ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Το μέτωπο για την ανασύνταξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος είναι μόνιμα ανοιχτό

Αναφορά στους αγώνες που βρίσκονται σε εξέλιξη έκανε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας την Κυριακή στον Πειραιά

Από τις κινητοποιήσεις εργαζομένων, μικρομεσαίων αγροτών και αυτοαπασχολούμενων ενάντια στο αντιασφαλιστικό σχέδιο της κυβέρνησης

Eurokinissi

Από τις κινητοποιήσεις εργαζομένων, μικρομεσαίων αγροτών και αυτοαπασχολούμενων ενάντια στο αντιασφαλιστικό σχέδιο της κυβέρνησης
Εκτενή αναφορά στους αγώνες που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο και στη στάση που κρατάει η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα απέναντι στο κίνημα, έκανε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας την Κυριακή στην εκδήλωση του Κόμματος για τις εξελίξεις στο Λιμάνι του Πειραιά και την πρόταση του ΚΚΕ. Ανάμεσα σε άλλα, ο Δημήτρης Κουτσούμπας σημείωσε:

«Συζητάμε σήμερα για τις εξελίξεις στο Λιμάνι του Πειραιά και την πρόταση του ΚΚΕ, στο φόντο των εργατικών - λαϊκών κινητοποιήσεων για να μην περάσει το σχέδιο της κυβέρνησης στο Ασφαλιστικό που βάζει ταφόπλακα στην Κοινωνική Ασφάλιση, στο φόντο των αγροτικών κινητοποιήσεων για την επιβίωση ουσιαστικά της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Και δεν είναι υπερβολή να πούμε πως ήδη κάτω από το βάρος της λαϊκής κατακραυγής, έτσι όπως εκδηλώθηκε και συνεχίζει με τις μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις στις 4 του Φλεβάρη, με τη μεγάλη συμμετοχή των μικρομεσαίων αγροτών στα μπλόκα της αγροτιάς, με το μεγάλο συλλαλητήριο εργατιάς - αγροτιάς στο Σύνταγμα την προηγούμενη βδομάδα, αλλά και τις καθημερινές κινητοποιήσεις κλάδων, η κυβέρνηση δεν έχει τολμήσει ακόμα να φέρει στη Βουλή το νόμο - λαιμητόμο του Ασφαλιστικού και είμαστε ήδη στο τέλος του Φλεβάρη.

Διεκδικήσεις που ενώνουν το λαό

Στις εργατικές - λαϊκές κινητοποιήσεις, το αίτημα "να αποσυρθεί το Ασφαλιστικό" ενώνει τους εργάτες όλων των κλάδων, τους άνεργους, τους αυτοαπασχολούμενους στην πόλη και το χωριό, τους φτωχούς αγρότες, τα νέα παιδιά και τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων. Αγκαλιάζει όλους όσοι μπορούν να ενωθούν στη Λαϊκή Συμμαχία που μπορεί να αποκρούσει την επίθεση, να ανοίξει το δρόμο για ριζικές αλλαγές προς όφελος του λαού, γιατί έχει αντιμονοπωλιακή - αντικαπιταλιστική κατεύθυνση.

Το αίτημα "να αποσυρθεί το Ασφαλιστικό" του εργάτη δεν έχει σχέση με τις αντιρρήσεις που εκφράζουν ορισμένες εργοδοτικές οργανώσεις για το σχέδιο της κυβέρνησης. Το "πάρτε πίσω το νόμο - λαιμητόμο" που λέει ο φτωχός αγρότης, δεν έχει σχέση με τα αιτήματα που εκφράζουν διάφοροι γνωστοί πρόθυμοι αγροτοσυνδικαλιστές που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών.

Γιατί είναι άλλο πράγμα να ζητάς την απόσυρση ενός αντιλαϊκού σχεδίου από τη σκοπιά της υπεράσπισης της Κοινωνικής Ασφάλισης, από την προσπάθεια να ανακόψεις, να εμποδίσεις την αντιλαϊκή επίθεση και είναι άλλο να ζητάς την απόσυρση υπερασπιζόμενος όλους τους αντιασφαλιστικούς νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και να παζαρεύεις τι και πότε θα το χάσεις.

