ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Σοβαρή αρνητική εξέλιξη η αποφυλάκιση του χρυσαυγίτη δολοφόνου Ρουπακιά

Στις 18 Μάρτη αποφυλακίζεται ο δολοφόνος Γ. Ρουπακιάς, ενώ η δίκη βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο...

Phasma

Στις 18 Μάρτη αποφυλακίζεται ο δολοφόνος Γ. Ρουπακιάς, ενώ η δίκη βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο...
«Σοβαρή αρνητική εξέλιξη για τη δίκη της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής και την απόδοση δικαιοσύνης στα θύματά της, αποτελεί η αποφυλάκιση του δολοφόνου του Παύλου Φύσσα και στελέχους της, Γιώργου Ρουπακιά, ενώ η δίκη βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο». Τα παραπάνω τονίζει η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη», σε ανακοίνωσή της για την επικείμενη αποφυλάκιση του Ρουπακιά και προσθέτει αναλυτικά:

«Επισημαίνουμε σειρά καθυστερήσεων στη διεξαγωγή της συγκεκριμένης δίκης, όπως ολιγωρία των διωκτικών αρχών στη διερεύνηση σειράς εγκληματικών πράξεων της Χρυσής Αυγής, με αποτέλεσμα τη χρονική και ποσοτική επιβάρυνση του έργου των ειδικών ανακριτριών, αργοπορία της Βουλής να άρει την ασυλία των βουλευτών για την κίνηση της ποινικής δίωξης εναντίον τους, επιλογή από το υπουργείο Δικαιοσύνης και τη δικαστική ηγεσία ακατάλληλης αίθουσας στις φυλακές Κορυδαλλού (παράλληλη διεξαγωγή και άλλων δικών στην ίδια αίθουσα, διακοπή της δίκης σε περίοδο εξετάσεων των παρακείμενων σχολείων, έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής κ.λπ.), δικονομικά και πρακτικά σκόπιμα εμπόδια που έθεταν στην πρόοδο της δίκης οι χρυσαυγίτες κατηγορούμενοι και υπερασπιστές τους (αβάσιμες και καταχρηστικές ενστάσεις, εμφάνιση κατηγορουμένων χωρίς συνήγορο και ανάγκη διορισμού του από το δικαστήριο κ.λπ.).

Βεβαίως, πρόκειται για μια δίκη εξαιρετικά σοβαρή - και όχι μόνο για τους συγγενείς του δολοφονημένου αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα - με εντελώς ιδιαίτερα κοινωνικοπολιτικά χαρακτηριστικά, με πλήθος μαρτύρων, εγγράφων και άλλου αποδεικτικού υλικού, η οποία είναι αναμενόμενο να διαρκέσει για σημαντικό χρονικό διάστημα. Ωστόσο, το γεγονός αυτό δεν μπορεί να λειτουργεί ως "άλλοθι" για να δικαιολογούνται οι σοβαρές ευθύνες της εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας για την καθυστέρησή της.

Η "Δημοκρατική Συσπείρωση" απαιτεί να εξασφαλιστούν άμεσα από το υπουργείο Δικαιοσύνης και τις αρμόδιες δικαστικές και άλλες αρχές όλες οι προϋποθέσεις για την ταχεία, ομαλή και απρόσκοπτη συνέχιση της δίκης. Να αποφασιστεί η άμεση μεταφορά της σε κατάλληλη αίθουσα στο κτίριο του Εφετείου Αθήνας, η αποκλειστική απασχόληση των μελών της έδρας του Δικαστηρίου με αυτήν, καθώς και η παροχή - κατ' εξαίρεση - άδειας στους δικηγόρους για τη συμμετοχή τους σε αυτήν».

«Ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του για την παραδειγματική τιμωρία των κατηγορούμενων εγκληματιών ναζιστών της Χρυσής Αυγής, όπως τους αξίζει», καταλήγει η «Δημοκρατική Συσπείρωση».

Μάγδα Φύσσα: Εχουν βγει έξω και όλοι οι συνεργοί του...

Ταυτόχρονα, ερωτήματα που εξακολουθούν να μένουν χωρίς απαντήσεις θέτει και η μητέρα του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα, Μάγδα.

Μιλώντας χτες σε τηλεοπτικό σταθμό, η Μάγδα Φύσσα σημείωσε: «Κανείς δεν περίμενε ότι θα περνούσαν 30 μήνες και δεν θα είχε γίνει τίποτα. Κανείς μας δεν περίμενε κάτι τέτοιο», ενώ ζήτησε παράλληλα από τους αρμόδιους να «σκύψουν το κεφάλι και να δουν με σοβαρότητα το θέμα».

