διασκορπισμένο, ο αγώνας ενός μικρού κοριτσιού για το δίκιο ενός μικρού λαού απέναντι σε έναν πάνοπλο αντίπαλο θα μπορούσε και θα έπρεπε να είναι αντικείμενο διδασκαλίας σε όλα τα σχολεία. Γιατί μέσα από ένα ζωντανό παράδειγμα αποδεικνύεται πως όταν έχεις το δίκιο με το μέρος σου, όσο ισχυρός κι αν είναι ο αντίπαλος εσύ πρέπει να αγωνίζεσαι για να το καταχτήσεις. Και η αλληλεγγύη σε όποιον αγωνίζεται για το δίκιο είναι χρέος κάθε ανθρώπου κι ακόμα παραπάνω χρέος σε κάθε εκπαιδευτικό να μεταλαμπαδεύσει τέτοιες αξίες στη νέα γενιά».

«Η πρωτοβουλία της συναγωνίστριας να αναδείξει ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, κόντρα σε κάθε προσπάθεια τρομοκράτησής της, δείχνει το δρόμο για κάθε εκπαιδευτικό», σημειώνει σε άλλο σημείο η ΑΣΕ.

Στο πλευρό της εκπαιδευτικού βρίσκεται ο Διδασκαλικός Σύλλογος Ξάνθης που σε ψήφισμα συμπαράστασης δηλώνει ότι «στέκεται στο πλευρό της συναδέλφισσας, εκπαιδευτικού Θεατρικής Παιδείας, η οποία, στο πλαίσιο δράσης που αφορά στην ευαισθητοποίηση των μαθητών σε ζητήματα ειρήνης και αλληλεγγύης, ανέδειξε το θέμα της 16χρονης Αχέντ Ταμίμι, η οποία φυλακίστηκε λόγω της συμμετοχής της στον απελευθερωτικό αγώνα του λαού της Παλαιστίνης.

Καταδικάζουμε τη στοχοποίηση της εκπαιδευτικού καθώς και την προσπάθεια επέμβασης στο έργο των εκπαιδευτικών και περιορισμού της ελευθερίας της διδασκαλίας. Η ακαδημαϊκή ελευθερία κατοχυρώνεται από το Σύνταγμά μας, όπως και η ελευθερία της τέχνης, της επιστήμης και της έρευνας».

Ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά

Εκδήλωση με θέμα: «Ο αγώνας ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά δεν αφορά μόνο τους ειδικούς, αλλά όλους μας», διοργανώνουν σήμερα Παρασκευή η Ενωση Γονέων Καλαμαριάς και ο Σύλλογος Γυναικών Καλαμαριάς.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο θεατράκι της οδού Χιλής, στις 7.00 μ.μ. Θα μιλήσουν η Μαρία Βάγια, ψυχίατρος και πρόεδρος του ΕΣΥΝ (Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών) παραρτήματος Θεσσαλονίκης, ο Παναγιώτης Γεωργάκας, ψυχίατρος, πρώην υπεύθυνος θεραπευτικού προγράμματος «ΑΡΓΩ», και ο Δημήτρης Θεοδωρίδης, ψυχολόγος, θεραπευτής ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ.

ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Κινητοποίηση τη Δευτέρα 26 Φλεβάρη

Κινητοποίηση, στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια, πραγματοποιούν τη Δευτέρα 26 Φλεβάρη σπουδαστικοί και φοιτητικοί σύλλογοι. Στην κινητοποίηση καλούν οι Σύλλογοι ΣΤΕΦ ΤΕΙ Πειραιά, ΣΤΕΤΡΟΔ και ΣΔΟ ΤΕΙ Αθήνας, Νέας Εστίας ΕΜΠ, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Δασκάλων, Νηπιαγωγών, Νομικής ΕΚΠΑ, Γεωγραφίας Χαροκοπείου και οι σπουδαστές του Τμήματος Ιατρικών Οργάνων του ΤΕΙ Αθήνας.