Το αίτημα των φτωχών αγροτών "πάρτε πίσω το Ασφαλιστικό" απαντά στην κυβέρνηση που εκβιάζει τη μικρομεσαία αγροτιά όταν λέει "να απέχουν οι αγρότες από ενέργειες που πλήττουν την οικονομία και την ομαλή ζωή του τόπου".

Αυτό το τελευταίο το έχετε ακούσει πολλές φορές εδώ στον Πειραιά τα προηγούμενα χρόνια από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Τα ίδια έλεγαν στους ναυτεργάτες στα καράβια, στους λιμενεργάτες στο λιμάνι, στους εργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης. "Οι αγώνες κάνουν ζημιά στην οικονομία"... Τελικά, όλες οι κυβερνήσεις που υπηρετούν το σύστημα και την εξουσία του, όπως κι αν ονομάζονται, τα ίδια επιχειρήματα επιστρατεύουν απέναντι στους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες, την ίδια τακτική χρησιμοποιούν, "και το καρότο και το μαστίγιο".

Να μπουν και νέες δυνάμεις στον αγώνα

Δεν ξέρουμε, φίλες και φίλοι, από πού πηγάζει η αισιοδοξία και η βεβαιότητα της κυβέρνησης, που όπως λέει ο κ. Τσίπρας, θα κλείσει όλα τα ανοιχτά μέτωπα και τους αγώνες και την "αξιολόγηση" και το χρέος και το Προσφυγικό και η κοινωνία θα 'ναι όρθια. `Η δεν καταλαβαίνει ή κάνει πως δεν καταλαβαίνει.

Πώς θα κλείσει την "αξιολόγηση" η κυβέρνηση; Με ποια νέα μέτρα, με ποιες νέες απαιτήσεις, που κάθε τρεις και λίγο βάζει στο τραπέζι το κουαρτέτο ολόκληρο ή ο καθένας τους ξεχωριστά, που δείχνει και τις διαφωνίες μεταξύ τους;

Πώς θα κλείσει το μέτωπο του Προσφυγικού η κυβέρνηση; Με το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, που αναλαμβάνει ρόλο στο όνομα της "φύλαξης" των ελληνοτουρκικών συνόρων και της "καταπολέμησης των προσφυγικών ροών"; Πρόκειται για μεγάλη πρόκληση κατά του λαού μας.

Το μέτωπο των αγώνων παραμένει ακόμα ανοιχτό και μπροστά είναι η μάχη της κλιμάκωσης με νέα 48ωρη απεργία όταν έρθει το Ασφαλιστικό στη Βουλή, είναι η μάχη να μπουν και νέες δυνάμεις στον αγώνα, για να δυναμώσει η συμμετοχή στην καθημερινή δράση, στη συνέλευση, στη συζήτηση για την οργάνωση της πάλης, για το περιεχόμενο και τις μορφές του αγώνα.

Κι ακόμα κι αν ένας αγώνας κλείσει, εμείς κρατάμε μόνιμα ανοιχτό το μέτωπο ο εργάτης, ο άνεργος, ο αυτοαπασχολούμενος, ο φτωχός αγρότης να δει ότι ο πραγματικός αντίπαλός του είναι το κεφάλαιο και η εξουσία του, η κυβέρνηση και τα κόμματα που το στηρίζουν και 'κει να στρέψει τα βέλη του.

Είναι μόνιμα ανοιχτό το μέτωπο για την ανασύνταξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος με νέες δυνάμεις στη δράση, στο σωματείο, στην Επιτροπή Ανέργων, στον Αγροτικό Σύλλογο, στην επιτροπή των αυτοαπασχολούμενων, στο φοιτητικό - σπουδαστικό σύλλογο. Με νέες δυνάμεις αλλά και με γραμμή σύγκρουσης, ανατροπής με αλλαγή τελικά τάξης στην εξουσία και όχι γραμμή για αλλαγή διαχειριστών εντός του εκμεταλλευτικού συστήματος και των διεθνών συμμαχιών του».


ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ
Πορεία έως την Αθήνα για να αναδειχτεί το ζήτημα της ανεργίας

Πρωτοβουλίες ενημέρωσης και διεκδίκησης αναλαμβάνει η δημοτική αρχή

Ο δήμαρχος Πάτρας, Κ. Πελετίδης
Ο δήμαρχος Πάτρας, Κ. Πελετίδης
Πρωτοβουλίες για να αναδειχτεί το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας αναλαμβάνει ο Δήμος Πάτρας και ταυτόχρονα στηρίζει τις διεκδικήσεις του εργατικού - λαϊκού κινήματος για μέτρα ουσιαστικής ανακούφισης και προστασίας των ανέργων. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, ο Δήμος καλεί τη νεολαία, τον πατραϊκό λαό και τους φορείς του σε συστράτευση και κινητοποίηση, με πορεία έως το Σύνταγμα στην Αθήνα, το πρώτο δεκαήμερο του Απρίλη.

Οπως ανακοινώθηκε και ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, «η διαδρομή των 220 χιλιομέτρων θα είναι διαδρομή αγώνα, θα καλέσουμε σε συμπαράσταση, σε από κοινού διεκδίκηση και τους δημάρχους και τα δημοτικά συμβούλια τους χώρας, και ιδιαίτερα τους Δήμους από τα όρια των οποίων θα περνά η πορεία. Θα ζητηθεί από τους Δημοτικές Αρχές και φορείς να ενισχύσουν, να βοηθήσουν, να διευκολύνουν την πορεία στα ζητήματα διαμονής, διατροφής. Στους ενδιάμεσους σταθμούς θα γίνονται συναντήσεις, εκδηλώσεις σε συνεργασία με Δήμους, φορείς κ.λπ.».

Ηδη η δημοτική Αρχή, με σειρά δράσεων προσπαθεί να ανακουφίσει τις οικογένειες των ανέργων, καθώς το ζήτημα της ανεργίας είναι ιδιαίτερα οξυμένο και στην Πάτρα. Για παράδειγμα, στο Δήμο είναι καταγεγραμμένοι 15.638 μακροχρόνια άνεργοι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ για το 2015, από το σύνολο των 29.230 εγγεγραμμένων ανέργων.

Μεταξύ άλλων, η δημοτική αρχή έχει αποφασίσει οι μακροχρόνια άνεργοι να πληρώνουν τα 50% των ανταποδοτικών τελών και του τιμολογίου του νερού, να μην πληρώνουν τροφεία στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς και στο Δημοτικό Βρεφοκομείο, να υπάρχει 50% μείωση στην τιμή του εισιτηρίου στο θέατρο ή σε άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Στην ίδια κατεύθυνση, ο Δήμος διεκδικεί άμεσα θέσεις εργασίας μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα και αμοιβές, που να καλύπτουν ανάγκες της λαϊκής οικογένειας, με κάλυψη των κενών θέσεων στα σχολεία, στα νοσοκομεία, στους Δήμους, σε έργα υποδομής τους ή αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής θωράκισης.

Παράλληλα, στηρίζει τις διεκδικήσεις του κινήματος για επίδομα ανεργίας σε όλους τους άνεργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις, το ύψος του μηνιαίου επιδόματος ανεργίας να καθορίζεται σε ποσοστό 80% του βασικού μισθού που παλεύουν τα σωματεία, το διάστημα τους ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος κ.ά.

Για όλα αυτά τα ζητήματα, ο Δήμος ξεκινάει καμπάνια ενημέρωσης, αξιοποιώντας όλα τα μέσα που διαθέτει, τις υπηρεσίες του, το γραφείο Τύπου, το site του Δήμου, τις πολιτιστικές του ομάδες. Επίσης, σχεδιάζει να λειτουργήσει τηλεφωνική γραμμή ανέργων στο Δήμο. Τέλος, προγραμματίζει συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org