Αναφερόμενη στο χρυσαυγίτη δολοφόνο Γ. Ρουπακιά, διερωτήθηκε: «Ο ίδιος είναι κατ' ομολογία δολοφόνος. Πώς βγαίνει έξω;». Επισήμανε το οργανωμένο της υπόθεσης και υπογράμμισε πως ο χαμός του Παύλου «δεν ήταν ένας τυχαίος φόνος». Μάλιστα, επισήμανε ότι μπορεί ο Ρουπακιάς ν' αποφυλακίζεται μετά από 30 μήνες, αλλά στο 18μηνο έχουν βγει «όλοι οι συνεργοί του».

Να επισημανθεί ότι ο Γ. Ρουπακιάς στις 18 Μάρτη αποφυλακίζεται λόγω παρέλευσης του ανώτατου ορίου προσωρινής κράτησης. Οι δικαστές του Εφετείου αντικατέστησαν την προφυλάκιση με τον κατ' οίκον περιορισμό υπό 24ωρη αστυνομική φύλαξη, με δυνατότητα μετάβασης μόνο στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων κατά τις μέρες της δικάσιμού του, με αστυνομική συνοδεία και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Αναφορικά με την εν λόγω αποφυλάκιση, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ν. Παρασκευόπουλος, είπε ότι «έχουμε ένα γενικό πρόβλημα βραδύτητας της ελληνικής δικαιοσύνης, ίσως είναι το κυριότερο πρόβλημά της» και πρόσθεσε ότι συνεχίζεται «η προσπάθεια για τη διεξαγωγή της δίκης με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο». Να υπενθυμίσουμε ότι ο Ν. Παρασκευόπουλος είχε δηλώσει και στην Πολιτική Αγωγή, που του είχε θέσει εξαρχής το αίτημα της διεξαγωγής της συγκεκριμένης δίκης στο Εφετείο, ότι είχε ήδη δρομολογηθεί κατασκευή νέας αίθουσας, που θα είναι έτοιμη το Σεπτέμβρη του 2015. Τελικά, στη συγκεκριμένη αίθουσα γίνεται άλλη δίκη...

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε χτες η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Β. Θάνου, θεωρώντας απαραίτητο η κυβέρνηση να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα εξεύρεσης αιθουσών, κυρίως στο Εφετείο, και οι δικηγορικοί σύλλογοι, λόγω της αποχής, να χορηγήσουν άδειες στους δικηγόρους, για να συνεχιστεί η συγκεκριμένη δίκη, αλλά και κάθε άλλη δίκη, που υπάρχει πιθανότητα αποφυλάκισης ή παραγραφής αδικημάτων.

ΒΟΥΛΗ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Κόντρες για την καλύτερη εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου

Οι... ανησυχίες του κεφαλαίου για την πορεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, δεδομένης της δυσκολίας της καπιταλιστικής οικονομίας να περάσει σε φάση ανάκαμψης, καθώς και οι διαγκωνισμοί για το ποιος είναι καλύτερος διαχειριστής των συμφερόντων των καπιταλιστών, ήταν τα στοιχεία που ξεχώρισαν στη διάρκεια της χτεσινής συζήτησης στη Βουλή, της Επίκαιρης Επερώτησης που κατέθεσε η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, με θέμα «αναγκαιότητα και διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων».

Ο εισηγητής της ΝΔ Χρ. Σταϊκούρας, αφού παρέθεσε διάφορα στοιχεία, για να αποδείξει ότι με τη διαχείριση της κυβέρνησης της ΝΔ «η κατάσταση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα σταθεροποιήθηκε σταδιακά και μέχρι το 2014», στη συνέχεια, μιλώντας για λογαριασμό τμημάτων της εγχώριας αστικής τάξης, «επιτέθηκε» στην κυβέρνηση ότι η «αριστερή ανακεφαλαιοποίηση» «άλλαξε την ιδιοκτησιακή δομή των τραπεζών, καθώς οι νέοι ιδιοκτήτες των τραπεζών, κυρίως ξένοι επενδυτές, απέκτησαν το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού τραπεζικού συστήματος». Ο βουλευτής, δε, Μ. Βορίδης έκανε λόγο και για «ποινικές ευθύνες» της κυβέρνησης.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, απαντώντας, αναρωτήθηκε «γιατί ένα κόμμα της λαϊκής δεξιάς φαίνεται να μην θέλει να προσελκύσει τους ξένους επενδυτές, να σιχαίνεται τα ξένα funds, θέλει να υπάρχει περισσότερη κρατική παρέμβαση των τραπεζών και οι τράπεζες να είναι υπό κρατικό περιορισμό»! Πρόσθεσε ότι «χρειαζόταν η νέα ανακεφαλαιοποίηση, γιατί οι προηγούμενες απέτυχαν» και έθεσε το ερώτημα τι έγιναν τα 25 δισ. ευρώ που έδωσε η ΝΔ στις τράπεζες με τις δικές της ανακεφαλαιοποιήσεις.