Φοιτητές και σπουδαστές, με αφορμή τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, το οποίο η κυβέρνηση εμφανίζει ως αναβάθμιση, προτάσσουν τις δικές τους ανάγκες και διαδηλώνουν κόντρα στην κατηγοριοποίηση πτυχίων, αποφοίτων και ιδρυμάτων, στην υποχρηματοδότηση, στην υποταγή των σχολών στα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων, που παραμένουν και ενισχύονται με την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Διεκδικούν πανεπιστήμιο όπου θα σπουδάζουν ολοκληρωμένα το αντικείμενό τους χωρίς εμπόδια και φραγμούς, κρατική χρηματοδότηση στο ύψος των αναγκών, σίτιση - στέγαση για όλους δωρεάν, μόνιμο και σταθερό προσωπικό με δικαιώματα. Επίσης, πλήρη και πραγματική αναβάθμιση των σπουδών τους, το πτυχίο να είναι η μόνη προϋπόθεση για την πρόσβαση στο επάγγελμα, να παρθούν μέτρα για να μην πληρώσουν οι σπουδαστές και οι απόφοιτοι τις αλλαγές που ετοιμάζονται.

Εκδήλωση στη Λάρισα για τα 50χρονα της ΚΝΕ

Πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση για τα 50 χρόνια δράσης της ΚΝΕ οργανώνει το Συμβούλιο Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ, αύριο Σάββατο, στις 7 μ.μ., στο κτίριο Κατσίγρα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στη Λάρισα (πλατεία Ταχυδρομείου).

Θα μιλήσει ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, ενώ θα χαιρετίσει στέλεχος της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλίας που οργανώθηκε στην ΚΝΕ και ανέπτυξε δράση τα πρώτα χρόνια μετά την ίδρυση της Οργάνωσης.

Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα που θα έχει στραμμένο το βλέμμα στα πρώτα χρόνια μετά την ίδρυση της ΚΝΕ το 1968, με συναυλία - αφιέρωμα στα ανέκδοτα τραγούδια του αντιδικτατορικού αγώνα.

Η είσοδος θα γίνεται με πρόσκληση που διακινείται από τις Οργανώσεις της ΚΝΕ.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
Προσανατολίζονται σε κινητοποιήσεις

«Δεν μπορεί να ζητηθεί η περίφημη "συναίνεση των εργαζομένων" σε τέτοια καταστροφή, μετά από είκοσι χρόνια που χτίζουμε λιθαράκι λιθαράκι τα δίκτυα της πρόληψης στην κοινότητα». Αυτή είναι η απάντηση που δίνει το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης προς τα υπουργεία Υγείας, Εσωτερικών και τον ΟΚΑΝΑ, προειδοποιώντας ότι προσανατολίζεται σε κινητοποιήσεις ενάντια «στην εγκατάλειψη της καθολικής πρόληψης, υπό το πρόσχημα κάποιων αναγκών "που επιτάσσει η επικαιρότητα", σε βάρος των πραγματικών αναγκών και των επιθυμιών που καθημερινά εκφράζονται προς τα Κέντρα Πρόληψης από τα μέλη των τοπικών κοινωνιών».

Αφορμή για τα παραπάνω στάθηκε η απάντηση του υπουργού Υγείας, Α. Ξανθού, σε κοινοβουλευτική Ερώτηση (του ΣΥΡΙΖΑ) που αφορά το θεσμικό πλαίσιο των Κέντρων Πρόληψης. «Η απάντηση προφανώς συντάχτηκε από τον ΟΚΑΝΑ, αφού αναλώνεται σε δύο σελίδες πληροφοριών άσχετων με τα ερωτήματα, γραμμένων μόνο και μόνο για τη δημιουργία των ακόλουθων εντυπώσεων: 1) Πως ηγεμόνας των Κέντρων Πρόληψης είναι ο ΟΚΑΝΑ και 2) πως έχει δαπανηθεί ιδρώτας απ' τον ΟΚΑΝΑ για την πρόληψη και η κατάσταση βελτιώνεται (...) Ο ΟΚΑΝΑ τη διετία αυτή, ως επιστημονικός συνεργάτης των Κέντρων Πρόληψης, έχει αποκλείσει οικονομικά τη συμμετοχή εργαζομένων των ΚΠ σε εκπαιδεύσεις άλλων φορέων, παρότι τα χρήματα υπάρχουν στα Κέντρα Πρόληψης, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να στρέφονται αναγκαστικά στη μοναδική εκπαίδευση που απομένει, την εκπαίδευση του ΟΚΑΝΑ», καταγγέλλει το Σωματείο, και θέτει ερωτήματα προς τα αρμόδια υπουργεία που, μεταξύ αυτών, αφορούν την άρνηση να κληθούν και να συμμετέχουν στη διυπουργική επιτροπή εκπρόσωποι του Σωματείου.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org