Από τη σκοπιά των συμφερόντων του κεφαλαίου ήταν κριτική που άσκησαν στην κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα της αστικής διαχείρισης, π.χ. ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Α. Λοβέρδος, ο οποίος ανέφερε πως όταν «μιλάει ο υπουργός Οικονομικών σας ακούν όλοι οι επιχειρηματίες. Και όσο εκφράζεται η κυβέρνηση τόσο μεγαλώνει ο δισταγμός τους και η ανασφάλεια».

Ο δε βουλευτής της Χρυσής Αυγής Β. Καρακώστας, αναρωτήθηκε γιατί τα ποσά της ανακεφαλαιοποίησης «δεν δόθηκαν στις παραγωγικές δυνάμεις, στις ελληνικές επιχειρήσεις»...

Η σωτηρία των τραπεζών γίνεται σε βάρος της σωτηρίας του λαού

Στην αντίπερα όχθη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, επισήμανε ότι: «Δεν χρειάζεται κόπος να διαπιστώσει κανείς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει την ίδια πολιτική με τις προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και είναι πρόδηλη η αμηχανία της ΝΔ με την Ερώτηση που κατέθεσε. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο και ο υπουργός βρήκε εύφορο έδαφος να ασκήσει κριτική στη ΝΔ από τη σκοπιά του φιλελευθερισμού ότι δεν είναι φιλελεύθερη όσο πρέπει».

Τόνισε ότι «η κριτική μας έρχεται από διαφορετική σκοπιά. Δεν έχουμε καμία αγωνία, και το λέμε ειλικρινά, αν θα σωθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα και συνολικά το καπιταλιστικό σύστημα. Αντίθετα, θέλουμε να αρχίσει να ξηλώνεται μέσα από την οργανωμένη πάλη των λαών αυτό το σύστημα που είναι άδικο, εκμεταλλευτικό, για να μπορέσει να υπάρξει μία συνολικότερη ρήξη και ανατροπή.

Η κριτική μας είναι ότι αυτή η ...σωτηρία του χρηματοπιστωτικού συστήματος έγινε σε βάρος της σωτηρίας του ελληνικού λαού, της εργατικής τάξης και των υπόλοιπων λαϊκών στρωμάτων. Οχι μόνο γιατί προϋπόθετε την υλοποίηση μιας σειράς σκληρών, άδικων βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων, αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι αυτή η ανακεφαλαιοποίηση οδήγησε στην αύξηση του κρατικού χρέους, που θα κληθούν να πληρώσουν οι εργαζόμενοι, τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα».

Σημείωσε, δε, πως με βάση «τις εκτιμήσεις των ιμπεριαλιστικών οργανισμών ότι υπάρχει επιβράδυνση της καπιταλιστικής οικονομίας (...) υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών το επόμενο διάστημα».

Οπως σημείωσε, «επί δικής σας κυβέρνησης - όχι βέβαια ότι οι προηγούμενες είχαν προστατεύσει - ξεκίνησε το ξήλωμα του πουλόβερ της προστασίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και τώρα οι εταίροι σας και ιδιαίτερα η ΕΚΤ και το ΔΝΤ ζητούν τη συνολική απελευθέρωση της διαχείρισης "κόκκινων" δανείων για να περάσουν σχεδόν όλα στο σύνολό τους στα χέρια των hedge funds».

Δεν υπήρξε καμία απολύτως μέριμνα, σημείωσε, για την κατάσταση εργαζομένων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και τώρα απειλούνται με κύμα απολύσεων.

«Αυτή η πολιτική όχι μόνο δεν πρόκειται να οδηγήσει το λαό στο ξέφωτο», κατέληξε, «αλλά προϋποθέτει να συνεχίζει ο λαός και η εργατική τάξη να θυσιάζονται στο βωμό της ανταγωνιστικότητας και της καπιταλιστικής κερδοφορίας».

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ
Αύξηση πλεονάσματος κατά 7,5% το 2015

Πλεόνασμα 12,169 δισ. ευρώ εμφάνισε το 2015 το ταξιδιωτικό ισοζύγιο, έναντι 11,317 δισ. το 2014 (αύξηση 7,5%), σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας.

Οπως σημειώνεται, η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 801 εκατ. ευρώ (6,0%) και δευτερευόντως στη μείωση των ταξιδιωτικών πληρωμών κατά 51 εκατ. ευρώ (2,5%). Η αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται κυρίως στην αύξηση των αφίξεων κατά 7,1%, καθώς η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε κατά 1,2%. Οι καθαρές εισπράξεις από την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών αντιστάθμισαν κατά 70,6% το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών και συνέβαλαν κατά 71,5% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες.

Μια ακόμα πλευρά των... «ρεκόρ» του τουρισμού, τα οποία ωστόσο αφορούν τα μονοπώλια και τις μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι σε αυτόν δουλεύουν σε συνθήκες γαλέρας και το εργατικό - λαϊκό δικαίωμα στις διακοπές έχει μετατραπεί σε πολυτέλεια...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